Last news in Fakti

29 Май, 2020 08:12 3 023 28

Съдът в Белград пак отложи делото за екстрадицията на Цветан Василев

  • цветан василев-
  • белград-
  • съд

Българското посолство в Белград отказа коментар

Съдът в Белград пак отложи делото за екстрадицията на Цветан Василев - 1
Снимка: БГНЕС

Висшият съд в Белград днес отложи делото, на което трябваше да бъде изслушан банкерът Цветан Василев, във връзка с искането на властите в София той да бъде върнат в страната ни, предаде БГНЕС. Заседанието трябваше да разгледа получената допълнителна информация от българските съдебни власти за екстрадирането на избягалия преди 6 години в Сърбия бивш мажоритарен собственик на КТБ.

Говорителката на съда Татяна Тешич обяви, че заседанието е отложено, след като защитата на Цветан Василев е съобщила, че няма възможност да присъства на делото, защото има други дела". Висшият съд в Белград насрочи за 18 юни следващото заседание по това дело.

Българското посолство в Белград отказа коментар във връзка с решението на Висшия съд в сръбската столица. "Българското посолство в Сърбия не коментира, което и да е съдебно преследване", каза Сергей Андреев, служител на дипломатическата ни мисия, пред "Инсайдър".

Българското министерство на правосъдието през месец септември 2014 г. изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, защото на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

В края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и сметна, че Сърбия не трябва да го защитава, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът отново призова за връщането в България на бившия банкер, но Апелативният съд и през април 2017 г. отново анулира това решение.

Така се стигна до решението от 3-ти декември 2019 г., когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ.

Преди да бъде издадена международната заповед за арест, Цветан Василев в края на 2012 г. купува стъкларския завод в Парачин. След придобиването на завода от Василев той увеличава задълженията си 70 пъти, но това не пречи на Василев да направи дарение за фондацията на съпругата на бившия сръбски президент Драгица Николич на стойност от 1.2 млн. динари. Самият Томислав Николич призна, че съпругата му е получила дарение от Цветан Василев.

В началото на месец февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. "Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", пишеше в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според бившия сръбски премиер и лидер на Нова партия Зоран Живкович "Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич". "Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", каза още Живкович в сръбския парламент в началото на месец февруари тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    10 0 Отговор
    Ау каква изненада!

    Коментиран от #14

  • 2 Крадец на шоколади

    4 2 Отговор
    Няма справедливост на този свят.

    Коментиран от #5

  • 3 Парадокс

    8 7 Отговор
    Обвиняем за източването на 5000000000 лева отпреди 6 години се разхожда на свобода в град на 1 час път от София...Чудя на коя от 2 те държави съдебната система е по корумпирана...?

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 4 един шофьор

    14 0 Отговор
    Пуснете се песента на Лили Иванова – панаири панаири.
  • 5 наблюдаващ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Крадец на шоколади":

    Напротив има. Аз като гледам нашата шайка, ще си остане с пръст в уста, което си е справедливо.
  • 6 наблюдаващ

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Парадокс":

    Парадокса е, че тези които го обвиниха и разграбиха парите, се разхождат на свобода.
  • 7 ТОДОР СТОЯНОВ

    12 0 Отговор
    МНОГО Е ПРИЯТНО СУТРИН ДА ЧЕТЕШ КАК ТЕ ТЪРСЯТ, ДОКАТО СИ ПИЕШ КАФЕТО В НЯКОЯ ГОТИНА СРЪБСКА КАФАНА!КРЪЧМИТЕ СЪЩО СА ЯКИ, ИСТИНСКО МЕСО, ИСТИНСКА РАКИЯ, ИСТИНСКИ И ВКУСЕН ХЛЯБ...ХУБАВА ДЕСТИНАЦИЯ, БЛИЗО ДО ВАС ;-)
  • 8 Българин

    3 5 Отговор
    Тя парата е на привършване до две три години мустака ще увисне много интересно ще стане ако го екстрадират .. логично инфаркт в ареста или нещо подобно
  • 9 Дикме

    4 1 Отговор
    Тия не разбраха ли, че човекът си е оплел кошницата и няма да обира калая на всички, които грабиха повече от него.
  • 10 Все едно гледам съда в БГ

    1 3 Отговор
    Смешници като в България, правят каквото си искат а престъпника Василев си живурка мишката🤔
  • 11 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Парадокс":

    От къде си сигурен, че той е източил милиардите ? Нима найстина мислиш, че той сам ей така решава и открадва от собствената си банка милиарди ? Можеш ли да мислиш ? Или нямаш възможност ?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Димитър

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос":

    Ако не са откраднатите милиарди левове от бившия собственик на умишлено фалираната банка Ктб. Ц. Василев нямаше да бъде пазен нито от Русия нито от Сърбия. Василев има достатъчно фирмена собственост чрез която е закупил много държавни активи. Мястото му е в затвора за дълги години. А че е под закрилата на режима на Милошевич дума няма.
  • 14 Watson Dека 11

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хехе":

    Тцъ, не е това изненадата ами това, че прокурори от специализираното звено за борба с корупцията в Испания са призовали българския премиер на разпит за мега скандала „Барселонагейт” на 20 юни!/според народбг/
  • 15 2020

    3 1 Отговор
    Бойко Методиев Борисов умира от страх,какво може да му скрои Цв. Василев.Всичко за далаверите на Мин. Председателя се знае.Не е нужно Русия да пази Цв. Василев Той сам се пази, с документите които има за Бойко Борисов.Заедно с Васил Божков ще дадат всичко каквото е нужно до Лаура Кьовеши и ще се разкрие това ,което българите знаят отдавна-пране на пари ,къща и магазин в Барселона,метреса и незаконно дете укриване на пари извън България.Няма скрито под небето.
  • 16 ЦРУ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Парадокс":

    ПАРАДОКСАЛНО тъп си ! …..КАЗА ти го ГЕШЕВ - рашките пазят цв.Василев ...защото той е техен човек- искаше да вкара Раша във Военнопром. ни комплекс....затова е в Сърбия ..а не в ЮАР ! БАНЕВ е вътре- защото е "ТЕХЕН ЧОВЕК "- искаше да отклони БГ от НАТО и ЕС ..със евразийска партия в БГ за азиатски път ….ВБ е вътре….защото е " ТЕХЕН ЦОВЕК "....затова преди време викаха в САЩ - ГЕШЕВ.....ЦАЦАРОВ и шефа на ДАНС - в ЦРУ и Комисията по външни работи към конгреса на САЩ....ТЕЗИ и други ни ДЪРПАТ към Раша ...ЗАТОВА !
  • 17 Мария

    4 3 Отговор
    Що ли не се учудвам. Сто години едно и също, отлагане, отлагане. И С Божков ще стане така. Егати системата, крадат, крадат, бягат и няма сила да ги върне тук и да им се търси сметка.

    Коментиран от #21

  • 18 Виктор

    1 4 Отговор
    Защо продължаваме да позволяваме на неколцина хора да манипулират хората?! Всички знаем какво извърши този човек и сега трябва да си понесе наказанието. Стига вече сме отлагали!
  • 19 Виктор

    0 4 Отговор
    Не съм изненадан, този плаща като луд само и само да си стои в Белград.
  • 20 Борис

    0 2 Отговор
    Василев щеше да бъде наистина голяма играч, ако не му бяха разкрили навреме пирамидата КТБ.
  • 21 Прогледнал

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мария":

    А тези заради които бягат, какво ги правим? Там е истинския проблем. Не слушайте какво ви говорят, а мислете. Реално държавата е частна собственост и с подобни разсъждения само им помагате.
  • 22 Миро

    0 2 Отговор
    Е докога така??? Безумие…
  • 23 Така така

    0 3 Отговор
    Василев продължава да си живее царски с крадените милиарди на вложителите в КТБ, а ние платихме сметката му от нашия джоб.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мъка

    0 0 Отговор
    Трий, трий. Мъка е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Токин

    1 0 Отговор
    Това сигурно ще му е последното отлагане! На 18 юни няма да може да се спаси от връщане в България, където да отговаря за откраднатите милиарди от пирамидата КТБ! Въпреки че съдиите в Сърбия са доста подкупни и може да са взели пари от фараон Цветан Василев! След 20 дни ще стане ясно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове