Last news in Fakti

30 Януари, 2021 10:11 6 769 25

Министър Вълчев с важна информация за учениците

  • ученици-
  • матури-
  • красимир вълчев-
  • отмяна-
  • пандемия-
  • коронавирус

Няма да отменят матурите за 4-ти и 10-ти клас

Министър Вълчев с важна информация за учениците - 1
Снимка: БГНЕС

На настоящия етап няма да бъдат отменяни матурите, защото това е все едно да се каже на учениците "учете по-малко". Така образователният министър Красимир Вълчев коментира пред БНТ предложението на омбудсмана Диана Ковачева матурите за 4 и 10 клас да отпаднат. По думите му искането за отпадане на матурите след 4 и 10 клас е популизъм на тема образование. "Аз не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на матурите за 4 и 10 клас, тъй като епидемичната ситуация през юни месец няма основание да се счита, че ще бъде по-лоша отсега", категоричен бе Вълчев.

Според него външното оценяване е необходимо, за да оцени дефицитите и ползите от обучението в електронна среда. Той заяви, че ако се питат учениците, те нямало да искат външно, вътрешно оценяване, отсъствия, но това са задължителни елементи във всяка една образователна система.

Според просветния министър проблемът относно разпространението на COVID-19 в училищата е класната стая, а не ученикът.

Няма голяма скрита заболеваемост сред педагогическата общност.

Той обясни, че желанието на ресорното министерство от началото на учебната година е максимум присъствено обучение, но от друга страна, ако се върнат всички ученици, може след това всички ученици да останат вкъщи. Нашите мерки действат и успяхме да направим така, че половината деца и ученици от предучилищна възраст до 1-4 клас - около 480 000 да учат през целия месец, доволен е Вълчев.

По думите му много били споровете дали учениците и учителите са основните тартори за разнасяне на заразата, но се доказа тезата, че малките деца не са основните преносители на вируса. Няма друга система, в която по 7 часа да бъдат в стаи по 20-30 човека и това да не е разпространител на вируса. Не са проблемът децата, а проблемът са класните стаи, повтори още веднъж Красимир Вълчев.

МОН се опитва да намери баланса, с който децата да учат колкото се може присъствено. 1 и 4 клас не са учили по-малко присъствено, а са учили повече. Близо 600 деца от 5 до 12 клас избрали да останат да учат от вкъщи.

"Системата като цяло функционира, но елекронната система от разстояние не може да бъде компенсаторна и заместваща алтернатива на присъственото обучение - намалява мотивацията за учене сред учениците, ефективността на педагогическото взаимодействие не е толкова силна и тези загуби са толкова по-големи, колкото децата са в по-ниска възраст", категоричен бе просветният министър.

Той уточни, че родителите искат децата да бъдат в класните стаи, като близо 70-80% от тях трябва да се възстанови присъственото обучение в училище. "Всички го искаме, иска го премиерът, искат го лекарите и затова казахме, че единственото, което можем да сложим на везната срещу здравето, е образованието. Това е единственото, за което поехме риск", подчерта Вълчев.

Според него не може да не се рискува и да останат децата до май месец вкъщи. Всяка седмица се правят анализи, но в момента сме в благоприятен сценарий. Ако този сценарий се задържи, може да се мисли и за още разхлабване на мерките за децата от гимназиален етап.

По отношение на неискането на учителите масово да се ваксинират Вълчев не е съгласен с твърденията, че учителите не искали да се ваксинират, а дори напротив. Има предпазливост сред учителите, но има и изчерпване, посочи Вълчев и отчете, че близо 24% от учителите са заявили желание да се ваксинират.

Той е убеден, че към края на учебната година бройката на желаещите учителите да се ваксинират ще се увеличи. Нормално да има страх сред учителите, особено сред преподавателите на по-високата възраст и такива с хронични заболявания, но в момента основното и защитно средство са маските, допълни образователният министър.

Вълчев похвали, че училищата са много добре организирани и дисциплинирани в борбата срещу коронавируса. Учебната година ще бъде удължена за деца със специални потребности. Над 300 училища ще учат през юни за сметка на декември.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Азззззззззз

    33 1 Отговор
    Това е пародия на училище.

    Коментиран от #13

  • 3 Аз40🏴‍☠️

    38 4 Отговор
    "24% от учителите са заявили желание да се ваксинират"
    В превод: 76% нямат и желание, а тези 24% са лъжа/реклама на министерството на болестите и вредите
  • 4 Мариана

    17 26 Отговор
    От вкъщи се учим много по добре отколкото в заразното училище.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 учител

    22 3 Отговор
    “ Изпитването не трябва да създава притеснение сред учители, родители и ученици“.
    НАПРОТИВ! Изпитването създава изключително притеснение сред учители, родители и ученици. Сред учителите, защото те знаят за всяко дете всичко- какви знания и пропуски има в обучението му. Ще цитирам по памет министър Вълчев, който каза, че с всяко дете трябва да се работи индивидуално според възможностите му . Съгласна съм. И ние учителите точно това правим, но когато дойде време за тези т.нар. изпити, те са еднакви за всички ученици. Има деца, които са постигнали голям напредък според възможностите си, но те не могат да покрият изпитите в края на 4 клас. Това не означава, че с тях не е работено или ,че не са постигнали нищо. Такива ученици на практика се обезсърчават и демотивират.
    Да не говорим пък за „новаторските“ аудио диктовки. Защо класният ръководител да не може да прочете диктовката? Учениците през тези 4 години са свикнали с неговия темп на четене, с тембъра му, с неговия цялостен подход ако щете. Това също е допълнителен стрес за детето. „ След оценяването учителите ще получат по-добра обратна връзка и ще са наясно къде и какви усилия е необходимо да положат“- казаха от просветното министерство.
    Е то, ако учителят не е наясно къде и какви усилия да положи, тогава по-добре е да си търси друга работа. За всеки мой ученик знам какво може и къде са слабостите му . Освен за ученика съм запозната и с грамотността на родителите му, баба му, дядо му, сестра му, бр
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брадвата

    21 1 Отговор
    Честно казано с такава учебна система да учиш деление с опашка в трети клас.. какво ще учат в седми? Аналитична алгебра?! По-добре закриване на училището и изпращане на състава на министерства и агенции в трудов лагер! Съсипват тотално децата!
  • 9 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    Драги деца, оставате Неграмотни! Честито!

    Коментиран от #14

  • 10 BG гражданин и данъкоплатец

    15 7 Отговор
    Лъжец и подлец! Още от миналото лято всички учебни планове и програми са разработени по графика, който стриктно спазвате... В Англия при 40 дневно дистанционно обучение отменят матури и кандидатстудентски изпити, защото са наясно, че това не е образование, а заместваща форма на обучение! Тотални некаърници и страхливци сте, но защо учениците трябва да плащат за малоумието ви?! Оставка!

    Коментиран от #15

  • 11 Тъп

    20 2 Отговор
    Егото на селянчето Вълчев е по-голямо от диалекта и интелекта му.
  • 12 Учителите края на Учебната година ще им

    6 3 Отговор
    Видите Подметки те!!! Едни в Пенсия, другите във Ваканция, ЩЕ имат изградени антитела, другите няма да са срещат 3 месеца с ученическия поток!! Ще, ЩЕ, се "ваксинират!" !!!
  • 13 Йордан

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    Вие в сферата ли сте? Щото аз съм. Кой сте вие, че да поставяте оценки тогава?

    Коментиран от #18

  • 14 Йордан

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Още един развилнял се трол. Трол, огледай се около себе си. Училището не може да се справи с неграмотността просто с присъствено обучение. Неграмотността е функция на цялото общество още от лелеяния ви соц.

    Коментиран от #16

  • 15 Да, да

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "BG гражданин и данъкоплатец":

    Абсолютно всичко е по предварителен план, със сигурност! За студентите, например-от първо лице информация - как и от къде знаеха от университетите, говоря за Пловдив конкретно, но и на други места е така, че от октомври нататък ще се учи дистанционно???? Понеже още в началото на септември, учебните програми за студентите бяха изготвени присъствено само за седмица - две. Ами, много просто - така им е било наредено. А иначе си повтарят едно и също - няма човек, който да предскаже какво ще се случи с епидемията. Е, да, обаче явно нашите управляващи могат. Ето сега знаят с точност третата вълна кога ще е. Някой не разбрал още за какво става въпрос?
  • 16 324

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Йордан":

    По времето на соца такава профанщина не е имало! Пример е управляващия, ако беше умен нямаше преко сили да е пожарникар и прост бияч в мутренскиъе години. Но друго си е демокрето с купените дипломи
  • 17 Алоооооо

    5 5 Отговор
    Веднага обявявайте нулева учебна година бе стига с тия глупости беее
    Вие сте за някоя психиатрия бе толкова сте гадни и жалки че никой няма да си хвърли плюнката върху вас бееее!!!!
    Нулева година и децата на училище септември толкоз по въпроса!
  • 18 Зубър

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Йордан":

    АБЕ КAKЪВ МИНИСТЪР И ТАКЪВ УЧИТЕЛ !
  • 19 Моля

    16 1 Отговор
    Махнете това министерско недоразумение.
  • 20 Дядо Грую

    7 5 Отговор
    Тези вредни за психиката на децата матури трябва да бъдат премахнати напълно!!!
  • 21 ХАХАХАХА

    7 2 Отговор
    Страх и паника тресат всички герберасти, в това число и провалът наречен вълчо красимирчев :))))) И ние вашите народни присъди нямаме намерение да отменяме, вълчо :D
  • 22 МАТУРИТЕ

    3 3 Отговор
    СА СИЛЕН И ИЗЛИШЕН СТРЕС ЗА ДЕЦАТА ,АКО Е В САЩ ЩЕ НАСОЧАТ МАТЕМАТИК КЪМ ИКОНОМИЧЕСКО АЙ ТИ ОБРАЗОВАНИЕ,АКО Е ХУДОЖНИК КЪМ ХУДОЖЕСТВЕНО ,ТУК СА КАТО ПТИЦИ В КЛЕТКА
  • 23 Снежанка

    10 2 Отговор
    Стига вече сте предлагали чужд опит. Българското образование е бил сред едно от най.добрите в Европа до1948 г. Учителите са се ползвали с най-голям авторитет и уважение, нямало е толкова конролиращи институции и излищни чиновници. Учило се е сериозно и е имало сериозна матура, но в 11 клас. Малките ученици са имали изпити пред родителите накрая на годината. Сега само папаглстваме и преписваме чужди образователни системи и става пълна каша. Трябва да се върнем към българските цености и образомателна система , да се модернизира за нуждите на сегашното време и да се държи на знанието и възпитанието. Да се възроди авторитета на учителя,а не само да се говори колко много е увеличена заплатата му. При толкова пари, защо няма учители?

    Коментиран от #24

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Снежанка":

    Поклон пред Българските учители, за мъжеството което проявяват в името на България!
  • 25 Лош човек

    1 0 Отговор
    Дано скоро да не го върнат