Last news in Fakti

20 Март, 2020 06:46 4 901 23

Гласуват окончателно Закона за извънредното положение

  • закон-
  • извънредно положение-
  • пандемия

Очаква се предложените мерки да бъдат приети

Гласуват окончателно Закона за извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще разисква окончателно закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, съобщи Българското национално радио. Второто четене на законопроекта влиза в пленарната зала след 8-часово заседание на правната комисия вчера.

Очаква се депутатите окончателно да одобрят всички мерки свързани със социална изолация, въведени от здравното министерство и да предоставят права на министъра на здравеопазването да въвежда и допълнителни мерки по време на извънредното положение.

В законопроекта са предвидени спиране на запорите и сроковете по висящи дела, както и удължаване на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Очаква се да се подкрепят драстичните санкции при нарушаване на карантина, за телефонни измами и фалшиви новини за заразното заболяване.

Текстовете между двете четения предвиждат отлагане на вноските по кредитите до края на извънредното положение, без да се заплаща наказателна лихва, както и удължаване на сроковете по подаване на данъчните декларации и плащането на данък печалба за бизнеса. Предлагат се ограничения на спекулата, до 15 на сто за надценката на стоки при търговците на едро.

Новите предложения предвиждат отпадане на санкциите за медиците и облекчаване пълната забрана за командировките в страната и извън нея, както и задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Депутатите ще решават дали да се даде възможност на работодателите да пускат принудително служителите си и в неплатен отпуск и дали военните да бъдат включени в прилагането на мерките при извънредното положение.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 8 Отговор
    Пътя към ада е покрит с добри намерения.Честито ви фашизъм, драги българи...

    Коментиран от #3, #7, #22

  • 2 сутрин

    12 4 Отговор
    Много хубаво става
  • 3 Мислещ

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Никакви добри намерения няма, от самото начало си се цели именно налагането на диктатура, съсипване на икономиката, масова смърт (И не от вируса) и масово оскотяване.
  • 4 Рошко

    24 1 Отговор
    Добре дошъл нов световен ред, това всичко е изкуствено създадено, модерно робство 21 век
  • 5 Някой си

    17 1 Отговор
    Казах ви аз, че ще се оакат дупетатите, само че не предполагах, че ще е до ушите.
  • 6 1944

    4 16 Отговор
    комунистите окачиха портретите на злодея сталин по стените и се готвят за чистка на враговете на партията и народа. народе???
  • 7 Рошко

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ся да очакваме да вкарат закони, да ни инжрктират по един чип в дирниците, и онлай да ни мерят температурата, следят и като не слушаме да натиснат копчето и в гроба
  • 8 РЕАЛИСТ

    19 3 Отговор
    Извънредно положение и Гешев , сякаш се върнахме във времето на фашизма отново. Същите номера, същите имена.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лекар БГ

    6 0 Отговор
    Не съм юрист.Вносител на този"закон",трябваше да е Цветан Цветанов.
    Напълно в негов стил е.Въпреки това,отрочето-Закон на Барни Р.,със сигурност е перфектен.И решава/ще реши всякакви извънредни пробелеми по Света и у Нас/БНТ 1 1972 г.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Западните Балкани

    6 2 Отговор
    Какво да очакваме? АМи погледнете нещо много скъпо, направено от Борисов: https://www.mediapool.bg/pravnata-komisiya-totalno-se-oplete-s-izvanredniya-zakon-news304869.html и https://www.mediapool.bg/narusheniya-pri-izgrazhdaneto-na-trabata-do-pernik-sa-predpostavka-za-avarii-obnovena-news304835.html т.е депутатите не разбират какво гласуват, а тези, които ще го прилагат? А другото е колко Борисов може да се справи с една проста (но безкрайно скъпа) задача. Какво остава за сложното положение, което предизвика. Извънредното положение ще ни върне към глада от 1990 и ще стане още по-лошо от тогава, т.к. тогава имахме запаси от соца. Сега нямаме нищо.
  • 14 От Народа

    11 0 Отговор
    Тези политици пак правят политически пиар и мерките не са им адекватни. Защо затварят хора от Пловдив в Банско и не им дават да се приберат по домовете, а в същото време приемат българи от огнищата в Европа. Мн добре се знае че тези хора няма да спазват карантина в гетата а и не се знае кой с кого живее в гетото. Защо не им направиха карантинни лагери и след вход в България да стоят по 2 седмици в тези временни лагери? Те ни заразяват от вън а ние страдаме вътре социално и икономически. Има ли мислещи политици? Хората които идват в България от Европа знаят че тук е ларш и няма закон и затова те се пребирт за да си пият и копунясват в гетата. Полицията вътре не влиза
  • 15 Атакист-русофил комунист и атеист

    3 7 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия?? Къде, къде, къде ще ще намерим сега запис на парада от 2019-а?? Кой, кой, кой, кой ще ни повярва сега че новият самолет СУ 57 е вече напълно завършена анимация и активно участва в новите сериали на "Ну погоди"??
  • 16 На кратко

    3 1 Отговор
    Работещите продължават да плащат,чиновниците продължават да харчатакува.
  • 17 хаберих

    6 1 Отговор
    "Депутатите ще решават дали да се даде възможност на работодателите да пускат принудително служителите си и в неплатен отпуск." МЕРСИ! ПУСНАХА НИ ВЕЧЕ. Отидоха ни заплатите на кино.
  • 18 глоги

    3 1 Отговор
    ФАШИЗМЪТ е бил разпространен в Италия,бре хора! Думата иде от латинската "фашио",което означава сноп слама или сноп пръчки.
  • 19 Кой68

    4 1 Отговор
    В България политиците ни разговарят и се плюят,някакви айдукати "компетентно"се изказват както Сульо и Пульо та и Атанас.В някои държави/от бившия соц.лагер/ управляващи и опозизия седнаха на масата и заедно приеха мерките със закон.Пример -Хърватска и Сърбия.Може но у нас както винаги се дърлят за -кой да води хорото и да испъкне.......
  • 20 Русенец

    4 1 Отговор
    Ухан затвори временните болници. Лекарите им свалиха маските. Българското правителство тепърва приело закон за мерки.
  • 21 Митко 111

    1 0 Отговор
    За старите запори важи ли или те си продължават
  • 22 Аве Адолф Хайллллл

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Я първо да се ограмотиш малко на тема : що е то фашизъм , и тогава да лаеш . А ред и дисциплина с още по-строги мерки трябва да има - вечерен час в цялата страна за всички , за да не тръгнат мародери , армията на улиците и бързо военновременно съдопроизводство . Само така могат да бъдат спрени разни апаши ,мародери ,малоумници и нагли дебили , които се мислят за по-тарикати от останалите. Хайлллл
  • 23 Гост

    3 0 Отговор
    Абсолютна дискриминация!правителството измисли възрастните хора да пазаруват в магазините само от 6 до 8 часа сутринта!