Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 08:57 2 651 41

Проф. Витанов: Ваксини ще има, но ще намерим ли достатъчно хора за тях?

  • проф. николай витанов-
  • николай витанов-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • ваксиниране

Според математика, ако има достатъчно желаещи, есента ще достигнем 70% ваксинирани

Проф. Витанов: Ваксини ще има, но ще намерим ли достатъчно хора за тях? - 1
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Досега имаме доставка на малко количество ваксини. Февруари ще дойдат няколкостотин хиляди. Помнете ми думата, тогава ще говорим дали ще намерим достатъчно хора, които да се ваксинират. Ваксинацията в България ще върви много по-бързо", каза математикът от БАН и Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

По негово мнение хората, които са се срещнали с вируса, са 18-20%.

"В мрежата полетяха изказвания, че не мога да смятам. 2 млн. човека ги няма в България, така че смятаме 18-20% от 5 млн. От тях 70% са 3,5 млн. души. За да ги ваксинираме, ни трябват 7 милиона ваксини, а до края на годината са поръчани 18 млн.", обясни математикът.

Според него, ако има достатъчно желаещи, след края на лятото ще започне да се усеща, а есента ще достигнем 70% ваксинирани. Той бе категоричен, че в момента сме доста далеч от естествения стаден имунитет.

"Следим 116 параметъра за България. Преди 2 седмици казах, че ще започне плавно повишаване - ето, че го има. Въпросът е да не прехвърляме 1 500 заразени. Мерките се отпускат, това ще доведе до повишаване. Когато достигнем 1 500, всичко зависи от действието на активните елементи - правителството, НОЩ, министерствата, народа", подчерта проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че след май се очаква броят на заразените на ден да намалее заради атмосферните условия и масовата ваксинация.

"При учениците трябва да се внимава, МОН предприема вълнообразната тактика - 2 седмици на училище, 2 седмици почивка. По-голямото пренасяне на заразата идва от неспазването на мерките от други хора, не от учениците, но все пак и те са един голям фактор. Ако успеем с умело управление да задържим под 1 500 случая на ден до края на февруари, има шанс третата вълна да я ударим с масовата ваксинация март и април месец", отбеляза математикът от БАН.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    59 4 Отговор
    Накрая ще ваксинирате уличните песове.
  • 2 пипи

    42 5 Отговор
    Спрете с глупавата си предизборна пропаганда!
    Записахме се цялото семейство миналата седмица при личния лекар за ваксинация и отговорът беше: Очаквайте повикване за м. октомври!

    Коментиран от #10, #28

  • 3 Кккк

    46 2 Отговор
    Просто е: желаещите да се боцнат по 4-5 пъти, и ще отчетем нужните бройки.
  • 4 хараре

    53 2 Отговор
    Проф. Витанов: Ваксини ще има, но ще намерим ли достатъчно хора за тях? НЯМА ДА НАМЕРИТЕ ДОСТАТЪЧНО ХОРА. НАМЕРЕТЕ КУЧЕТА,ТЕ СЕГА СА НА МОДА.
  • 5 Спиро Киров

    48 3 Отговор
    Няма да намерите.
  • 6 А бе

    48 4 Отговор
    момче и ти се оказа безочлив лъжец и подлога на Борисов. Засрами се ! Не спряхте да лъжете и разтягате локуми.
  • 7 Точка Омега

    40 2 Отговор
    Изкочи рокаджията, сатаняга, с калкулатора да ни облъчва от рано сутрин как сме щели да му помним думата. Пурко, след 4/4 никой повече няма да те помни.
  • 8 лют пипер

    19 1 Отговор
    Аз желая да направя Боц на Елена Яръмова и да я разреша с гребен.
  • 9 324

    42 2 Отговор
    Ей, дочаках едно свястно изречение от този! Ами няма да има желаещи да се ваксинират, при толкова умрели от ваксината в Норвегия Белгия, в САЩ, а другите не си казват иначе умряли от друга болест го пишат от корона, но от ваксина не. Който иска да играе руска рулетка у нас са малко.
  • 10 изписан

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "пипи":

    Погледни го от хубавата страна на нещата.. Ще направите едно последно море и после - край.
  • 11 Българка

    20 2 Отговор
    Защо когато говорят и замазват провала с недостатъчно поръчани за първото полугодие ваксини, математиците отчитат намалялото възрастно население на България и се крият зад факта. А когато стане въпрос за избирателна активност и прочистване списъците от мъртвите и неживеещите/ неактивни избиратели, числото е много по-голямо и темата е табу
  • 12 БОЗА

    29 2 Отговор
    Една фабрика,ако произвежда сутиени/джинси/обувки примерно,прави проучване,от кои номера/размери ,по колко бройки да произведе,за да може да ги реализира на пазара...в БГ обаче нали си имат крепостни селяни,никой не помисли,за реализацията...;-)

    Коментиран от #14

  • 13 Xуьо

    13 2 Отговор
    Ами нали сметнахте, че до 2040 ще сте готови? А до края на годината колко ли още ще са го прекарали ? Ще има съдеми за тези 18 милиона ваксини!
  • 14 Ами

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "БОЗА":

    този нали е "математик" - да е бил сметнал?

    Коментиран от #18

  • 15 Хахаха

    30 1 Отговор
    Абе професоре, абе математико, от тези 5 милиона трябва да извадиш и хората под 18 години защото те не подлежат на ваксиниране, а те са около милион...но пък е нормално за човек, който не прави разлика между число и цифра. Още два месеца и после ще смяташ единствено колко години ти остават до края на присъдата!

    Коментиран от #33

  • 16 гост

    21 1 Отговор
    Този дали няма да го видим скоро в някоя предизборна листа ?
  • 17 ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ

    20 1 Отговор
    С "ВАКСИНИ", НЕ СЕ ЛИ ПРОВЕЖДАТ ВЪРХУ ЖИВОТНИ ВЕЧЕ? :)
  • 18 БОЗА

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    И аз това казах...но с други думи... ;-)
  • 19 Констатация

    18 1 Отговор
    Този е Мишо Константинов №2.
  • 20 XXXXX

    29 1 Отговор
    Тoзи лaкeй пoкaзвa мaлкo cивo вeщecтвo в тaзи тeмa,зa рaзликa oт вcички ocтaнaли нeгoви изкaзвaния в прeдишни тeми..A зa жeлaeщи-мaлoумници кoлкoтo иcкaш-в Eврoпa пoд 7% a в бившитe coц.cтрaни пoд 4%.Кoйтo e пoръчaл oтрoвaтa дa cи я плaщa.Тoчнo пo пoвoд вaкcинитe и ПCР тecтoвeтe,Eврoпa ce трece oт прoтecти,въпрeки зaбрaнaтa им.Лъcнa измaмaтa c Кoвид 19 и e нaлицe умишлeнoтo зaрaзявaнe c ПCР тecтoвe и вaкcини.Никaквa пoвишeнa cмъртнocт в нитo eднa държaвa нa плaнeтaтa зeмя зa изтeклaтa 2020.Нo диктaтурaтa нa лaкeитe oт EC e нaлицe.Лaпaйтe cи вaкcинитe cутрин,oбeд и вeчeр,дoкaтo ги изядeтe.
  • 21 ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ

    0 2 Отговор
    ЧЕ КРАТУНАТА И ПЪРВАНОВ ОПРАВИХА РЕЙХАН, АМА СИ ТРАЕТЕ.
    КАТО ЕДНИ ОХРАНЕНИ ЖИВОТНИ, В КОЧИНА :)
  • 22 ха ха ха

    17 1 Отговор
    Не, всичките ви псевдоваксини ще си останат сираци... с тва нещо нас няма да ни инжектираш!
  • 23 КАПИТАН СМЪРТ

    3 1 Отговор
    АЗ НИТО ЗАБРАВЯМ, НИТО ПРОЩАВАМ БЕ, СКОТОВЕ МРЪСНИ!
  • 24 Протест срещу безобразията в България

    13 2 Отговор
    БОРБАТА ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ СЕ ОЖЕСТОЧАВА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ

    БОРИСОВ СЪС 70 % ФАЛШИВИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, КОРНЕЛНИЯ НИНОВА С НУЛА

    Политиците по целия свят прегърнаха социалните медии. Високият брой последователи води до възприятие за популярност при разпространението на нечие послание. То обаче не винаги отразява реалната популярност. Много политици използват това, което Twitter нарича „манипулация на платформата“ - изкуствено надуване на популярността на акаунти или кампании чрез използване на фалшиви или автоматизирани акаунти (ботове), които следят и популяризират нечие съдържание. Поради начина, по който алгоритмите на социалните медии работят за популяризиране на съдържанието, политическите послания с изкуствено висока ангажираност, генерирани от фалшиви последователи, могат да достигнат по-голям обхват от реалната публика.

    България не прави изключение в тази тенденция и на предстоящите парламентарни избори социалните платформи най-вероятно ще бъдат основната арена за сблъсък и излагане на идеите на политиците. Ограниченията за живи срещи с избирателите и предизборни мероприятия, наложени от пандемията, неминуемо ще принудят предизборните щабове да прехвърлят основния си ресурс за политически пиар на полето на социалните медии.

    Преди дни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се „радва“ на над 70 % фалшиви последователи в социалните мрежи. Това показва проверка във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, извършена с инструме
  • 25 Азззззззззз

    17 1 Отговор
    Според Витанов ваксините са важни, а не хората.
  • 26 Доцента

    15 1 Отговор
    Този брадавичест козел кога най-после ще спре да се излага? Нито една прогноза не му се сбъдна. Кой му е писал оценките та професорска титла да вземе? Сигурно онзи еднокнижника.
  • 27 Баба му

    16 1 Отговор
    Тоа фана магарето отдолу и откри, че е мъжко. Жаден за внимание никаквец.
  • 28 Вируслав

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "пипи":

    50 години, петдесет години са били необходими на човечеството, за да изобрети качествена ваксина срещу единия от хепатитите(не си спомням а, в, с или който там...)! Средно м/у 4 и 10 год. е периода необходим на учените да кажат тежката си дума става или не става една нова ваксина! Тръгнахте да се бодете с нещо изплювано за половин година и то от лабове, които основно акцентират в/у анти ракови препарати. А разбрахте ли, че нашата ваксина е спонсорирана от Пастьор до ниво клинични изпитания? А за след това инспектор-председателя и кликата му си правят кьорави оглушки! След две-три години минимум може и да се ваксинирам, ако доказано к19 не е минал в графа инфлуенца, а дълбоката държава не саботира анализите от протичащите live клинични изпитания в световен мащаб!
  • 29 мислещ

    6 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: "В мрежата полетяха изказвания, че не мога да смятам. 2 млн. човека ги няма в България, така че смятаме 18-20% от 5 млн. От тях 70% са 3,5 млн. души."
    Ъъъ, а? Аз вярно, че точно с математиката съм супер зле, ама то нещо и на ниво втори клас ще е очевадно, че сметките нещо не излизат? 20% от 5 милиона са 1 милион. 70% от 1 милион са 700 000.

    Коментиран от #30

  • 30 капиш

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "мислещ":

    Не си напъвай главицата с размисли.. Тея бройки са предвидени за няколко милиона камилари, който Баце ще ви натресе в най-кратки срокове, след като Бай Джо го стисне за макарите.
  • 31 Кольо

    12 1 Отговор
    За какво ще е предстоящото преброяване на населението ,щом за такова важно нещо Професора математик работи с данни от преди най-малко 10 години . Щом той знае колко е бройката и цифрата на Българите ,направо е спестил много милиони от преброяване. Дори и да сме 5,5 милиона тук реално , тези хора май забравят какво пише на шишенцата . Под 18 год. НЕ се прилага и над 58 не е препоръчително. Ха сега пак да смята ако иска и да позабрави какво му е наредил еднокнижника ,че се излага. А за да поръчат 18 милиона ,то сигурно са направили вече сделка с държава след нас на опашката според датите на заявката и всичко ще е на ред с пари и бройки ,само дето няма никой да ги види ,а и за какво Ви е . Те парите не са Ваши . Само задължението да си плащате всекидневно измисляните нови данъци ,такси ,глоби на ред със старите налози и да стоите в къщи . Ще се оправиме ,нама начин. Също както с прекомерното количество накупени маски за стотинки и продавани сега за 3лв . За това са "Задължителни " и през час -два да хвърляте.
  • 32 Ковид 2020

    13 1 Отговор
    Тая работа стана като вица за горската сладкарница:
    Влиза заека в горската сладкарница. Баба меча продавач.
    -Бабо Мецо, имате ли 100 банички?
    -Нямаме, Зайо.
    На другия ден пак отишъл:
    -Бабо Мецо, имате ли 100 банички?
    - Нямаме, Зайо.
    На третия ден решили да му докарат баничките. Идва Зайо и пак:
    - Бабо Мецо, имате ли 100 банички?
    -Имаме,Зайо.
    -Леле, и какво ще ги правите толкова много....
  • 33 Дълбоко виждащ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Този,съвсем го взехте на подбив!!Тук не ви трябвам за помощ!Започна Пиронкова!
  • 34 Тъй-Тъкмо

    3 1 Отговор
    Ще имате по няколко КУРоновите фенове 🤣🤣🤣🤣🤣😝😝😝
  • 35 Аз40🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    Ако има ваксина за невежество и глупост сега е момента да си я хакне Никито.
  • 36 Max

    5 1 Отговор
    Ще ти ги дадем на теб.Тоя получавал заплахи за убийство.Кой ще те убива тебе бе.Ти не си за убиване,ти си за пребиване.Безмислен човек.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кински

    3 1 Отговор
    Квото и да си говорим Мангъра се оказва прав .
  • 39 Danko

    2 0 Отговор
    Ходи се ваксинирай всеки ден БЕ Плашило Рептилско!
  • 40 дядо ти

    1 0 Отговор
    Хората искат да се ваксинират с РУСКА ваксина, а не с изкуствено създадени!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.