25 Ноември, 2020 17:27 5 568 20

Минималните заплати във ВУЗ стават 1300 за асистент, 1600 - за професор

  • вуз-
  • минимални заплати-
  • асистент

Председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че с подписаното днес споразумение ще може да се реши проблемът с големите неравенства в системата на висшето образование

Минималните заплати във ВУЗ стават 1300 за асистент, 1600 - за професор - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

В Закона за държавния бюджет, който се гласува от парламента, са заложени средства за изравнителна субсидия, за да може във всички висши училища да бъдат достигнати регламентираните минимални заплати на преподавателите. Минималната работна заплата за асистент трябва да е 1300 лева, за главен асистент - 1400 лева, за доцент - 1500 лева, а за професор минималната заплата да е 1600 лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при подписването на Споразумение със Съвета на ректорите на висшите училища, с Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ и със Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа".

Образователният министър уточни, че това са минимални работни заплати за преподавателите, а в някои висши училища те са много по-високи.

Председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че с подписаното днес споразумение ще може да се реши проблемът с големите неравенства в системата на висшето образование. Тя коментира, че не е нормално сега да има "700 лева заплата за асистент в едно висше училище и над 1500-1600 лева - в друго висше училище".

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че чрез споразумението държавата ще даде допълнителни средства за рязкото повишаване на заплатите на преподавателите във висшите училища - в много университети ще е с 50-60 процента.

Чрез споразумението всяко висше училище трябва да утвърди политика за текущите изисквания към студентите през цялата учебна година, каза министър Вълчев. Той обясни, че "всички висши училища ще трябва всяка седмица да възлагат задачи, проекти и четене на книги от студентите". Образователният министър заяви, че е бил изненадан, че в системата на висшето образование е имало "преподаватели без норми, може да има и преподавател с частична норма и пак да получава пълна заплата, а такава нещо няма в училищното образование".

Затова в споразумението е записана минимална норма от 300 часа, записано е, че няма да се получава заплата, ако няма норма и това е основание за освобождаване на преподавател. Висшето образование е пример за сфера, която в момента се реформира, като това започна в последните пет години, коментира министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че се залагат повече средства за висшето образование - в бюджета за 2021 г. и в оперативната програма.

Образователният министър заяви, че има преподаватели във висши училища, които са с много дни отпуск и препоръча на ректорите да ги призоват, за да бъдат "изчистени".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Една малка подробност:Затворени са!

    Коментиран от #16

  • 2 Гост

    8 1 Отговор
    Ето, малко по-малко ставаме най-богатата държава в Европа. Са сега да видиме, къде сме ний къде са швейцарците.
  • 3 Мизерна

    7 1 Отговор
    работа , благодарение на мизнерници !
  • 4 Подигравка

    16 1 Отговор
    И за какво да уча да ставам професор и специалист като инженер бакалавър започнах от 2000 лв ?

    Коментиран от #10, #13, #18

  • 5 реалистъ

    10 3 Отговор
    2/3 от така наречените ВУЗ-ове произвеждат калинки и са за затваряне. Но нали всеки иска да има висшО, нищо че после ще стане барман.
  • 6 кривака

    24 0 Отговор
    за прокурор - 5000-6000лв и с какво минималния районен прокурор е по-голям и велик от професора във ВУЗ, че да взима 5-6 пъти по-висока заплата от неговата?

    Коментиран от #7

  • 7 ПростиПари

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "кривака":

    А с какво студент на 20 години (като започне първата си работа), взема повече от преподавателя си в ТУ ? И защо този модел трябва да дава на по-простичките хора повече пари ... ами защото по-лесно ги харчат и така "стимулират" паричните потоци.

    Коментиран от #17

  • 8 Да, да

    6 8 Отговор
    И 5000 да стане, но да работят, а те с това дистанционно обучение... Да не говорим, че в някои университети изобщо няма такова, или е тотално компрометирано. Имитира се, че нещо се преподава, съответно, че нещо се научава. Не става така! Ако за едно дете от 6 клас е долу горе добре онлайн обучението, то за висшите училища не е опция изобщо. Редовните студенти, затова са избрали да са в тази форма на обучение, а не задочно, а това, което е в момента даже и до задочното не се доближава. Пълен провал!

    Коментиран от #19

  • 9 Додо

    10 0 Отговор
    Затова в скоро време в България няма да останат учени хора. Повечето ми колеги заминаха за САЩ, Германия или Велукобритания. На колегите ми децата масово напуснаха България. Печално! Какво бъдеще да очакваме?! Но никой няма да носи отговорност за това.
  • 10 Добро начало

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Подигравка":

    Скоро ще стигнат чистачките в банките.
  • 11 VVV

    3 6 Отговор
    Сега и тия ли да храним ??? Ако знаете кво правят по другите държави БЕЗ НИТО ЕДИН ,,УЧЕН НЕДОУЧЕН ,, НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ. ПРИ ТОВА СЪС СТАРА ТЕХНИКА ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ .Аз като видях и се шашнах кво могат обикновени хора с идеи вместо тия храненичета да вземат парите на по кадърните от тях за да чуркат молекули за 20 милиона лева .Пълно прахосничество.
  • 12 Я виж ти!

    7 0 Отговор
    Че то даскалята по селата дето една година не ходиха на работа и масово произвеждат неграмотни вземат по толкова.
  • 13 АМИ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Подигравка":

    ТОГАВА СТОЙ СИ НА ПЛОЩАДА.....
  • 14 Странджата

    6 0 Отговор
    А за санитар казаха 3000!
  • 15 Студет отличник

    8 0 Отговор
    Тоя министър е най-голямата дупка в кабинета на Бойко! Как го търпи, направо не мога да разбира? Смени сумати кадърни министри, а тоя който дори не знае къде се намира и за какво трябва да отговаря, продължава да се дъни и да унищожава образованието! От това бил учуден, от другото - изненадан! Ами след 4 години на върха, като все още не са ти ясни нещата - ще се изненадваш!
  • 16 Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А бе тоя министър, може би не знае че са затворени, защото той по принцип нищо не знае. Головодник! А и много, много от образованието не се интересува.
  • 17 Разочарован

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "ПростиПари":

    За кое ТУ става въпрос? Защото във варненското ТУ и тия заплати са им много! Пълни некадърници! Пенсионер до пенсионера и до тях друг пенсионер! Какво модерна техника, какви иновативни знания, какви пет лева? Ами то и ректора като видиш....... срам! Пелтечи.... името си не може да каже! Толкова ли нама кого да изберат за ректор че са сложили това чучело?

    Коментиран от #20

  • 18 Николай

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Подигравка":

    Нали не мислиш, че професор е останал на една заплата. Как е станал професор, написа докторат, защитил е дисертация. Има написани научни трудове и публикации, изнася лекции. Всичко това се заплаща по висока тарифа.
  • 19 Явно не си

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да, да":

    наясно. Работата на един научев работник във ВУЗ не е само ДА ПРЕПОДАВА НА СТУДЕНТИ. Научната дейност е самотно и невидимо занимание -включва експерименти, ходене по архиви и библиотеки /независимо от огромните информационни възможности в дигиталната епоха!/, работа "на терен"... За съжаление - днес многобройните "вузове" са само места за усвояване на средства чрез "преподаване" със съмнителни качества. Можем да си припомним кой ратуваше най-много за превръщането на институтите в "университети", а на "университетите - в "академии" и за появата на титли като "доцент" и "професор" с местно значение...
  • 20 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Разочарован":

    А бе то ако само ректорът беше калпав, лесно се преживяваше, ама то и заместниците му за нищо не стават. Как даскалята в варненското ТУ да са на ниво - рибата се вмирисвала от главата. Няма друг такъв университет. То пародия, то мъка, то срам. Студент съм втора година и се чудя защо още си губя времето и харча парите на родителите си в тоя измислен ТУ. Предния семестър - никакво обучение, тоя семестър - още по зле!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове