Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 12:01 1 946 17

Хората искат Велико Народно събрание

  • хората-
  • велико народно събрание-
  • протест
Хората искат Велико Народно събрание - 1
Снимка: БГНЕС

Първите изказвания на събралите се протестиращи на кръглата маса е за това да принудят сегашното Народно събрание до три дни да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е разковничето за промяната на политическата система.

Присъстващите граждани се обявяват за Велико народно събрание, за да могат да бъдат направени необходимите промени, тъй като според член 12 от Конституцията гражданите нямали право да участват в управлението. Тоест избират народните представители и четири години не могат да свирят мача, както се изказа един от протестиращите.

Хората се обявиха за промяна на Конституцията. Според Андрей Слабаков гражданите трябва да участват в проекта за Конституция.

Михаил Константинов, който е участвал по един или друг начин във всички избори от 1991 година, темата за ВНС става все по-доминираща. Каквито и действия да се предприемат трябва да се стъпва върху сегашната Конституция. Това е бавно и постепенно и със сигурност няма да се хареса. Конституцията в глава 9 предвижда начини за изменение и избор на нова Конституция. Стартира се от ½ от народните избиратели. Става решение когато 2/3 подкрепят инициативата – 160 депутати. Президентът в срок от три месеца разпуска обикновеното Народното събрание. Това са законните стъпки.
Контрол или участие в управлението. Участие в управлението няма как да стане сега. Аз лично в информационно обслужване ще пусна на всички нива граждански организации. След седмица било към президента или служебния кабинет няколко души ще има няколко души 5-7 ще поканя двама души от гражданите, които да следят изборите.

Чуха се и гласове да бъде удължен срока за работа на обикновеното Народно събрание, което може да внесе промени в Изборния кодекс, което дискриминира гражданите. В момента и с обикновено Народно събрание може да промени цените на електроенергията и провеждане на друга ценова политика, както и да бъдат набелязани приоритетните задачи на служебното правителство.

В същото време в Сливен също се събраха групи срещу монополите. Те не желаят създаването на партия или неправителствена организация. Присъстващите се дистанцират от партиите. Организаторите на спонтанните бунтове от 35 града в България искат да се запознаят и да действат единно оттук нататък, за да не допуснат намеса на съмнителни личности и опорочаване на протестите.

Зададен бе въпросът защо ромите не са излезли на протеста и не трябва ли и те да бъдат привлечени.

Дадено бе предложение да бъдат заведени колективни искове от по 500 000 души към ЕРП-та.

Божидар Томалевски, лидер на партия "Другата България" съобщи пред събралите се представители на отделни неправителствени организации и граждани, че българите извън пределите на страната ни, ги подкрепят и ще излязат пред посолствата утре 24 февруари в 11,00 часа. Той заяви, че и "Другата България" има две основни искания - промяна на Изборния кодекс и свикване на Велико Народно събрание. Изказването му обаче бе прекъснато, тъй като предварително бе взето решение думата да не се предоставя на представители на партии, чийто представители могат да бъдат само наблюдатели.

Събралите се 16 съюза и обединения, 137 сдружения, решиха да не се разпуска 41-то Народно събрание, докато не се промени изборния изборния кодекс и докато не се реши за активно участие на гражданите в парламента. Те поискаха и половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно. Поискаха и избиране на нова ДКЕВР. Другото им искане е за създаване на Национален граждански съвет за преговори с държавните институции.

Всички присъстващи решиха да внесат декларация при президента с конкретни искания. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната ни, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството й да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Присъстващите на форума се съгласиха да се срещнат отново с групите от Сливен, където се провежда също кръгла маса.

Следващата събота те ще обсъдят дали да се обединят.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кюфте

    2 1 Отговор
    БРАВУС
  • 2 Трибал

    1 1 Отговор
    За това утре всеки който се чувства Българин,и пряко засегнат от системата,утре неделя да излиза на улицата и да им покажем,че ние свирим мача а не те които ни докараха до тази разруха и грабеж!Президента ако не се вслуша в гласа на народа,и продължава да ни набутва празни клишета,смело да му поискаме оставката!Когато във един общ дом на някой му миришат краката,всички ние не сме длъжни да сме солидарни с миризмата,а да му посочим вратата!Друг път няма!

    Коментиран от #3

  • 3 Северозападнал

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Трибал":

    Абе вра4ански трибал ти си бил голем дръвен филофос бе!?!
  • 4 Трибал

    1 0 Отговор
    Ти да не си ми фен?

    Коментиран от #5

  • 5 Северозападнал

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трибал":

    Ако беше некоа изявена вра4анска поп -фолк дзвездъ щех да ти бъда пръв фен.
  • 6 нп

    0 0 Отговор
    Остава да чакаме,кога БСП ще пусне своята глутница ,плюс циганите,за да опорочат протестите!
  • 7 Човек

    0 0 Отговор
    Чл. 69 от конституцията:
    Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.
  • 8 Човек

    0 0 Отговор
    Чл. 103.
    (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
    (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
    (3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
    (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.
  • 9 Хрисимир Йоцов

    0 0 Отговор
    Днес следя медиите,за случващото се в страната!Останах с убеждението,че и на двете събирания хората искат все хубави неща,но никой от тях не потърси корените на проблемите,а именно формата на управление на страната!Именно парламентарната република,във която ни вкараха партиите,и техните кукловоди!Това за изборния кодекс също!Добре ще се промени изборния кодекс на мажоритарен,а за рисковете от мажоритарен вот някой помисли ли?Какво значи мажоритарно?Да дойде един олигарх в една община и да си накупи колкото гласове му трябват!При мажоритарен вот всички гласове дадени,за не спечелил кандидат се считат за невалидни!Дали ще бъдат партии,или отделни личности купили си гласове все тая,ако тези рискове не бъдат ограничени в нова конституция и нов изборен кодекс!Това едно на ръка!Формата на управление на една страна заляга именно в конституцията,и не бива да се подценява!Има различни форми на управление на една държава!Но не мисля че парламентарната република е правилния избор!Така че ако има някога нова конституция първото нещо което трябва да се промени е именно формата на управление!За да се спре разграбването от партиите,зад които стоят различните олигарси!От всичко което съм изчел по тази тема,за мен лично най близката форма на управление за да бъде едно общество доволно,това е федеративна президентска република!Но тъй като тука олигарсите са си създали друг модел който ги устройва,няма как да бъде прокарана подобна идея!По съм съгласен даже на президентска р
  • 10 разбирачи

    0 0 Отговор
    Големи сте прависти ве,много знайте да цитирате,да протестирате и да давате мнение.И какво като знаете,а?Ще оправите разградения двор България,едва ли.Пак ще си приберете перките като ви замажат очите.Било с някой законче,реформа,по-евтини сметки и ще спите като къпани бебета.
    Както и в шаха,така и в живота трябва да мислиш 10 хода напред,вие мислите...всъщност партията свърши,о да и вие се сетихте.

    Коментиран от #11

  • 11 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "разбирачи":

    Именно такива като тебе разбирачи разбиха страната!Но ще ти кажа едно нещо тарикатче!Ако и този път народа остане излъган,от такива разбирачи,следващата крачка е анархия,защото никой на никой няма да вярва!Така че тарикатчета,молете се с действията си да не се стига до анархия че ще роните кървави сълзи,и за шаха няма да имате време!
  • 12 Будала

    0 0 Отговор
    Ама много смешно стана всичко вече, май???
    И по какъв начин тия безделници, които нищо друго не правят, а очевидно и не четат ни представляват???
    Кръгла маса с лумпени и полуграмотни типове със съмнително минало и произход???
    Това вече е подмяна на дневния ред на обществото!!!
    Като им гледам физиономийките са от мат'риала дето избра Б.Б Обудсмана, Цецо Гумената Глава и Сергей Дмитриевич, така че защо пискат наляво и надясно???
  • 13 разбирачи

    0 0 Отговор
    Добре трибал,ти колко често се срещаш със смърта?всеки ден,рядко,от време на време.Борил ли се нечий живот,ми да как, борил се за кебапчета и бира.
    Ми добре избий ни,няма проблем,не си по различен,същият философ като много други-с псувни и 7.62 решаваш проблемите си.
  • 14 Дедовия

    0 0 Отговор
    Типичен бек,говориш едно,то си знае неговото.
  • 15 Трибал

    1 0 Отговор
    Предложи друга алтернатива,на човек който няма какво да губи!Лошото е че са хиляди такива даже милиони!
  • 16 разбирачи

    0 0 Отговор
    Алтернатива-преди повече от 100години,българите са били рая,без нищо,дори живота не е бил техен.Идват и те колят ако решат.Тогава протести има ли е,не нямало.Не имала толкова много приказки,просто няколко човека се събират и действат,без чакат прекалено дълго.Да някои са заплатили с живота си,но са спасили милиони.Сега си лафим на свободни теми.
    като не ни харесва някой политик,не се гласува за него и готово.Еми тока е до небето скъп,еми целият народ не го плаща до един и ти свалят сметката.
    Ето Чехия,преди години им дигат бирата съвсем леко и веднага се организират и не лизват бира в цялата страна.Веднага им намаляват цената.Няма протести,няма насилие,мирно и тихо.
    В Германия,Франция е същото-ниски са заплатите,никой не отива на работа и веднага оправят нещата.
  • 17 Трибал

    1 0 Отговор
    Пропускаш една голяма подробност!Че ако не си платиш тока,ще дойдат да те резнат,ще стоиш на тъмно и студено,и накрая за включване ще си платиш като поп!Ако ти заведат дело също.А преди 100 години не е имало ток,нито партии,нито избори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове