Last news in Fakti

20 Юли, 2020 10:05 4 403 26

България останала в периферията при преговорите в Брюксел

  • брюксел-
  • преговори-
  • корона криза

Този път ситуацията е много по-трудна, защото са се натрупали много кризи една след друга и се налагат много действия, които излизат извън стандартните подходи досега

България останала в периферията при преговорите в Брюксел - 1
Снимка: Фейсбук

Въпреки огромните суми на срещата на върха в Брюксел става въпрос за нещо много повече от пари - за способноста на ЕС да реагира единно на кризата, да взима решения, за това доколко солидарността ще бъде оттук нататък водещ принцип в ЕС. Това заяви пред БНТ Любомир Кючуков от Института за икономически и международни отношения по повод буксуващите преговори между евролидерите.

Той бе категоричен, че съгласие не може да бъде постигнато, без да има взаимни компромиси от всички страни. Според него този път ситуацията е много по-трудна, защото са се натрупали много кризи една след друга и се налагат много действия, които излизат извън стандартните подходи досега.

По думи на Тончо Краевски от Институт непреодолимият въпрос е този за солидарността.

Той обясни, че северният блок от държави, към които е част т.нар. "пестелива четворка", Финландия и други, имат силен експорт с амбиции извън ЕС, който се нуждае от еврото като инструмент. Има и южен блок от държави, в сърцето на който са Франция, Италия и Испания, чиято икономика е повече фокусирана в континента и вътре в Съюза.

България е в периферията и в добрия, и в лошия смисъл - от една страна не е държава с износ извън ЕС, но и не се причислява в този южен блок, тъй като няма такъв огромен проблем с дълга си, като Италия или Франция, обясни Краевски.

По негови думи дебатът, който се случва, не е за коронавируса, а за еврокризата, като нейните симптоми в момента отново се изострят.

От своя страна Кючуков добави, че за разлика от повечето страни, които целят укрепване на конструкцията на ЕС, за четворката плюс Финландия приоритетна е цената.

Той посочи, че единственото, което е заявила България досега по този план, е, че има готовност да поеме средствата. По нито един от спорните въпроси предварително не сме чули българската позиция по негови думи. "Научихме, че България подкрепя върховенството на закона да е част от пакета, веднага след като за това научи и Шарл Мишел. Дебатите се водят по-скоро между други страни", обобщи Кючуков.

Той бе категоричен, че политическата несигурност у нас се отразява на позицията ни при преговорите. Според него позицията на премиера в подкрепа на върховенството на закона е нямало как да бъде друга, защото той не би искал да си отвори и един европейски фронт на фона на националния по същия проблем - корупцията.

Краевски предрече, че ако заради коронавируса започнат да фалират банки, тъй като огромна част от бизнеса не може да си плаща задълженията, цялата еврозона ще се срине. Германия има интерес да укрепи еврозоната, но на минимална цена и в последния възможен момент, а не да я реформира генерално, обясни той и добави, че това е големият проблем.

Кючуков пък посочи, че ключово за политическата динамика ще бъде настроението в обществата. Според него има 3 сериозни дефицита - на сигурност на хората, на справедливост и на доверие към управляващите.

"Ако не се намери решение, ще бъде поставен въпросът за добавената стойност, която ЕС би следвало да дава със своето съществувавне. Тогава проблемът ще е екзистенциален за Съюза", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този

    67 3 Отговор
    Тиквата не го ли е срам там? При тези протести! Ма нагъл бе!

    Коментиран от #23

  • 2 Гошко

    56 3 Отговор
    Нашия Бойко , парите от Брюксел ги чака като топъл хляб пак да зареди шкафчето.
  • 3 Периферен

    49 5 Отговор
    Какво очакваме друго България загуби изградени позиции Бедна Европа няма ресурс Въпрос на време да се разпадне Пак ни излъгаха
  • 4 Даже

    49 3 Отговор
    извъп периферията ! Ако милиардите за България и добруването на гражданите ѝ , получени от ЕС не бяха заграбени и отишли в ръцете на мафията , както скоро каза многоуважаван политис от ЕК, тя можеше да бъде един богат на всичко земен рай !
  • 5 Гост

    39 3 Отговор
    Е къде да сме?!🤔 У центъра на преговорите ли и бойко да разпределя парите за Европа?!!😀

    Коментиран от #11

  • 6 Кога нас

    29 0 Отговор
    са ни бръснали за слива?

    Коментиран от #24

  • 7 Правда

    31 1 Отговор
    Какво може да се очаква от толуп който си е надценил възможностите и знанията За жалост това е сахара
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1121212

    24 2 Отговор
    ...само не знам защо седи там като не разбира нищо и не може да каже нищо, сигурно само той е така....СРАМ!!!!!!

    Коментиран от #25, #26

  • 10 Маки

    12 2 Отговор
    ЕС ке падне 2023 год.
  • 11 Лост

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Нали знаеш как ще ги разпредели? Като онзи който ги разпредялял с познат :Едно за мен, едно за мен, едно за мен. Познатият попитал :А на теб няма ли да дадеш? Разпределящият казал :Вярно. Едно за мен, едно за мен...
  • 12 БАЙ ГАНЮ НА СОФРА

    25 2 Отговор
    ГЛЕДАМ СНИМКАТА. БОЙКО ТУК СЕДИ КАТО НАВЪСЕН ТЪП СЕЛТАК. ЯВНО ВИЖДА ,ЧЕ НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО. ХОРАТА СА ГО ПОКАНИЛИ ОТ УЧТИВОСТ. НО НЕУКИЯ НЕКАДЪРНИК НИТО РАЗБИРА КАКВО СИ ГОВОРЯТ НИТО МОЖЕ ДА ОБЕЛИ ЕДНА ДУМА. ПРЕВОДАЧКАТА Е НЯМА. НАРОДЕ КАК ДОПУСНАХТЕ НЕУК, НЕКАДЪРЕН, НАРЦИСТИЧЕН, КРАДЛИВ СЕЛТАК ДА ВИ УПРАВЛЯВА. ТИЯ НА МАСАТА ВСЕ УЧИЛИ В ХАРВАРД А ТИКВЕТО ПРОСТ ПОЖАРНИКАР ОТ СИМЕОНОВО. ЧЕТЕТЕ МЛАДИТЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ И НЕГОВИЯ БАЙ ГАНЮ. СЯКАШ ГО Е ПИСАЛ ЗА БОЙКО БОРИСОВ С МУСКАЛИТЕ. СРАМ И ПОЗОР.
  • 13 смутни времена

    23 1 Отговор
    А пък наща цингарела си мисли че е попаднал в пещерата на Али Баба. И само като каже сезам отвори се - всичките несметни богатства ще му ги натоварят на камили и ще му ги закарат в Банкя.
  • 14 Ина

    17 3 Отговор
    Да вземе да обяви война на Германия ,та поне да станем немска провинция и тогава може да имаме шанс да се оправи социално и икономически.
  • 15 Активист на БСП

    24 2 Отговор
    Чак жал ми стана за Бацко ! Хората си общуват ,говорят помежду си ,а той гледа като теле у железница.
  • 16 Ума на нацията

    15 2 Отговор
    Да ама Ганьо от Банкя с мускалите е в центъра!
  • 17 Безсрамие!!!!

    22 2 Отговор
    Неграмотния и потънал в мръсотии тулуп е поканен на разговор, който изобщо не разбира, защото се води на английски. Но се е монтирал там, в центъра средата, да бъде сниман и показван у нас, колко е важен и необходим в тези разговори. Но за негово огромни съжаление, никой не го приема сериозно. Да не говорим за подигрсвките и шегите на които е изложен. Да не говорим, че България заради него загуби всякакъв международен авторитет и това се отразява на колко пари ще бъдат отпуснати. Ако отпуснат пари ще са малко, унизително малко, за което вина има тулупа, който направи България най-корумпирана и бедна в ЕС.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Елена

    15 1 Отговор
    Добре е Разбойко да остане в периферията. Не бива да го пускаме в страната вече.
  • 20 цербер

    0 0 Отговор
    Тончо Краевски от Институт. ОТ КОЙ ИНСТИТУТ?
  • 21 въпросче

    8 0 Отговор
    "България останала в периферията при преговорите в Брюксел." НЕЩО ДРУГО ДА СТЕ ОЧАКВАЛИ ЗА КЛОАКАТА НА ЕС?
  • 22 Маркиз дьо Отзад

    12 0 Отговор
    Нашият Главоч глеееда в нищото, докато другите обсъждат важни теми (ПАРИТЕ!!), щото не вдява бъкел Английски (освен Конграчулейшънс) и смята, че на снимката ще си личи колко вътре в нещата е, а всъщност си мисли дали да чипоса жипката...ей това е Тиква, Дами и Господа - чакай ти оправия..по-вероятно е от умрелия писмо да дойде!
  • 23 Нзи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "този":

    Срам и наглост, са две несъвместими неща, затова не се чуди, безкрупулната мутра няма как да изпита това чувство
  • 24 Ами как да ни бръснат

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кога нас":

    за слива, като овчаря ни е мутра от класа
  • 25 Той без преводач

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "1121212":

    е като сиг@ нин на космодрум
  • 26 Срам не, ами голям срам

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "1121212":

    Побликувано от Фейсбук, пак ли Севда ТВ, чак сложил листове пред него да записва, а какво разбира като на него даже Българския му куца, ако по тази мутра, Европа си прави изводите за всички Българи, Господ да ни е на помощ 🆘 ❗❗❗
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове