Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 19:04 2 867 26

Тихомир Безлов: Кьовеши ще подхване скандала с джиповете за МВР

  • джипове-
  • джипове мвр-
  • тихомир безлов

Повдигането на обвинението и гледането на делото ще бъде в българския съд

Тихомир Безлов: Кьовеши ще подхване скандала с джиповете за МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Когато чуете, че ОЛАФ има случай за България, обикновено има и работа на нашите експерти. Обикновено сигналът се подава от разследващите – някой от следствието, МВР или прокуратурата. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, за разследването на ОЛАФ за търговия с влияние.

Този случай се е случил при различни правителства и при всички възможни институции – две правителства на Борисов, служебното правителство на президента Румен Радев и Комисията за защита на конкуренцията. Всички те казват - сделката е супер. За мен това е класически пример на една много влиятелна икономическа групировка, която успя да мине през всички институции и да прокара сделката си, да продаде на държавата 290 джипа. Като в случая парите не са на българския данъкоплатец, а са европейски пари. За съжаление, това са едни пари, които в огромния случай ги усвояваме в зависимост от клиентелите си. Много страни в Източна Европа правят като нас, но има и страни, които знаят, че тези пари добавят стойност в националната икономика и ги усвояват за нея – такива са страните в Балтика, заяви Безлов.

При търга КЗК и съдът са казали, че няма проблем. Тази сделка е класически пример на това как влияят хора с голямо влияние. Можете да видите в други случаи как сделките падат в съда – например сделката с ЧЕЗ. Там адвокатските мрежи и схемите за влияние са други, коментира той.

Тази сделка има и определен политически елемент. Има една олигархична структура, която е взела парите, а държавата ще ги върне. Изводът е – играта продължава. За съжаление, е така, отбеляза анализаторът.

Може и да има стратегическа идея да се създаде дело на Кьовеши (европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – б.р.) Европейската прокуратура обаче зависи от националните разследващи, затова съм скептичен за изхода. Повдигането на обвинението и гледането на делото ще бъде в българския съд. Големият проблем на Кьовеши е каква подкрепа ще получи от националните институции, не само в България, и какъв бюджет ще получи, защото в Румъния тя имаше привилегията да разполага с огромен бюджет. Може би това ще е един от първите случаи на Кьовеши и за България, заедно с още един - измамите с евросредствата на Миньо Стайков, каза още Тихомир Безлов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХайлАдолф

    10 11 Отговор
    Пак ли тази жалка подлога червенка ....
  • 2 гадно

    15 9 Отговор
    И тоя каква жалка душичка е мънка и маже само и само да не засегне тиквата.
  • 3 кнаус 485

    27 5 Отговор
    Гледах го Безлов и Ризова,но и двамата не казаха, че договора е подписан от по-предния министър на герб ,а той човека си призна ,че го е подписал....но така е медиите са купени от тиквун и ще задават правилните въпроси и ще продъжават да ни облъчват и формират отношение в населението ,само и само тиквун да отърве панделата....няма е помен от пачките и кюлчетата...наистина мисирки...

    Коментиран от #13

  • 4 хехехехе

    15 4 Отговор
    а БАЦЕ КОГА ИЛИ И КЬОВЕШИ ЩЕ Я ОБРАБОТЯТ В БРЮКСЕЛ И СЩЕ РАБОТИ ИЗБИРАТОЛНО И ТАМ СА ВСИЧКИ МЕКЕРЕТА ЩОТО ОК ДЖИПОВЕТЕ ДА АМА ТЕ СА ЗА 6 МИЛИОНА А ЗА МИЛИЯРДИТЕ КОГА - ЗНАЕМ ЧЕ ИМА ДАЛАВЕРИ ЗА ПО 100-200 И ПОВЕЧЕ МИЛИОНИ КЪДЕ СА 6 КЪДЕ СА 200
  • 5 Дизел

    13 7 Отговор
    Е, комунягите тука нали все с Кьовеши плашеха Бойко. Айде сега пълна подкрепа за Кьовеши да видя. Да разследва Мунчо и спонсорите му мутри.

    Коментиран от #15

  • 6 Антон

    22 6 Отговор
    Значи джиповете са баш проблемът! Това там, пачки, злато, записи, явно не е интересно. То си е в реда на нещата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 банкянски

    12 6 Отговор
    м а н г а л КОГА ???
  • 9 плискам вода

    13 2 Отговор
    дай боже това да е началото на края на парвенюшката и крадлива шайка от гроб!
  • 10 Бaй кyрти 45 год.ерген - 21 г. Ваш Лидер

    12 1 Отговор
    Недялко Недялков Йорданов има няколко въпроса към Станислав Тодоров Трифонов в сайта си ПИК бухалка на нашата партия ГЕРБ ! 1- Истина ли е че водиш тайни от наивниците които все още ти вярват преговори за коалиция с ГЕРБ чрез твой заможен приятел също много близък до Бойко Борисов ? 2- Забрави ли как играехте сантасе в кметския кабинет на Борисов като кмет на София ? 3- Я разкажи как ходехте прегърнати с Борисов на нощни кинопрожекции в мола и водехте тежки преговори за 50% от ГЕРБ?! Отговора на Трифонов е много важен !

    Коментиран от #16, #18

  • 11 МЪН МЪН

    8 6 Отговор
    "ИМА ЕДНА ОЛИГАРХИЧНА СТРУКТУРА КОЯТО Е ВЗЕЛА ПАРИТЕ, А ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГИ ВРЪЩА...." УЗУНОВ ДА КАЖЕ С КОЯ ОЛИ СТРУКТУРА СЕ Е СВЪРЗАЛ И КАКВИ СА ГИ СВЪРШИЛИ - НАЛИ Е В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА?
  • 12 Кьовеши

    11 3 Отговор
    и пръста няма да си мръдне. Корупцията е една от директивите на прогнилия ЕС.

    Коментиран от #19

  • 13 Тулуп

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "кнаус 485":

    Еми, ти какво искаш от ризова, тя е продажна и глупава!
  • 14 оня с коня

    1 10 Отговор
    Безлов НАГЛО ЗАБЛУЖДАВА с Цел ЧЕРВЕНА Пропаганда.Той изтъква,че Сделката се е случила "При 3 Правителства" - 2 на ГЕРБ и 1- на Радев,т.е. "Служебно".На практика Сделката се осъществява от САМО 2 Правителства- това На Радев и ГЕРБ,1като Първото ДОГОВАРЯ И ПОДПИСВА Сделката,а Второто я ДОПОДПИСВА И ОСЪЩЕСТВЯВА.И както в последния Момент преди 10г. БСП Вдигна драстично Пенсиите /за времето си/ след което СЕ СГРОМОЛЯСА ,а Увеличението се изплащаше от ГЕРБ,т.е. легна на Герберската Хазна,така и в Случая Служебното Правителство Поръчва и Уговаря цената /с Подписи и Мокър печат/,а ГЕРБ са ДЛЪЖНИ да Доподпишат и ИЗПЪЛНЯТ Договореното.Коетко с 2 думи може да се обясни че Служебното РАДЕВО Правителство е направило "С чужда пита - Помен".И точно ТУК е Врътката на Безлов:Че "Всички" Правителства били казали "О Кей",а Де факто САМО Служебното Правителство казва това,а ГЕРБ подписва със такова Скърцане със зъби,че чак ще ги счупи,щото е поставено ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ!!!
  • 15 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дизел":

    да не пропуснат и НПО-тата
  • 16 град Курти

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бaй кyрти 45 год.ерген - 21 г. Ваш Лидер":

    е кво им е на жиповете бе ?
  • 17 радио ЧЕГИВАРА

    4 1 Отговор
    убийци вън !
  • 18 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бaй кyрти 45 год.ерген - 21 г. Ваш Лидер":

    това не е по темата не я разводнявай и пренасочвай -балъков не сме шарани

    Коментиран от #20

  • 19 нашия

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кьовеши":

    те затова я прибраха в брюксел-защото в Румъния много мътеше водата
  • 20 радио ЧЕГИВАРА

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "нашия":

    нашия ,как е наща ?😂😂😂😂😂

    Коментиран от #23

  • 21 радио ЧЕГИВАРА

    6 1 Отговор
    Бойко Бирисов за затвора вън !
  • 22 Гьоре

    2 2 Отговор
    Абе каков е тоа? Каква му е работа’та? Каков е тоа Център за изследване на демокрацията? Какво й изследва на таа демокрация? И кой му плаща?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шериф Джони

    4 0 Отговор
    ДА ВИ КАЖА ЧЕСТНО ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАМ НА ТОЯ ПЕДАЛСКИ ЕВРОСЪЮЗ ГОЛЯМ БОКЛУК ИЗЛЕЗЕ И ТОЙ ЩЕ УМРЕ
  • 25 Включев

    1 0 Отговор
    Кви Джипове!? Тва какъв скандал е!? Ако ще и с Хиликоптери да се движат. Усвоили са някакви пари май! Интересно от къде!? Ще ги върнат ама после не сега. Слет изборите. А сетих еи тая моя глава цъ цъ Те така по бързо ще гонят КОРОНА ВИРОСА ВА. Нали са на първа линия уш. Еи хитри полйцаи еи.Данакозаплатаджии. Бойко пак трябва да търси пари от чужбина Тия Данакозаплатаджии Пара искат еи Немои им смогна.
  • 26 МРЪШЛЯК

    1 0 Отговор
    КЬОВЕШИ ДА ПОДХВАЩА МУТРАТА ПРОДЪЛЖАВАЩА ДА КРАДЕ ОТ ДЖОБОВЕТЕ НИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове