Last news in Fakti

20 Декември, 2023 19:38 3 428 7

В "Пирогов" извършиха уникална операция на новородено без един бял дроб

  • пирогов-
  • болница-
  • мерки

Следоперативният период преминава гладко и без усложнения

Клиниката по детска хирургия в болница "Пирогов" извърши уникална операция на бебе два дни след неговото раждане. В света са известни само още 26 подобни случая. Новороденото е с множество аномалии и без един бял дроб. В допълнение детето е с гръбначни, сърдечни и съдови малформации, както и с прекъснат хранопровод.

Екипите на детската реанимация, детската операционна и детската хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" извършиха сложната в технически условия хирургична интервенция по възстановяване на хранопровода, след предварителна подготовка. Операцията e проведена под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии. В екипа участват хирурзите проф. д-р Христо Шивачев и д-р Михаил Димитров, както и анестезиолозите д-р Албена Атанасова, д-р Нели Здравкова и медицинските сестри Петя Джамбазова и Гергана Гегова.

Следоперативният период преминава гладко и без усложнения, като бебето е екстубирано, стабилизирано и захранено през устата по предварителен план. Новороденото вече е изписано от най-голямата болница за спешна медицинска помощ в страната.

Клиниката по детска хирургия на болница "Пирогов" пожелава на семейството весели празници и остава на разположение за подкрепа и помощ при необходимост от такава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    11 1 Отговор
    Браво !!! Адмирации ... Значи , могли сме , за ужас на оня с чушкопека ..
  • 2 Без име

    9 2 Отговор
    В цивилизования свят отдавна правят такива операции,така че е хубава новината ,но не би трябвало да е сензационна!
  • 3 Журналистически инфалтилизъм

    9 1 Отговор
    НЕфакти, колко бели дроба има човек, че детето се е родило без един бял дроб!
    Може би искахте да кажете без един Дял, или Лоб на белия дроб!

    Коментиран от #4

  • 4 Факт

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Журналистически инфалтилизъм":

    А бе напрактика са 2 както и да ги наричаме, черния обаче е един.

    Коментиран от #6

  • 5 Дилема

    0 1 Отговор
    При наличието на толкова много малформации това дете се ползва за хирургически практики. За жалост за семейството и за детето бъдещето е тъжно и въпрос на време да се свърши агонията. В подобни случаи в Германия правят всичко вхзможно да удължат агонията, а в нидерландия (най-гъсто населената европейска страна) оставят природата да направи подбора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Констатираща

    0 0 Отговор
    Само такива неща да се чуват!
    Слава на лекарите, извършили такава сложна операция! Дано детенцето се въстанови успешно и да не боледува занапред! Обикновено, такива тежки малформации се получават от приема на вредни лекарства с тератогенно действие от бременната, контакт средни химикали или инфектиране с вирус, особено на рубеола.