22 Февруари, 2013 19:17 1 475 17

Лютви Местан: Цацаров да се самосезира за думите на Борисов в НС

  • бойко борисов-
  • лютви местан-
  • дпс

 

Във връзка с наистина безпрецедентното твърдение на г-н Бойко Методиев Борисов в четвъртък след гласуването на оставката, че е имало материали в НРС, в които имало данни, че нашият почетен председател е бил поръчител на атентат срещу него. Вие си спомняте, че във връзка с тази информация той ми препоръча да се запозная с тези материали. Аз написах писмо до президента и до директора на НРС- г-н  Драгомир Димитров и до началника на НСО- ген. Тодор Коджейков, в което заявявам, че препоръката на премиера и най- вече фактът, че той оповести част от информацията, означават, че тя вече не е класифицирана. В противен случай премиерът би бил в тежко престъпване на закона, заяви в нарочно обръщение до медиите председателят на ДПС Лютви Местан.

„И предвид на горното, моля Ви господин президент, спешно да ми осигурите достъп до съдържанието на материалите по надлежния ред.” Аз отговор още нямам. Очаквам да получа отговор на това си искане, което е в съответствие на препоръката и на премиера в оставка. Но заявявам - ако се окаже, че тази информация е класифицирана, това ще означава, че премиерът е престъпил тежко Закона за класифицираната информация. Тук говоря с условности, забележете. Ще се окаже, че той се е поставил над правовия ред в страната, над законите, над върховенството на закона. Все основания, заради които ние твърдим, че управлението му е квазидемократично, авторитарно. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан на излизане от президентството, след проведените консултации с парламентарно представените партии.

Разбира се, по този въпрос компетентните държавни органи в лицето на главния прокурор следва да се самосезират, повтарям- ако се окаже, че тази информация е класифицирана. Ако не – не би трябвало да има проблем. Но най-вече второто. Вече тук няма условности. Убедени сме, че в тези материали няма нищо, което да дава основание на премиера да уличава г-н Доган в поръчителство на атентат срещу себе си. В това сме категорично убедени. Това твърдение на премиера е абсолютно необосновано, да не използвам по-силни изрази, това каза още Местан.

Той не пропусна да припомни, че „неслучайно днес вие сте запознати с категорични твърдения на ексдиректора на НРС, който на въпрос: Има ли данни, че еди кой си е поръчител на атентат, категоричния отговор е не. И в тази връзка ние вече се обръщаме към главния прокурор и настоявам това мое изявление пред толкова много медии да се възприеме от страна на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров като акт на официално сезиране, за да започне той след проверка на обстоятелствата, разбира се, наказателно преследване срещу лицето Бойко Методиев Борисов, премиер на Република България в оставка, за извършени тежки престъпления от общ характер. Ако е необходимо ще формализираме официално това свое искане, но аз в момента сезирам главния прокурор чрез вас в качеството си на председател на ДПС”. 

На журналистически въпрос, дали почетният председател на ДПС г-н Ахмед Доган ще потърси правата си по съдебен ред, Лютви Местан отговори: Моля ви, обърнете внимание, когато става въпрос за престъпление от общ характер, делото трябва да се движи не по ГПК, а по Наказателния кодекс. Местан допълни, че ДПС очаква прокурорът да заведе това дело след проверка на обстоятелствата, а правото на г-н Доган и нашето е свещено, разбира се. Но зад такива тежки престъпления от общ характер обвинението се повдига от държавата чрез главния обвинител -  прокурора на България.

Движението за права и свободи сме удовлетворени от проведените разговори. Постигна се съгласие, че ресурсите на 41-вия парламент са изчерпани. Вървим към избори, които ще се проведат в периода края на април до средата на май. Предстои да се уточнява датата, каза Местан по повод консултациите при президента Росен Плевнелиев. Ясни са няколкото теми, по които със съгласие парламентът се очаква да вземе решение, за да осигури на служебния кабинет възможности да отговори на очакванията и на протестиращите български граждани, каза още Местан и допълни, че това са промените в Закона за енергетиката, където има едни срокове, които трябва да се променят, за да стане възможно регулаторът да вземе решение за евентуално намаляване на цените за тока и парното, ще обединим усилия по Закона за енергиийната ефективност, инак ни грозят санкции от Европа. Най- вероятно ще гласуваме и мораториум върху сделките на дюните и природните паркове, допълни Лютви Местан.

Ние поставихме един по- специфичен проблем- поискахме от президента да покани вече не ограничена мисия, а пълно наблюдение на изборния процес с наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ, но в последния  момент стигнахме до  разбирането обаче, че това решение може да се вземе от действащото НС в тези няколко дена през които този парламент ще работи, каза в заключение председателят на ДПС и предположи, че това ще са дните от вторник до петък и вече или петък, или по- следващия понеделник ще бъде естествено разпуснато това НС и президентът с указ ще назначи служебен кабинет. Лютви Местан съобщи още, че всички парламентарни партии, присъстващи на срещата са изразили очакванията си, това е изключително правомощие на президента, но не бихме искали да видим партийни фигури там, това е.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 tashak

    1 0 Отговор
    kakvo oznachava lutvi mestan oznachava che lutish ot avganistan hihihihih
  • 3 Стефан Милков

    1 1 Отговор
    ВЕЛИКОТО "АЗ", Т.Е. БОЙКО БОРИСОВ, КОЙТО С ПРЕКАЛЕНАТА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ВЛАСТ, АРОГАНТНО И НА МОМЕНТИ ПРОСТАШКО ДЪРЖАНИЕ И НЕЗАЧИТАНЕ НА ОСНОВНИ НОРМИ И ПРАВИЛА ЕЛИМИНИРА ПАРЛАМЕНТА, ПРЕЗИДЕНТА, СЪДА! ДРАМАТА НЕ Е В ЕДНА ОСТАВКА НА НЯКОЙ СИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ПРИТЕСНИТЕЛНИ СА ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВАНИЧЕСКО И ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ДЕПУТАТИ, ПОЛИТИЦИ, ПРЕЗИДЕНТ... НЕ МОЖЕ ВИНАГИ ДА КАЗВАШ "АЗ, АЗ, АЗ, АЗ..." И ДА НЕ ОЧАКВАШ ПОДОБНО РАЗВИТИЕ НА СИТУАЦИЯТА! ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ С НАПРАЗНИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ И НАДЕЖДИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ И ВЪЗМЕЗДИЕ, С БЕЗОТГОВОРНОТО ОТНОШЕНИЕ НА МИНИСТРИ И ЧИНОВНИЦИ КЪМ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ - ПРИМЕР: АНЮ АНГЕЛОВ, КОЙТО Е ВИНОВЕН ЗА СМЪРТТА НА 11 ДУШИ В С.БИСЕР! С БЕЗУМНИ НАЗНАЧЕНИЯ И КАДРОВА ПОЛИТИКА В СТИЛ "КАЛИНКА", СЪС ЗАТРИВАНЕТО НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ПОЛЗА НА ГОЛЕМИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ КОРПОРАЦИИ И ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ, МОНОПОЛИТЕ НЕ СА СА САМО В ЕНЕРГЕТИКАТА, А БАНКИ, ТЕЛЕКОМИ, ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ, КОИТО НИ ПРОДАВАТ ВСЯКАКВИ ЧУЖДИ БОКЛУЦИ, А СА ПРИТИСНАЛИ В ЪГЪЛА МЕСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ... ВРЕМЕ Е ДА СЕ РЕСТАРТИРА СИСТЕМАТА, ОБЩЕСТВОТО НИ Е "БЪГНАТО" ИЗНАЧАЛНО И Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНА НОВА КОНСТИТУЦИЯ С ГАРАНТИРАНИ 2/3 ГРАЖДАНСКИ КВОТИ В НАДЗОРНИ И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ, ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕПУТАТИТЕ НА 60 ДУШИ ПО СМЕСЕНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА, РЕАЛНА ФИНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ И САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА ОБЩИНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕРИТОРИАЛНА РЕФОРМА С НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ОБЛА
  • 4 Жоро

    1 0 Отговор
    Търся балистична ракета със малък обсег за парламента.Ако може на версия че трябва да плащан тока....
  • 5 pacoran

    1 1 Отговор
    Абе Местан ли си къв си всеки в България дори и малките деца знаят къде му е къщата на Доган и колко милиона струва и знаем колко милиона заграби от България и знаем как рекетира фирмите като влиза в тях с даден процент участие и така нататъка и така нататъка нали не мислиш че хората са толкова тъпи и сляпи моля ти се осъзнай се вие завинаги загубихте правото да участвате в управлението на Република България дано хората НЕ гласуват за вас
  • 6 pacoran

    1 0 Отговор
    А това че Доган е способен да поръча някой камо ли и този някой да е премиера Борисов съм напълно сигурен че е така щото се видя по ваше управление колко престъпни групировки безчинстваха и Доган явно е имал тясни контакти с тях така а и пари има доста така че предполагам 90% от Българите и те мислят така като мене
  • 7 хаана

    0 1 Отговор
    управлението му е квазидемократично, авторитарно! Това си е истината. А подобни твърдения изказани по този начин и по това време са само израз на безсилие и безумна гняв! Голямо падение и подобно поведение няма нищо общо с еднин политик, който има претенции да ръководи една държава.

    Коментиран от #8

  • 8 Смешника

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "хаана":

    Виж, човече, не мислиш правилно! Мечтаеш за финансова децентрализация, а пък пишеш за намаляване на областните центрове? Замисляш ли се какви последствия ще има това, ако стане? За монополите си прав! Но за гражданските квоти в управлението - как си го представяш и то 2/3? Ти даваш ли си сметка ако има граждански квоти, колко ченгета -доносници ще бъдат внедрени на всички нива чрез тях?
  • 9 атака

    0 1 Отговор
    лицето Бойко Методиев Борисов е много по нисш от лицето Реджеп Таип Ердоган. Иначе от атака ги обичаме много и двамата.
  • 10 prizrak

    0 0 Отговор
    до смешника:
    И сега администрацищта е пълна с бивши ченгета.Некаопитаме нещо ново....
  • 11 prizrak

    2 1 Отговор
    Доган контролира бизнеса със злато във Варна ,като използва Омурташки цигани да продават в златарските магазини.
    Доган окраде чрез заменки земи от общинския фонд на Балчик и построи чрез подставени лица ,еднофамилни къщи на тези терени ,които по късно разпродаде за по 150 000 евро всяка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 smolata

    0 0 Отговор
    ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС, независимите и останалата из..т на сапун, с който после да се почисти малко парламента от вътре, че центъра на София смърди!!!!
  • 14 Кършияка

    1 0 Отговор
    Местане, гиди резан калашник ти!
  • 15 Ленчока

    0 1 Отговор
    браво ето такива като теб ми трябват 10 човека и ще вземем власта...
  • 16 Ленчока

    0 1 Отговор
    Браво,ето такива като теб ми трябват 10 човека и ще вземем властта!!!
  • 17 гнида

    0 0 Отговор
    Обещавам следващите избори пак да отида да гласувам за някой , но срещу ДПС.Като не ви харесва този субект на снимката и вие би следвало да правите така , а не да се лаете по форумите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове