Last news in Fakti

19 Юли, 2021 09:32 3 526 59

Проф. Ива Христова: Делта вариантът набира скорост

  • проф. ива христова-
  • коронавирус-
  • делта вариант-
  • пандемия

До месец става доминантен у нас

Проф. Ива Христова: Делта вариантът набира скорост - 1
Снимка: БГНЕС

Делта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова уточни, че делта вариантът води до два пъти повече хоспитализации.

Това е вариант, който се разпространява по-лесно и бързо, но трябва да имаме предвид няколко неща. Факт е, че според едно проучване се оказва, че вирусният товар в дихателните пътища е 1 000 пъти по-висок при зараза от делта инфекцията. Още преди болните да са осъзнали, че са болни, започват да предават вируса, изтъкна проф. Христова.

Два пъти и половина по-лесно (50-60% по-бързо) се предава делта вариантът и започва да измества другите варианти, предупреди тя. У нас все още не доминира делта вариантът, но се очаква да набере скорост, каза проф. Христова. Алфа вариантът е доминиращ, но до месец-месец и половина делта вариантът ще започне да доминира, подчерта тя.

В момента вирусът се разпространява дифузно, а не клъстерно.

Към момента състоянието в страната е спокойно, ваксинираните и преболедувалите също трябва да бъдат спокойни. Тези, които не са ваксинирани или не са преболедували трябва да помислят за своето бъдеще дали искат да боледуват, или не, допълни проф. Христова.

Хремата, ако продължава повече от 1-2 дни и протича с температура, е повод за изследване, за да се изключи заболяването, но трябва да се вземат мерки, за да не се заразят околните, посъветва тя.

Хронично болните хора, с увреждания на сърдечно-съдовата система и редица други хронични заболявания остават рискови от заразяване с делта варианта на инфекцията.

България има достатъчно количество ваксини, така че на практика всички, които искат да се ваксинират, може и е добре го направят, призова проф. Ива Христова. Всеки трябва да осмисли от какво може да се предпази, когато се ваксинира, но това донякъде е личен акт.

"Ако бяхме ваксинирали всички хора в цялата планета, алфа вариантът нямаше да мине в друга мутация", категорична бе проф. Христова.

Тя не знае колко ваксини могат да бъдат бракувани поради изтичане срока им на годност, но доколкото е запозната, няма да бъдат бракувани, а продадени или подарени на други държави.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    62 7 Отговор
    На боб ли хвърля тази доцентка? Точна дата ще ни каже ли, та да нахлузваме противогазите?
  • 2 др Гей Билтс

    60 5 Отговор
    Веднъж преларал какъвто и да е Сарс вирус имаш имунитет за цял живот. Делта го изкараха българите през април и май.
  • 3 Верно ли

    42 3 Отговор
    Опааа, професорка била...
  • 4 Последния Софиянец

    29 10 Отговор
    Хахаха... поредната гербава математичка. Да й се отнеме титлата, щом още не знае че Слави безапелационно помете всички и размаза на изборите. Сега повече коронавирус няма да има. Няма да има затворени заведения

    Коментиран от #40

  • 5 антиваксър

    58 4 Отговор
    "Ако бяхме ваксинирали всички хора в цялата планета, алфа вариантът нямаше да мине в друга мутация" Не, пишман професорке, ако бяхте ваксинирали всички щяхте сега да сте на дереджето на Кипър, Малта и Англия. Само ниският брой ваксинирани ви спасява от токсина "спайк протеин"
  • 6 123

    44 4 Отговор
    ЛИHЧ варианта набира скорост ми се струва. Публично шамаросване на ковид измамници и ваксинатори, професори и математици.
  • 7 Петър

    52 3 Отговор
    Престанете да плашите хората,ще ви се потърси сметка някой ден.
  • 8 Протести има навсякъде

    38 3 Отговор
    Заради Мариците идотщината наречена Ковид..
    Гърция,Франция, Австралия,Англия има милионни протести.Скоро мисля че ще се разчисти обстановката.Дори и ваксинираните разбраха че ги правят на маймуни...
    Особено тези които влизат в България от Великобритания....
    Да им е честито...пср тест..
    Също като неваксинираните.....
  • 9 Ядеитн

    3 33 Отговор
    Ми назорете я тая рая, набодете я зорлен кат сама не ще, кво само и приказвате? Полиция ли нема, жандармерия ли?!! Слободия! Тъй не мой са пребори морът и ша си го има едно барем сто години.
  • 10 Мирослав

    12 9 Отговор
    Слави ще ви накаже всички от бялата мафия. Публично пред централа гара!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пич

    34 4 Отговор
    Измамата е все по видна... Гърция и Сърбия горели от вируса , а при нас няма... А нашите ходят в тези държави като полудели...и не връщат зараза... Обяснение- при нас ги е страх да лъжат , защото конкуренцията ги дебне , и ако ги хване , горят на изборите... Онези си имат стабили правителства , който ги натискат... Алчност... И при нас ще дойде , когато някое правителство се почувства сигурно...
  • 13 Механик

    34 4 Отговор
    В Англия отпадат ограниченията за българи. В България маските са задължителни и шаманите пророкуват делата варианти.
    В Гърция "мрат" като мухи, ама туксе очкава чак след месец. Все едно България и Гърция са на 10000 мили море една от друга.
    Кукловодите се объркаха.
  • 14 Антон

    34 4 Отговор
    Ама верно ли бе? А стига плашили хората!!! Кой казва че ако не си боледувал трябва да се разболееш.Дори и да се разболееш, кой казва че трябва да е тежко? Дори и да си положителен не е задължително да стигнеш до болница. Дори и да те приемат в болница вероятността да починеш е нищожна. При население на земята около 7-8 млрд, починалите с ковид са около 4 млн, човека. Толкова за супер, дупер, мега, ултра, страшния вирус. Не няма да се ваксинирам, нито аз, нито близките ми, нито децата ни. Ваксинираните са защитени и да не се притесняват за моето здраве.
  • 15 Петър

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "До коментар 7..":

    Може и да си прав,но след 12 години игра,видя че и ГЕРБ се найграха.Всяка глупост има край.
  • 16 Не си правете тестове

    29 4 Отговор
    Най-много умрели има в болницата.На база тестове ви затварят...Така и така няма лекарство,какъв е смисъла на тези тестове,само си създавате проблеми, най-много да ви убият в болницата...
  • 17 глоги

    13 4 Отговор
    Проф. Ива Христова: Делта вариантът набира скорост. Включва на 4-та и газ,с 200! До 1 месец ще стане доминантен и у нас
  • 18 Точно

    24 3 Отговор
    Ей такива платени професори набират скорост да разпространяват фалшиво инфо.След Делтата кой знай какъв вариант ще измислят.Край няма тая ковидарска лудост.
  • 19 Протестиращ

    14 3 Отговор
    Слави такива учени защо още ги бави, а не ги прати в Белене, бе???

    Коментиран от #24

  • 20 До коментар 15

    8 11 Отговор
    И какво стана като ГЕРБ не са на власт....
    Дойде НДСВ оп извинявам се ИТН май беше...то май все там...

    Коментиран от #32

  • 21 Някой

    28 4 Отговор
    Така набира скорост, че чак няма новозаразени, а ковид отделенията са празни. Някои даже се закриват.
    Тази трябва да я разследват и съдят за насаждане на паника. По какво е професор, не знам. Но като знам в България как се изкарват тези титли, нямам никакъв респект от носителите им.
    Също така, интересно колко пари са й налели, за да промотира така усърдно препаратите, наречени "ваксини".
  • 22 От Брюксел

    22 3 Отговор
    ли казаха така?

    Кой не се ваксинира - няма еврофондове, нали?

    Съвсем сте мутирали.
  • 23 До коментар 5

    18 2 Отговор
    Каква е ситуацията във Великобритания бе мушмул...
    53% ваксинирани вчера 52 000 нови случая и е в червеният списък на България....
    Чул си нещо ти за Великобритания...
  • 24 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Протестиращ":

    Едва ли осъзнаваш с подобието си на мозък,какво си написал. Разсъждения на едноклетъчен организъм.

    Коментиран от #37

  • 25 сигма

    15 2 Отговор
    А, след делта коя буква от азбуката следва!?
    Само да сте насяно, че никой няма да ви чака да си разигравате коня до последна буква!
  • 26 НаукатаЕслънце

    17 3 Отговор
    А, Христова - ти ли си дежурна днес?...
    Аз мислех че е бай Шиле... да не е болен чиляку, та ти си днес на амбразурата??
  • 27 ха ха ха

    20 3 Отговор
    В болниците и поликлиниките никой доктор, сестра и санитарка не носяи маски! Дали защото не разбират и не знаят какво се случва, а!?
  • 28 Калмук

    16 4 Отговор
    В момента вирусът се разпространявал "... дифузно, а не клъстерно" ?! Абе ученото си е учено - чак да ти е неудобно да попиташ "А какво, аджеба, означава това ?"
  • 29 Хахаха

    20 3 Отговор
    Тази е поредната професорка, която сама си е писала дипломата:) Първо учени по цял свят твърдят, че именно ваксините предизвикват мутации и второ вече е очевадно, че именно ваксинираните пренасят заразата - колкото повече боцнати, толкова повече заразени и хоспитализирани, не случайно лидер с по над 40 000 заразени дневно е Великобритания с 80% ваксинирани, следвана плътно от страните със задължителна ваксинация Гърция и Франция. На тази и на другите калинки като нея затвора им е малко!!!
  • 30 Бяла мафия

    12 2 Отговор
    иска всички на поланетата да ваксинира с ваксата тая... еди-каква си! Алчността човешка няма граница!
  • 31 Българин

    13 2 Отговор
    Ами крайно време е, още преди два месеца гадателя Витанов каза, че делтата била на границата и чукала на вратата, не знам с каква скорост се движи, но сигурно е на задна защото в България случаите клонят към нула, а в Гърция са десетки хиляди въпреки локдауните и над 50 % ваксинирани.
  • 32 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "До коментар 15":

    Нишо не е станало,просто казвам че и те се найграха.
  • 33 Филип Боев

    10 3 Отговор
    Кога ще коментира професорката Ковид заразата в олимпийското село в ТОКИО? Спортистите са най-често тестваните и ваксинирани поради многото пътувания и въпреки мерките резултата е налице.
  • 34 Чалга и ваксини Гарантирано от Герб

    4 6 Отговор
    Стига вече
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Насо

    6 0 Отговор
    Да ти го набият с 200
  • 37 случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Сладурче, гледай да не кихнеш...
  • 38 антиваксърчета

    4 10 Отговор
    Когато ни налегне четвъртата вълна от индийския вариянт, да не забравите да плюйте служебния кабинет на Радев и Кацаров.
    Както плюехте Борисов и НОЩ.

    Коментиран от #42, #44

  • 39 гост

    5 1 Отговор
    След делта идва ламбда варианта.

    Коментиран от #41

  • 40 4599

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Много, ама много се лъжеш. Почакай и ще видиш какво ти готвят от ИТН. /от кухнята/

    Коментиран от #43

  • 41 Грульо

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    " Още преди болните да са осъзнали, че са болни, започват да предават вируса, изтъкна проф. Христова."

    Таз откри топлата вода - още за първия ковид казаха, че безсимптомни разнасяли вирОса. :D
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гостенин

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "4599":

    Пише "от кухнята" и всички трябва да му повярваме, че е в нещата. Абе... да не пиша думата за тебе, че ще ми изтрият коментара. Бегай да се снимаш с Тулупа за фейсбук.

    Коментиран от #46

  • 44 9999

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "антиваксърчета":

    А ти ваксиниран ли си, Мише?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 2597

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гостенин":

    Твоя работа дали ще вярваш, но е факт.
  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Ще ви дам данни за днес:Великобритания
    5.07–18.07
    Общ брой случаи 530 505
    Смъртни случаи 486
    803,795/100000 вчера Публикувано във факти.бг: Великобритания
    4.07–17.07
    Общ брой случаи 506 724
    Смъртни случаи 476 ...767,763/100000 увеличение на дневна база от 4,482%,вирусоносители!Смърта вчера на албиона е нищожно малка.само 2% е днвното увеличение!!!Като имам в предвид,че предишните дни са над 9% увеличение дневно,това е отлично постижение вчера 4,831% също понижение!днес понижението е 58,6%!Засега смъртноста на албиона не е голяма!Да отидем в Русия:Русия
    5.07–18.07
    Общ брой случаи 340 384
    Смъртни случаи 10 338
    226,922 /100000,а вчера Публикувано във факти.бг: Русия
    4.07–17.07
    Общ брой случаи 340 597
    Смъртни случаи 10 235 227,064/100000 са вчера имаме намаление от 0,0625% дневна база.смърта днес +103,като процент 0,996% на дневна база!Да ги сравним:ВИрусоносители в англия 3,542 пъти днес вирусоносители в повече -АЛбиона,вчера3,381пъти!Увеличение от 0,161 пъти !Ако сметнем и разликата в населението и умножим по 2,252...се получава здрава епидемия в англия...НО НА ТАЗИ БАЗА...СМЪРТНОСТА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ е МНОГО НИСКА!!!смъртност:9,4456 пъти смърта в РУсия е по голяма,като процент 945%,а вчера??9,548 пъти,или намаление от 10%!Започнахме 1525%...ТЕнденция на намаляване разликата,но все още голяма,мментна в полза на Албиона!От началото на епидемията 49,637% е по малка смъртноста в Русия от Великобритания.
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Данни за Нас:България
    5.07–18.07
    Общ брой случаи 931
    Смъртни случаи 90
    13,492/100000..Тръгва медийно увеличение????На база,0,5% цял месец..Ето и вчера:Публикувано във факти.бг: България
    4.07–17.07
    Общ брой случаи 896
    Смъртни случаи 85 12,985/100000 смърта също се е вдигнала 5,55%...Да не изкарат бг позле от албиона....И тези и онези правят фалшификации!Три дена даваха едни данни,и сега при мен е 12,1/100000 ,а при тях 13,5...Давам ви и за израил!Израел
    5.07–18.07
    Общ брой случаи 8 754
    Смъртни случаи 21
    99,477/100000...вчера Публикувано във факти.бг: Израел
    4.07–17.07
    Общ брой случаи 8 320
    Смъртни случаи 18 94,545/100000 дневно увеличение от4,957%,смъртност 1,5 на ден-Нищожно малка!
  • 49 Нещо гнило има

    5 2 Отговор
    Няма начин да не направи впечатление, че упорито се отбягва въпроса защо ваксинациите не спряха вируса в повечето европейски държави, както и упорито се отрича доказания факт, че ваксинираните се заразяват и пренаясят заразата.
  • 50 1111

    4 0 Отговор
    Единственото решение е граждански бунт, съд и затвор за организаторите на измамата
  • 51 boiko

    4 2 Отговор
    Масово мрат от тия ваксини.
  • 52 boiko

    7 1 Отговор
    Странно........... как така COVID ще ни удари точно за старта на учебната година и точно след края на туристическия сезон? Тоя COVID много услужлив ще се окаже
  • 53 boiko

    4 0 Отговор
    Мангъров: Задължителната ваксинация - медицински фашизъм!
  • 54 boiko

    5 1 Отговор
    тази няма ли кой да и залее кисел*ина в лицето като 90 те
  • 55 1111

    3 2 Отговор
    не разбрахте ли вече че в нас хората не ви вярват на шашмите
  • 56 1111

    4 2 Отговор
    никой вече да не си затваря заведенията опълчете им се
  • 57 незнайко

    3 0 Отговор
    ДААА ....!!! Медицината наистина е напреднала 1000 -дократно щом пуснаха такъв ВИРУС !!! Целта е продажба на маски и ваксини и най главното, УПРАВЛЕНИЕ НА СТАДОТО НАРИЧАНО ЧОВЕЦИ !!! Вече цял свят знае, че ВИРУСА Е ИЗКУСТВЕННО СЪЗДАДЕН !!!
  • 58 Васил

    1 3 Отговор
    След месец ще има затваряне гаранция защото Бай Ганьо се мисли за безсмъртен а после реве че не го приемат в болница.
  • 59 Делта Варианта

    1 0 Отговор
    "Професор" Ива Христова набира скорост ...