Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 09:59 1 425 5

Представители на протестиращите от 35 града се събират в Сливен

Представители на протестиращите от 35 града се събират в Сливен - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на протестиращите от 35 града се събират на среща в Сливен, където се очаква да координират исканията и действията си, предаде БНР.

Организаторите подчертаха, че целта на срещата в Сливен в никакъв случай не е създаване на неправителствена организация или пария. Протестиращите продължават да се дистанцират от всички партии. Организаторите на спонтанните бунтове от 35 града в България искат да се запознаят и да действат единно оттук нататък, за да не допуснат намеса на съмнителни личности и опорочаване на протестите.

Янко Петров от София и Женя Колева от Сливен са категорични, че без да има общо решение, представители на протестиращите няма да влязат на каквито и да било консултации или кръгли маси при президента. Ако решат да участват в консултации в президентството, те ще излъчат своите представители.

Днес ще бъдат формулирани и новите искания на протестиращите след оставката на кабинета Борисов, които ще бъдат издигнати на националния протест в неделя. Със сигурност сред тях ще бъдат исканията за нова Конституция и гражданско участие в управлението.

Граждански форум на националните протести с участието на координатори от няколко града ще даде днес пресконференция в националния пресклуб на БТА.

Междувременно представители на сдружението НАС - Свободен избор ще се съберат на "Кръгла маса" в столицата, на която в ролята на слушатели са поканени лидери на политически партии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухарем

    1 0 Отговор
    Скапаната пенсионна система която измислиха задължително трябва да намери своето подобаващо място в преговорите. Ние сме шампиони по ранна смъртност и безработица и в същото време искат да ходим на работа с памперси. Който има 30 години трудов стаж, ако желае да се пенсионира. Другото е мъчение. Като чели ще живеем по 100 години. Повечето хора между 65-70 години си умират без да видят пенсията за която плащат осигуровки цял живот.
  • 2 воеводата

    1 0 Отговор
    Изборът на Сливен е защото това е първият град в България, който детронира Лечков, с право и днес има славата на "градът на стоте воеводи".
  • 3 Протестантин

    1 0 Отговор
    За какви преговори може изобщо да става дума? Обесване на крадливите комунисти, от оня, с когото се чудят дали да преговарят, до чистачката на кенефа в кметството на най-загубеното село и конфискация на имуществото на ВСИЧКИ, били на позиция от чистачка в кметството на най-долното село, до президент през последните 68 години. На тях и на роднините им до девето коляно. След това вече, няма да има нужда от преговори, вЕрвайте ми. Нещата ще си дойдат на мястото от самосебе си.
  • 4 Илиев

    0 0 Отговор
    наМЕСТАН го на СТАНИШЕВ бърза да възстанови грабежа - предрочни избори на всяка цена = задълбочаване на проблемите!
  • 5 Alex Nikolov

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА МАЖОРИТАРНОСТ

    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Идеален избирателен модел в света сигурно няма но е важно да се поучим от развитите, успешните, държави като Австралия, чиято избирателна система се разглежда за приемане от Англия, САЩ и Канада. И това със сигурност не е случайно. Едно уточнение: изборите са задължителни – така, че става трудно или невъзможно да се купуват избори, а в констатиран случай кандидата се дисквалифицира.
    У нас в България политическите партии са се превърнали в търговски дружества, в повечето случай еднолични, с предметна дейност посредничество, вместо да бъдат инкубатори на политически и организационни таланти. Каква е ползата от такъв модел? Това при условие на констатацията, че партиите идвайки на власт не реализират своите програмни обещания?! Проблема идва от партийните практики където демократичните или мажоритарните принципи са значително накърнени. Поради това че това е практика във всички партии през последните 23 години демонстрира, че то е продиктувано от вътрешни закономерности: съзнавани или не. Извода: не може да се разчита на надеждата партиите да се само-реформират! Изхода: общи мажоритарни избори!
    Проблемите пред който е изправено обществото изисква не съблазнителни партийни обещания а мъдри решения. Това може да се извърши чрез избиране на мислещи експерти и специалисти. В този смисъл изцяло мажоритарни листи включващи и партийни кандидати е може би най-рационалния път за прогреса на България.
    Що се отнася за обществения контрол над институциите. Проблемът е: кой ще контролира контролиращите и кой ще плаща тяхната издръжка. Ние имаме контролна система: полиция, прокуратура и съд който извратено са подчинени на партийните централи. Ето това е проблема. За да се избегне това е необходимо прокурорите и съдиите да се избират директно от хората. Освен това със закон да се забрани използване на полицията за политически или партийни цели.

    Александър Николов
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове