Last news in Fakti

9 Август, 2021 15:18 6 757 87

България няма да иска от Русия копие на пътната карта с "Газпром", отговориха на ФАКТИ от Министерство на енергетиката

  • министерство на енергетиката-
  • пътна карта-
  • газпром-
  • балкански поток-
  • андрей живков-
  • мартин димитров

"Нашите усилия са насочени към това документът да бъде открит в България", пише Министерството на енергетиката

България няма да иска от Русия копие на пътната карта с "Газпром", отговориха на ФАКТИ от Министерство на енергетиката - 1
Министър Живков; Снимка: БГНЕС

България няма да поиска от „Газпром“ копие от пътната карта, подписана през 2017 година между страната ни и руската енергийна компания. Това става ясно от отговор на Министерството на енергетиката на въпроси на ФАКТИ.

Пътната карта за развитие на газопреносната инфраструктура беше подписана през лятото на 2017 година, като от българска страна под нея подписът си сложи тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова. На база въпросния документ беше изграден „Балкански поток“, като държавната компания „Булгартрансгаз“ вложи в проекта над 2,5 милиарда лева бeз ДДC.

Сумата беше посочена в отговор на служебния министър Андрей Живков на въпрос на народния представител от „Демократична България“ Мартин Димитров. Точната сума в отговора е 2 540 661 575,67 лeвa бeз ДДC. От отговора стана ясно още, че част от финансирането на проекта е осигурено с кредитен ресурс и че за изграждането сме изтeглили зaeм с oбщa cтoйнocт 535 500 000 eврo oт oбщo 10 бaнки.

Посочено е също, че очакваните прихoди зa 2021 гoдинa ca в рaзмeр нa 215 085 лeвa, a зa 2022 гoдинa - 382 282 лeвa. Нaй-oптимиcтичният cцeнaрий зa възврaщaeмocт нa инвecтициятa e oт нaд 15 гoдини. В интервю за ФАКТИ Мартин Димитров коментира, че „прeдишнoтo прaвитeлcтвo нa ГEРБ твърдeшe, чe cрoкът e пoд 10 гoдини“. „В тoзи oтгoвoр ce кaзвa, чe минимaлният възмoжeн cрoк e нaд 15 гoдини. Тoecт дoри нe e 15 гoдини, a пoвeчe oт 15. При тaкивa cрoкoвe cъщecтвувa въпрocът дaли въoбщe тaзи инвecтиция щe бъдe върнaтa“, каза още Димитров.

В петък – на 6 август, разбрахме, че пътната карта все още не е открита. Това заяви министър Живков по време на парламентарния контрол и в отговор на друг въпрос на нaрoдният прeдcтaвитeл Мaртин Димитрoв, касаещ именно пътната карта.

Oт пaрлaмeнтaрнaтa трибунa Димитрoв пocoчи, чe cлeд кaтo бългaрcкият oригинaл oт пътнaтa кaртa нe e oткрит, e рeднo дa изиcкaмe нeйнo кoпиe oт „Гaзпрoм“. Миниcтър Живкoв изрaзи мнeниe, чe тoвa би мoглo дa нaнece рeпутaциoнни врeди зa cтрaнaтa ни. Пocлeдвa oтгoвoр oт Димитрoв, кoйтo cмятa, чe e изключитeлнo вaжнo дa рaзбeрeм cъдържaниeтo нa дoкумeнтa, дoри и c риcк oт врeди зa рeпутaциятa ни кaтo държaвa, тъй кaтo мoжe дa ce oкaжe, чe cмe пoeли кoнкрeтни aнгaжимeнти към „Газпром“, зa кoитo нe cмe нaяcнo. Тoй пocoчи oщe, чe cъщecтвувa и хипoтeзaтa в тaзи пътнa кaртa "Бaлкaнcки пoтoк" дa ce нaричa пo друг нaчин, кoeтo би дoкaзaлo, чe бългaрcкoтo oбщecтвo e билo цeлeнacoчeнo зaблудeнo oтнocнo прoeктa нa cтoйнocт нaд 2,5 милиaрдa лeвa бeз ДДC.

Последва запитване от страна на ФАКТИ към Министерството на енергетиката, за да разберем дали копие от пътната карта ще бъде поискано от руска страна, ако да, кога ще се случи това и ако не, защо.

„В отговор на обществения интерес към темата, служебният министър на енергетиката Андрей Живков още от началото на своя мандат полага активни усилия, за да представи пред обществеността пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с „Газпром" през 2017 г. В хода на търсенето са открити документи, в които се цитира въпросната пътна карта, но не и самата пътна карта“, посочва се в отговора на питането на ФАКТИ. По време на парламентарния контрол в петък (6 август) министър Живков посочи, че един такъв документ, в който се признава съществуването на документа, е писмо на руски език, изпратено на страната ни.

„Тъй като в намерените документи става дума за работна група, която се е занимавала с пътната карта, министър Живков изпрати писма до Българския енергиен холдинг, до „Булгартрансгаз“ ЕАД и до Министерския съвет с въпроси дали тя не се съхранява там. Получените отговори от тяхна страна са отрицателни. Издирването ѝ в архива на Министерството на енергетиката също е безуспешно“, казва се още в отговора на питанията на нашата медия.

„Евентуалното търсене на документа от „Газпром„ би предизвикало репутационни щети на нашата страна, счита министър Живков. По тази причина нашите усилия са насочени към това документът да бъде открит в България. Тези усилия ще продължат и се надяваме, че в крайна сметка те ще доведат до положителен резултат“, завършват от Министерството на енергетиката.

Още на 5 август в интервюто си за нашата медия Мартин Димитров определи този документ като „една от най-големите тайни на държавата в момента“ заради изчезването му. Тогава той каза още, че документът би следвало да е публичен, за да може да разбере обществото какво е съдържанието му. А отвъд обоснованото предположение, че правителството на Борисов може да е заблудило обществеността умишлено с наименованието на проекта, остава далеч по-сериозният въпрос дали няма да се окаже, че държавата ни има допълнителни задължения, произхождащи от договореното в пътната карта. Към този етап обаче не бихме могли да знаем, тъй като тя нито е публична, нито открита.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    29 3 Отговор
    А от КОЙ друг ще иска?!

    Коментиран от #5

  • 2 chi

    54 0 Отговор
    Търсете в шкафчето...
  • 3 Гай Турий

    87 1 Отговор
    Много е странно, че досега Главна прокуратура, или ДАНС не са завели дело да се открие тоя държавен документ! Това е държавен документ, а не брачно свидетелство! Досега следваше Теменужката да бъде извикана в Главно следствено.

    Коментиран от #84

  • 4 Ю.Кортес

    51 0 Отговор
    Няма такава държава....
  • 5 От оная

    40 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    тарантула Теменужка Петкова. Със всички средства и всички заслужени последствия за нея.
  • 6 баси

    33 7 Отговор
    Изненадани? Поредната гавра с българският народ и с националната му сигурност. Ама от изток така става.
  • 7 вуй

    22 19 Отговор
    Изненадани? Всичката голяма корупция в България е свързана с лица от изток.

    Коментиран от #14

  • 8 нннн

    33 0 Отговор
    Теменужка я е изяла и пътната карта е.в корема й. Чакайте да се появи на изхода.

    Коментиран от #15

  • 9 TOTO

    51 1 Отговор
    НА РУСНАЦИТЕ 3 МИЛЯРДА ЗА ГАЗОПРОВОД, НА АМЕРИКАНЦИТЕ 3 МИЛЯРДА ЗА САМОЛЕТИ, А ПОЛИТИЦИТЕ ВСЕ РЕВАТ ЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ
  • 10 ресда

    39 3 Отговор
    Веднага да се прекъсне газопроводчето на Тикват и крайно време е съд и затвор за всички герберчета крадливи!
  • 11 БОРУНА ЛОМ

    12 0 Отговор
    МАЙ, МАЙ КОЙ МИ СЕ ИЗХОДИ В ГАЩИТЕ

    Коментиран от #58

  • 12 БеКъП КПСС

    3 8 Отговор
    БКП Български Кадастрален План
    КПСС Кадастрален План Стара София
  • 13 Продажници

    23 13 Отговор
    Напълниха гушката на Путин с 3 милиарда без грам полза за нас.

    Коментиран от #19

  • 14 Кукуригууу

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "вуй":

    Фатката е,че руснаците са платили целия строеж,но нашите ,,божи кравички "са прибрали парите в личните си сметки,а пАтока са го изградили с държавни пари и заеми към държавата.После са изгорили документите ,иначе влизат в затвора,или попадат в санкциите на господарите им.
  • 15 Пипи Чорапчето

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    Такава беше и моята "работна хипотеза" по казуса;))
    Но аз, за разлика от теб, съм умерен песимист - подозирам, че още след изборите на 4.4. тази година тази карта е излязла през въпросната "митница";))
  • 16 Теменужките на Костов

    10 1 Отговор
    Теменужка П.ткова
    Има Такова Народ
  • 17 Гошо

    18 0 Отговор
    Толкова ли е трудно да се пита Герберужка?Неин подпис е там.
  • 18 Лукял

    18 0 Отговор
    А Нефтохима кога ще плаща данъци?

    Коментиран от #49

  • 19 Не на Путин на е членска вноска

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Продажници":

    За Коминтерна и интернационала
    Смело товарищи в Богу
    Духом укрепнет в Борбе
    Братство союз и свободу
    Вот наш девиз боевой
  • 20 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    СМЕЕШ ЛИ ДА ГЪКНЕШ? ПИЛЕ ГЕРБЕРАСТКО. БУХАХАХХА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БКП с КПСС

    1 3 Отговор
    БеКъП сКаПъСе Се
    Гледайте Ентропа релефна карта на България с червени и сини тръби и турски клекала
  • 23 Българин

    12 3 Отговор
    Като се налудувате, върнете Овчаров ! 🤔
    Макар сега да е най-оплюваният, само той обясняваше и аргументираше всеки свой ход в енергетиката.

    Коментиран от #28

  • 24 хаха

    2 16 Отговор
    Служебното правителство е унищожило документа и сега се опитват да вдигнат пушилка.
  • 25 Гост

    11 2 Отговор
    3 месеца вече го ТЪРСИТЕ.....................КАК СИ ЛИЧИ КОИ СА ПИОНКИТЕ НА ШАЙКАТА В СЛУЖЕБНОТО...............

    Коментиран от #42

  • 26 Ъъъъ

    12 0 Отговор
    Каква държава, какво управление при ГЕРБ, да крият договори. ПЪЛНА ПАРОДИЯ
  • 27 Паспортите на Панелките и

    2 0 Отговор
    Сградите от преди 1944 също ги няма сега ще плащаме паспортизация на сградите сигурно и кадастъра до всяка сграда в градовете Има Такова Народ
  • 28 хаха

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Овчаров има влезнала в сила условна присъда за безстопанственост, с което е ощетил държавата с 16.5 мил. лева.

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бойко

    4 0 Отговор
    Ха ха ха КОЙ ми пълни чекмеджетата 10 г. 😁😁
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Имаше един виц за деленето по..

    7 0 Отговор
    Братски и по равно кой ли вариант са избрали да делят печалбата българите с руснаците

    Коментиран от #52, #55

  • 33 Санчо

    11 0 Отговор
    Гербавата граблива дружина се мъчи да прикрие следите от кражбите си...
  • 34 с 200

    9 0 Отговор
    Теменужника още ли не е разпитана
  • 35 Ю.кортес

    6 0 Отговор
    Из чекмеджетата в Банкя,проверихте ли
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    КЕВР мафия
  • 38 А в ресторант Чевермето

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Владимир Путин в ресторант " Синатра "":

    Путин и Първанов какво спрашиваеха
    Спасое Балшиба

    Коментиран от #61

  • 39 Жони

    7 0 Отговор
    Чакайте да я намерите в България. Тогава да се подведе под отговорност Теменужка Петкова за безстопанственост. Или играете заедно, защо да не поискате документа .
  • 40 Джамбаза

    10 1 Отговор
    Нещо и служебните министри ги е страх да питат руснаците.
    Разбрахте ли кой стои отгоре им?
  • 41 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "хаха":

    За мини ББ, така е и така трябва. А защо на другите министри и примиери няма същата присъда за безстопанственост към държавното имущество ?
  • 42 Кака Мара

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Питайте чистачката- тя ще ви каже къде е

    Коментиран от #50

  • 43 Българина

    15 0 Отговор
    при герб изчезна тефтер от колата на вещо лице, едни договори за приватизация когато БМБ беше кмет, както и цели проект Белене...
  • 44 ОСТВКА

    4 3 Отговор
    И това недоразумение ше бъде избрано за редовен кабинет. Вие подигравате ли се с нас?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кака Мара

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Владимир Путин в ресторант " Синатра "":

    А къде беше дон Корлеоне? Точно това е мястото за среща на мафиотите, а Путлер е голям шегобиец.. . .ха ха курица не птица
  • 47 Деймос

    1 0 Отговор
    Претърсиха ли Банкя ,...в зайчарника ? :)
  • 48 Що за държава

    5 0 Отговор
    Ама това на какво прилича? Как така се подписва нещо за милиарди и после изчезва? Не трябва ли някой да носи отговорност за това? Алооо Гешев, извикай пожарникаря да ти промие ушите!
    Ами утре ако изчезне и документа за самолетчетата, на картинка ли ще ги гледаме?

    Коментиран от #56

  • 49 До18

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лукял":

    Когато и кока-кола.
  • 50 ХаХа

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Кака Мара":

    Направо чистачките да ги назначават за министри - хващат всичко - като се почне от затворници, та се стигне до секретни документи!
    Нема такава държава!
  • 51 ШиШиШиШи

    2 0 Отговор
    Тоя министърчо май е калинка на ДПС и ГЕРБ !!!!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да дааа

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Евентуалното търсене на документа от „Газпром„ би предизвикало репутационни щети на нашата страна, счита министър Живков
    Пак сме под мотото лапни шарани
  • 54 Бесен Язовец

    5 1 Отговор
    Соросоиди не лъжете,, Турски поток " още не е натоварен на МАХ и сече 220 милиона влузат в хазната за дохшгодина са 400 милиона това е 1 / 5 от инвестицията за 2 години. При елементарна математика и мин натоварване периода за, възврщаемост на средврвата ще бъде максимум 10 години. Колко пари вкараха краварите като инвестиции в България освен, че измъкнаха 3 000 000 000 за фърчила на картинка ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Урко

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Що за държава":

    Ние платихме за картинката.По късно ще платим и за рамката.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "БОРУНА ЛОМ":

    ГРАДСКИ от какво е починал БОЙЧО политиката
    аз работе в ТИХ ТРУД имах колжка от БОРУНА
    МАРИЙКА АТАНАСОВА и колега ЛЮБЧО почина исъхнаха му бъбреците
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бамбука

    1 0 Отговор
    Ами като я няма пътната карта, кой и как е узнал колко точно струва патока ? Да не се окаже че сме платили за нещо друго ?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 наблюдател

    0 0 Отговор
    Да потърсят в агенцията , която го е превеждала.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 БЪЛГАРОФИЛ

    1 0 Отговор
    ..... а ЗАЩО НЕ Я ИСКА ?!....
  • 70 Тв излъчване

    1 0 Отговор
    Да не мислите, че от посолството на РФ не следят парламента? Отдавна сме се изложили, просто да потърсим съдействие за копие. Може изведнъж да се намери ксерокопие в министерството. Герберите ги тресе от страх.
  • 71 Друг път НЯМА ! Фреската ГИЛОТИНА и

    1 0 Отговор
    Буржоазната Революция в сърцето на Европа Франция - Париж Версайл гнездото на РАЗВРАТА ! Чрез труповете на 25 Хиляди - угнетени Сиромаси издигнаха ЗНАМЕТО на своето Тържество . Но французите имаха ЛИДЕРИ : Фавр, Мак- Махон, Тиер а ние Робеспиер Гълъбов от " Баш майстора " и плеада камофлажни партии и ПеГе - та ! Нещата вървят към хващане в ръка на КРИВАКА !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 чекмедже 2

    2 0 Отговор
    Боже...Герб дали знаеха какво подписват..сега всички плюят ИТН..за нито един ден в управление на БГ..какви платени кретени ..Не искат ББ ,но и не искат и промени..защото най добре грабежа да продължава..и за ДБ и за Нинова и за Май и Хаджигенката..в противен случай щяха да подкрепят Слави, поне да дадем шанс..но уви..
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Народна власт и СЪД !

    0 0 Отговор
    Друг път НЯМА !
  • 76 Не е възможно да вървим

    0 0 Отговор
    Против интереса на Държава и НАРОД и да гледаме само на ЗАПАД !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 СИСТЕМА нямаме и докато е тъй , ще сме

    0 0 Отговор
    В " партер " ! Национална Политическа Линия - нямаме ! А имаме " ПАТЕРИЦИ " ! Потъваме всеки ден !
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Гай Турий

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гай Турий":

    И като влезе в ГСУ да не излезе, докато не излезе наяве това споразумение с Газпром. Там да пее за майчиното си мляко и делата в ОПГ ГРОБ, кой и защо я държеше там, с какви задачи беше натоварена от банкянската мутра, как да краде и да мълчи, докато пълни чекмеджетата и чувалите, за които нямаме снимки, но сме чували. Чудя се и на инертния министър, абе какво дремеш още?! Дал ли си сигнал да прокуратурата, до ДАНС. Защо не си изпълняваш сигналните функции?! После да не те привикат теб в ГСУ, вместо Теменужката??!
  • 85 СЪДИЯТА

    3 0 Отговор
    Хунтата на Борисов и Пеевски , колко ли стотин милиона евро са откраднали и от там ?
  • 86 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Папагали Мартин Димитров да я поиска от САЩ. Те също я притежават и ще стане ясно защо прекратиха Южен поток.
  • 87 Тошо

    1 0 Отговор
    Действайте по диверсификацията на доставчиците.Тези договори ще отидат на кино.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове