Last news in Fakti

7 Март, 2021 14:51 2 427 25

Проф. Ботев: През септември поемаме контрол върху коронавируса

  • коронавирус-
  • чавдар ботев

Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта

Проф. Ботев: През септември поемаме контрол върху коронавируса - 1

Около септември месец тази година ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус специално в Европа и САЩ, защото ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това ще се случи благодарение на ваксините.
Това прогнозира известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев по БНТ.

Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за година, не за десет, но „такава е епидемиологичната обстановка“.

По думите му, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.

„Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Това говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет“, допълни хематологът.

По думите му преболедувалите са много на брой. Скритите са тези, които не са се обявили и според д-р Ботев в България може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са реално преболедували.

Хематологът каза още, че ще се създаде група, където ситуацията ще бъде по-добре - в страните, които могат да си позволят ваксините, а в другите държави ваксинацията ще приключи или през 2022 или през 2023 г.

„Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта: единият е да се ваксинираме всяка година, а от „Новавакс“ твърдят, че може да се наложи да се ваксинираме и на шест месеца. Моята препоръка е, ако си правим такива ваксини, всяка следваща трябва да бъде от друг тип, т.е., да не повтаряме един и същи тип“, посъветва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    19 2 Отговор
    През септември ако диктатора е на власт пандемията корупцията са вечни както и чекмеджетата.

    Коментиран от #5

  • 2 Майна

    18 2 Отговор
    ВИЕ СЪВСЕМ ЗА ИДИОТИ НИ ВЗЕХТЕ , БЕ... КАКЪВ КОНТРОЛ , КАТО ПОВТАРЯТЕ КАТО ПАПАГАЛИ КАКВОТО ВИ КАЖАТ ИЛИ Я КАРАТЕ НА СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ..НТО ВИРУСИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА, А ВИЕ СИ НАВРЕТЕ КОВИДА В....
  • 3 09 09 1944

    13 2 Отговор
    после нямало конспирация за опростачване и намаляване на населението,разправяй го на неродените
  • 4 Абонамент

    15 2 Отговор
    Абе професоре, това ваксиниране го обърнахте като абонамент за периодичен печат отпреди години– 6месеца, 1 година– несериозно е , и ако не е толкова трагично, защото се отнася до живота и здравето на хората, направо си е смешно.
  • 5 04 04

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    През септември диктаторът ще се тесни в някоя малка килийчица, но зависи от всички нас.
  • 6 CFC

    9 2 Отговор
    А представяте ли си новината - "напълно ваксиниран млад мъж без придружаващи почина от много тежък ковид"...каква бомба ще хвърли из целия свят...
  • 7 Поемали контрол

    10 2 Отговор
    Сигурно има магическа пръчка. Хаха
  • 8 Майна

    12 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ВСЕКИ ШЕСТ МЕСЕЦА ДА ВИ ИНЖЕКТИРАТ...НЕЩО...?! И ТО ЩЕ ВИ УВРЕЖДА, НЯМА ДА ОБЯСНЯВАМ ЗАЩО
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    11 1 Отговор
    Днес се навършват 80 дни откакто е започнала програмата по инокулация и в сайта на VAERS са регистрирани над 100 хиляди "нежелани" реакции. И това е само началото, само регистрираните.

    Коментиран от #13

  • 10 тралала

    6 0 Отговор
    Проф. Ботев: През септември ЩЕ поемЕМ контрол върху коронавируса. ПРЕЗ ЮЛИ-ПЕНСИИ,ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ-ВИРУСИ. БЪЛГАРСКА РАБОТА!
  • 11 Българин

    13 0 Отговор
    Тотални глупости. Нищо няма да приключи. "Ваксините" ще ни изтровят. Сатанинския световен ред едва сега започва.
  • 12 Българка

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Проф. Ботев: През септември поемаме контрол върху коронавируса"
    ВЕрно ли? Ами то премиерът Борисов на 14.02.2021 г обяви, че до 2 седмици вълната ковид ще е отминала и "мъдро" разпореди на ботоксовата си подлога да пише заповед и от 01.03. да отвори заведенията. И това го прави от грижа за хората, бизнеса? Категорично - не! В ресторантьорския бизнес са заети около 200 000 души, а Баце го е страх от протести! Колко тъжно- да зарадваш за малко с масово разпространение на предварително прогнозиран и планиран вирус, си е меко казано цинично. А направо казано СТРАХ и ГЕНОЦИД!
    Борисов, мястото ти е доживотно в затвор!

    Коментиран от #14

  • 13 Майна

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аз40🏴‍☠️":

    БРАВО, ЧЕ ИНФОРМИРАШ..,НО ЩЕ ТЕ ЧУЕ ТОЗИ, КОЙТО ИМА НЕЩО , С КОЕТО ДА МИСЛИ..., ДАНО СА ПОВЕЧЕ
  • 14 АМА🐑НАЛИ ТИ И

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ОНЯ ПОСЛЕДНИЯ КРЪЧМАР оpeвахте света що не са отворени КРЪЧМИТЕ а сега ревеш що не ги затвори🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑си ти!
  • 15 Още един"професор Ботев" изкопаха

    9 0 Отговор
    От някъде! Фабрика или завод имаме за професори!?? Ако тези с Титлите бяха направили по малко нещо полезно до сега, щяхме да сме Прекрасна държава със Стандарт на живот! А ние живеем в една Кочина, управлявана от крадливи Нерези! Кухи титли, професори??
  • 16 Jojo

    3 0 Отговор
    Д-р Ботев, ползвате формулите на проф. Витанов,математика ли?!? А може би конкурирате Светлана Тилкова-Алена, придворната ясновидка?!? Т.н.ковид 19 вече е съвсем нормално да е загубил качествата си всичко е политика....идват избори..разбираме страха ви...но не ставайте повече смешни с разни прогнози
  • 17 А до септември какво

    3 0 Отговор
    Какво ви пречи сега да поемете контрол?
  • 18 Колко ти платиха

    4 0 Отговор
    Да лъжеш
  • 19 Номер 11.за да си върнем България. Боли

    2 1 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко
  • 20 Знайко

    5 0 Отговор
    Ей тиквеник не можете да се справите с коронавируса и природата. Защото не ви е по силите. Природата сама ще се справи с коронавируса. Както се е справяла с другите вируси и епидемии преди тази. И преди да ви има вас мошениците "експерти". Вие може само да лъжете, че заслугата е ваша.
  • 21 Гоце

    3 0 Отговор
    Сопрете се бе журналя, някой Ви даде пръста Вие искате да му гльтнете ху.....я. То не бе експерти, то не бе чудо.
  • 22 И тоз пишман професор кат останалите!

    2 0 Отговор
    Миналият септември казвахте,че април пандемията ще сте я овладели и лятото ще е безметежно!Ей го на,април след месец,а очакването е заболеваемостта и смъртността да са на нов Мах!
  • 23 Не ми се вярва

    1 3 Отговор
    С тая костенурска скорост на ваксинация, просто не ми се вярва че България ще се подобри до Септември. Нужна е ваксинация поне на 3 милиона Българи (с две инжекции).
  • 24 Маса експерти

    1 0 Отговор
    никой в света не знае, ама професорчето знае. Хвала на такъви експерти професори и учЕни!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.