Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 14:15 4 211 35

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари дупка от близо 17 млрд. в бюджета

  • проф. димитър иванов-
  • димитър м. иванов-
  • бюджет

Очевидно е, че това е един предизборен бюджет и няма съмнение в това. Всички мерки за увеличаване на заплати в образование, администрация, пенсии са положителни мерки, но те се отразяват на здравословността на този бюджет, отбеляза икономистът

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари дупка от близо 17 млрд. в бюджета - 1

"Следващото правителство – каквото и да е то и на когото и да е то, ще бъде изправено в следващите 2 до 3 години пред една дупка от минимум 16,6 млрд. лв. в бюджета. Това заяви в интервю за bTV икономистът проф. Димитър Иванов, анализирайки предвиденото в Бюджет 2021 за момента.

И подкрепи тезата си със следната сметка: "10 млрд. лв. са по бюджетния дефицит за следващата година. 10 млрд. отиват за „макар и добри, социални подаръци, които са дебалансирани и не са финансово устойчиви“. С 1 млрд. 780 млн. лв. се увеличава и подобрява пенсионната система, но това е един фиксиран разход за всяко следващо правителство. Това е сума, която трябва да прибавим към тези 10 милиарда. На всичкото отгоре през 2022 и 2023 г. идват два големи падежа по еврооблигации, които следващото правителство ще трябва да плати – на стойност 2,4 и 2,2 млрд. лв. Всичко това прави минимално сумата от 16,6 млрд. лв. за следващото правителство."

"Не искам да влизам в политическия дебат и да го ескалирам. Очевидно е, че това е един предизборен бюджет и няма съмнение в това. Всички мерки за увеличаване на заплати в образование, администрация, пенсии са положителни мерки, но те се отразяват на здравословността на този бюджет", каза още той.

Големите проблеми на Бюджет 2021 според икономиста: "Този проектобюджет не ни убеждава най-малкото, че можем да излезем още по-силни от кризата. Маса икономисти се изказаха с верни констатации за бюджета, че и финансовият министър Кирил Ананиев го нарече „антипандемичен бюджет“.

Всъщност, от 8 месеца живеем в изключително уникална ситуация, която ще продължи минимум още толкова, ако не и повече. Все още за този проблем решение няма.

В този смисъл най-малко на въпроса дали това е антипандемичен бюджет бих се усъмнил, защото редица предложени мерки, макар и големи в областта на пенсиите, бизнес, заетост, образование, здравеопазване – са добри, но не са финансово устойчиви. Не се знае колко дълго ще продължи кризата и бюджета ще стигне за нови и нови решения.

В този смисъл бих задал въпрос на премиера: Този бюджет истинска контра ли е на коронавирусната пандемия – моят личен отговор е, не", коментира анализаторът.

"Ползването на дълг особено при ниски лихви е полезно, но трябва да се внимава. Ние влизаме, щем не щем, в един дългов трап, капан. Забележете, скоростта на увеличаване на външния ни дълг надвишава вече за 3-та поредна година скоростта на растеж на икономиката. Имаме 2018 – 2019г. – 4,2,а за тази година ще е още повече. На всичко отгоре производителността е намаляла в пъти. Ние нямаме балансирано точно оптимизирано изразходване на този дълг.", каза той.

Втората ми голяма забележка към бюджета е: България трябваше да се превърне в категоричен икономически лидер на Балканите. Очаквах да видя в този бюджет – план за възстановяване и развитие на българската икономика до 2030 г.

За съжаление, основните два критерия, по които можем да съдим, че има такъв план и потенциал – дългова устойчивост и макроикономическа стабилност – бюджетът не отговаря на тях. Имаме огромен бюджетен дефицит, който трудно ще бъде преодолян следващите 3,4,5 години.

Фактически мога да кажа, че макроикономическата стабилност, спазвана досега, е сериозно компрометирана с този бюджет и сериозно разклатена е и дълговата устойчивост, подчерта икономистът.

"За бизнеса има помощ, но тя също е твърде дискусионна и слаба, защото основната мярка 60/40 е финансирана изключително слабо от бюджета само 300 млн.лв., и то до март месец. Във всички развити страни тази сума е далеч по-висока. И освен това тя е съпроводена с нещо – еднократно или двукратни директни парични помощи за целия сектор на услугите – туризъм, артисти, консултанти, малки и средни бизнеси. Такова нещо няма, хората издъхват, бизнесите им фалират.", даде още една критика към харчовете на правителството проф. Димитър Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А дали

    24 2 Отговор
    само толкова ?

    Коментиран от #24

  • 2 Точка Омега

    17 12 Отговор
    Следващо правителство няма да има. Падат правителствата навсякъде по света, почва Голямата война, идва Антихриста, а след него и Господа наш Христа и Петия Ангел за Деня на Страшния Съд.

    Коментиран от #21

  • 3 Българка

    52 4 Отговор
    Предлагам връщане на смъртбото наказание за геноцид на българския народ

    Коментиран от #9, #15

  • 4 гост

    27 6 Отговор
    От 30 години се мисли само за ,,здровословноста на бюджета,, Затова от 30 години на тая територия, властва мизерията и бедноста. Естествено има и други важни причини,но в случая става въпрос за бюджета.
  • 5 Насакото Яката

    21 4 Отговор
    Е ти какво очакваш от прост човек?
  • 6 Анонимен

    37 9 Отговор
    Който и да дойде след Бойко, тежко му горко. Бойко раздаде пари без покритие. Годишните такси по външия дълг се увеличават, защото и дългът нарасна. Преди Бойко имахме 1-2 милиарда дълг, а сега се очаква да стане 40 милиарда.
  • 7 Ееее

    13 28 Отговор
    Хората пари искат. Нормално е да вдигат пенсията, заплати, детски. Вие какво искате да ви остави Борисов 17,18,милиарда и да се биете в гърдите и пълните джибовете.

    Коментиран от #14

  • 8 шайката в райе

    27 6 Отговор
    Бацито е накътал , да си ги приберат от него , а него да приберат в затвора , да не палува.
  • 9 Ха-ха

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Жено правописни грешки във всеки коментар.

    Коментиран от #26

  • 10 Само СДС

    9 14 Отговор
    Гледам протестите замряха напълно? Тази дупка нали няма да ви демотивира да протестирате? Вече свикнахме с вас и вечер като седнем да пийваме и вечеряме гледахме цирк на живо на жълтите павета, а сега не гледаме! Искаме така да протестирате до сутринта на мукавей в понеделник на 2048-ма година! Тези протести ни зареждат с енергия самото хвърляне от протестиращите на яйца по празни сгради и крещенето по прозорците на празните сгради все ''едно са хора'' ни прави весели:):) Не ни натъжавайте моля моля...:):)
  • 11 Иванов

    23 5 Отговор
    Затвор за Боко и компания....
  • 12 17 милиарда и още нещо

    13 4 Отговор
    Дупка лично изкопана и натоварена в шкафове от "работливия" и "честен" премиер, Коронования Вожд Бойко М. Борисов !
  • 13 Последен напън на Гробарската партия...

    16 5 Отговор
    България е вече унищожена.Дори и тези които мислеха да останат в Родината са сигурни ,че няма вече такава възможност...Плана на Сарайте успя и главните изпълнители Цацата,Каскета и Тиквата в най скоро време ще избягат от България.Вече съм сигурен ,че и за изборите няма да са тука....Това с изборите е някаква игра за да се прехвърли властта на ,,ТОЙ" от плажа в Росенец....
  • 14 Начко

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ееее":

    Баце на никого нищо не остава и тази цифра е У чекмеджето му и дори много повече.Неговите ,,джибове" са пални.:))))

    Коментиран от #17

  • 15 И двеста тояги вършат работа...

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    И пълна конфискация на всичко и навсякъде по света и от джобовете също....
  • 16 Чочо

    9 4 Отговор
    Гмеш
    Егоистични
    Разбойници
    Бандити
  • 17 Eeee

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Начко":

    Ще отидем да ги вземем. Е нали онези по 500е бяха от Божков. Сега пък други се оказаха.
  • 18 ристю

    7 1 Отговор
    една дупка от минимум 16,6 млрд. лв. в бюджета. КАТО ПОГЛЕДНЕШ БЪЛГАРИЯ-НАВСЯКЪДЕ ДУПКИ,ДУПЕСТА СТРАНА. ДУПКИ МНОГО В ЗАКОНИТЕ И В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО,ДУПКИ ПО ПЪТИЩАТА,4 ДУПКИ В АЕЦ"КОЗЛОДУЙ",ДУПКИ ПО ЗЪБИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ,КОИТО СА В НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ИДАТ НА СТОМАТОЛОГ,ДУПКИ ПРИ РИЛСКИТЕ ЕЗЕРА,ДУПКИ В НАСТАНЯВАНЕТО НА ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ,ДУПКИ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ,ИЗОБЩО НЕРАЗБОРИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНА. За дупките на жена ми сега няма да говорим,не му е мястото тука.

    Коментиран от #20

  • 19 Айсотир

    7 9 Отговор
    Още една червена маймуна се обажда от коневръза
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 наблюдател

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точка Омега":

    Някои неща си разбрал погрешно,а за други си прав.Но ще има следващи правителства.
  • 22 ОСТАВКА

    15 3 Отговор
    Борисов и ОПГ герб , както и Далавери Симеонов и ВМРО трябва да бъдат съдени за умишлен банкрут , при това на ЦЯЛА ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #31

  • 23 Behemoth

    6 2 Отговор
    След МЕН и потоп!
  • 24 Димитър

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "А дали":

    Старото ченге от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба Димитър Иванов дава акъл, без да му го иска някой. Всички вкупом са се втурнали да изпълняват активното мероприятие насочено срещу Борисов, особено активни са най старите кагабейски партии Бсп, Дс и Дпс =Кремъл
  • 25 Димитър

    7 7 Отговор
    Старото ченге от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба Димитър Иванов дава акъл, без да му го иска някой. Всички вкупом са се втурнали да изпълняват активното мероприятие насочено срещу Борисов, особено активни са най старите кагабейски партии Бсп, Дс и Дпс =Кремъл. Другарите искат подмяна, а не истинска промяна.
  • 26 ГРАМАТИКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха":

    ВАЖНОТО Е СМИСЪЛА ДА Е ВЕРЕН .......!
  • 27 Hoho Boho

    6 2 Отговор
    Като изритаме крадците, ще се появят едни 10 млрд., които те крадат всяка година.
  • 28 запуяи я

    3 3 Отговор
    Запуяваме я с няколко охранени икономиста, професори, например.
  • 29 ГОСТ 1

    4 4 Отговор
    Този "икономически гений"си противоречи на всеки нов ред.Обърнете внимание само на следните глупости,че бюджета не отговаря на макроикономическата стабилност и видиш ли,тя била подкопана.Лъжа е и,че ще има 16 милиарда дефицит.Откъде го измисли,не зная.А за разклатената дългова устойчивост,както твърди Иванов направо ме разсмя.Празни приказки лишени от всякаква логика.То целия свят е затънал в момента а той прави анализ на неща,които и световната банка не смее да маркира дори.
  • 30 Варна

    1 0 Отговор
    Всички извън ГЕРБ и съдружниите им твърдят само едно... - Картината е повече от ясна!
  • 31 Bella Ciao

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ОСТАВКА":

    Съдени ама както Чаушеско го осъдиха, иначе има де се точи това дело.......
  • 32 ББ съм

    0 2 Отговор
    Орешарски е виновен загроби децата ни със заем 1 млрд.!
  • 33 Баце

    2 0 Отговор
    Схемата е следната: Каквото и да става Баце да е пак в играта. Ако не спечели изборите, другите заварват не просто празна хазна и НУЛА икономика, а и огромен смазващ дълг. Меркел е "на догаварилис" с Бочко и не пуска никакви фондове и помощи. Спечелилите просто ги помита гладния народ - сценария Виденов. Идва Баце и Танте пуска парите и като циганите пак на помощи и не ни дреме друго. На бас, че е така ?
  • 34 Rumen

    2 0 Отговор
    Защо трябваше да се вдигат така драстично заплатите на държавните плужеци? И без това са огромна безполезна пасмина. Разбира се цялата тази ояла се пасмина ще пусне за ГЕРБ...
  • 35 Фактъ

    1 0 Отговор
    Боко трябва да искара остатъка от живота си в затвора , съсипа държавата , остави хората в немилост . Конфискация , съд и затвор . Безкомпромисно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове