Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 11:03 5 281 34

Радан Кънев: Дебатът в Европарламента беше разочарование

  • радан кънев-
  • дебат-
  • разочарование-
  • ес-
  • ек-
  • правосъдие

Дебатът в голяма степен изпусна своя фокус

Радан Кънев: Дебатът в Европарламента беше разочарование - 1
Снимка: БГНЕС

„Дебатът не беше изненада, беше разочарование за мнозина, които го следиха от България, защото най-големият риск, който стоеше пред този дебат, се реализира. И това е рискът дебата да се превърне в голяма степен в партийно-политически сблъсък и не толкова на българско, колкото на европейско ниво“. Така коментира в „Преди всички“ по БНР Радан Кънев от Европейската народна партия снощния дебат за България в Европейския парламент.

На сесията се обсъждаше критична резолюция за върховенството на закона в България с автор председателя на комисията по граждански свободи, документът ще се гласува в четвъртък. „Дебатът в голяма степен изпусна своя фокус. Неговият фокус е състоянието на правосъдната система в България и особено на прокуратурата, която не отговоря на европейските стандарти. Вместо това престрелките между левица и десница в ЕП заеха основно място в дебата“, каза още Кънев.

„А такъв диалог в България липсва в момента. България трябва да изпълни всички препоръки от доклада на ЕК. Има голяма разлика между темите, свързани с върховенството на правото и ефективната работа на съдебната система и разнопосочните желания, вкарани в проекторезолюцията – избирателната кампания да бъде на различен от българския език, положението в затворите, Истанбулската конвенция и жилищата на ромите…“. Според Радан Кънев това, което липсва в проекторезолюцията и в дебата вчера, е състоянието на съдебната система в България:

„В България има превземане на съдебната система от мафията. Последствията от това са политическа корупция и нетърпимото състояние на медийния пазар в България. Тези три основни акцента – моя инициатива за дебата – се размиха в дебата и в проекторезолюцията в множество други проблеми. А тук основният проблем е, че резолюцията се превърна в проект на условно левият център на ЕП. благодарение на пасивността на моята партия. Аз поставих тези проблеми още преди протестите в България“.

„Всички препоръки на ЕК трябва да бъдат спазени – включително и контролът над Главния прокурор. Затова е нужен диалог и консенсус и това трябва да се случи в една спокойна политическа обстановка в България“, посочи Андрей Ковачев от ЕНП. По думите на Кънев вчера на дебата е имало добри неща: „Едното бяха изявленията в лицето на представителя на германското правителство и на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, които ясно казаха – има конкретни изисквания на ЕК, по които има много думи и никакви дела…“

Според Андрей Ковачев това върховенство на закона означава също така вяра в контролните институции на ЕС – това са Сметната палата и ОЛАФ: „Такива неща като това, че европейските фондове на България трябва да се спрат, за да се оправят нещата – не съм чувал някога и когато ние бяхме в опозиция, да казваме такива неща. Това обаче вчера не трябва да се генерализира като основно мнение на ЕП за България. Даже в тази резолюция няма такова нещо.“

По думите на Радан Кънев, за да получи българското правителство условната подкрепа на ЕНП и да получат по-балансирани становища на ЕК и на съвета, от правителството са поели категоричен ангажимент, че ще започнат забавените реформи последните 10 години. "За мен е важно да се подобри състоянието на българското правосъдие и българските медии. Защото той вчера получи подкрепа под условие."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕНП

    17 7 Отговор
    Тихо там, тихо.. Да не ти резнем заплатката.
  • 4 Последния Софиянец

    34 20 Отговор
    Референдум за излизане от ЕС и влизане в Балканския Шенген.

    Коментиран от #6

  • 5 да де

    16 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Наистина ме разсмя с този Балкански Шенген та то от нас и бежанците бягат какъв Шенген, какви пет лева.

    Коментиран от #8

  • 6 Антирадевист

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    хахахха
  • 7 1234

    32 4 Отговор
    Радане, всички висши структури са овладяни от мафията и от педдддери........

    Коментиран от #10, #34

  • 8 Последния Софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Поне там ще сме номер едно,а в ЕС вечно на опашката.
  • 9 Юсуффф

    31 11 Отговор
    ЕС е пропит от корупция,нашето момче си плаща за гяволъка на когото трябва и затова му е осигурен комфорта да фалшифицира изборите без никакви външни наблюдатели.Спомнете си какъв качамак беше с протоколите и бюлетините в зала Армеец за преброяването.
  • 10 Радан

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Не са овладени,а те са мафията.
  • 11 Антирадевист

    15 23 Отговор
    Голям глупак си, Кънев ! това, че си властолюбец, се знае, но чак пък "разочароващ". И какво ти е дясното: ръката, с която пиеш тези плюнки и дясната буза на седалищния ти орган. И какво постигна - стана за смях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шегаджия

    8 25 Отговор
    Оказа се че европейците обичат повече БГ от теб и милиончева....Скъсахте се да плюете и очерняте....Напразно!

    Коментиран от #30

  • 14 Анонимен

    2 9 Отговор
    Цели свят се/го материализира на изток от запад и до сащ. Обикновените хора го ядоха. Окрадоха им труда и парите. Не чакайтемот ес, енп, сащ, да се случи хубаво за ББ. Гербаджии спечелиха и най вепе бб пекинката, а сега със слави. Има такъв народ вуж и прочети 24 ридоои. Бг, коалиция слави и цвета и нинова и доган.. Се очертават, цецо у 0000, у тоалета на цвета.
  • 15 иван костов

    8 9 Отговор
    радане м-ршо
  • 16 питам

    11 8 Отговор
    Този не беше ли Рада Дълбокова?
  • 17 Анонимен

    4 6 Отговор
    Цели свят се/го материализира на изток от запад и до сащ. Обикновените хора го ядоха. Окрадоха им труда и парите. Не чакайте От ес, енп, сащ, да се случи хубаво за БГ. Гербаджии спечелиха и най вече бб, пекинката, а сега със слави през Март 2021...Има такъв народ ..виж и прочети 24 родопи.Бг, коалиция слави и цвета и нинова и доган.. Се очертават, цецо у 0000, у тоалета на цвета.
  • 18 РАДАНЕ........РАДВАЙ СЕ НА ЗАПЛАТКАТА

    9 16 Отговор
    НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ ТОВА Е ВЪТРЕШЕН ПРОБЛЕМ....КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ САМО С ИЗБОРИ....НЕ СЕ ЛИ УМОРИХТЕ С ЙОНЧЕВА ДА ПЛЮЕТЕ ПРЕМИЕРА И ДЪРЖАВАТА...ДОБРИ,ЛОШИ ТЕ СА НАШИ.....И НАРОДА ЩЕ ИЗБЕРЕ НОВИТЕ НИ УПРАВНИЦИ....ДАНО ВИЕ НЕ СТЕ СРЕД ТЯХ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 jorj

    6 5 Отговор
    Пърданчо, изпусна се нежно, а сега се изнеси тихо и кротко, ни лук ял, ни лук мерисал, не ме разочаровай повече!!!!

    Коментиран от #27

  • 24 Само СДС

    8 11 Отговор
    Радан Кънев е нео-комунист и ходи на работа с трамвая и раничка когато е в България, и се питам, дали не му дават шофьорска книжка да изкара поради сериозни психични проблеми! Aбcoлютнo нищo нe пocтигнaхa нeдoвoлнитe aтeиcти и нeo-кoмуниcти зa 3 мeceцa в пoлитичecки плaн, ocвeн aбcoлютнитe пoбeди нa ГEРБ при тeзи избoри в мoмeнтa къдeтo пeчeли нa мecтa нa кoитo нe ca пeчeлили дoceгa, нo пocтигнaхa в икoнoмичecки! Тo e двoйнo увeличeниe нa цeнaтa нa яйцaтa и дoмaтитe и aкo прoдължaвaт дa мeткaт тaкa уcърдo, oкoлo Нoвa гoдитa щe купувaмe 1 яйцe зa лeвчe и eдин дoмaт зa 2 лeвa! Другoтo кoeтo пocтигнaхa e oкoлo 15-40% увeличeниe нa aбcoлютнo вcички хрaнитeлни, нeхрaнитeлни cтoки и уcлуги! A тe /aтeиcтитe/ ca винaги нeдoвoлни и ca тaкивa зaщoтo нe ca пoкръcтeни и Гocпoд нe ги вкaрвa в прaвaтa линия и път, и винaги ca нeрвирaни и бecни, и дoри и дa пaднe прaвитeлcтвoтo тe щe прoтecтирaт пaк зa ocтaвкa нa Църквaтa и БOГ. Прaвo ли ce мoлихтe или кривo ви вoдихa oтрoвeнитe в пътят ви, тa зяeтe кaтo мaлoумни cрeщу прoзoрци в прaзни cгрaди и мeткaтe яйцa нaпрaзнo cрeщу cгрaди в кoитo нямa живa душa вeчeр??

    Коментиран от #31

  • 25 Наблюдател

    7 3 Отговор
    Дебата в ЕП бе ясна демонстрация за трайната деградация на ЕС
  • 26 Doni Brasko

    8 4 Отговор
    За смях стана Вебер, защото за парички е готов и задницата си да продаде. Боко затова ги такова с 200 тия
  • 27 Doni Brasko

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "jorj":

    Щом го плюете толкова осторожно, значи е прав. Тия дето ги хвалите вие са ни ясни
  • 28 Silver fox

    8 1 Отговор
    Дебатът в ЕП не стигна до хората, заради провокация със звука!
    Отвратени сме от това което видяхме.Що за евродепутати?
    Нищо не разбрахме от бръщолевето ,едни позьори и лапачи на големи пари.
  • 29 И аз да кажа

    3 5 Отговор
    Тъй като съм гласувал за него, имам право да го заплюя! Не сме го пратили в Европарламента да се съюзява с лявата руска емисарка и да доносничи срещу страната ни. Какво е направил в България срещу всичко онова, за което порти? Нека докаже, че е изчерпал всички възможности за въздействие срещу ГЕРБ тук- направил е организация за възпрепятстване на изборните фалшификации, примерно, предложил е законопроекти, които да борят корупцията...какво? С какви очи тръгнаха с Йончева и другите оплаквачки да се тръшкат в Брюксел, докато получават яките заплати като наши представители? Аз поне, не съм го пращал за това и ако има начин бих го отзовал!
  • 30 Кака Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Шегаджия":

    Не е напразно , тепърва ще има шамарунген по тиквунген
  • 31 Кака Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само СДС":

    В Карлуково е най-великата герберски победа. После там ще влизат с предимство

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кака Мара":

    Не си в ред.Пишеш глупости.
  • 34 Христо И

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Той за педдддери те знае.