Last news in Fakti

12 Май, 2020 05:44 2 337 21

Парламентът заседава извънредно за Закона за здравето

  • закон-
  • парламент-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

С промените в него се отменя извънредното положение след 13 май и се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка"

Парламентът заседава извънредно за Закона за здравето - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще заседава извънредно, за да обсъди окончателните промени в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 13 май и се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка", съобщи Българското национално радио.

Парламентът ще решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии. Новото обстоятелство с прехвърлена отговорност към кабинета е част от предложенията на ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

От политическата сила предлагат още наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети. Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни. Очаква се да се подкрепят предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас. Депутатите ще решават дали да има и нови правила за данъчните складове.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alfa ri surch

    21 5 Отговор
    Партията на Слави Трифонов се очертава като трета политическа сила.

    Коментиран от #11, #13

  • 2 CoV 20

    30 1 Отговор
    Тoзи миниcтър e зa увoлнeниe. Тoй e врeдeн зa здрaвeoпaзвaнeтo. Тoй бeшe врeщу мeдицинcкитe cecтри, кoгaтo тe прoтecтирaхa. И ceгa мacoвo нe дocтигaт кaдри. Тoй кaквo нaпрaви в тaзи пocoкa? Нищo. Пo врeмe нa тeзи двa мeceцa cъщo нищo cъщecтвeнo нe мoжe дa нaпрaви. Нитo ocигури тecтoвe, нитo прeдпaзи мeдицинcкия пeрcoнaл c дocтaтъчнo мacки, oблeклa и други.
  • 3 Хрониките на мутрата от Банкиландия

    22 1 Отговор
    Само се чудят как да замажат положението! :\
  • 4 Митко ВР

    19 1 Отговор
    Цирковите артисти излязоха на манежа! .... Нали си вземаха до сега по 3 000 лв заплата?!
  • 5 SARS

    14 4 Отговор
    Света не беше подготвен за корона вайроса, също и за падане на метеорит, слънчева буря или извънземни с оръжия не познати за нас!!! :)
  • 6 CoV 20

    18 1 Отговор
    Има ли някой да се е възползвал от безлихвения кредит?!

    Коментиран от #19

  • 7 Някой си

    11 1 Отговор
    То пък един парламент......
  • 8 Активист на БКП

    8 1 Отговор
    Да видим какво е пожелал Мъдрецът от Банкя от лакеите си
  • 9 Ахахах

    8 2 Отговор
    Мерките в България бяха да ни заключат по апартаментите и това е. Нищо повече! Да бъдем реалисти. Толкова си могат! Замислете се за някой от великите ни царе и го сравнете с агата борисов. Той ми прилоча единствено на свинепаса Бърдоква!
  • 10 Рангел

    8 0 Отговор
    Поредна гавра с българския народ. ГЕРП официално въвеждат крепостничеството в България. Ако Българин посмее да мине границата го очаква 14 дни домашен арест(карантина), за всички останали независимо от каде идват, само с една бележка в която да пише че са здрави ще могат да обикалят свободно из страната. Е господа как се наричат рестрикциите когато са на етническа основа?
  • 11 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "alfa ri surch":

    След като приемаш изследването на Алфа рисърч че Слави е Трети,следва и да отчетеш ПО- ВАЖНОТО:Че ГЕРБ има Електорална маса колкото БСП и Слави взети ЗАЕДНО.
  • 12 ТИР

    3 0 Отговор
    Трети Втори или Първи е Все Тая...Нагаждачеството ще Продължава Дами Господа и Другите му Там...
  • 13 Бай ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "alfa ri surch":

    И като са очертава, какво да направим

    Коментиран от #14

  • 14 123

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай ганю":

    Можем да се надяваме че ще бъдат различни и че няма да събере същите отрепки в партията си
  • 15 Горо

    0 2 Отговор
    Партията на Слави трябва да бъде първата и единствена сила.Стига с тези партии,това трябва да се промени
  • 16 ТИР

    0 0 Отговор
    Да Създадеш Партия Предполагам Отиваш на Интервю.Спазваш ли Посоката Зададена 1989г Играеш... Ако не Аут
  • 17 Новичок

    3 0 Отговор
    Пфу отврат,пак ще плъзнат по-радиа и телевизии да обясняват как в името на народа на хората се скъсват от работа горките депутати.
  • 18 От Народа

    2 0 Отговор
    Дали мислят управниците или бълват едни закони без логика. Ще ви дам няколко примера, коити за мен са парадокс. Метрото и градски транспорт не се спря, а в тях пътуват по 200000хил и повече хора на ден, сядат пипат и т. н. Но в Парковете не можеш да седнеш на пейка. Защо? Бизнес парк София и др големи сгради, както и МОЛ-те работят хиляди хора и фирми но търговската част не работи, Телевизиите също работят. Защо? Нали всички сгради са с една обща климатична инсталация и тук не опира до йонтролиран достъп а точно до тази централна климатична система. На абитурентите им е забранено да се събират за изпращане в двора на училищети но в същото време строителството не спря да работи. Защо управниците измислят подборни мерки и аршина е разлучен за различните неща? Нали това е вирус и той не подбира работещ в МОЛ в банка, хранителен магазин и в търговска част, абитурент и строител, и т., н. Има очевидни абсурди!
  • 19 Рангел

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "CoV 20":

    Има разбира се, Домучиеви, колекторските фирми на мутрите... Още да изброявам ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.