Last news in Fakti

7 Юли, 2020 08:46 2 884 35

Експерт: По 250 заразени дневно през ноември

  • коронавирус-
  • мерки-
  • проф. ива христова

Да, има и суперразпространители. Но това е рядкост

Експерт: По 250 заразени дневно през ноември - 1
Снимка: Shutterstock

През сухите месеци може да спадне броя на заразените, но след това през ноември и декември може да се стигне и по 250 на ден. Още години ще живеем с коронавируса, смята проф. Ива Христова, заместник-директор на центъра за паразитни и инфекциозни болести. "Над 7 са вече генетичните линии в света. Има и промяна на протеиновата линия, което е нормално за всеки вирус", каза тя пред "Здравей, България" по "Нова телевизия".

"Да, има и суперразпространители. Но това е рядкост", допълни тя по повод на баловете и футболните мачове.

"От медицинска гледна точка, карантината е добре. От икономическа обаче не е. Просто трябва да се пазим. Да се намират бързо конкатните", допълни тя.

Според нея трябва да се ограничат събиранията на хора на закрито. Проф. Христова е категорична, че иневертима е доказан препарат, който пречи навлизането на вирусното РНК в клетката, където се размножава. Това ще е пътят, като се намират добри молекули.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моята прогноза е

    12 8 Отговор
    Още следващия месец по толкова! Ноември повече!

    Коментиран от #19, #32

  • 2 Циганин

    23 7 Отговор
    Защо през ноември,направете 6000 писоар теста и ще имате още утре над 300 зарарени

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миризлив пор

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Циганин":

    И 100 въдици да хвърлиш във язовир със 20 риби, няма как да извадиш повече от 20.

    Коментиран от #16

  • 5 Антимилиционер

    10 15 Отговор
    Всички експерти казват да не се събирате на едно място - само онзи шемет скаридата ви казва да мрете. Послушайте Мангъра, за да спасим България.

    Коментиран от #9, #34

  • 6 Какво?

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Циганин":

    Няма толкова пикаещи за 6000 писоара! Какво ще ги правим?
  • 7 иво

    22 0 Отговор
    Затворете моловете и хипермаркетите,защо затворихте отворените общински пазари на 80 процентаи ни разправят от общините докато не сложат край на карантината няма да ги отворим.Значи всеки които бута количка в лидъл,била,кауфланд е безсмъртен нищо,че се бута със още 100 човека.Вашата пандемия и мерки са просто смачкване на малкия човек за сметка на големите.

    Коментиран от #8

  • 8 Така е

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "иво":

    Мангъра нареди така!
  • 9 Миризлив пор

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Абсурда е, че скаридата говори с полуистини и казва това което хората искат да чуят. Да кажем че ако вируса е разучен, има лекарство и утвърдено лечение, хората са достатъчно дисциплинирани за да спазват елементарни мерки и здравната система може да го поеме като удар той е прав,. В случая нито лекарство нито здравна система, за дисциплина не говоря - повече вярвам на мрачната прогноза на Мутафчийски.

    Коментиран от #10, #12, #28

  • 10 00000014

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Миризливият пор се крие в гащите на антимилиционера в опит да открие кой вони повече. Всички отдавна разбрахме, вонята ви се захранва от чекмеджето.
  • 11 ХА ХА

    6 1 Отговор
    Няма почивен ден за Миризливият Антимилиционер
  • 12 Шекспир

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Какво предлагаш.1млн души да се приберат у дома ли.Кой ще ги храни.Кой ще пълни бюджета.

    Коментиран от #15

  • 13 Госあ

    0 1 Отговор
    Медикамента е нафамостат. Мисирки.
  • 14 хахаха

    1 1 Отговор
    Че то толкова народ няма в нашата кочинка, бе.
  • 15 Миризлив пор

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Шекспир":

    Мен ако питаш аз лично не съм спирал работа и не си стоя в къщи. Но не съм и тарикат да се бутам по магазините, като вляза да опипам всичко до което имам достъп, липса на маска най-демонстративно, да се опитвам да прескоча термоконтрола на входа на повечето бизнес-сгради. Като видя някой зачервен с мътен поглед стая настрани. За мача с голямата публика не говоря. Елементарно е бе пич... Това е просто един грип.
  • 16 Има,как,да,няма

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Като ги пишеш 200 а не 20! Сутринта председателя на БЛС какво каза:- За месец май са отчитани по около 1000 теста ВСЕКИ ДЕН, а Здравната каса е изплатила 330 теста за целият месец??? Е,как така,след като казваха че всички тестове се плащали от Здравна каса а не от болничните заведения?

    Коментиран от #31

  • 17 истината септември

    2 3 Отговор
    повече ще станат есента. Сметнете колко барове и дискотеки работят, само по един заразен да има в тях и това са т.нар. суперзаразители, защото на такива места бързо се предава по въздушно капков път. Не само че лекари няма да достигат и места, но няма да има и линейки и тестове - казаха, че касата засега плащала само 330, а се правят хиляди всеки ден. Очаквам и лекарствата, които са закупили, да не им стигнат. Така, че който има пари може и да оживее, страшно ще е септември, само защото сме допуснали да се разхайтим лятото..
  • 18 горчиво

    3 4 Отговор
    Българинът се държи като безсмъртен, сякаш има хиляди лекари инфекционисти, готови да го гледат, и достатъчно лекарства и грижа. Едно е Швеция да приложи мек модел, съвсем друго е България, на светлинни години сме от тях и катастрофата при нас ще е пълна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 докога

    1 2 Отговор
    Навсякъде са приели ограничителни мерки и по места, затварят региони, карантини, при нас софиянци ще стигнат 100 души бройката на ден и ги оставят да си ходят необезпокоявано навсякъде. После софийските болници и лекари ли ще ни лекуват в провинцията?

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    Да се разровиме ли малко назад примерно преди 2 месеца какво бестеша въпросната госпожа? Аман да си сменяте мнението само !
  • 22 Ванката

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "докога":

    Айде в София дневно колко идвате да работите ? Ние от къде да знаеме че вир не ни вкарвате вируса в София? Знаеме по селата и градовете около София как не се събирате грам и спазвате мерките!
  • 23 роза гербева

    4 2 Отговор
    Аман от мозъци, лъжете и измисляйте, планирайте и заблуждавайте, ние ще се страхуваме, много ще слушкаме и папкаме. Вие само ни водете към светлото бъдеще, ще вържем и цъфнем. Колко сте велики и умни, наши скъпи вождове, какви магистрали, какви заводи, каква икономика само а? А пък какъв ковид си имаме само а?
    Боже пази България!
  • 24 равносметка

    2 0 Отговор
    Бойковата работа ще стане хитрата сврака с двата крака. Понеже иска хората да позабравят скандалите и да се отдадат на плюскане и пиене и да не го погнат е съгласен да остави нещата на самотек, но накрая пак той ще го отнесе. При развихряне на заразата, нито икономика, нито туризъм, нито транспорт, всичко ще умре, но като добавим милиони левове за лекарства ,тестове, предпазни средства, карантини, болнични, погребения. Накрая тия пари от ЕС няма да му стигнат само за преките разходи от пандемията, какво да говорим за подпомагане на отрасли.Много тежка зима ни чака, щом навсякъде цари безгрижие и безотговорност.
  • 25 ооо дааа

    1 0 Отговор
    Е СЕГА НЕ РАЗБРАХ,ЗАЩО СЛЕД КАТО НАШИЯ ЕКСПЕРТ ЗНАЕ ЛЕКАРСТВОТО /И ГО ЦИТИРА/ КАКВО СЕ МАЯ И СЕ ЧУДИ ЦЯЛ СВЯТ???КАК НЕ СА И ЗВЪННАЛИ ОЩЕ ДА ДАДЕ ЕКСПЕРТНОТО МНЕНИЕ,А ПРОДЪЛЖАВА ТАЯ КОРОНА?????СТРАННО!!!!!!
  • 26 М@нгу

    1 0 Отговор
    Брейииии. Тоз пруфесуркатъ за колку кинти я гътнаха ба? К'ва ли йи търифътъ? М'чи и на мен дутрябва . . .
  • 27 Сериозно ли ма...?

    0 0 Отговор
    Да нямаш кристална топка...
  • 28 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Всъщност медикаменти има,но те вървят с тестове и образна диагностика. Преди четири дни излезе статия от комбинация на Нафамостат и Фавипиравир от 11 пациента в тежко състояние. От тях само един е починал. Тази комбинация беше логична. Ако пък се приложи в началото резултатите ще бъдат абсолютни. Сигурен съм. Същото е и с хидроксихлорохина. Обаче тия неща не струват 3000 долара на курс лечение. Това са игрите. Също така след като се установи контаминация, pcr'a я хваща 2-3 дни след заразяване, може да се установи с образна диагностика дали е слязла в долните дихателни пътища или не. И да се вземат незабавни мерки с медикаменти или пациента да остане само под наблюдение. Тези неща обаче в България са табу. И затова Мутафчийски каза,че ако ще се мре. А най противната история е,че наш'те мисирки се опитват да разсъждават и да пробутват англосаксонските измишльотини вместо препаратите и методите които правят гигантската разлика в статистиката между англосаксонците и развитите азиатски страни. И между другото, германците също ползват Нафамостат,фавипиравир и хидроксихлорохин.
  • 29 Васил

    0 0 Отговор
    По скоро бройката ще се покачи още следваща седмица вече селяните от гетото София квичат ама като не спазват правилата до там се стига
  • 30 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    1 0 Отговор
    То през ноември ще бъдат бунтовете на хората, които не са изкарали достатъчно за зимата от абсурдните мерки

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Още в края на този

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Моята прогноза е":

    месец ще има по 250 заразени на ден, а през ноември не ми се мисли какво ще се случи.
  • 33 Дали заради мерките

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Доктор Жозеф Игнасий Гилотин":

    не са изкарали достатъчно.Хотелите сега заради мерките ли са празни? Или защото взеха да отказват резервации заради повишена заболяемост.Не затварят ли и сега райони в Испания, в Китай и навсякъде по света като скочи броят заразени. В Сърбия вече полева болница има... Виждате почти без мерки в момента какво се случва. Протестирайте, ама да не ни спрат кранчето от ЕС, че тогава наистина ще има глад и мизерия...Уж много зле всички финансово, а километрични опашки от желаещи да спонсорират гръцката икономика...
  • 34 Напук на СЗО

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Кари Мълис- биохимик. Изобретява през 1983г. техниката на полимеразната верижна реакция (PCR). Същият изрично е заявил в свое интервю, че не бива да се използва PCR за тестиране на инфекциозни заболявания, защото резултатът би бил крайно спорен. Хубаво щеше да е да го каже сега, когато се разиграва цялата тази манипулация. Починал е обаче тъкмо навреме - 2019г. Тъкмо навреме изчезна от тубата и интервюто на Дейвид Айк с Кари Мълис - „Този видеоклип е премахнат, тъй като нарушава правилата на общността на YouTube.“ Явно на някои много им пречи и са го премахнали.

    Коментиран от #35

  • 35 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Напук на СЗО":

    Кари Мълис се е занимавал с астрология. А ти моето момче, знаеш ли как се доказва бащинство? А знаеш ли как се прави ДНК профил при престъпление ? Освен това лъжеш за това изказване. Това че споменаваш името на автора на реакцията нищо не означава. Реакцията която се прави за вируса в момента си представи,че са 5 pcr'a на Кари в едно.