Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 16:09 2 126 3

Да се анулират декемврийските сметки

  • да се анулират-
  • декемврийските-
  • сметки-
  • протест
Да се анулират декемврийските сметки - 1
Снимки: БГНЕС

Координатори от 24 града в страната представят позициите си на граждански форум на националните протести в София.

Те категорично се разграничиха от кръглата маса, която се води от Андрей Слабаков и Кристиян Коев.  Заявиха, че няма да се обединят с тях в исканията си, но на протеста са добре дошли. Разграничавали се от кръглата маса, тъй като при тях присъствали милионери, а в София прес били хора с дребни стотинки. Щели обаче, най-вероятно, да се обединят със събралите се днес граждани в Сливен да обсъждат исканията си.

Разни актьори, музиканти и т.н. да не се опитват да яхнат гражданската вълна, да не си правят такива илюзии. Нямат право да правят някакви искания на гърба на хората, каза Людмила Манова, координатор на протестите от Благоевград.

Янаки Ганчев, координатор на протеста на Орлов мост в София, каза, че 23 години в страната няма реална конкуренция. Има пазарна икономика без реална конкуренция. Няма либерална конкурентна среда в сферата на енергетиката. Тя не се е състояла и нито едно правителство досега не пожела да го направи.

„След като Благоевград започнаха протестите, Варна се присъединиха с ежедневни протести и започнаха да нарастват, в София излязохме в подкрепа с Варна”, каза Ганчев. „Нещата биха приключили мирно и тихо, ако не бяхме съгласували помежду си за преминаване в национална политическа стачка. На 17 февруари на практика преминахме към национална политическа стачка, която се изразява в гражданско неподчинение”, заяви Янаки Ганчев.

Според него оставката на правителството е вследствие на това, че във Варна две седмици всеки ден е имало протести, в Благоевград също. Ганчев посочи, че е чул полицаи да казват на група от младежи с качулки „минаваме към план Б”.

Те въпреки всичко призоваха протестиращите във всички градове да се обединят в националния протест навсякъде в страната. Хората на улицата, защото тънат в мизерия и не могат да си платят сметките.

Според Ганчев протеста във Варна е бил разединен от ТИМ. Навсякъде по места са се намесили и провокатори от ГЕРБ. Имало и атаки, като разбиване на автомобили или грабежи на близки на протестиращите.

Ето и исканията на протестиращите: Искаме незабавна среща с президента Росен Плевнелиев и създаване на национална кръгла маса, на която ще поставим исканията си изложени детайли. Срещата да има прозрачност и да бъде излъчвана от БНР и БНТ. На срещата да не присъстват политически партии, а да участват само представители на инициативните комитети по градове. Разсекретяване и анулиране на монополите като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт. Парламентът да наложи мораториум на декемврийските сметки за ток. Народното събрание да обяви за невалидни сметките на физически и юридически лица за електроенергията до приключването на разследването. Разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го този момент. Да се осигури 50%  гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота. Премахване на ДДС върху ел. енергията след указ на президента. Да се направи пълно разследване на дейността на последното правителство от 2009 година до сега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и заменки, както и на предишните правителства. Незабавно въвеждане на електронното правителство. Искаме отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на правилно отзоваване.

Протестът в София утре ще тръгне в два лъча. Това каза на пресконференция Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София. Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента, каза Ганчев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nobreak

    1 0 Отговор
    А какво стана с велико народно събрание и намаляване на броя на дебилите депутати

    Коментиран от #3

  • 2 lichno

    1 0 Отговор
    Седя и гледам отзвук от оставката ! Муцуни,втръснали на хората с лъжите и популизма си!! Едните се чувстват победители !! Другите са обидени !! Някой ще поеме ли отговорност за състоянието на хората и страната? !! Кой ще поеме отговорност за абсурдите с тока , които коментира и Европа? !!! Някой от тези партии проумя ли за какво протестират хората ??? Не проумяхте ли ,че хората не вярват в почтеността на партиите ??? Що за цинизъм и наглост и безотговорност е поведението им ?? Партиите са тотално компрометирани !! В какво да вярват хората ?? Какви ги плещят медиите ???? Ейййй....някой ще проумее ли,че хората отдавна не са стадо !!! Живеем във времена на комуникации,които осуетяват манипулацията и демагогията !! От изказванията на лидерите на партиите се убеждавам,че те изобщо не са проумяли,че с наглостта и геноцида към хората ще им е все по-трудно ! Бог да пази България , така,както Го е правил през вековете
  • 3 МММ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "nobreak":

    @1
    Това което питаш са две противоположни неща.
    ВНС се прави от 400 депутата. Поне така е заложено в конституцията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове