Last news in Fakti

22 Март, 2021 06:29 4 291 41

Проф. Генчо Начев: Има случаи на хора, които повторно карат вируса

  • проф.генчо начев-
  • коронавирус-
  • болница

Резултатите са такива, защото в началото нямаше шокова терапия, заяви директорът на столичната болница "Света Екатерина"

Проф. Генчо Начев: Има случаи на хора, които повторно карат вируса - 1
Снимка: БГНЕС

Места в COVID отделенията няма, особено трудно е с интензивните легла. Това обяви директорът на столичната болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев по bTV.

Според него при по-строги мерки и контрол за спазването им, нямаше да се стигне до тази тежка ситуация. "Не може да се разчита на самосъзнание, никъде по света не разчитат на това. Затова са законите и правилата", коментира професорът. Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи и на новия вариант на вируса от Великобритания, и на изчерпването на имунитета на по-младите.

"Има случаи на хора, които повторно карат вируса. Има колега, който го изкара леко, сега го кара тежко", обяви още проф. Начев. Лекарят препоръча на тези, които протестират срещу мерките, да изкарат няколко дни в COVID отделение, без да правят нищо - само да наблюдават какво се случва. Той напомни, че хората в болниците са изтощени.

Много е лошо, когато политиката се намесва в здравеопазването, защото медицинските аргументи са за затваряне и много сериозни мерки. Системата все още издържа. Ще се преструктурират легла, персоналът обаче изнемогва. Това не трябва да се забравя“, каза още проф. Генчо Начев. Според него хората, които протестират, трябва да влязат само за една седмица в отделенията и да видят болните хора и да продължат да протестират.

„Това е точно, защото нямаше шокова терапия. Ако имаше шокова терапия, в началото да се вземат строги мерки, да се изпълняват, стриктно да се следи за изпълнението на тези мерки, нямаше да има такива резултати. Ние постигаме едни мерки, разхлабваме ги, щото мислим, че сме се отървали – втора вълна“, допълни още проф. Генчо Начев. По думите му е логично в тези 9 дни да се получи плато и да се получи спад на случаите.

Той отбеляза, че в страната ни не е прецедент да провежда избори в условията на пандемия. „Не мисля ,че изборите са проблем. Проблем е политиката, когато влиза в проблемите на здравеопазването и на медицината. След десетия ден ще се види как стоят нещата. Това не са особено строги мерки. Никой не е казал да си останем вкъщи и да пускаме sms, за да излезем“, допълни още той.

Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ обясни, че в последните дни няма свободни легла, както и в повечето болници. „Изпълнили сме всичко, което сме уговорили при министъра на здравеопазването като брой на леглата, но те са се запълниха. Особена е нуждата от интензивни грижи“, посочи още проф. Начев. По думите му има 20 интензивни легла, а от утре предстои да се разкрият около нови 20.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    20 7 Отговор
    Естествено, че ще има такива случаи нима с обикновения грип не е така за това и всяка година се препоръчва на желаещите да се ваксинират.
  • 2 Тъп

    15 2 Отговор
    Каквото и да ни пишеш, ние си знаем нашето.
  • 3 Диверсант

    34 6 Отговор
    Професор гЕНЧО, законите и правилата се приемат в парламента и ги пише в конституция. Те са в услуга на хората а не като инквизиция Държавата трябва да има план за действие в епидемиологична ситуация. Твоета работа и на всички медийни звезди с бели престилки е да лекувате болни ако не бъркам.

    Коментиран от #9

  • 4 Хаха

    36 7 Отговор
    Сега хората им излизат виновни за тяхната некадърност.Навсякъде има мърша ама да изкарвате ,че всички са виновни за 8-та вълна....България сигурно е единствената държава която обвинява народа си че заради него сме така.Пробита работа...временно ми отложи заминаването ,но е само временно.Връщам и лична карта детето ми няма да расте тука,а за второ само в чужбина.

    Коментиран от #13, #32, #37

  • 5 По Мутафчийски

    27 6 Отговор
    Генчо, гледай си сърцата и не се занимавай с неща, извън компетентността си.

    Коментиран от #6

  • 6 Винету

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "По Мутафчийски":

    От тоя професор не мога да си вдигна гащите.
  • 7 Белата Мафия, новите Олигарси!! Работят

    18 4 Отговор
    Им устата само, цяла година мина какво променихте в здравната система към по добро??далавери без край!! Докато е в болницата пациента по три пъти ще го пускате по кл. Пътека, за това намеква,??
  • 8 Комунист

    9 3 Отговор
    Той мисли като- Комунист. Аз никога не бих станал Лекар - само отрицателни емоции. Аз не съм - Бюро Оплаквания.
  • 9 Name

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Диверсант":

    План има още от 2007г мисля че беше приет, но правителството не пожела да го спазва.

    Коментиран от #12

  • 10 миш

    9 3 Отговор
    Хората получават и по два-три пъти инфаркт,инсулт пр. и кво?
  • 11 бушприт

    12 3 Отговор
    Г-н професоре,следващият пръст е. По-дългия.
  • 12 Диверсант

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Name":

    Като не желае да го спазва има адвокати има гражданско общество (. ИМА..????) , на всичките тия обществото им плаща да работят в негова полза
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Караибрахим

    7 1 Отговор
    Генчо, ако бе Тошо, такива ли приказки щеше да плямпаш? А той, знаеш добре, че нямаше да затвори държавата, а такива като теб.
  • 15 Пи4

    11 2 Отговор
    Нали разбрахте,че проф.Андрей Чорбанов няма Кодид!Долни лъжливи мутро педагозо"математици"!

    Коментиран от #19

  • 16 Гтре

    6 2 Отговор
    Пак да плащат хората наизлезли. Това ми били лекари.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Дадох ви статистика 63 на сто и петнадесет милиона,или 0.000054782% ,докторе!като трудно смятате поне четете сайтове на сзо!иначе тутуна дъвчете с ищах държите пурата!Недейте се излага факти!Този е пуснат да плаши за да може някой да се ваксинира!
  • 18 Zrock

    8 2 Отговор
    Начев е кардиохирург на световно ниво, но въпреки това е жалко подобие на учителя си Чирков, лош човек и подлога на герб.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пи4":

    Да не мислите,че починалата Бременна е с Ковид???Ужасното е ,че Ваксините им убиват и те си свиркат!!!
  • 20 Номер 11, за да си върнем България

    8 1 Отговор
    Управляващите насочват мерките така,че пикът на Ковид-а да е точно по изборите и хората да се уплашат и да не гласуват. И тогава с командвания и купен вот да спечелят отново. Следва още 4 години грабеж!
  • 21 5879546213

    6 0 Отговор
    Е като повтаря за чий са ни ваксини бе.
  • 22 ЖОРО

    4 0 Отговор
    ЩОМ СЕГА РАЗБРА ЧЕ ПОВТАРЯ...ЗА ИЗБОРИТЕ...АМА ТО И ОБИКНОВЕН ГРИП ТЕ ХВАЩА 2 ПЪТИ У ГОДИНАТА..ГОЛЯМА КРАЖБА..А ТИКВАТА И НЕГОВИТЕ СЛУГИ ОБИКАЛЯТ ДЪРЖАВАТА БЕЗ МАСКИ И РЪСЯТ ЗАРАЗА..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Случаен минувач

    7 1 Отговор
    Най новият виц.
    Иванчо - абитуриент. Баща му го пита:
    -Какъв искаш да станеш?
    -Ще кандидатствам медицина, тате.
    -Иванчо, ти имаш слаб успех. Медицината е сложна наука, не е за тебе.
    -Никак не е сложна, тате. Вече остана само една болест, няма други!
  • 25 Защо ?

    2 0 Отговор
    Години след като природата престане да се трови за пари би могло да се върне равновесието и да спрем да мрем като пилци !!!
  • 26 Мдааа

    6 0 Отговор
    Всеки ден вадят поредния гъгнещо-боботещ идиот да плаши хората и да ги подтиква към ваксинации.
  • 27 Нищо си

    1 6 Отговор
    Този директор на държавна болница е абсолютната истина! На мен не ми пречи, че е милионер за 30 години демокрация. Много знае, много може и не скрива имоти и доходи в данъчната си декларация. Браво, може да управлява честно страната.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДжафДжаф

    5 0 Отговор
    Като дете карах грип всяка година, по някога и по два пъти. С годините, дали защото съм добил някакъв имунитет, дали просто съм спрял да му обръщам внимание, но поне от 20г не си спомням да съм си стоял в къщи заради грип. Та така и короната. В един момент хората ще спрат да му обръщат внимание. Ясно е, че няма как до безкрайност да се налагат карантини, локдауни и тем подобни. Мангъра е абсолютно прав ама нема кой да го чуе. Ама умирали хора! Аз също загубих близък човек, който се разболя от грип, с тая подробност, че човека беше на хемодиализа.
  • 30 Аз40🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    "Има много доказателства, че ваксините причиняват повече зло, отколкото добро." – Д-р Дж. Антъни Морис, бивш началник на отдел Контрол на ваксините и вирусологичните проучвания към Комисията по храни и лекарства, САЩ

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Виж сега за да не ме изтрият отново... Ще ти кажа.... НЕДЕЙ БЕЕЕЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ТУК БЕЗ ТЕБЕ.... 😂😂😂😂😂
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хахахаха

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Аз40🏴‍☠️":

    ...речИ пос*ания, необразован банту.скот-антиваксър...

    Ае започвай сега как Земята е плоска бантус!

    Коментиран от #36

  • 35 ХАХАХАХАХА

    2 0 Отговор
    АМА ЗАЩО ВСИЧКИТЕ докторо-експерти ДЕТО ВИ РАЗЛВАЙВАТ гербавата ПРОПАГАНДА ВСЕ МЯЗАТ НА СЕЛСКИ ЧЕНГЕТА, КАТ ДЯЛАНИ С ТЕСЛАТА :))))) КОЛКОТО ТЕЯ СА ЛЕКАРИ, ТОЛКОВА И АЗ СЪМ КОСМОНАВТ :D
  • 36 ХАХАХАХАХАХА

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "хахахаха":

    ЛАПНИ :) НЕ СЕ ЧУДИ :D
  • 37 САМО ТАКА

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ! И АЗ СЪМ НА НИСЪК СТАРТ - НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ТАЯ ДЪРЖАВА НА герберасти, ченгета И пумаци ДА ДОКОПА МАЛКОТО ОСТАНАЛО ОТ МЕН :))))) ЗАСЛУЖИЛИ СМЕ ПО-НОРМАЛЕН ЖИВОТ В НОРМАЛНА СТРАНА! ПОДАРЯВАМ ИМ И ДОКУМЕНТИТЕ СИ И ГРАЖДАНСТВОТО СИ, САМО ДА СЕ ИЗМЪКНА ОТ ТУКА!

    Коментиран от #38

  • 38 АУУУУУ

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "САМО ТАКА":

    И ти лиииии??? Недей!!! Какво ще правим без тебееее 😭😭😭😭😭😭😭

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.