Last news in Fakti

14 Юли, 2020 09:55 2 071 32

АПИ: Изгнилата мантинела не е причина за катастрофата на "Тракия"

  • ам тракия-
  • тракия-
  • апи-
  • иван досев-
  • инж. иван досев-
  • тир-
  • войната на пътя

Участъците, които не отговарят на настоящите нормативни изисквания, не означава, че са опасни, смята инженер Иван Досев

АПИ: Изгнилата мантинела не е причина за катастрофата на "Тракия" - 1
Снимка: БГНЕС

От Агенция "Пътна инфраструктура" са разпоредили цялостна инспекция на мястото на тежката катастрофа на АМ "Тракия", където турски тежкотоварен камион премина в насрещното платно, премаза няколко леки автомобила, в резултат на което загинаха петима души, а дете е с опасност за живота.

Инж. Иван Досев, който е член на управителния съвет на АПИ, е убеден, че изгнилата мантинела не е причина за инцидента. "Причината ще бъде изяснена от следствието. В момента текат следствени действия", заяви Досев пред БНТ.

"Днес ще бъде изпълнена една допълнителна инспекция, съвместно с органи на други институции и организации. Но категорично в конкретния случай не е причина за жертвите тази мантинела", смята инженерът.

Според него неправилно се фокусираме върху мантинелата. Причината според АПИ е някъде другаде.

"Ясно е, че ограничителната система за пътища е стара и тя подлежи на подмяна, която ще се изпълни до края на годината. Но да се поставя фокусът върху нея е неправилно, защото се създава едно впечатление у гражданите за опасност на пътищата", обясни Досев.

Той обясни, че 87% от автомагистралите са с подменени ограничителни системи за пътища, които отговарят на последните нормативни изисквания. "А участъците, които не отговарят на настоящите нормативни изисквания, не означава, че са опасни и не означава, че те не са отговаряли на изискванията по времето на поставянето им", категоричен беше инженерът.

"Нормативната уредба е един процес, който през време се променя и съответно трябва да считаме, че нещо, което сме построили по старата нормативна уредба, е годно за ползване, а не опасно.
Мантинелата не е била причината за това ПТП и тази, която се поставя, отговаря на нормативните изисквания, тя е H2W7. Но новите ограничителни системи за пътища категорично не биха могли да спрат камион. Най-високият клас ограничителни системи за пътища са оразмерени от удар с камион с 38 тона тежест при ъгъл 15 градуса и при скорост 80 км. А скоростта, позволена на автомагистралите, е над 80 км", коментира още Досев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не не не

    40 0 Отговор
    Ама хич нямаше да намали силата на удара....
    Ало АПИ я си е.ете лелите
  • 2 Магистрала Тракия

    36 0 Отговор
    е като offroad изпитателен полигон.

    Коментиран от #19

  • 3 Дедо Йоцо

    29 0 Отговор
    Траповете по магистралата също
  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    28 1 Отговор
    Е кога я построихте,кога изгни тая мантинела.

    Коментиран от #28

  • 5 Ееее

    11 3 Отговор
    На такива места се слагат бетонни блокове а не мантинели.
  • 6 Тъпо тролче

    19 0 Отговор
    Ами разбира се, че не изгнилата мантинела е причина за инцидента, но тя трябва да спре възможноста за преминаване в другото платно.
  • 7 Ивайло

    8 9 Отговор
    Айде пак почнаха да търсят под вола теле!!! Мантинелата била изгнила и това било причината, хахаха!!! Абе хора, тия 30 тона мъртво желязо със заспал турчин зад волана със 110-120 км/ч, решат ли да кривнат нанякъде, не може да ги спре НИКАКВА мантинела!!!

    Коментиран от #23

  • 8 ТИ ДА ВИДИШ

    14 1 Отговор
    МАНТИНЕЛАТА СИ Е ЗДРАВА , РЪЖДАТА Я ДЪРЖИ - ГЕРБ СЪЩО ! БОЙКО НА ЛИ НАПРАВИ ПЪТИЩАТА ! СЕГА И ЛЕВА ЛИКВИДИРА !
  • 9 вън

    15 1 Отговор
    Старата мантинела е прекалено слаба, защото колчетата са общи и мантинелата между платната е реално една. Новите са отделно, тоест имат доста по-голям шанс да спрат камион да навлезе в насрещното. А тоя от АПИ да излита, аман от калинки и некадърници готови на всичко за да запазят поста си и този на Боко.
  • 10 БХК

    10 0 Отговор
    Държавна структура да са виновни за нещо? В България? В страната на Златките, чекмеджетата, цаца/гешевтурата?

    Казано на бургаски - вий и*ети ли са ва Чакали?
  • 11 Bit

    14 1 Отговор
    Виждате ли как поредния Гербаджия излиза и директно почва да ни лъже? Виждате ли? Накрая ще изкарат само шофьора виновен, нищо, че мантинелата с шут да я удариш и ще падне, нищо че асфалта е, като лунен пейзаж.
    А помните ли какво се случи в Своге, а помните ли как и тогава, обвиниха само шофьора на автобуса, който се е движил с 40 км, че именно той е едиствен е виновника за смърта на толкова много хора. Нищо, че се вземаха ядки от асфалта и се дозака, че той не отговаря на изискванията, че мантинелата не била на АПИ, била на общината и тя също не отговаряла на изискванията, че оттока на водата е в грешната страна на платното. Цяла група от висши ескперти се е подписала и приела въпросната отсечка и НАКРАЯ какво - НИЩО, отговорност НУЛЕВА. Това е Герп! За това хората им писна от лъжи, далавери, измами, корупция и излизат на протест. Искат справедливост, законност и нормална държава.
  • 12 Valio

    5 0 Отговор
    Така е мантинелата не може да накара някой да катастрофира ама ако не беше на близо 25 год.и изгнила......
  • 13 тъпоновинар

    6 4 Отговор
    МАНТИНЕЛАТА Е ПРИЧИНАТА ЗА КАТАСТРОФАТА.

    МАНТИНЕЛАТА БЕШЕ ЗАД ВОЛАНА НА КАМИОНА

    МАНТИНЕЛАТА ШОФИРАШЕ КАМИОНА
  • 14 Друг инженер

    5 1 Отговор
    Мантинелата е за възпиране на МПС, против евентуално излизане от пътния банкет , та кой е казал, и кой би могъл да си помисли, че е причина за катастрофа ??? Що за инженер е това, да говори такива глупости ???
  • 15 Гост

    9 1 Отговор
    Шофьор съм в Германия по време на движение нещо стана загубих съзнание за секунди може би,ударих се в мантинелата с 90 лм и се върнах на пътя с почти никакви повреди,но ...в Германия

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Някой

    13 0 Отговор
    Всичко в държавата е като изгнилата мантинела.... Дали здравеопазването, социална политика, пътища, образование, икономика, пенсии и заплати всичко.. Милиардите дадени последните 10 години потънаха в нечии джобове. Няма герб бсп или ДПС, патриоти всички до един играят заедно и заедно грабят от народа...
  • 17 СЪПРОМАТ

    5 0 Отговор
    Отивай да четеш ,,Съпротива на материалите,, г-н Енженер
  • 18 Asdfg

    7 0 Отговор
    Разбира се, че така ще кажат! Ок, може да не е причина, но нормално ли е да е в такова състояние??? И не само там е така! Стотици километри мантинела с в такова състояние!
    Никой от АПИ не си върши работата! Важно е да се взимат заплати!
  • 19 Шшш ей

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Магистрала Тракия":

    Не чупи магистралата на Баце "Строителя", провокатор!
  • 20 Komapak

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Време ти е да спреш да шофираш. Следващия път може да пострадат невинни хора.
  • 21 иихггт

    1 0 Отговор
    Кой е по виновен - мантинелата, шофииора или АПИ

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 BG гражданин и данъкоплатец

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ивайло":

    Ти откъде раэбра, че шофьорът е эаспал?! Или вярваш на всичко, което официално декларират?! Шест часа не мижеха, да открият тялото на водача, още не са иэвършили аутопсия, набърэо прибраха старата мантинела от участъка на катастрофата и набиха нова, с което эаличиха всички улики на местопроиэшествието... В тоэи участък е невъэможно, да эаспиш - пътното платно те подхвърля, в която посока не искаш, но эатова пък някой умен "калинчо" е решил, че като ограничи скоростта до 90 км/ч е решил проблема?! Аэ съм с висок клас автомибил и с повече от 70 км/ч е ужасно

    Коментиран от #32

  • 24 Цялото

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "иихггт":

    ръководство на АПИ е за затвор! Стига кражби, Терзийски, че Боко и Каскета ще те повлекат след себе си.
  • 25 Ую от Пичковци

    3 0 Отговор
    Хаха какви сте манипулатори само и само да оправдаете кражбите и безхаберието си. Много ясно че мантинелата не е причината за катастрофата .Но това че е изгнила е причината да не може да спре тира който е минал през нея .Долни същества .Да бяхте казали че пак комунистите са виновни по малко жалки и смешни щяхте да сте. Да почиват в мир жертвите на беззаконието и безхаберието .
  • 26 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    ПЪТИЩАТА В БЪЛГАРИЯ СА ПО-ВЕЧЕ ОТ ОПАСНИ - уважаеми г-н Досев !! Загиналите са на брой 5+ ? и какво ? Трябваше загиналите да са около 20-30, че да наречем АМ " Тракия"- "опасна" ??? Необходимо е между двете платна да има такава преграда, която в никакъв случай да не може да бъде преодоляна от движещите се автомобили !! Дали ще е от паякова паяжина или от 4 /четири/ тонни бетонни блокове - за мен не е важно...... Важно е като пътувам ВАШИТЕ НОРМИ да ми осигурят сигурност, а не ковчег !?
  • 27 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    Новите мантинели са по-тънки от тези през комунизма, а тази си беше яко изгнила и елементите на които е закрепена са на много голямо разстояние, корупцията и продажните политици убиват, буквално!!!
  • 28 Гешо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Бацо я сменя всеки 6 месеца с нова.Само за 200 милиона по сметката му.Но в България всичко е гнило.Но вече не искаме да сме тулупи.
  • 29 Буба

    3 0 Отговор
    Както се казва: И аз не знам как е, ама и така не е! Не е мантинелата, но не знаем какво е???????? Все пак стотици милиони се изхарчиха за магистрали и не е оправдано да има по тях бабуни, пропадания, изгнили мантинели и въобще ремонти веднага след построеното. Ясно е, че не се строи качествено! Имаме възможност да видим как изглеждат магистралите в други държави, но най-близки са например тези в Гърция и Сърбия.
  • 30 Трудовакъ

    3 0 Отговор
    На времето бях ученик. Имахме и уроци по физика. Учихме различни физични закони, четяхме за Нютон и други големи учени, дали изключително много за развитието на науката и човешкото познание. Така че, като прочетох тази статия, за себе си установих че шефовете от АПИ не само, че са отсъствали от часовете по физика, но и е съмнително въобще да са посещавали училище!? Тогава КОЙ ги е назначавал на работа и по какви критерии е станало това? Този КОЙ вероятно трябва да бъде арестуван и подробно разпитан за множество знайни и не до там знайни обстоятелства...
  • 31 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВСЯКА МАНТИНЕЛА ДО ПОЛОВИНАТА ВИСОЧИНА НА ГУМАТА НА ТИР НЕ Е ЕФЕКТИВНА !!! 160 СМ БЕТОННА ПИРАМИДА ЩЕ СПРЕ ДО ТРИДЕСЕТ ТОНА -АКО НЕ ПРЕЛЕТЯТ НАД ПИРАМИДАТА ОТ СКОРОСТТА СИ И ОПОРАТА СИ ПРИ УДАРА !!!!!
  • 32 vlk 82

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "BG гражданин и данъкоплатец":

    ТУРЦИТЕ КАРАТ ПО 12 13 ЧАСА БЕЗ ДА СПИРАТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове