Last news in Fakti

28 Април, 2020 19:48 3 539 23

Политолог: Облекчаването на мерките е свързано с нарастващата съпротива на хората

  • стойчо стоев-
  • политолог-
  • мерки

Според Стойчо Стойчев правителството до момента се справя добре

Политолог: Облекчаването на мерките е свързано с нарастващата съпротива на хората - 1
Снимка: Нова ТВ

„Всякакво облекчаване на мерките се прави по политическа линия, защото се вижда съпротива срещу спазването на този режим. От една страна са експертите от Щаба, които твърдят, че, за да овладеем заразата, трябва да се продължат мерките. От друга страна идва администрацията, която трябва да ги прилага. Тук вече се вижда, че съпротивата срещу мерките започва да нараства. Трябва да се намери този баланс, при който са по-работещи по-леките мерки, отколкото строг режим, който обаче демонстративно неспазване. Българското общество се слави с това, че бързо му омръзват политици, мерки. По-добре формално да има отстъпление, защото иначе ще има обща деморализация".

Това обясни в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините" политологът Стойчо Стойчев.

Според него до момента българското правителство се справя добре, благодарение на приетите мерки. „Икономическите предизвикателства все още не са ясни. Единственото, което правителството не прави, е да раздава пари на калпак. Ако има някакво обвинение, то било по тази линия. Страните, които се справят с по-разточителни социални политики, раздадоха пари директно на глава от населението и на фирми. При нас не е така, но това не е в традицията на българската фискална политика", поясни той.

„Дали правителство е успяло да се справи с финансовите ефекти от кризата ще стане ясно към края на годината, когато видим колко фалити има. Тогава ще разберем дали мерките са били ефективни. Сега е рано да се даде такава категорична оценка, каквато г-жа Корнелия Нинова даде. Основните сектори, които са губещи в момента са свързани с рестарантьорството и туризма, но това не е цялата икономика", каза още политологът.

По думите му обикновено в кризисни моменти подкрепата за управляващите партии нараства, защото те се идентифицират с институциите, които трябва да решават неизбежните ефекти от кризата. „Разбира се, когато отмине заплахата и се почувстваме по-сигурни, започваме да усещаме негативните аспекти на ограниченията. Хората, които разсъждават трезво, си дават сметка, че всички държави в региона действат по този начин. Няма как при нас да е различно. Никой не е виновен за епидемията. Вината е на вируса", категоричен е Стойчев.

Според него като всеки един вирус и този ще продължава да циркулира. „Съвсем закономерно трябва да очакваме с настъпването на грипните заболявания през есента да се върне обратно и COVID-19. Вече е много важно дали ще сме успели да намерим ваксина или лечение дотогава, за да няма такава голяма смъртност и за да няма нужда от въвеждане на специални мерки", заключи политологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    81 6 Отговор
    Повече трябва да се борим от последствията от карантината !!!!!! Вирусът ГЕРБ ни подготвя глад и мизерия и ще избягат от властта и България със скромните си спестявания. ПРОТЕСТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА 14.5 !!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 2 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    54 5 Отговор
    Повече трябва да се боим от последствията от карантината !!!!!! Вирусът ГЕРБ ни подготвя глад и мизерия и ще избягат от властта и България със скромните си спестявания. ПРОТЕСТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА 14.5 !!!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 3 Кутьо

    5 45 Отговор
    Факти, излагате се с тези статии бъкани с опорните точки на Корнелия и Румен.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Боко тиква

    14 1 Отговор
    турна ставилото на щаба ;д
  • 5 Какви

    39 3 Отговор
    експерти са тези от т.нар. щаб , че ще говорят и вземат решения за неща , от които и хал хабер си нямат ? Наглост на субекти от мандраджийско котило - няма Род , няма Родина , само лични интереси
  • 6 вирусолог

    8 15 Отговор
    пенсионерите се броят на есен
  • 7 Ръмпези

    19 12 Отговор
    ХОРАТА СА ПРАВИ...СЪВЕСТНИТЕ ПРАВЯТ КАКВОТО ТРЯБВА, ДРУГИТЕ НЕ..И В ЕДИН МОМЕНТ НА ЧОВЕК МУ ПИСВА...ЩОМ УПРАВНИЦИТЕ ЩЕ ИГРАЯТ ПО ГАЙДАТА НА ПРОСТОЛЮДИЕТО ,ДОВИЖДАНЕ..ЗАТОВА ХОРАТА НАПУСКАТ СТРАНАТА...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чума

    5 1 Отговор
    Бау !!!
  • 10 Boy&Co ltd

    31 2 Отговор
    Напротив финансови са. И заради неадекватните мерки по време на извънредното положение финансовите загуби ще са големи за България. За разлика от Германия, Швеция и Беларус.
  • 11 Кензиньо

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кутьо":

    Опорните точки, ги лансира тоя бръснат молив от снимката. Тезите и заключенията са като на потъваща, прогнила, неподдържана гемия от южното черноморие.
  • 12 закрепостен

    17 1 Отговор
    Пада извънредното положение, но мерките остават с нов закон!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Васил

    2 21 Отговор
    Охлабят ли се мерките ще станем като Италия

    Коментиран от #17

  • 15 Икономист

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Икономическите предизвикателства все още не са ясни" - А, хайде сега - не са ясни? Много са си ясни, точно след няколко месеца, като свършат запасите на по-голямата част от населението и ще си е..м....та!
  • 16 Нова

    10 1 Отговор
    Съпротива, страх, и изведнъж не пускаме децата на училище. Резултат от 2 месечни трупове хладилни камиони и ад.
  • 17 HohoBoho

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Васил":

    те, в Италия почнаха да ги "Охлабят" ...к'во не ти харесва?
  • 18 Гражданин.

    14 0 Отговор
    Този измислен доцент който във всяка телевизия се, явява да,хвали властта явно добре му плащат.
  • 19 Стойчо, Стойчооо!

    7 0 Отговор
    Този Стойчо какъв е по професия - политшаман? И той като Кратунчо започна да ни замеря със запомнящи се мисли: "Никой не е виновен за епидемията. Виновен е вируса!"
  • 20 Емо

    9 0 Отговор
    5% за епидемия е много ниска смъртност.
  • 21 ееее

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Що за ..... туризъм, ресторантьорство ? Туризма вече е аут и който не го е разбрал да си блъска главата. Еарбъс се готви за фалит и предрича въздушен трафик за следващите 5-10 години само от товарни превози. Ограниченията при наземния транспорт са подобни и при тая ситуация ще ни пеят врели не кипели. Налейте пари в нови бизнеси: селско стопанство (евро квотите за износ в трети страни да се игнорират), роботика, не контактна търговия т.н. Стойте и лапайте мухи докато другите работят по въпроса.
  • 22 ееее

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Възраждай се кой ти пречи, рупор на презито и бсп (въпреки мойте леви пристрастия), тия повлек..ни винаги когато има проблем (битка с нещо) избират да се предадат (унижението) и получават и двете, загуба и унижение. Разберето го накрая тоя свят който го имаше преди година си отиде, да се огледаме за новия. Глад и мизерия, че кога ги е нямало, стига ревахте че ще се побъркате.
  • 23 соросоидни кърлежи

    0 1 Отговор
    Този кой е ? пореден измислен дойчланд-мойчланд..