Last news in Fakti

7 Юни, 2021 07:10 6 287 48

Проф. Чорбанов: Маските на закрито трябва да паднат

  • проф. чорбанов-
  • проф. андрей чорбанов-
  • андрей чорбанов

Според имунолога страната ни е достигнала онези необходими 70 на сто хора, срещнали се с вируса, за да е налице групов имунитет

Проф. Чорбанов: Маските на закрито трябва да паднат - 1
Снимка: БГНЕС

"Маските на закрито трябва да паднат поне през лятото, когато намалява заболеваемостта от коронавирус". Tакова мнение изрази пред "Дарик" имунологът от БАН професор Андрей Чорбанов. Според него страната ни е достигнала онези необходими 70 на сто хора, срещнали се с вируса, за да е налице групов имунитет срещу него.

Той се обяви категорично против зелените сертификати за преболедуване или ваксиниране срещу COVID-19, като ги определи за политика и бизнес.

По думите му изискването за положителен PCR тест ще ощети онези хора, прекарали заболяването, без да са направили това конкретно изследване за наличието на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 76 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид 21

    19 140 Отговор
    Един път ти се размина, "професоре"! Вторият път няма да пропусна.

    Коментиран от #11

  • 2 Магнитски

    82 6 Отговор
    Маските паднаха !

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зоро

    30 64 Отговор
    Аз маска почти не съм слагал, така че си спести препоръките.
    И ни обясни на нас, простосмъртните, как така става, че като се затопли лятото "случаите" падат, а в Индия, където си е лято меът като мухи (уж).
    Дай да видим къде е тая логика, дето нещо ми убягва.

    Коментиран от #8

  • 5 Мислещ

    104 7 Отговор
    Да, ама няма, защото маските никога не са били за предпазване, лъсна и от мейлите на Фаучи.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    82 8 Отговор
    От тези маски голяма част от хората карат туберкулоза без да подозират!!!От маските ви получих единственно гъбична инфекция,която лекувам директно със Силен ябълков оцет и ефекта е не само върху инфекцията ,но и върху горната ми устна...Маските не предпазват,както и ваксината!Нещото има друг път на разпространение!!!не е само въздушно капков!!!Влиза и през очите и през ушите....Вероятно и през.....други отверстия на тялото ви!

    Коментиран от #12, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милен

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зоро":

    За Индия казаха, че заради жегите се крия и тъпчат по много на тесно.
  • 9 Ахахахаха

    26 58 Отговор
    Чорбанов, идеите ти са много добри, но за цивилизовани хора. Ще дам пример защо в България не може да се приложат. В събота обикалях магазините в един мол и на една от касите пред мен стояха мъж и жена с маски и жената постоянно се въртеше да види кой ги гледа. По едно време забелязах, че мъжът и беше хремав. Та искам да кажа, че в момента нама грипове, но има все още корона. А някои селинджъри съзнателно си я разнасят. Нямат човещина и съзнание. За да не обиждам съгражданите си в София ще кажа, че двойката изключително неприятно мякаше!

    Коментиран от #13, #30, #32, #45

  • 10 Хаха

    52 6 Отговор
    Маскоте вършат работа при прах и липсващи зъби. А да, и в операционните.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 г678

    20 38 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сменяй си маската и хвърляй по- малко плюнки. Гъбички се получават във влажна среда. Когато се ходи с мръсна и влажна маска, проблемите са неизбежни.

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    9 36 Отговор
    Оффф и тоа па,не случайно е от партията на учиндолския. "Според него" ,какво значи това ??? Има методи за тази работа. Друг е въпросът, че никой не се наема да направи един сериозен мониторинг.

    Коментиран от #15

  • 15 Мислещ

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Май и сам не разбра какво точно ти се искаше да кажеш.

    Коментиран от #21

  • 16 г678

    12 48 Отговор

    До коментар #13 от "Мислещ":

    Който ходи с маска, е защитен от сенна хрема. Човекът ти обяснява, че има болни от К19, които го карат леко без да сигнализират, където трябва, и без да се самоизолират.
    Като ви чета тук, оставам с впечатлението, че не ви интересува, че болниците може пак да се напълнят и хора да умират по стъпалата.

    Коментиран от #17, #28

  • 17 Мислещ

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "г678":

    Страшно е положението, наистина тотална липса на всякакъв мисловен процес. Маската пазела от алергия...а всъщност какъв е шансът изобщо да е бил с маска и навън?

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мислещ

    21 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ти можеш":

    Защо аз трябва да гарантирам, а не ти обратното? Или смяташ, че който е със сенна хрема, трябва 2 месеца (При мен лично някъде толкова трае) изобщо да не си показва носа навън и да е под карантина?
  • 20 Пурко

    10 24 Отговор
    Всяко изказване на Чорбанов е чорба-каша!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АНОНИМЕН

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Безспорно се прихваща от нещо с говорители, монитор, екран...! Демек от много гледане на телевизия и "киснене" по сайтове! Психаротерапия в действие за нещо, което е вече сезонно и трудно различимо от грип!
  • 24 Долу маските!

    46 3 Отговор
    От задължителни трябва да станат препоръчителни, пожелателни. Който иска може да носи и три, но на мене ми пречат ДА ДИШАМ.

    Коментиран от #35

  • 25 г678

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мислещ":

    Прочети от какво се получава сенната хрема и тогава раздавай квалификации на килограм. За да си ''мислещ'', първо трябва и да се прочел това- онова.

    Коментиран от #27

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "г678":

    имам по джобовете над 20маски,имам джобове по панталони поне 6 по яке също толкова,когато сложа маската в ..Закрито обществено място,аз се изпотявам под маската!не мога да давам Нон стоп пари за простотията на управниците!!!колкото и пари да има човек,това е все едно да ги хвърляш и гориш!Понеже пръскам Дръвчета рози,още преди да се сетите за маски,аз ги ползвам от време оно ,но само при приготвяне на разтвора и пръскане!!!Но,за простотията,че ще ме кара някой и...от да ходя с маска навън никога не съм се сещал....Все още очаквам да се започне , разкриване на Кражбите покрай измислената ковид пандемия в бг!

    Коментиран от #29

  • 27 Мислещ

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "г678":

    Пак питам, какъв е шансът изобщо да е бил с маска навън, а допълвам и вкъщи да е бил с маска или да не е отварял прозореца? Поне като напишете глупост и ви се каже, спрете се, вместо да продължавате да дълбаете дъното с глупости в опит да замажете положението.

    Коментиран от #31

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "г678":

    Данните за вчера показват 0,83% вирусоносители в бг.....До средата на Юни ще бъдат ,около 0,5% и така ще си стоят!ако не се върне Материалната причина да ни лъжат в бг повече Ковид19 няма да има!

    Коментиран от #34

  • 29 г678

    5 9 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кой те кара да ходиш с маска навън? Това беше миналата година в началото на пандемията, после маските станаха задължителни само вътре. Не помня тази година някой да ни е задължавал навън да ходим с маски.

    Коментиран от #33, #39

  • 30 Хахаха

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахахаха":

    За летен грип чувал ли си, а за настинка??? От кога и хремата стана сипмптом за ковид? Явно си някой хипохондрик, които само се оглежда и при всяко кихване получава нервен пристъп от страх, затова един съвет - маската няма да ти помогне, трябва ти психиатър и то спешно:)
  • 31 г678

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Мислещ":

    Шансът е, ако държи на здравето си, да ходи с маска, когато започнат цъфтежите навън. Ако не държи на здравето си, да стои без маска сред алергените.
  • 32 Иванов

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахахаха":

    Е, да се - те в София са си кореняци най-големите селяни. Общоизвестен и признат факт, за твоите "съграждани" (съселяни)!
  • 33 Да ама не

    17 4 Отговор

    До коментар #29 от "г678":

    В много области и тази година носенето на маски на открито беше задължително, като не помниш записвай си!!! Иначе от маските ефект няма никакъв /положителен/ и затова аз никога не слагам, влизам само в магазини, в които си пазаруваш без маска. А най интересното е, че в семейството ми само един човек ходи /ходеше/ с маска и само той се разболя, останалите дори и грип не хванахме.
  • 34 АНОНИМЕН

    24 3 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    КОВИД безспорно ще има, защото имаме едни предплатени ваксини за реализиране и не само ваксини! Остават и едни сертификати за да може хората да пътуват през граница, което си е контрол над пътуванията! Контрола тепърва ще се затяга! Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 35 Реалност

    17 8 Отговор

    До коментар #24 от "Долу маските!":

    Маските покриват част от лицето, а българската конституция изрично забранява това, затова трябва да бъдат забранени и всеки носещ намордник да бъде глобяван с 1500 лв както е по закон!
  • 36 Асан

    6 1 Отговор
    На закрито само презервативи 😁🎃🇻🇳🚾
  • 37 Ради братовчеда от Банкя

    0 0 Отговор
    Георги Самуилов подлогата на Прасеевски си мисли, че Общинска банка ще остане за него зяедно с имотите и кеша на прасеевски..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "г678":

    С маска навън никога не ходя,нямам изявена прахова алергия,а иСенната алергия ме е пощадила!Говоря за конденза!През зимата,като сложиш маска вече си потен под нея,същото е и сега!През зимата навън се завиваш понякога с шал и сте забелязали -там където дишате шалът ви е мокър!Тази седмица ще правя пълна кръвна картина и ще погледна как действа пост ковид ...Вече при мен от както срещнах НЕЩОТО минава над половин година и на мен ми е интересно!Ако някой от вас има дълго време хилава температура ,която за Дойчовците не е температураговоря за 37,2градуса,ако се изморявате повече от друг път,ако се задъхвате,ако имате кръвна утайка СУЕ -ускорена....Дайте секрет за Туберкулоза!Това е по страшно от Ковид и се лекува по бавно от възпаление на Ахилес......
  • 40 Матей

    8 2 Отговор
    Политическия ковид се пое щафетно от новия здравен министър и той удължи изв.положение ударно с 2 месеца,следващото временно правителство и то така и тъй до края на света.Маските не ги свалят официално,хората сами взеха да си ги свалят и рядко се вижда някой чалнат с маска ,нахлузена до очите.Агресивна кампания върви и по БНР с изричното упоменаване,че е кампания на ЕС,БЕЛКИМ НАРОДА СЕ РАЗТРЕПЕРИ,като идва нареждането толкова отгоре и значи няма мърдане.Което е върховна глупост,както и зелените паспорти за свободна проходимост.С открит лист ще пътуваме,ония ограничения през социализма са били цвете за мирисане,сега е глобално и решетките са навсякъде.
  • 41 Браво

    5 2 Отговор
    Един разумен човек!

    Коментиран от #44

  • 42 вхбйнкмл;ь

    1 3 Отговор
    Отдавна ми е ясно, че ваксината на този измислен професор с фашистки възгледи нивгаш няма да си сложа,
  • 43 Вирусолог

    5 7 Отговор
    На колегата му се размина и отново почна излишно да философства. Добре, че колегите от Света Ана, направиха всичко възможно да го спасят от к19. Няма никакъв срам.
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Браво":

    Къъъде са ония оли...френи математиците и оня с чувалите ментаджийски???И те ли не са вземали пари,а са ни лъгали безплатно...За да не загубят форма???И кога ще има обвинения за насаждане на Страх сред обществото към Щаба и оня с мундира!!Затъжих се за ....тях.....
  • 45 Направи си собствена медия

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахахаха":

    След като знаеш всичко, демек цялата истина, а ние ще ти вярваме безрезервно. Чобанов нищо не знае, ти знаеш! Вярвам в теб.
  • 46 пожелание

    0 0 Отговор
    Пак да се срещнем след десет години,
    да се посмеем, какви сме били.
    Как разделяхме се трайно,
    как се хапехме "случайно"
    и туй всичко за пари.
    А парите пак ги няма,
    че парите даже днес,
    при пари отиват само
    и при "висший" интерес!
  • 47 въх

    3 0 Отговор
    Индия почнаха масова кампания за ивермектин, най-силна е в щата Утар Прадеш, който е и най-населеният. Сами можете да видите кривата на щата и на цяла Индия как се движи, ивермектин го въведоха в началото на месец май. Здравното им министерство обяви как да се пие в домашни условия, в бониците го прилагат, а Индия обяви, че ще увеличи производството си на медикамента. Адвокати от там съдят главният учен на СЗО за това, че не препоръчват ивермектин и се пробват да им се месят. Ние развития свят пък слугуваме на Фарма компаниите. Медиите са пълни с мисирки, които така както реваха колко е зле Индия в началото, така сега мълчат що се оправят.
  • 48 Анонимен

    0 0 Отговор
    Маска не съм си купувал и не съм слагал повече от 2-3 пъти шал на места, на които са ми са се направили на изключително интересни, но се е наложило да отида. Като цяло не посещавах маскирани бизнеси през тази година и мога да кажа, че ми беше много добре, а и така подкрепям нормалната част от човечеството и бизнеса. Парите си ще давам на който ми е кеф, защото аз определям това. По заведения също си ходихме с компанията доволно, понеже имаше нормални хора, които не затваряха като ги смъмрят като ученички. Болни се е случвало да има, но от какво не се знае защото никой не е толкова побъркан, че да си направи тест и да вземат да го затворят като углавен престъпник. Все пак хремави и грипави всяка година има. Вдигам с кеф кръвното на ковидманиаците.