Last news in Fakti

30 Декември, 2019 11:54 3 533 14

От "Стомана" - Перник отричат да крадат вода

  • стомана-
  • стомана перник-
  • перник-
  • вода

Искаме "Софийска вода" да си изтеглят доклада или ще последват съдебни действия, предупреди представител на дружеството

От "Стомана" - Перник отричат да крадат вода - 1
Снимка: bfiec.org

Изпълнителният директор на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов отхвърли обвиненията в кражба на вода в Перник и заяви, че ако "Софийска вода" не изтегли доклада си, който бе повод за провежданите в момента проверки, ще предприеме съдебни действия. Според Стаменов докладът не е коректен и заблуждава.

"Всичко тръгна от доклад на "Софийска вода" от 9 декември. Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Никой не ни е уведомявал за изложеното в доклада. Намерихме го около 10 дни по-късно от журналисти. В доклада има 4-5 изречения за „Стомана“ и като ги прочетете ще останете с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без да е контролирано", коментира Стаменов пред NOVA.

Той цитира и някои заключения от него, едно от които е, че 290 литра се подават в секунда към Клон 2. "Клон 1 и Клон 2 минават през територията на завод "Стомана" - те са в западната част на завода, но те касаят питейната вода на града. Това е основният водопровод на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, ще си помисли, че тези 290 литра в секунда се изливат в „Стомана“. Целият отток от язовир „Студена" е 350 литра в секунда. Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана“, коментира още той.

Стаменов посочи още, че консумацията в „Стомана“ в момента е на ограничителен режим. "Със заповед от министъра на околната среда и водите промишлената вода от язовир „Студена“ е спряна и това няма общо с крана, който не работеше. Кранът беше сменен на 18 декември пред медиите, но той отговаря за Клон 2 и не ни касае. Три дни, след като смениха този кран шахтите се напълниха с вода. Кранът, който не работеше, захранва източните квартали на Перник с питейна вода. Той не касае захранване на „Стомана“, обясни още директорът на завода.

Той обясни, че промишлената вода от язовир „Студена“ идва към завода много по-далеч от този Клон 2 - идва преди пречиствателната станция. "Водата ни е спряна от началото на ноември със заповед на министъра на околната среда. Не е имало ситуация, в която ние да имаме вода, а хората да нямат питейна вода", уверява Стаменов.

Компанията е изпратила официално писмо до "Софийска вода", в което настояваме те да си изтеглят доклада и да си го оправят. "Ако не, ще последват съдебни действия. "Софийска вода" казва, че докладът е изготвен по данни на ВиК-Перник, но аз съм убеден, че те нямат никакви документи от тях", смята Стаменов.

"Стомана" води кореспонденция и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). "Имаме писма от тях заради този водопровод от Клон 2, защото по същото трасе до нас преминава електрозахранването ни. Там вървят стълбове на ЕСО и те още есента ни изпратиха писмо, че трябва да се отстранят течовете, защото ще пропаднат стълбовете. Ние не знаем колко теча има на територията на „Стомана“, казва директорът на завода.

На въпрос дали е по-добре заводът да взима промишлена вода от язовир „Пчелина“, Стаменов каза, че той се намира на 30 км от „Стомана“ и съоръженията там са разграбени, а захранването е спряно преди повече от 15 години заради огромни загуби на вода.

"Полицията и крановете, които влязоха в "Стомана", установиха много течове. Винаги, когато сме имали течове, сме викали ВиК. Поне от 10 години непрекъснато имаме такива. Последно идваха октомври месец. Отстраниха някои течове, други не успяха. Проблемът не е при нас. Очакваме техни официални изявления, в които да кажат, че при нас няма проблем", допълни Стаменов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    8 4 Отговор
    Не го вярвам
  • 2 Едва ли

    8 3 Отговор
    Едва ли мога да се изкажа само от това кой какво казал и написал, но ако този господин на снимката е въпросният - НЕ му вярвам!
  • 3 Честни и почтени

    15 3 Отговор
    Че кой крадец доброволно ще си признае? Като започнем от управниците, шефовете им(олигарси), та стигнем до обикновените кокошкари и бедняците, които крадат от глад и мизерия.
  • 4 Какво друго

    14 4 Отговор
    Като чуете от гърци признание, че крадат (каквото и да било) - обадете ми се.
  • 5 омлет с кашкавал

    5 0 Отговор
    Гледаме пак филмчето "Умно село".
  • 6 Behemoth

    7 1 Отговор
    Има си хас....българският бизнес най честния бизнес в галактиката...
  • 7 Мазния Лютви

    8 0 Отговор
    Гузен не гонен бяга.
  • 8 пърцуца

    5 1 Отговор
    Виновен е хахавия министър на околната среда.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ние крадем от стомана перник

    1 0 Отговор
    Само пари вода за кво ни е😂😂😂
  • 11 Сатъра

    1 0 Отговор
    Е затова Тиквун е там да им замаже съвместната кражба на вода от язовир Студена.
  • 12 Сатъра

    1 0 Отговор
    Е затова Тиквун е там да им замаже съвместната кражба на вода от язовир Студена.
  • 13 факт

    1 0 Отговор
    БОЙКО ДА ИМ ПРАТИ БАРЕТИТЕ!!!
  • 14 ШОПО

    0 0 Отговор
    ПО-ТЪПО ОТ ПЕРНИК НЕМА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове