Last news in Fakti

3 Август, 2022 13:51 2 443 9

УНИБИТ запълни местата си на 107%

  • унибит-
  • прием-
  • вуз

Процентът се дължи на приема на близнаци, кандидат-студенти с еднакви балове и др. 

УНИБИТ запълни местата си на 107% - 1
Снимка: УНИБИТ

За 17-а поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е лидер на образователния пазар в България.

Само преди ден стана ясно, че УниБИТ е „запълнил“ всички бройки в професионалните направления, в които е акредитиран и дори всички места за заети на 107%. Процентът се дължи на приема на близнаци, кандидат-студенти с еднакви балове и др.

В България съществува Рейтингова система на висшите училища, която дава много полезна информация, но за съжаление тя не се използва по предназначение. Рейтингът на висшите училища се определя от измислени фактори и показатели, без да се отчита текущата социална практика.

Как може някакво висше училище - университет да бъде на челни позиции, без да е запълнил отпуснатата му от държавата поръчка за обучение на студентите.

Нормално би било най-търсените висши училища да бъдат оценени най-високо и да са на първите места. Така е в нормалния свят. Както всички знаем в България има демографска криза, а освен това повече от 1/3 от българските младежи се ориентират да учат в Западни университети, но въпреки това няколко висши училища в България изповядват максимата

"Да учим в България е престижно"(патриотична инициатива на в. Стандарт). Тези висши училища са впрегнали усилията на всички свои преподаватели, докторанти, студенти и административни служители, за да привличат българските младежи да останат и да учат в нашата страна, защото истината е, че българското висше образование е конкурентно на световното.

И през тази кандидатстудентска кампания желанията на младите хора в България да учат в УниБИТ са насочени към специалности, които не само са атрактивни, но поддържат и традициите в българския светоглед.

Не е изненадващо, че на едно от първите места тази година е специалността "Архивистика и документалистика", за която 17 човека се бориха за едно място. Тази специалност беше следвана плътно от новите и модерни специалности: "Комуникации и информиране" и "Обществени политики и практики".

Към тях смело може да кажем, че младите хора избират и специалностите в сферата на компютърните технологии, в които обучението се води предимно от специалисти от практиката.

А може би влияние оказва и фактът, че голяма част от студентите започват да работят още от средата на втори курс в престижни IT компании.

През последните години обаче, рекордьори в това отношение са специалностите "Национална сигурност" и "Национална сигурност и културно-историческо наследство", в които за едно място се състезават между 22 и 25 човека.

Не знаем дали тиражираните преди време глупости по адрес на УниБИТ (Втори център на властта, Библиотекарско-сарайска групировка и пр.) оказват влияние върху младите хора, но при всички случаи те се стремят да учат точно в това висше училище, защото то е един от първите и най-престижни центрове на образованието и науката в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЗП

    11 3 Отговор
    На-малоумната статия напоследък

    Коментиран от #8

  • 2 Уни...

    13 2 Отговор
    Голяма шега е този текст!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ННН

    12 2 Отговор
    Марче, до там ли те докараха, че да рекламираш на ДС-тата фабриката за кадри...
  • 5 Библиотекар

    6 2 Отговор
    Развъдника на милиционери.
  • 6 сельодка с бира

    2 3 Отговор
    Викате, престижно било да се учи в библиотекарския .. Залагам пет лет лева, че поне половината им студенти са помаци и роми, а останалите - полудиви троглодити от Трънско и Северозапада.
  • 7 иван бонев

    4 1 Отговор
    В унибит беше ректор вицето на мултигруп стоян денчев. господин Димитър Батуров беше плагиатствал от мен и когато уведомих денчев, той прати гневно писмо до шефа ми защото съм бил злобен
  • 8 Да да вие си джафкайте

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "КЗП":

    с огромното самочувствие, че сте много умни. И повтаряйте като папагали внушенията на тия, дето разбиха държавата. Били дс-ри и милиционери, хахахха голем смех.
  • 9 Хлъц..

    2 1 Отговор
    Единственото " Више" на разсрочено плащане...като в онзи виц- Абе, като знам какъв инженер съм,ме е страх да отида на преглед при доктор! Между другото: много близнаци,много нещо! И всичко мераклия за библиотекар.Направо Магнаурската школа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове