6 Октомври, 2020 10:53 4 369 59

Дебатът свърши своята работа, но смяната е наша вътрешна задача

  • радан кънев-
  • дебат-
  • европарламент-
  • европейски парламент-
  • върховенство на закона

Не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси

Дебатът свърши своята работа, но смяната е наша вътрешна задача - 1

Време е за една по-спокойна оценка на вчерашния дебат. Той съвсем не беше на нивото на очакванията на българското общество, но дава повод за сериозни изводи.

1) Предполагам, че дебатът е разочарование за мнозина. Както заради сравнително слабите, “Брюкселски послания” на ЕК и Съвета, така и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП даде на правителството.

Но най-вече поради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус - нещо, за което многократно предупреждавах колегите си.

Основният проблем на правовата държава у нас - превземането на прокуратурата и медиите от мафията - беше слабо застъпен, за сметка на паразитни и партизански тези.

2) Всъщност, дебатът, в немалка степен, свърши своята работа:

- гарантира, че процесите в страната, от съдебна реформа през избори до харчене на фондове, ще бъдат строго наблюдавани;

- сложи край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП;

- постави Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение;

- отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост. Днес ЕНП очаква от него незабавни реформи - надежда, която отдавна се изпари в българското общество. Днес нашето доверие е изчерпано, затова и две трети от хората подкрепят протестите;

Преди всичко - и позициите на ЕК и на Съвета, и дори подкрепата на ЕНП бяха изцяло условни. Те се основават на обещанията на Борисов, че България ще изпълни всички препоръки, т.е ще започне незабавни реформи за отчетност и контрол на прокуратурата, за избор на независим прокурор със самостоятелни правомощия, за намаляване на политическото влияние във ВСС и медиите, за разследване на корупцията.

Още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи... Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП.

И последно - не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко - излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача.

Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша, обща, българска работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джиджи

    13 30 Отговор
    А снимки само по маска имаш ли, щот тез с вратвръзката са стари

    Коментиран от #4, #15, #52

  • 3 мечо

    15 33 Отговор
    абе виш са бе виш са погледни снима си задния двор качва го вав интернет после ниякои му виновен как да ти имаме доверие бе радане как на тебе и на христо боикикев маджото да вярваме ми вие палите даржавата народат никога нее бил толкос ризиденен оставете до изборите хората щте решат кои щте управлява стига вече искаме да жвееме спокоино
  • 4 мечо

    7 22 Отговор

    До коментар #2 от "Джиджи":

    има бес гащи виш вав блиц

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 УжасТ

    19 28 Отговор
    То би трябвало на всеки в ЕП да му е ясно,че това са вътрешни проблеми и ЕС няма как да ни ги реши.Единственното,което направихте е ,че ни посрамихте.Другото също е ясно,че което и да е правителство и управление няма как да се меси във отделните институции-прокуратура и съд,а съда е на вашия човек Радане-Лозан.Защо сам си отказал да дебатираш,а излъга,че не са те допуснали?С лъжите разчитате на слабо информирания народ от платени публикации,че сте спъвани в реформите и в ЕП,а криете,че единственно ни посрамвате.

    Коментиран от #14

  • 7 ЕС е позор

    36 9 Отговор
    Време е за трез анализ: организиране на референдум за бъдещето на България в ЕС или извън ЕС. Целият цирк, празната зала, срива на системите им и всичко сякаш показват ясно тежката бюрокрация, тотално лицемерие и незаинтересованост на ЕП за цяла държава членка-трето качество.
  • 8 Последния Софиянец

    29 12 Отговор
    Референдум за излизане от ЕС и влизане в Балканския Шенген.

    Коментиран от #19, #44

  • 9 Другар

    25 17 Отговор
    Долни предатели,с болни амбиции за власт.Направо се вземете с Ленчето.Болшевики.
  • 10 сара

    30 14 Отговор
    Всъщност има един голям и многозначителен резултат - нашият скъп премиер отдавна не смее да се покаже пред обикновените хора, пред журналисти, пред политици, да влезе в Парламента, да посещава масови мероприятия - този човек ясно и изразително показва гузното си и по----срано лице. Това е отговорът. Въпросът е до кога ще е така - време е за крути мерки към този тъмен балкански субект.
    Да намерим # баце .
  • 11 гост

    29 9 Отговор
    Като чета май целия зор е да се сменят играчите а не системата,и от това резултата ще е пак същия.Какво гарантира,че новите лица " ново, почтено и реформаторско управление" няма да попадне в същите зависимости,нищо не го гарантира,само приказките им че са по-честни,но те и сегашните така говореха в началото.Какво свястно са направили новите стари мераклии за властта,че да им вярваме.

    Коментиран от #17

  • 12 кикоман

    27 9 Отговор
    ЕНП в ЕС е ГЕРБ в Бг.
    И те като бацето се правят на нечули и невидяли....фирмена политика.
  • 13 Doni Brasko

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Всичко което се публикува в Блиц и Пик са манипулации и л....а. Милиционерски подход. Плюеш противника без аргументи, просто го очерняш
  • 14 Аз се чувствам

    27 11 Отговор

    До коментар #6 от "УжасТ":

    посрамен не от дебатите в Европа, а от присъствието на простакеси като Десислава от Дулово и Цвета Караянчева по върховете на властта. За Бойко Борисов и "патриотите" няма какво да говорим - комплексари, вкопчени във властта. Парадоксалното е, че 67% от избирателите и поне 800 интелектуалци са омерзени - а торепосочените тържествуват. А, замалко да забравя и Ал.Йорданов - една мазна мазмантия, чиято посредственост точно пасва на тгореописаната гмеж...

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен

    20 6 Отговор
    Хората отдавна разбират, че Европейския парламент е едно безмислено кухо образование, което не решава никакви реални проблеми на хората и народите в ЕС, а се занимава с нормиране дължината и кривината на краставиците и с екологията на прахосмукачките. Хората го чувстват и затова активноста на изборите за ЕП и рекордно ниска на ниво ЕС, в България да не говорим. Просто една тежка бюрократична машина с армия хрантутници, които говорят празни приказки. Наслушах се вчера на такива, въпреки ясните призиви на Дейли и Фройнд да спрат "черния хайвер на корупцията". Сривът на системата им пък беше върха на цирка сякаш за да покаже че че.п за зеле не става от тях. После претупаха всичко набързо с голяма досада, а "народника" Вебер ехидно се хилеше. За капак нашите евродепутати от ВМРО и на ДПС тотално изместиха и национализираха дебата и го превърнаха в цирк под смаяния поглед на останалите. Закривай!
  • 17 И с каква нова

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    система смяташ да смениш системата? Нали демокрацията е най-добрата система - "дори и защото нищо по-добро не е измислено"? Впрочем -всяка смяна започва с изриване на боклука.

    Коментиран от #32, #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 обективен

    12 3 Отговор
    Мафията няма право да участва в избори.
  • 21 Георги

    15 10 Отговор
    Браво Радане , не съм ти фен , но последните дни доказа каква е работата на един народен представител в ЕП.
  • 22 Барца Чекмедже

    11 4 Отговор
    ТоА бай Ставри наистина ли е справедлив човек, май скоро шЪ одА при него?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Антирадевист

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Аз се чувствам":

    Не се чуствай. хахахаха,
  • 26 Трън

    18 2 Отговор
    Радане,Радане. Избра си топличкото място в ЕП, вместо да се бориш тук. Не знаеше ли, че никой в ЕП не се интересува от нас? Трябва да си бил голям наивник, да мислиш че Вебер, ще си мръдне задника. Той също като теб е избрал голямата заплата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 в устата

    12 8 Отговор
    НЯМА ДА ЧЕТА ТЪПAТА СТАТИЯ ИЛИ КьОВЕШИ ВКАРВА В ЗАТВОРА ИЗРОДИТЕ ИЛИ НАПУСКАМЕ ЕС И ОТИВАМЕ ПРИ РУСИЯ - ТОЧКА !!!!!!

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мълчание

    19 1 Отговор
    А още днес ти трябва да напуснеш ЕНП и да станеш независим. Иначе ставаш част от всичко, против което говориш с месеци и олекваш на 100 % - ти и партията ти.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Довиждане

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "И с каква нова":

    "Демокрацията" в американски вид работи добре само за някои.
    Като гледам Китай там и без "демокрация" живеят все по-добре.
    Това, че нямало по-добро, е цитат от Чърчил. Ето друг цитат:

    "Досега си мислех, че демокрацията е власт на целия народ, но наскоро другаря Рузвелт подробно ми обясни, че демокрацията е власт на американския народ." - Й.В.Сталин.

    Коментиран от #56

  • 33 Бесен

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "И с каква нова":

    Добра манипулация. Човекът обаче говори не за идеологическа смяна на системата, а за смяна мутренско-мафиотската система с демократична. В момента това не е демокрация /управление на народа/, а един феодален олигархизъм /управление на мафията/. А каква е целта на твоя пост?
  • 34 НАЧИ...Я НЕ ВИДИМ ОТИ

    8 6 Отговор
    ХОМО-СОЦИАЛИСТИТЕ И ТРАНС-ДЖЕН'ДЪР'ЛЯЦИТЕ СЕ ПЕНЯВАТ ТОЛКОЗ,...ШЕ ИЗТРЪПИТЕ ОШЕ 2 МАНДАТА А ПА ПОСЛЕ...ШЕ ГА МИСЛИМ.
    ТЪЙ ДЕ...КОЙ УСТИСКА...УСТИСКА😂
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    оставка на герб съд за БОРИСОВ КАРАЯНЧЕВА И СИЕ
  • 36 ДРУГАРЕ,ШУМКАРЕ,ФАТМАЦИ,УШАЦИ..

    9 4 Отговор
    .. ПР'ЕВ'РАТ..ЗАКОНЧИЛ...ПОЗОРНО!
    АРЕ... СА СЕ...НАДЪХВАЙТЕ, УБИТАЦИ✊😂
  • 37 Абе седесарчето

    12 1 Отговор
    Кънев, с чия квота с Ал.Йорданов влязохте в европарламента, А?
    Венъж ни реформирахте майката преди 20 г., айде "благодарско " - ама няма нужда за още.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БиБи Кинг

    5 5 Отговор
    Радке кога те срещна душо, азе ше съм с маска а ти със смазка. Азе ше съм доктора с кожената инджекция,ти пациента!
  • 43 Станчо

    5 5 Отговор
    Браво Рада Дълбоката , браво!
  • 44 Морски

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Абсолютно.Поне балканците сме далеч от джендаризма.Па ако се включат Унгария ,Чехия и Словакия- супер
  • 45 Всички знаят

    6 3 Отговор
    А бе да,ама Радан не става! Демагог за боклука!
  • 46 jorj

    3 2 Отговор
    Само неразбрах за смяната? Каква поза ще обичате след смяната, това трябва да изясниш точно, за да приготвим подходящия калъп!!!
  • 47 Възмутен

    7 7 Отговор
    Явно и в Европа са същите лапни паричковци като нашите алчни и нагли индивиди! Как може да не се интересуват, че еврофондовете най-нагло се крадат и няма кой да ги накаже! А да не говорим за речника на главния "цървул", който в записите съвсем явно показва начина си на работа! Явно обичат да ги таковат с 200! Всичко е в нашите ръце! Ако искаме да си живеем в държавата, трябва да си я почистим!
  • 48 ИСТИНАТА ЛЪСНА: Клеветническата

    6 3 Отговор
    Резолюция на Милиончева и Рамадан .. НАСТОЯВА ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ: НАТРИСАТ НИ Г-ЕЙ БРАКОВЕ И БЕЗПЛАТНИ КЪЩИ ЗА ЦИГАНИТЕ! ПОЛИЦИЯТА ДА НЕ ВЛИЗА В ГЕТАТА! ""
    ЕТО ТОВА Е...УСПЕХА ✊😂
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Шопо

    0 3 Отговор
    Затвор и конфискация !!! Без съд !!!
  • 51 майкооо

    3 3 Отговор
    Този екземпляр ще кажеш че Импексова го е родила
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ares

    6 2 Отговор
    'ФАКТИ' ВИЕ СТЕ НАЙ ПОДЛАТА МЕДИЯ.ЛЪЖЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЪПАНАРА БАБИКЯН.НАЛИ БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА НА 4.10.2020Г.МНОГО ГОРДО ГО БЯХТЕ ЗАЯВИЛИ.
  • 54 от дб

    3 2 Отговор
    радане радане накъде те издуха вятарът хем дебатът е разочарование за уличната тълпа хем има край на комфорта на управляващите -ти си връх на умствено противоречие -хем сърби хем боли.чипът ти е дефектен
  • 55 ares

    5 2 Отговор
    МРЪСНИКА РАДАН.МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ.ЕЛАСИ В БЪЛГАРИЯ ДА ЯИДИШ КАКВО ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ .МРЪСЕН КУЧИ СИН.
  • 56 Здравей

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Довиждане":

    А ако нямаше демокрация, ти щеше ли да пишеш каквото си искаш. Що се отнася до заключението на Сталин, което явно много ти допада, той е много далече от каквато и да е демократичност. И друго, ако Китай беше населен с българи, далеч нямаше да бъде това което е сега. Чипа на китайците е съвсем различен

    Коментиран от #58

  • 57 браво на Кънев

    0 0 Отговор
    Не съм капиталист (нито едър, нито дребен) и не гласувам за нищо на света за каквато и да е дясна партия. Но прочетох внимателно мнението на Радан Кънев и го намирам за много умно. Умен е този човек, такива хора трябва да се подкрепят. Та вие, които мразите комунизма и искате десни политици - ето ви Радан Кънев, за такива хора като него гласувайте, а не за тези в ОПГ Герб, които освен най-обикновени пладнешки обирджии, в крайна сметка се оказаха и популисти на повикване - добре, че протестираме, та раздават сега с пълни шепи пари за деца, за възрастни, здравеопазване и ковид, разбира се.
  • 58 123

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Здравей":

    Китайците са предприемчиви и много работливи хора за разлика от Българите.Те също си имат крадци,измамници и мързеливи но са 8% или по малко от населението а не както в България 80% от населението.Освен това за корупция както в България и грабеж на държавно имущество наказанието в Китай е смърт и се изпълнява, без значение дали си висш комунистически функционер или богаташ.
  • 59 cpv

    0 0 Отговор
    Радане,не знам Иван Костов от къде те извади,но ти за нищо не ставаш.само харчиш народни пари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове