Last news in Fakti

7 Декември, 2019 19:54 7 775 49

Мая Манолова: Премиерът гази конституцията

  • прокурор-
  • мая манолова-
  • разследване

Нужна е реформа на съдебната власт

Мая Манолова: Премиерът гази конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

„От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. „независим” прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура”.

Това написа Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ” в страницата си във Фейсбук по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на „независимия” прокурор.

Според Манолова става дума за „съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции.”

Тя определя предложенията на премиера и кабинета като „безполезни” и представляващи „симулация на съдебна реформа”.

Манолова смята, че такава „може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията”, каквато премиерът „съзнателно не предприема”.

Според председателят на „Изправи се.БГ” правителството „предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. „независим” прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма „независим” прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата”.

„Според правителството фигурата на „независимия” прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор”, казва още Манолова и добавя, че вместо тези промени, могат да се предприемат полезни и ефективни реформи:

„Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?

2. Ако му е толкова „спешно”, в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.

3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия”.

„Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине”, смята още Манолова.

По думите ѝ „предложените промени са очевидно противоконституционни и след като кабинетът ги приеме „спешно”, все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд”.

В края на позицията си Манолова е скептична, че „опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат Галев

    30 62 Отговор
    Ади ма къзъм,къде се шляпаш без да съм ти платил?

    Коментиран от #29

  • 2 Мдаа

    80 19 Отговор
    Гешев Радост сам ще си избира прокурор да го следи по молба на Борисов и Барни!хахаха
  • 3 ххх

    77 23 Отговор
    Мая Манолова ни обяснява колко прости са гербаджиите и техния началник. Е,няма нужда ние си знаем. Алоуу в този МС няма ли правен отдел?
  • 4 розово

    50 32 Отговор
    Мая България нямаше по добър омбудсман. Защо стана госпожа никоя?

    Коментиран от #11

  • 5 😃АНАЛлизатор😂

    47 86 Отговор
    Борисов трябва да е пълен идиот ако се занимава с брътвежите на Мая Костинбродска. Единственият шанс на госпожата да не бъде забравена е да се заяжда с Борисов.
  • 6 Behemoth

    43 23 Отговор
    Аз сега на кого да вярвам ?На една кюстендилска слива или на нашият велик ВОЖД Винету Жълтата Тиква Поразяващата уста?Ей таквиз като тая ако не му пречеха досега за 15 години щяхме да сме фанали най много бизони на електорална еденица...Хау!
  • 7 Спецназ

    8 30 Отговор
    На Гешев му сложиха читала!
  • 8 Всички знаят

    60 16 Отговор
    Независимост в България се осъществява само по един начин - чрез директен избор от населението! Мутрата да не се опитва да заблуждава народа!
  • 9 Petko

    36 31 Отговор
    И тази е една лисица само гледа да се добере до кокала заедно с Нинова. Само вдигат пушилка и залъгват тъпанарите. Дежурните плювалници и фокусници. Опре ли се до действия веднага се покриват.

    Коментиран от #13

  • 10 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    23 31 Отговор
    и на колко хапчета елениум го измисли тва че газил конституцията българска
  • 11 Че пък тази

    18 19 Отговор

    До коментар #4 от "розово":

    кога е била нещо. Говори си някакви неща и се съобразява да не прекали, че ще отнесе плувката. Всичко при нея е имитация. Куклен театър! Ако се надявате на тази дълго ще чакате
    Какво и каже Баце това прави.
  • 12 Nightborn

    30 7 Отговор
    Газите, газите.... Всички, вие, газите тая конституция. От 30 години я газите.
    Назначавате си прокурори, съдии, кметове...........
    Аз не знам го когаще ви търпи Народът!
    Най-вероятно, до край
  • 13 😃АНАЛлизатор😂

    26 9 Отговор

    До коментар #9 от "Petko":

    Това е изпитана схема....примери много...Иво Христов, плюеше от сутрин до вечер ГЕРБ и оп, в Брюксел!!!..12000 евро плюс бонуси....Елена Йончева и тя получи награда от 12000 евро на месец, заслуга за "борбата" с Борисов...ред е на Майчето....

    Коментиран от #20

  • 14 Тази

    22 17 Отговор
    трябва да си открие офис на женския пазар и да лъже бабичките. Грамофон със стари градски песни. Стара лисица ама хапна суджука на изборите. Почти си беше повярвала, че ще яхне коня ама яхна друго нещо.......!
  • 15 Ади Ма

    23 19 Отговор
    Сестра Галева Костинбродска,копнея да ми обясниш,как това-онова и само Ти!
  • 16 С400 засича само руски самолети и ракети

    19 24 Отговор
    Еми да те назначиме тебе за премиер, куха лейко?? Премиер не се става с плюене и критики, лейко, а с избори.Българският народ не желае присъствието на смръдливият руски ботуш в страната си и техните лакеи, защото плаща най-скъпото парно на планетата. Русия ни продава най-скъпия газ на няколко пъти по-висока цена отколкото го продава на другите държави /винаги е било така/. Поради тази причина българският народ стана русофобски в последните 50 години и ще става все по-русофобски /Справка: ИЗБОРИ 1990-2019/, а руските пропагандатори в България ще правите ''като летен Черноморски бриз, в обратна посока''...:):):)
  • 17 Е па

    11 14 Отговор
    И ти ми газиш нервната система , ама те трая. И понеже реагираш првосигнално на всичко , да знаеш , че напоследък взе нещо да не ми става... вземете незабавни мерки др.Манолова
  • 18 гокг

    16 13 Отговор
    Права е! Сега управляващият режим ще си окигури комфорта.

    Коментиран от #19

  • 19 Тодор христов

    23 14 Отговор

    До коментар #18 от "гокг":

    Тази кукумявка не се ли покри или още ще ни занимава със костюмчетата си
  • 20 среднощен

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Така е, колега - "изпитана схема"..? Въпросът е, че г-жа Манолова не е на нивото на г-жа Йончева или на г-н Христов..? Но и това е в "другата схема" - да се обезсилва опозицията отвътре..? Ако това са им лидерите, краят е "предизвестен" - "битка" няма да има..!
  • 21 месара

    12 12 Отговор
    пчеличката сама на тротоара, такси ли чака, клиент ли......за изправи се. БГ? 🤔😂
  • 22 град козлодуй

    9 5 Отговор
    за пред обикновените хора се критикуват а са едни и сьщи против народа
  • 23 Усмивката

    5 8 Отговор
    Боко слънцето е по високо от Венецианската комисия.
  • 24 Kur4o

    11 7 Отговор
    доообре бе другари как да я аресаме нормалните хора сестра галева сестричката и конбината на едни от наи големите престапници бг простичко питам апропо толкова ни е черна в очите че омиване нема а мая костинброцката
  • 25 Бокето назначава още един

    9 4 Отговор
    Хрантутник подкрепител на диктатурата в БГ, уж независим контролиращ на главния прокурор, избиран от същите ВСС избрали главния прокурор и след избора влиза в подчинение на гл. прокурор. Кво става значи, т. с. втори гл. прокурор помагач на първия, а уж щял да го контролира. Бла Бла Бла. Това е ДИКТАТУРАТА.
  • 26 Петков

    11 9 Отговор
    Галевице, бита карта си.

    Коментиран от #30

  • 27 Докараха държава и народа

    7 3 Отговор
    До бардак ! Къде отидоха обещанията за равни права и конкуренция , за отприщване инициативата и възможностите на населението за творчество и развитие . А се оказа че ПРАВОТО Е НА СТРАНАТА НА ВЛАСТНИЯ ! И равенството е само пред БОГА !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 jorj

    1 0 Отговор
    Гази на МП !!!!!!!
  • 37 Балкан Боклук

    2 8 Отговор
    Полит-проститутката я е еня за кон-ституцията. А кво да кажем ние магаретата със големите меки кавали?!
  • 38 Кармора

    3 8 Отговор
    Вече стана и комична.
    Ще ни развеселява с простотии
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Николай

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Д-р По навътре.":

    Много грубо бе колега що така, какво не ти харесва, че говори истината ли?
  • 41 Гговори

    0 3 Отговор
    за да покаже, че още е на терен. Иначе е наясно, че конституционно мнозинство е несъбираемо.
  • 42 правото на бухалката

    4 1 Отговор
    На Бацко такива работи като Конституция и държава му пречат. Идеалната му среда би била територия , население и банда с която да граби.

    Коментиран от #46

  • 43 Дядо Коледа

    2 3 Отговор
    Тази май я гони критическата Няма да се прибере да си гледа семейството и внуците тръгнала като изтървана правителство да сваля
  • 44 Кико

    0 3 Отговор
    Може да си права, но първо кажи за Костонброд и "братя" Галеви?
  • 45 хахаха

    3 0 Отговор
    той баш главния хем иска да му е комфортно хем иска да си праи квото си иска хем иска да му лижат задника хем иска народа да е доволен и сега какво изнасилва нещата то не е законно ама той го казва а малоумните му вярват ето ще сложи ред НО СЕГА ДА ВИ КАЖА НЯМА ДА СТАНЕЕЕЕЕЕ ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО ХЕМ ВЪЛКА СИТ Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ ЗНАЧИ ИМА ДВА ВАРИАНТА
    1 - ДА СЕ ВРЪЗУМИ И ДА СПРАВИ НЕЩАТА КАКТО ТРЯБВА НО ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ
    2 - Е КВО ОСТАВА ДА СИ ХОДЯТ ВСИЧКИТЕ ДЕТО СЕ ОКАЗА ЧЕ НЕ СТАВАТ
    ВСЕ МИ Е ТАЯ КАКВО И КОИ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ЩОТО ВЗЕ ДА МИ ПИСВА ОТ МЕНТЕТА И ПСЕВДО ПРИКАЗКИ
    АБЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ ВИЕ МАТЕРИАЛА НЕЕ ТОЛКОВА ЛОШ ПОМНИ И ТРУПА И КАТО ПУ ПИСНЕ ЖАЛНА ВИ МАЙКА
  • 46 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "правото на бухалката":

    Е НЕ Е ПОЗНАЛ ЗА БАНДАТА МОЖЕ ДА Е СИЛНА АМА ПОНЕ 2- 3 МА ЧЕ ПАДНАТ
  • 47 Обикновена Пунта Мара

    0 2 Отговор
    Ще ми обясни ли някой, КОЯ е ТЯ, Мая Манолова?????????????????????
  • 48 Talisman

    2 0 Отговор
    Тиквата да си събира гъзомийниците и да отиде във дън земя.

    Коментиран от #49

  • 49 "талисман" си на тоалетната

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Talisman":

    Ако тая баба беше на власт, такива като теб щяха да ближат упоменатото приспособление-реално а не виртуално
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове