Last news in Fakti

6 Март, 2021 16:48 2 034 19

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант

  • проф. габровски-
  • коронавирус-
  • пандемия

Българите са се убедили в нуждата от ваксините

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант - 1
Снимка: БГНЕС

Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием. Това заяви в „Тази събота“ проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“.

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19.

„В „Пирогов“ малко повече от половината от COVID леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите – ескалацията е относително бърза. (…) Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам – той се разпространява по-активно“, каза проф. Габровски.

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората „имат какво да правят.“ Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

„Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни“, допълни той.

Зам.-директорът на „Пирогов“ заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.

Проф. Гебровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини.

„Нашият опит в „Пирогов“, от записването на часове, показва, че има проблеми – хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час“, уточни медикът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП в канала

    6 14 Отговор
    Време е да се разделим с комунизма!
  • 2 Който яде птичи крак той за мене е бунак

    11 7 Отговор
    Кой плаща на мафията да лъже за Тези щамове
  • 3 Майна

    14 4 Отговор
    НЕ , СЪС ЗАНЗИБАРСКИ ...ТОЙ ИДВАЛ НАСАМ....АПРЕКАЛИХТЕ, НО ЩОМ ИМА ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ КАТО ОПИТНИ МИШКИ, ДЖАСАЙТЕ ТЕЗИ.ОТРОВИ
  • 4 Номер 11.за да си върнем България. Боли

    7 4 Отговор
    Номер 11.за да си върнем България. Боли ме за България. Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко

    Коментиран от #7, #9

  • 5 324има и нигерийски, изчакаме да се напл

    11 1 Отговор
    ашите с британския и така до края на света.

    Коментиран от #16

  • 6 Камагра

    6 10 Отговор
    СЯ КАТ СА ОТВОРЕНИ ЗАВЕДЕНИЯТА ЩА ГИ НАТРЪШКА КАТ ХЛЕБАРКИ И ДО 4 ША ИМ ДОЙДИ АКЪЛА НА МАНГЪРОВЦИТЕ А И НА НАБЛЮДАВАЩИТЕ ПРОЦЕСЪТ
  • 7 БСП в канала

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Номер 11.за да си върнем България. Боли":

    Гласувайки с номер 11, гласувате за продажници!! Номер 11 са продажници!!!!!!
  • 8 Номер 11, за да си върнем България

    3 9 Отговор
    Христо Иванов:

    🇧🇬България е другото име на надеждата.

    🇧🇬България е онова, което ни обединява. България е това, което ни свързва с миналите генерации, дава ни техния дух, техния смисъл, тяхната воля за държавност.

    🇧🇬България е онова, което ни кара да знаем че утре може да бъде по-добро от днес.

    ❗България е нашата надежда, че заедно можем много повече.

    ✅За да превърнем тази надежда в реалност, трябва действие. Идват избори.

    🔵На 4 април, с номер 11 вземете бъдещето в своите ръце. Нека заедно да превърнем надеждата за едно по-добро утро в реалност.

    🔵Голямата България е наш дълг.

    🔵Демократична България си поставя три големи каузи - свободата, модернизацията и законността.

    👉Първата цел на всички политики, които предлагаме е страната ни да се превърне в най-доброто място за отглеждане на деца.

    👉Образованието е вратата към бъдещето. То трябва да е достъпно и качествено. То е инструментът, с който всеки българин и всяка българка може да промени своята съдба.

    ✅Ние не просто трябва да си поставим за цел българите в чужбина да се връщат в страната, а България да стига до всяка точка, където има и един българин, който иска да запази връзка със страната.

    ✅Тази връзка е това, което ние наричаме Голяма България.

    Атанас Атанасов:

    🔵Демократична България е онзи инструмент, който създадохме, за да търсим промяната.

    🔵Миналата година заедно с вас бяхме по площадите на България и искахме оставката на правителството и глав

    Коментиран от #10

  • 9 БСП в канала

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Номер 11.за да си върнем България. Боли":

    С бюлетина номер 11 гласувате за ЕВРОРОМА и други лилави НПО-та , това са поддръжниците на БСП ! Гласувайки за БСП, гласуваш за Асан от Факултето.
  • 10 БСП в канала

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Номер 11, за да си върнем България":

    Вашия почетен председател е лилавия Костов, спонсор ви е Маджо, политически съюзник Курнела Импексова.
  • 11 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    А британски паспорти ще им дадат ли?
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Щамовете ни се представят с черна панделка и етикетче. А познайте, какво пише на него?
  • 13 Тиквата от Банкя,

    10 2 Отговор
    проваля имунизацията,всява страх в хората да не отидат да гласуват.
  • 14 Матей

    2 2 Отговор
    Ккаво значи да сме отговорни,да лягаме и да умираме ли?Непрекъснато ни се внушава и вменява чувство за вина,а управниците са на кес-тер-мЕ,те са самото съвършенство,безгрешни светци от рая.кКА ДА ГИ ОХУ-ЛИШ,тия ни-що-жест-ва,все ще е малко!Такова негодно управление не е имало през цялата 1300 годишна история,може би само османците повече са изпускали положението преди 200 г. по кърджалийското време.Но това е било толкова отдавна,а сега сме 21 век,напреднали технологии и всичко бир-таман би тряБвало да е и пълно благоденствие.Парадокс на историята,мизерията се разширява и заразява цели милиарди от световното население,много по-страшно от ковид.Това е заслуга на управлението,ОТ НИЩО ДРУГО НЕ Е,НЕГОДНО УПРАВЛЕНИЕ,НАЧЕЛО СТОЯТ НАЙ-ДОЛ-НИ НЕ-ГОД-НИ-ЦИ И РАЗ-БОЙ-НИ-ЦИ.
  • 15 Дръвчо

    2 2 Отговор
    Над 90 % от заразените са тия от първа линиа, че да лапкат бонуси и болнични. От 100 човека персонал работещ в пряк контакт с клиенти нямам нито един разболял се. Сигурно сме извънземни.
  • 16 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "324има и нигерийски, изчакаме да се напл":

    И сега са се засилили мутант след мутанта, щам след щама и идват на талази и няма да има край! Ако не е коронавируса ще е нещо друго! Всъщност целта на заигравката е тотален контрол на човеците! Зaтoвa им e 5G мрeжaтa и нa Мъcк cпътницитe : зa дa ти хвaнaт мecтoпoлoжeниeтo дo милимунд! От смартфона могат да ти знаят кръвно, пулс, настроения дори! Но ще ми e много интeрecнo кaк щe прaвят кoнтрoл нa нaceлeниeтo, aкo ей така в един ден вcички вземем и cи зae++eм смартфoнитe нa жълтитe пaвeтa! Щe имaт eднa кaмaрa eлeктрoнни шпиoни c пaдaщи бaтeрии и близкo дo нулa нaceлeниe зa кoнтрoлирaнe/щoтo имa и приcтрacтeни към фeйcвaнe кaтo към дрoгa/!
  • 17 брях брях

    2 0 Отговор
    ппреди година му викахте ,,ГРИП В,,
  • 18 Ковачевич ковидов

    1 2 Отговор
    Е НА ЗАВЕДЕНИЯ ОТВАРЯМЕ ДАСКАЛИ ОЧИЛИЩА ПОЧНАХА И СТАНА БЕЛЯТА.
  • 19 Никой

    1 0 Отговор
    Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.
    Хора - пазете се