13 Май, 2021 18:09 7 489 61

За пандемията, ваксините и политиката - доц. Атанас Мангъров пред ФАКТИ

  • доц. атанас мангъров-
  • доц. мангъров-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • политика

"Най-доброто, което този парламент можеше да направи, е да въведе мажоритарната система в два тура", каза доц. Мангъров пред медията ни

За пандемията, ваксините и политиката - доц. Атанас Мангъров пред ФАКТИ - 1
Снимка: ФАКТИ

Пандемията от коронавирус определено отхлаби примката, която бе наложила над българското население през последните няколко месеца. Това е добра новина, но перспективата все още не е ясна. Очаква се през лятото това затишие да продължава и дори да се задълбочава, което ще накара хората почти напълно да забравят за COVID. Дали обаче през есента кошмарът няма да започне да се завръща, е много трудно да се прогнозира от когото и да е било.

Доц. Атанас Мангъров е един от най-компетентните и чести събеседници на ФАКТИ по темата "COVID" и за това отново го потърсихме за разговор по тази неприятна, но важна тема за обществото. В разговора не бе пропусната и темата за ваксините, както и тази за участието на медика в политиката. Но, повече четете в следващите редове:

- Доц. Мангъров, намираме ли се в последните мигове на пандемията?

- В последните мигове не точно, но общо взето е към края. Просто защото на тази пандемия ѝ свършва горивото. Тя ще затихне, когато вирусът премине поне през 70/100 от населението не само у нас, а и по цялото земно кълбо. Там, където не е бил, той рано или късно ще отиде. Затова тези страни, които се затвориха и решиха, че им се е разминало, трябва да знаят, че няма да им се размине. В момента, в който вирусът по една или друга причина отново се появи там, всичко ще започне отначало. Имам предвид страни като Нова Зеландия, Австралия. Островни държави се затвориха и си помислиха, че с това нещата за тях ще приключат.

- В този смисъл и поглеждайки назад, каква беше добрата политика, при която да се минимизират щетите, тоест да не губим толкова много човешки животи? Факт е, че и в двата случая – и когато се затваря, и когато не се затваря, умират много хора.

- Вижте, това е природно бедствие. Всички, които не могат да понесат срещата с този вирус, в крайна сметка загиват. Да, въпросът беше да се минимизират щетите като човешки жертви, но и да се минимизират щетите върху икономиката. Не бива да се забравя, че в числата на човешките жертви влизат не само тези, които са директно - от или с COVID, а и тези, които са починали в резултат на спирането на медицинската помощ поради мерките за COVID. Вижда се, че в нашата страна за миналата година са доста повече хората, които са починали от други заболявания. Става дума за ексцесивната смъртност и тя се дължи на това, че тези хора не са получили адекватни медицински грижи. Това нещо се отнася не само за нашата страна, но и за всички останали страни по света.

- Имате ли притеснения, че наесен всичко може да започне отначало? Тоест много заразени, затваряния и с това цялостна липса на нормален живот - да живеем на сезони, един вид?

- За да се започне отначало трябва да има хора, които да нямат имунен отговор спрямо COVID-a. Този имунен отговор се получава както след естествената среща с вируса, така и чрез ваксините. Ако дотогава има голяма брой хора, които все още не са срещали с вируса, просто епидемията ще продължи. Както казах, ще я има, докато не мине поне през 70/100 от населението.

- Вие сте скептичен към ваксините, с които разполагаме към момента, но ако след година-две бъде създаден универсален имунизационен продукт, достатъчно изпитан, ще призовете ли хората да се ваксинират срещу COVID и други заболявания?

- Ако все още COVID тогава съществува, в което силно се съмнявам, да. Колкото до ваксините срещу другите заболявания, аз винаги съм бил привърженик на ваксините. Но тези ваксини сега, винаги съм казвал, че не са създадени по правилата на изкуството. Опитите за тяхното силово налагане като средство за масова имунизация са неетични и неправилни.

- За кога прогнозирате, че коронавирусът ще изчезне?

- Първо, ние не поискахме да направим едно сероепидемиологично проучване, с което да установим каква част от населението в нашата страна се е срещало с вируса. Това се прави по същия начин, както се определят предизборните нагласи – кой за кого ще гласува, само че в случая се изследват антителата на хората в едно такова репрезентативно проучване. Ако ние бяхме направили това нещо, сега щяхме да имаме едни сравнително сигурни статистически данни, въз основа на които ние да направим съответните изводи и прогнози. За съжаление това нещо не стана.

И все пак, ако разсъждаваме – на всеки открит заразен от COVID се падат 3-4, даже 5 неоткрити, но също толкова заразени и заразни. В нашата страна до момента има около 400 000 потвърдени случая на COVID. Ако ги умножим по 4 или 5, би трябвало да има около 2 млн. души, които да са се срещали по естествен път с вируса. Към днешна дата се каза, че около 1 млн. души са получили по една доза от ваксина, това общо прави някъде между 2.5 и 3 млн. души. Тоест не сме твърде далеч от сакралната цифра, вземайки предвид това, че нашето население е някъде между 6 и 7 млн.

По отношение на политическата Ви дейност, възнамерявате ли да продължите участието си в политиката, или в хода на една кампания установихте, че това не е работа за Вас?

- Не бих казал, че е точно работата за мен, защото аз съм лекар. Аз влязох в тази игра, защото исках да се опитам да променя нещата от медицинска гледна точка, да покажа неефективността и абсурдността на тези мерки, които се налагаха, и тяхното пагубно влияние както върху здравето и психиката на хората, така и върху икономиката.

Иначе на останалата част от въпроса – зависи как ще продължат нещата. Аз лично мисля, че при едни нови избори ще се възпроизведе това, което се получи при този, съществувал за много кратко време, парламент. Аз продължавам да твърдя, че най-доброто, което този парламент можеше да направи, е да въведе мажоритарната система в два тура. Мисля така, защото по този начин на втория тур хората биха определяли кой с кого да се съюзи, кого измежду многото да изберат, а не да вкарат в парламента пак същите хора и те да правят пазарлъци и всякакви такива невероятни сделки – само и само, за да останат във властта.

- И все пак, каква е вероятността на следващите избори отново да бъдете кандидат за народен представител?

Не малка.

- С АБВ ли ще продължите да работите?

- Най-вероятно.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига де

    34 64 Отговор
    защо го каните , плочата му я научихме на иЗуЗ

    Коментиран от #5, #42

  • 2 Варненец

    85 18 Отговор
    Мангъров, не е коремен хирург и не е включен в световната конспирация, аз му вярвам. В момента варненското "ковид" отделение е пълно с ваксинирани. Човека говори истината.

    Коментиран от #31

  • 3 Билета

    22 27 Отговор
    И в Индия си мислеха,че пандемията е минала.

    Коментиран от #8

  • 4 Вече

    18 20 Отговор
    Направо става банално и противно всеки ден едно и също....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Честно

    25 7 Отговор
    Да ви кажа до гуша ми дойде

    Коментиран от #10

  • 7 Сланина и Зурла

    52 14 Отговор
    Мангъра е велик и кърти яко!!!
  • 8 Счупи тъпомера

    43 9 Отговор

    До коментар #3 от "Билета":

    Знаеш ли, никой няма понятие, от какво умират в Индия, никой не прави изследвания, политически изгодно е, да се приписва на корона измислицата.
  • 9 стига де

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Счупи тъпомера":

    какво имаш предвид фактите ? :)

    Коментиран от #11

  • 10 Счупи тъпомера

    39 7 Отговор

    До коментар #6 от "Честно":

    Не само на теб, това е световна конспирация, политико-икономическа. Ваксинираните, вече започнаха да се разболяват, масово.
  • 11 Счупи тъпомера

    35 5 Отговор

    До коментар #9 от "стига де":

    Варненското "ковид" отделение е пълно с ваксинирани. Те тва са фактите.

