6 Февруари, 2021 14:08 3 650 23

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

  • пламен узунов-
  • джипове-
  • олаф джипове

Стана ясно, че ЕК иска да си възстанови близо 6 млн. евро, получени от България по европейския фонд "Вътрешна сигурност"

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар - 1

С делата срещу президентския секретар и бивш служебен министър през 2018 г. Пламен Узунов целта е да бъде дискредитирана президентската институция. Това обяви категорично в сутрешния блок на bTV адвокатът на Узунов - Емилия Недева.

Тя коментира обществената поръчка през 2018 г., когато МВР си е купило 290 залежали полицейски автомобила клас SUV вместо по-високопроходими нови джипове.

Тя е направена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев. Договорът за доставката е подписан от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Темата беше повдигната от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в началото на седмицата. Стана ясно, че ЕК иска да си възстанови близо 6 млн. евро, получени от България по европейския фонд "Вътрешна сигурност" именно за закупуването на тези коли заради нередности по време на обществената поръчка, които нарушават условията на споразумението.

По думите на адвокат Недева официално уведомление към Пламен Узунов все още от прокуратурата няма.

"Не съм уведомена за такива следствени действия, трябва да видим дали се разследва лице или деяние, за да се види дали има престъпление", каза още адвокатът. Тя допълни, че няма достъп и до споразумението. "Разследващите трябва да присъединят и материали доста след сключване на договора, до момента и в който и последният евроцент е бил платен", категорична е Емилия Недева.

По същество тя обясни, че според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовка на процедурата за обществена поръчка и промяната на ЕК на критериите на тези високопроходими автомобили.

Тя зададе въпроса: "Основният въпрос е откъде ГЕРБ има подробности относно елементите на разследването, дали го подтиква в някаква посока или получава информация, има ли теч на информация към определена политическа сила или го насочва в определена посока".

Емилия Недева добави, че не може да има официален достъп до документи освен профила на купувача, но от съобщенията в медиите разбрала, че при комисия, създадена при Румяна Бъчварова, са създадени наименованията на тези обществени поръчки и са били обявени по нейно време. Емилия Недева повдигна и въпроса защо не е огледан механизмът на поръчката, която следва сложен механизъм, разработен в МВР - за последващ и предварителен контрол.

"Ако е истина, че има разминаване между договореното на ЕК и обществената поръчка, би било видимо за всеки един участник", добави адвокатът на Пламен Узунов.

"Има ли политическа бухалка срещу моя клиент и президентската институция", пита още Недева.

Тя обърна внимание и на действията, които бяха приети, за да бъдат търсени документи и вещи в президентската институция. "Пламен Узунов щеше да ги предаде, затова считам, че въпросът има политически измерения", каза Емилия Недева.

Самият Валентин Радев обясни по делото. "В прокуратурата е написано, че става въпрос за промени в процедурата, а те са направени от служебното правителство", каза той.

"За политически чадър" той не пожела да каже, но коментира: "Не може президентът да започва грубо изявлението си".

Бившият вътрешен министър обясни, че по време на подписване на обществената поръчка е имало миграционен натиск. "И за секунда не съм се замислял, че човек, който е назначен, може да злоупотреби при закупуване на техника. Тези автомобили са за областните дирекции на държавата - по границите", обясни Радев.

"Не съм се съмнявал и не съм поглеждал поръчката с такива подробности, не съм допускал, че министър може да иска да намали националната сигурност - без значение, че те са от ГЕРБ, а ние сме служебно правителство", добави още Радев.

Той обясни, че поръчката е обявена на 20 май 2018 г. с избран изпълнител. "На ОЛАФ са им трябвали две години, за да намерят подмяна в обществената поръчка. Не може да се очаква, че обща поръчка ще има такива дефекти, защо администрацията е мълчала, ако са имали какво да кажат, имало ли е политически натиск", пита бившият министър.

Той е категоричен обаче, че никой не го е осведомил, че има слабости и пороци в обществената поръчка и не се е усъмнявал в екипа и в служебния министър Пламен Узунов.

На въпрос защо купените автомобили са 290, а не 350 автомобила, той отговори: "Посипвам си главата с пепел, че не съм се усъмнил".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    31 56 Отговор
    Тази адвокат на Узунов ли е или на кремълския парашутист Радев !!!?
  • 2 ми ,

    52 1 Отговор
    Много е просто .. Извадете документите кой , кога , как и истината ще излезе наяве .. стига само сте дрънкале ....
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На въпрос защо купените автомобили са 290, а не 350 автомобила??Това ми го преведете??пост 2 каза точно!Документите на масата и ще се ввиди!!
  • 4 Олаф

    32 9 Отговор
    Кога ще разследва шкафа, щом бацо не е спрял поръчката дошли са лилави пачки от Микренско

    Коментиран от #8

  • 5 сигурно

    35 11 Отговор
    Работоа е ясна !! Гриша Ганчев е напълнил шкафа с милион евро ,а другите ги е прибрал ,вместо да даде колитте за скрап !И тиквата да не се прави на ударен ,а да си взема хавлия ,самобръскачка и да чака да му сложат белезницитте !
  • 6 Българка

    40 18 Отговор
    Мръсна политическа история с гербаджийски привкус и съшите с бели конци. Питам защо третото/ сегашното правителство на Борисов, в частност министърът на МВР не е прегледал поръчката? Няма защо след скандала, който каскетурата и Борисов предизвикаха, министърът да си ръси главата с пепел. Питам защо не се казва, че фирмата, която е предизвикала делата в КЗК и след това във ВАС , е близка до Пеевски? Питам защо докладът на ОЛАФ не е обществено достъпен и след като управлението ни е сезирано на 06.01.2021г., докладът е оповестен в деня, когато Радев оповести решението си да се кандидатира за втори мандат? Питам защо Борисовото правителство не е спряло поръчката, след като е имало такава опция и не е сезирало българската прокуратура за съществени промени в нея, а е заплатило автомобилите? Питам защо Борисов реже лентичка за придобивката на МВР, а сега твърди, че не е на ясно и тая поръчка е корупционна? Питам вярно ли е, че ОЛАФ е сезиран от българска страна сега и че дори докладът на ОЛАФ е преведен от български на английски, а не обратното, което е нормалното? Питам вярно ли е че шефът на ОЛАФ е бивш евродепутат от ЕНП ? Това ли е рамото на ЕНП за служебна победа на Борисов? Има още въпроси....

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой

    22 8 Отговор

    До коментар #4 от "Олаф":

    с пълни куфари , кой с пълни шкафове ?!
  • 9 ЧервенаФуражка

    23 35 Отговор
    Фатмаков подавай оставка, далаверите с Деса, с Грипение, със секретните документи давани на решетников, а сега с Джиповете станаха много, разкарай се на село ...........

    Коментиран от #10

  • 10 ФАКТ

    37 18 Отговор

    До коментар #9 от "ЧервенаФуражка":

    ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ НЕ Е ФАТМАК, А ГЕНЕРАЛ ЗА РАЗЛИКА ОТ ПЪДАРИНА НА Т. ЖИВКОВ, КОЙТО Е ПРОИЗВЕДЕН В ЗВ. ГЕНЕРАЛ ОТ ДОГАН.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 герп=мафия

    14 8 Отговор
    Какво друго да се очаква от управляващия режим!!!?
  • 13 Дааа

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Някой си опъна по 12 мил. В джоба Борисов виновен 😄. Защо не станеш АДВОКАТ НА ОЛАФ. КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!!!!!!

    Коментиран от #15, #22

  • 14 Верно ли

    11 10 Отговор
    Доколкото от липсващата информация успях да събера някакви данни, става дума за някаква техническа недомислица в документацията, за която във всяка администрация има юристи, които се занимават с обявленията и документациите по ЗОП, а началниците само подписват. Простите Гербаджии искат едва ли не да си помислим, че Радев и Узунов са наясно с мазаляка по документацията, която съм сигурен, че даже не са помирисвали.
  • 15 Българка

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Дааа":

    Да де, ама няма факти! И за това задавам въпроси, които се опират на факти!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гадни

    10 12 Отговор
    комунисти, на крива ракета космуса и пречи. Тоя Узунов няма счирачки, то не бяха снимки с Хитлеристи поздрави, то не беше лобиране, то не бе обгрижване всяка сутрин на Деса, пълен баркоч, какъвто Радев такъв и Узунов.
  • 18 ЧервенКаскет

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТ":

    само един прост военен може да се натъпче с аспирини и да отиде на международен форум, болен от Коронавируса, да заразява другите, затова го изгониха най позорно, егати генерала, смешник......
  • 19 Политолог

    6 14 Отговор
    Първо: Името на президентския съветник Пламен Узунов се споменава в корупционна схема не за първи път. Да му мисли ген. Радев с какви съветници е обграден: шпиони на Москва, корумпирани далавераджии. Второ: автомобилите са произведени и залежали на фирмата на Гриша Ганчев, Литекс комерс, която я фалираха.
    Питате ли си, Гриша Ганчев кого спонсорира за изборите? БСП и ген. Радев
  • 20 Алексей Сергеев

    7 11 Отговор
    В момента комунистите и техните неграмотни тролове се гърчат като червеи. Не било корупция, било юридически проблем, било нагласено, било дело на САЩ, ЕС, еврейския ционизъм, било лъжа и какво ли не. Истината е една, този доказан далавераджия Пламен Узунов, когото президента Радев къта след лобиране на съмнителни бизнесмени, след снимане с нацистка униформа, Е МНОГО ЦЕНЕН ЗА РАДЕВ. ЯВНО СЛЕД ЗАКУПУВАНЕТО НА АВТОМОБИЛИТЕ НА ГРИША ГАНЧЕВ, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ОЧАКВА ДАРЕНИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ 2021г.
  • 21 КУРнинов

    3 6 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ШАЙКАТА ПРЕДАТЕЛИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Еврокомисията има ли механизъм за разследване на престъпниците в ОЛАФ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове