Last news in Fakti

6 Април, 2020 11:52 2 654 11

Емил Хърсев: Мярката 60/40 вече наистина е 60/40

  • 60/40-
  • мерки коронавирус-
  • емил хърсев

В случая става дума за преструктуриране на кредите спрямо фирмите с добро кредитно минало

Емил Хърсев: Мярката 60/40 вече наистина е 60/40 - 1

След направените промени в проектозакона мярката 60/40 вече наистина става 60/40. Така вече е просто и ясно кой какво плаща. Сега основният въпрос пред бизнеса е дали да прекрати трудовите правомощия на служителите си или да ги задържи и да продължи да плаща заплатата им. Предполагам, че повечето фирми ще изберат участие в държавната схема 60/40. Това сподели в сутрешния блок "Тази сутрин" на bTV икономистът Емил Хърсев.

По думите на експерта 10 млрд. лева ще са достатъчни, за да се преодолеят икономическите последствия от коронавируса.

На въпрос дали може да има кредитен мораториум икономистът отговори, че такъв тип мораториум се въвежда само със закон.

,,В случая според мен става дума за преструктуриране на кредите спрямо фирмите с добро кредитно минало'', посочи Хърсев и допълни, че сегашното време може би не е най-доброто за теглене на нови заеми, но все пак уточни, че в криза доста хора имат нужда от оборотни средства.

,,Лично аз не бих обърнал парите си в други валути, тъй като просто няма нужда от такива трансформации'', каза в заключение икономическият експерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо от Дубай

    3 5 Отговор
    Ами повече от това - здраве! Сега не мисля, че трябва да има хейтъри! Следващата стъпка е пълен комунизъм, ако сте забравили какво беше това "всеки му според потребностите"!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Баро Вкаров

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо от Дубай":

    Кви потребности, ве преателю!?Винету и Годжи връщат България с 20 години назад,ама матряла тва заслужава,щом като верва на комедията "Коранавирус"!
  • 3 6399

    5 0 Отговор
    Късно е либе за китка, хората бяха освободени вече
  • 4 Вашето мнение

    2 0 Отговор
    Хората са на борсата, а винету, така или иначе ще плати тия 60% за безработица. Не мога да разбера, такива като хърсев, не се ли умориха да му го ближат?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    боко да се готви за 500 -600 трайно безработни , отделно са мургавелите
  • 7 Идваш от

    1 0 Отговор
    Жабария,или острова,и там си бил осигуряван.Почти сигурно на минимума( трик използван навсякъде) но Осигуряван.Съгласно Директива на ЕС, тук са Длъжни да ти плащат за безработица,но спрямо тамошната осигуровка.Дори при 700-800 евро осигуровки,тук ще лапна поне 4 месеца над 600-700 лева на месец,а не малка част( строители,шофери,медици и т.н) ще получават до 1200 на месец.Пада забраната- бия си камшика! Тамошния чорбаджия ме очаква с разтворени обятия! Тукашните криб котараци се облизват лакомо,мечтаейки за огромна безработица,- оттам на евтин труд по избор. Мокри блянове,бе хиени! Който е пил вода на запад,няма никога да ви пие от тукашното блато.Ще работят на минимум,ноТам! Защото е винаги по голям от Вашия максимум!
  • 8 всичко е точно

    1 0 Отговор
    60 на ББ 40 на държавата правилно ли съм разбрал?
  • 9 ла ла ленд

    2 0 Отговор
    Ти байно Хърсев, ако нямаш приходи и мазнинка, на колко от твоите стажантчета и сътрудници ще плащаш по 40% от заплатата им и то без да бачкат? Нещо икономисваш в изказа си май...
  • 10 Забележка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо от Дубай":

    Има повече и то е всичко от държавата - защо да се дели 60/40 - не ка се реши за всички без работа да получат 60% от декларирания им доход и нека държавата да поеме тези 60%, без другите 40 за времето на извънредното положение + 1 месец премия след това... Нали държавата е най-големия работодател... що сега се дърпа...
  • 11 А бе Хърсев

    0 0 Отговор
    кои фирми имат полза от тая схема поемате 60% от заплатата и 60% от усигоравките .Нещо да кажеж за фирмите който принудихте да спрат дйноста си.