    Коментиран от #34

  • 12 Последния Софиянец

    33 12 Отговор
    След два месеца Мангъров здравен министър.

    Коментиран от #17, #45, #59

  • 13 Поп Кръстю

    16 65 Отговор
    Тоя шушляк вече ми омръзна с неговата некомпетентност. Излизаме от третата вълна с 200 благодарение на Борисов, Ангелов, щаба и всички, които бяха, и са на първа линия в борбата с ковид. Господ здраве да им дава и да се множат дните им. Бадете благословени. Очакваме ви отново след 11 юли.

    Коментиран от #22, #51

  • 14 Лейка

    12 36 Отговор
    За кой път се появяваш днес МаМгъре. Ти срам поне нямаш ли? Или ще си Новия Бойко всеки ден да дрънка глупости
  • 15 Казвам

    47 12 Отговор
    НЕ НА ВАКСИНИТЕ ! ! !

    Коментиран от #20

  • 16 как природно

    16 23 Отговор
    бедствие, Мангъров? Нали беше едно обикновено грипче!

    Коментиран от #18

  • 17 Лейка

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    От заде ще дадеш ли Софиянецо и спри да срамиш София!!!
  • 18 Еее

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "как природно":

    Оти са косиш,като щи мине?

    Коментиран от #37

  • 19 MERS

    19 4 Отговор
    Тук са има хора по-ненормални от него съдейки по коментарите ?!
  • 20 MERS

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "Казвам":

    Много ви здраве не натрапвайте простащината си!!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 е те

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Поп Кръстю":

    баш тия се провалиха и с ваксинацията и чупят рекорди по смъртност , ти явно си калинка смукала от гърба на народа

    Коментиран от #25, #26, #27, #28

  • 23 Секта Мангъров

    12 34 Отговор
    Престанете да го пре-експонирате този полуграмотен шаман с психични отклонения и умствен дефицит - иска да ви докара до състоянието на Индия. Цели страни се ваксинираха и спряха пандемияата, но този още плещи колко по етично било да не се използват ваксините а да оставят хората да умират. В Израел, Австралия, САЩ, Великобритания вирусът НЕ УСПЯ да мине през всеки но този бушмен още дръкна как това било "неминуемо" и нямало смисъл от мерки и ваксини.

    Коментиран от #58

  • 24 Тиква

    7 4 Отговор
    Ще мигрирам. Мангъров, Бойко, Мангъров, Бойко - е това ли всеки ден само ще четем.

    Коментиран от #40

  • 25 Поп Кръстю

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "е те":

    Я си помисли пак: кой и как разпределя ваксините в ЕС. Кой направи болниците търговски дружества? Дали пенсионер с 300 лв. пенсия може да си позволи избор на екип, здравно заведение, да си плаща консумативи и тн.и тн.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ама сирьозно

    7 22 Отговор

    До коментар #22 от "е те":

    Ако не беше Щабът, сега щяхте да сте Индия. А високата смъртност е от "разбирачи" като тебе които слушат гуруто Мангъров и не спазват мерки, нито се ваксинират.

    Коментиран от #43, #52

  • 29 Мангъров

    3 9 Отговор
    Искам само да ви кажа,че ризата ми струва колкото портрет на Мона Лиза
  • 30 Хехе

    14 15 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    Мангъра ако му платят добре ще си сложи всякаква ваксина хаха
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 kkk

    23 4 Отговор
    Ма*ната им на ваксинираните дето са болни- не съществува ваксина гарантираща 100% защита. Отделно, че тези у болницата са само с 1 доза- тоест НЕ СА ваксинирани.

    Не това е важното обаче- НАЙ-ВАЖНОТО Е, че тези ваксини (ВСИЧКИ) са правени набързо единствено с цел печалба. Като махнем руската и Астра Зенека които са правено по старият начин новите РНК ваксини са абсолютно реално ГМО вещества. И това дори не е толкова лошо- опасното е там, че това ГМО не е тествано как се отразява в дълъг период + не са установени случаите когато някое уж маловажно заболяване на пациента води до усложнения от ГМО-то. Отделно това ГМО което се вкарва като нищо може да докара автоимунно заболяване на хората- поемате ли риска?
    Известни са поне 10 ваксини които не са допуснати до прилагане понеже след около 5-7г. тестове се оказва, че при 1-3% от мъжете водят до стерилитет и при поне 2% от жените до 30г. създават проблеми с яйчниците. Къде ги тези тестове от 5-7 години при сегашните ваксини?
  • 33 Ван

    7 15 Отговор
    Тоз цървул и от избирателни системи взе да разбира...
  • 34 тук вече

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "Счупи тъпомера":

    откровено лъжеш! Случаите във Варна днес са 77 човека. Не ваксинирани, а болни от Ковид.
  • 35 Анонимен

    6 16 Отговор
    Този пишман доктор непрекъснато бръщолеви безумия. Да няма мерки, но да създадем стаден имунитет?? Този дава ли си сметка какво означава това, що невинен народ ще изтрепе. В другите държави имаше мерки, но подсигуриха финансово хората, а тук най-лесното и безплатното-оставиха хората на произвола на съдбата. Това се нарича медицински фашизъм!!

    Коментиран от #38

  • 36 томка бикова

    1 10 Отговор
    Назначените от НАС Директори на големите болници СА Тези, който ЗНАЯТ И МОГАТ.ШЕФА боко ги е Избрал.
  • 37 да ти

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Еее":

    кажа честно спрях да му се ядосвам. Този като Боко един път не каза едно и също, че и политик се извъди. Всеки с номерата си.
  • 38 kkk

    15 3 Отговор

    До коментар #35 от "Анонимен":

    Швеция ли бяха без никакви ограничения? Що не провериш цифрите за болни и смъртност там спрямо съседите им които блокираха държавите?
    Подсказвам- смъртността във всичките скандинавски държави е в рамките на нормалната смъртност в последните ДЕСЕТ години, дори са имали години с повече починали... Извод- мерките не спират вируса, само забавят леко разпространението и който ще умира като го хване си умира. Разликата е дали ще е днес или след 20 дни.

    И го казвам като човек с няколко сериозни заболявания и изкарал вируса относително леко, а роднина на моите години в отлично здраве (спортист, здравословен живот и т.н.) си отиде за 10 дни- логика и зависимост кой ще оживее и кой не НЯМА

    Коментиран от #41, #57

  • 39 1234

    13 4 Отговор
    Престъпника от Банкя плащал по 5000 лв да му въртят масури щото е некадърен една жена да свали

    Коментиран от #44

  • 40 Хораа

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Тиква":

    И аз ще мигрирам- Мангъров,Русия,Бойко-Мангъров,Русия,Бойко чат пат Путин, вече не се издържа.
  • 41 не давай

    5 8 Отговор

    До коментар #38 от "kkk":

    вече Швеция за пример :"Коронавирус: Швеция се оказа лош пример. Вече от доста време се предприемат корекции, от доста време се налагат по-строги правила и ограничения, тъй че в крайна сметка шведският модел изглежда все по-малко окуражаващ. Много нови инфекции, настроенията се обръщат" - Дойче Веле

    Коментиран от #48

  • 42 Защото

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "стига де":

    " Опитите за тяхното силово налагане като средство за масова имунизация са неетични и неправилни. "
  • 43 mi6osp

    7 7 Отговор

    До коментар #28 от "Ама сирьозно":

    Ако бяхме като Индия, щяхме да сме щастливи. Индия има 172 починали от covid на 1 000 000 население , България е с 2484 жертви от covid на 1 000 000 население

    Коментиран от #46, #56

  • 44 Поп Кръстю

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "1234":

    Заради такива некадърни сводници като теб, баце трябва да плаща по 7000$. Бу- ха- ха- ха.
  • 45 Цветко Христов

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    ТИ СИ ГОЛЯМ МАЙТАПЧИЯ А? СТИГА ВЕЧЕ, КРЪВ ПОТЕЧЕ.
  • 46 Поп Кръстю

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "mi6osp":

    Новият финансов министър направи справка за починалите в Индия? Тоя и Мангъро са нобър уан. Бу- ха- ха- ха.
  • 47 да питам

    9 12 Отговор
    Що не иде Мангъра у Индия , да даде и там някое интервю ..? Ама индийските милиционери работат с палки ..🤭
  • 48 kkk

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "не давай":

    НЕ чети дойче зеле- дори китайците и руснаците нямат толкова прогнило от пропаганда място
  • 49 Доцент

    9 4 Отговор
    Мангъров ти най добре знаеш какви ок луци ни управляват,какви неуки лакеи ни лекуват и пазят от вируси (Нощ, балтов...за него имах позитви но.. И той клекна.. ) ама нейсе.. Дано дойде и твоето време...
  • 50 Хм....

    8 13 Отговор
    Един провален човек, уж политик, уж доктор ... от всичко по малко, а всъщност едно голямо НИЩО
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Индия

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ама сирьозно":

    Усещайки, какво защитавате, искам да Ви попитам нещо. Други проблеми с личността, имате ли?! А за Индия, де да бяхме!

    20,311,760
    Cases which had an outcome:
    20,049,791 (99%)
    Recovered / Discharged

    261,969 (1%)
    Deaths
    И в същото време в България метири пъти по-голяма смълтност от Индия! Освен тролене, малко от малко!
    Bulgaria
    Coronavirus Cases:
    412,814
    Deaths:
    17,150/4%/
    Recovered:
    357,149 /96%/

    Коментиран от #55

  • 53 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    този брадат талибан не ми харесва вече!!!!!!!!КОЙ го натрапи на медията!!!!
  • 54 Дори

    1 1 Отговор
    не са 4-5 нерегистрирани към един регистриран. Поне 7 към едно е и това са само симптомните.
  • 55 БиеСиеПие

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Индия":

    Добре е бивши комунистически номенклатури като тебе да не коментират статистика - просто не е за пенсии. Индия е страна от 3тия свят и броя отчетени починали от К19 е в пъти по малък от истинския. Повечето там не стигат въобще до болница, а хвърлят труповете в реката. Смъртността им ще скочи 10 пъти в идните месеци когато сегашните им заразени починат. Когато това стане и в България, тогава "ликувай" пенсио.
  • 56 Ограниченост

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "mi6osp":

    Явно не ти работи главата. В Индия починалите от ковид не ги отчитат а ги хвърлят в реката. Когато това стане в България, тогава се радвай че сме като Индия. То бива умствена недостатъчност ама някои в България биете рекорди.
  • 57 Мноо ти здраве

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "kkk":

    Е да де ама цял Израел се ваксинираха и вирусът няма да ги "мине" като тебе. Въпрос е на интелект а пък ти ако искаш се надупи да те мине не един а няколко пъти "вироса". Дали ти ще умреш след 20 дни или 20 години, наистина е без значение.
  • 58 Антон

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Секта Мангъров":

    Да наричаш доцент в катедрата по инфекциозни болести, "полуграмотен шаман с психични отклонения и умствен дефицит",
    говори доста красноречиво за собствения ви умствен капацитет!
  • 59 Последния Варненец

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Абе я си пий хапчетата и спри да драскаш безумия! Когато Мангъра те излекува с чай, тогава го хвали! LOL
  • 60 Антимангър

    1 2 Отговор
    Алчния безумен фъфлек се оля.На този трябва да му вземат дипломата. Що народ си отиде, за щото му вярваше на глупостите.
  • 61 АУУУУУ

    2 1 Отговор
    ЕХХХХ ....КОЛКОТО И ДА ГО РЕКЛАМИРАТЕ ....ПАК НЯМА ДА УСПЕЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ДЕПУТАТ...ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ СТЕ НАЦИОНАЛНА МЕДИЯ ;-))))))))))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове