Last news in Fakti

6 Юни, 2021 07:48 4 228 13

Вече издават сертификати за преболедували COVID-19

  • сертификати-
  • коронавирус

Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат

Вече издават сертификати за преболедували COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от "Информационно обслужване". Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция "Аз и моето семейство", без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Още в първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували получили своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила от 1 юни до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати. Броят на преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19 лица. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни през втората половина на юни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    29 4 Отговор
    Аз да питам само : Какъв сертификат трябва да ми се издаде,след като жена ми преболедува два пъти короната, децата се раболяха и те след нея,а аз не съм боледувал.Водя ли се имунизиран,след като дъня ракия всяка вечер?

    Коментиран от #12

  • 2 док

    18 5 Отговор
    Вкарването на микрочипове в телата ни вече е въпрос на време.
  • 3 ИВАН

    23 3 Отговор
    Как хубаво се грижат за народите сегашните правителства, а едно време това си беше обикновен грип и настинка, продаваха са и ваксини, но те действаха само за определени щамове
  • 4 Чумата

    16 2 Отговор
    Като при комунизма. Имаш ли партиен билет те оставяме да живуркаш. Ако ли НЕ си извън борда

    Коментиран от #11

  • 5 санитар

    12 2 Отговор
    Със сертификатите дават ли и жълти книжки или такива ще има само за тия, дето са се ваксинирали?
  • 6 Нане

    3 12 Отговор
    само така демократичен ред и дисциплина! Без основателна причина без ваксина зад борда!
  • 7 😷😷😷

    25 1 Отговор
    100% Дискриминация! Какво, ще кажат за стотиците хиляди преболедували без да влизат в "системата" и които имат изградени антитела, както преболедувалите или "ваксинираните" ??? Защо излиза, че те са дискриминирани, а тези които са се "регистрирали" им дават бонус 180 дена, след което и те във ваксинационната месомелачка ???

    Коментиран от #8

  • 8 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "😷😷😷":

    Защото евреите и сзо искат да ни чипират
  • 9 Гост

    15 0 Отговор
    Защо наличието на антитела не е основание за издаване на сертификат?! Нали точно това е целта на ваксината - да изгради антитела в организма срещу вируса! Кой е казал, че само с ваксина се придобиват?! Има и естествени пътища ..... явно целта е друга! С ваксините и нещо допълнително да приемем.
  • 10 Веси

    15 0 Отговор
    Хората явно са малоумни щом позволяват подобна гавра и не се бунтуват. В 21 век някой ще ми казва дали да се бода с отрова, или дали искам да умирам. Да си ги заврат сертификатите където трябва
  • 11 DO 4

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чумата":

    АРТИСТ В КОМУНИЗМА ИМАШЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ТО БЕЗПЛАТНО НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО,РЕАЛНО ТЕ ЛЕКУВАХА ,А НЕ КАТО СЕГА СГЪВАТ СИ МАНГИЗАТА И МАЛЧЪТ ЗА ИЗМАМАТА.СЕГА Е КАТО ВЪВ ФЕОДАЛИЗМА ИЛИ ПО ДОБРЕ ИЗРАЗЕНО КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ВИ ГОРВЯТ ВАШИТЕ ГЛОБАЛИСТКИ ПРАВИТЕЛСТВА.
  • 12 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "антрашпиц":

    И аз да попитам какъв сертификат трябва да ми дадат, след като бях контактен с 3-ма болни в продължение на една работна седмица по 9+ часа на ден и не се разболях? И, ако човек го е изкарал БЕЗСИМПТОМНО, както преди година ни убеждаваха, че е възможно и реално, и не си е направил PCR, но след 3-4 месеца е установил, че има антитела, какъв сертификат ще получи?

    Коментиран от #13

  • 13 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Питаш какъв сертификат ще получиш? А питаш ли се за какво изобщо ти е нужен сертификат???