Last news in Fakti

17 Февруари, 2013 12:42 3 824 13

България на революция срещу монополите

  • протести-
  • монополи-
  • сметки
България на революция срещу монополите - 1
Протестиращи столичани блокираха ул. "Раковски"и хвърляха яйца по министерството на Дянков. Снимка: БГНЕС

Протестите срещу диктата на монополистите и високите сметки за ток днес достигнаха своя пик в страната. Такива акции са предвидени за 24 града.    

Протестът срещу високите цени на тока и парното в София достигна до парламента, предаде Агенция “Фокус”. Чуват се освирквания, както и скандирания „Мафия”, „Убийци” и „Изчезвайте”. Пред Народното събрание са поставени метални заграждения. Над 30 служители на реда охраняват сградата. Недоволните са се разположили около паметника на Цар Освободител и към ул. „Шишман”.

По-рано през деня пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма демонстрантите заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай – „вън от властта”. От микрофона на протеста прозвучаха различни призиви. „Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от участниците. По думите му, от 23 години различни управляващи обещават високи пенсии, доходи, добавки за майки, но нищо не е получено. „Търпението ни свърши. Оттук нататък България е единна”, каза той.

Върна се в употреба и някогашното мото „Всеки ден ще е така до победата”.  Сред останалите лозунги в столицата са „Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България”, „Неграмотните мутри нямат място във властта", „Крепостен роб на топлофикация! Докога?”, както и „Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, „Без ЧЕЗ не утре, а днес”, „Долу ГЕРБ”, „Еничари, краят идва”. На протеста се развява българско знаме, голямо около пет метра. Спряно беше движението по ул. „Г.С.Раковски”, където са застанали част от протестиращите.

Около 8000 души са блокирали площада пред Катедралата във Варна. Шествието премина по бул. „Владислав Варненчик” под засилена полицейска охрана. Към протеста се присъединяват все повече граждани. Движението по всички булеварди в центъра на Варна е блокирано предварително от полицията и за разлика от друг път, няма автомобили, попаднали в задръстване. Засега всичко е мирно и без нарушения на обществения ред. Жандармерията пази подстъпа към бул. „Христо Ботев” и Аспаруховия мост.

Станали над 10 000, протестиращите обаче блокираха Аспарухов мост. Въпреки обещанията на варненската полиция преди няколко дни, че жандармерията няма да допусне единствената артерия, която свързва Варна с Южна България, да бъде блокирана, по мирен начин демонстрантите преодоляха полицейската блокада. С всяка изминала минута към шествието се присъединяват нови протестиращи и може би броят им ще надхвърли 15 000 души. Протестът преминава мирно и засега няма случаи на насилие или безредици.

Хиляди потеглиха на шествие от Централна поща към сградата на елетроразпределителното дружество в Пловдив. Протестът се води от 29-годишната Гергана Георгиева, която носи факла, и от младежи с български знамена. Сред протестиращите има и агитки от фенове на футболните клубове "Ботев", "Локомотив" и "Берое"- Стара Загора. Чуват се възгласи "Няма да платим" и "Власт на народа".

 

Магистрала „Хемус” беше блокирана за половин час и в двете посоки от около 1000 души, предимно младежи. Протестиращите вървят към летището на няколко големи групи.

Няма движение на коли, нито към града, нито към София.

Силите на органите на реда са съсредоточени точно в тази посока, за да предотвратят евентуални ексцесии.

Протестиращите носят лозунги срещу ЕВН, сред които – "Внимание! Високи цени на тока – опасно за живота". Събралите се пеят патриотични песни и приканват и други пловдивчани да се присъединят към тях. На протеста има засилено полицейско присъствие.

Искаме от Евросъюза международно разследване на целия преход от 23 години, защото смятаме, че са извършени прекалено много престъпления. Това каза организаторката на днешния протест срещу ЧЕЗ в Благоевград Людмила Манова. Хвърля се прах в очите на хората, уж се правят проверки, но нещата са много по-дълбоки, като в основата на всичко е държавата и тя не реагира адекватно, коментира тя.

„Нека виновните си понесат наказанието и истината да излезе наяве. Имаме над 8 хиляди подписа и смятам, че е достатъчно за петиция до Парламента, ще я пуснем още тази седмица до тях”, обясни Манова.
Тя отправи укор към медиите като каза, че те не отразяват реалния брой на протестиращите хора, миналата неделя са били между 8 и 10 хиляди, а е било обявено, че са само 2 хиляди.

Протестиращите са на път да поискат оставка на правителството и едно по сериозно разследване на случващото се.

Над 2000 протестиращи срещу високите цени на тока, с развети трибагреници и плакати "ЕВН вън от България", се отправиха и към центъра на Пазарджик. Блокирани са околовръстният пък в областния град, както и бул. "България", по който протестиращите в момента преминават. Шествието е охранявано от полицейски служители, а патрули на КАТ "Пътна полиция" ескортират протестиращите. Чуват се викове "Мафия!" Голям черен кръст, придружен от надпис "ЕВН, погребахте България" също е част от атрибутите на протестиращите.

Шествието се е насочило към пл. "К. Величков", където ще има 20-минутен престой и протестиращите ще могат да обявят исканията и претенциите си към държавата и електроразпределителната компания в областта.

 

Станислав Георгиев от гражданско движение Промяна заяви, че протестите са социални и не са обвързвани политически.

Два часа продължи протеста в „зимата на недоволството“ срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ в Монтана. Около 1000 души се събраха пред сградата на фирмата в 11 часа. В колона и скандирайки „Изчезвайте”, „Мафия” и „Национализация” хората се отправиха към площад „Жеравица”.

Множеството, водено от млади момичета и момчета и дори деца, обиколи централните улици „Трети Март”, „Климент Охридски”, „Христо Ботев” и по „Александър Стамболийски” и продължи към вход-изхода на Монтана за София. Там за около половин час потърпевшите от Енергото в Монтана направиха жива верига и блокираха кръговото движение, пяха химна на България и издигнаха националния флаг, заедно с лозунгите на протеста върху останките на сплескан автомобил.

Масови протести има и в Бургас, Смолян и много други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неизвинен

    1 0 Отговор
    Другата неделя и аз съм там на протестите!!!

    Коментиран от #2

  • 2 neizvesten

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "неизвинен":

    Най после България се събуди!
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Сценарий, изпробван през 1996-7 година довел до сваляне на Виденов. В основата винаги е бедността на хората, но в ядрото на тълпата са бригади от добре организирани "хора". Ако пак се атакува парламента опитайте се да запомните лицата на най-активните хвърлячи на камъни. Всъщност така е навсякъде по света където при подобни вълнения вълната се яхва от най-агресивните леви, фашизирани, националистични и анархистки сили. При нас обаче е малко по-различно, тъй като целият ни преход сравнително безпроблемно се управлява от близък до Русия кръг от хора. За 23 години имаше малко отклонения от набелязаната линия и те бяха навреме решавани - Ф.Димитров, Жан Виденов и сега Б.Борисов. До изборите чакайте още много събития. Сценарият на стратезите може да се наруши ако Правителството си подаде оставка. Според мен това ще ги завари неподготвени и червените няма да получат отново достъп до изпълнителната власт.

    Коментиран от #5

  • 4 испанец

    1 0 Отговор
    Мутрата пусна полицията срещу гражданите!Скъпи полицаи,срещу вас са вашите майки,бащи,братя,сестри,приятели.Постъпвайте умно!Управляващите са временни,народа вечен!Умната,не се поддавайте на провокациите,на мутрите!
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Хитруляк то и сегашното правителство е червено освен че е престъпно.
  • 6 Дидо

    1 0 Отговор
    „Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна” МНОГО е прав !!! В последната седмица се гордея повече от всякога че съм българин! Показахме им че преляха чашата! ..... А искам да попитам аз като малолетен имам ли право да участвам в протестите....все пак и аз съм част от народа нали!?
  • 7 НЕКА СМЕ ЕДИННИ

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИ НЕКА СМЕ ЕДИННИ НЕКА ИМ ПОКАЖЕМ 4Е НЯМА ДА ГИ ТЪРПИМ ПОВЕ4Е БЪЛГАРИА НА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!
  • 8 kcaniba

    1 0 Отговор
    Тотална революция!!! 24д вън!!! Промяна на държавното устройство!!!
  • 9 Гнида

    1 0 Отговор
    Омръзна ми да слушам и да търпя.Чакам резултати.Няма ли подобрение вън от страната.Аз тока с лентички не си го плащам , лентички не ям , нито всеки ден пътувам по магистрала.Искам справедливост и мисля че всички на протестите я искат.Не съм лош материал , но храня 240 парчета лош материал почти 4 години.А те са като кърлежи.Е стига вече.

    Коментиран от #10

  • 10 Пенчо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гнида":

    „Държавна корупция + енергийна проституция = Всенародна революция”
  • 11 W164

    1 0 Отговор
    http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/events/209852225822087/ ОБЩОНАРОДНА БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ
  • 12 муспи

    1 0 Отговор
    Ние нямаме нищо вече за губене, а като поемаме един безкраен бунт, практически го провеждаме на тяхни разноски, докато отънеят и не бъдат в състояние да са повече тартори!
  • 13 Трибал

    0 0 Отговор
    Искам да кажа на всички мишки,които не излязоха днес да си поправят грешката утре.Недейте да се криете.!Такава база за сравнение давате и на децата си,да бъдат безразлични,и страхливи мишоци като вас!Не ви ли е срам да гледате хората които отделиха от залъка си но излязоха и защитиха честа си!А на тези с партиите да го д....т!Държавната ясла свърши,предстои ви да ядете гърбавия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове