Last news in Fakti

18 Август, 2021 21:00 6 457 77

Те бият, ние ги повишаваме: Какво показа отказът на Гешев

  • полицейско насилие-
  • бой-
  • протести-
  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • побой-
  • полицаи-
  • герб-
  • дпс

Прокуратурата бранеше, а изглежда и досега защитава останките от модела ГЕРБ-ДПС. Затова и полицейското насилие от лятото на 2020 е било заметено под килима. Ефект ще има, само когато Иван Гешев бъде отстранен от поста.

Те бият, ние ги повишаваме: Какво показа отказът на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аргументът, с който главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви пред парламента, за да отчете какво е свършил по сигналите за полицейското насилие над протестиращите през лятото на 2020, е несъстоятелен. Принципът за разделението на властите, на който се позовава, не означава, че властите в държавата не трябва взаимно да се контролират. Точно обратното - предполага го. Впрочем, още през 2019 г-н Гешев шокира мнозина с признанието, че не бил привърженик на "тоталното разделение на властите". Изглежда главният прокурор има някакви свои разбирания за това какво повелява този принцип. Ала опитът му да дописва "в крачка" Аристотел, Полибий и Монтескьо съвсем не означава, че възгледите му са законосъобразни.

Как Гешев тълкува закона

Искрен ли е г-н Гешев, когато цитира решения на КС, за да оправдае отказа си? Той нямал нито правото, нито задължението да контролира конкретни дела. Нима това бе пречка за него, когато тенденциозно изнасяше информация по текущи производства? Или той тълкува закона така, както му е изгодно? Да не говорим, че той можеше да се яви пред депутатите, поне за да отчете – без да навлиза в детайли по конкретни дела, с което не би нарушил закона – общо колко са случаите на полицейско насилие у нас, примерно през последните 2 години, има ли наказани, колко са, какви са наказанията и т.н.

Именно принципът за разделението на властите бе поруган при управлението на Борисов. До неотдавна цялата държавна машина с изключение на президентската институция (след избора на Румен Радев), а така също и много от медиите обслужваха модела ГЕРБ-ДПС. Протестите през 2020 бяха породени от общественото възмущение срещу модела и неговите титуляри. Да го кажем направо: г-н Борисов, а така също г-н Доган и г-н Карадайъ, като "скрити" коалиционни партньори на ГЕРБ, както и главният прокурор Гешев, под чието разпореждане прокуратурата нахлу в президентството, са същинските виновници за напрежението през лятото на 2020. Да, Борисовите министри на вътрешните работи Марин Младенов и Христо Терзийски трябва да подадат оставки като депутати, но ако това се случи, би трябвало да е само първата стъпка.

Всичко беше заметено под килима

А защо да подават оставки, ще попитате? Защото Младенов и Терзийски бранеха и обгрижваха въпросния срамен модел. Г-н Младенов заяви, че "като полицай от кариерата" осъждал "всякакви прояви на насилие" и "още в нощта" на 10 юли 2020 разпоредил пълна проверка на сигналите за полицейски побой над протестиращи. Там е работата обаче, че както се и очакваше, по-скоро се стигна до замитане на случилото се под килима, имаше замазване и прикриване на отговорността. Този „процес” продължи и при приемника му в МВР Терзийски (шеф на Главна дирекция "Национална полиция" по време на протестите), който днес също гръмко осъжда „всякакви форми на насилие” и се опитва да успокои обществото с тезата, че е разпореждал проверки.

Проверките завършиха със заключението, че само четирима полицаи са превишили правомощията си на 10 юли; същите са наказани дисциплинарно. Най-тежкото наказаният със "забрана за повишение" за срок от 2 години, е Андон Андонов, който по време на протестите е на ключов пост в СДВР - началник на отдел "Специализирани полицейски сили". Той обаче впоследствие намира пристан под шапката на Гешев - в Бюрото за защита на свидетели в началото на 2021. Кадри от случилото се на 10 юли показват как Андонов бие с палка задържани протестиращи и дава нареждания на колегите си.

Синхронът, с който действат органите на „бившия” модел, е завиден, а лайтмотивът - шокиращ: те бият, ние ги наказваме изключително строго – като не ги повишаваме. В наказанието и "трудоустрояването" на Андонов, изненада, разбира се, няма. Прокуратурата също бранеше, а изглежда и досега защитава останките от модела ГЕРБ-ДПС. Гешев и подчинените му не бързаха да се задействат, когато ставаше дума за барселонската афера, сигналите за подслушване на опозиционери или за клиповете, чийто основен герой, според мнозина, е Борисов. Няма нужда да припомням и как държавата трепереше, за да не развали хатъра на Доган и Пеевски.

Доклад за полицейското насилие?

С всичко, което е показал до днес, главният прокурор не е направил нищо, за да разсее подозрението, че е обслужвал въпросния порочен властови център. Ето защо се съмнявам, че ако Гешев изобщо подготви доклада за полицейското насилие от лятото на 2020, поискан от народните представители, въпросният доклад ще съдържа някаква сензация, някакви разкрития или признания. Ефект ще има, само когато Гешев бъде отстранен от поста главен прокурор, а сметката най-после бъде връчена на титулярите на модела.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП=герп+сдс

    63 5 Отговор
    +дпс.
    Закривай тази държавна хранилка!
    У нас най-много милиция и прокурори, а в същото време най-много корупция и престъпления!
    Няма такава държава!
  • 2 Гешеф

    49 8 Отговор
    Сега почнаха протестите срещу мене и взех при мен биячите на Бойко Борисов назаем.
  • 3 Лост

    45 5 Отговор
    Да кажи кога е махнал Андонов и къде работи сега?
  • 4 Президентът Радев

    70 7 Отговор
    Господин Карадайъ коя е вашата Родина майка!?

    Коментиран от #54

  • 5 ГЕРБ

    13 57 Отговор
    А какво ще кажете за пострадалите полицай или тях кучета ги яли .

    Коментиран от #11, #31, #34, #38

  • 6 01478

    52 6 Отговор
    Този от снимката прилича на сталински полит комисар от времето пред втората световна война! Каскет отиваш си дали с добро или с лошо, по лесния или по трудният начин, хванал си дръжката на вратата от външната и страна да я затваряш! С лопати трудно ще изчистим целия този смрад който ни остави Боко Тиквата и ДПС, трябва си едрогабаритна специализирана техника! Гешев да те няма проста купена, некадърна коза!

    Коментиран от #76

  • 7 ПРОСТО

    45 6 Отговор
    НЕ ЗНАЯ. КАК ТОЗИ ЧОВЕК ЖИВЕЕ
    С ТОЛКОЗ ГРЕХОВЕ. ЕГАТИ И ТЕМ.. Е.. Р. УТА. СЪД ЗАТВОРЗА ЗА НЕГО ШИШИ БИБИТКО И ВСИЧКИ ОТ КОПАНКАТА.
  • 8 Чичо Гошо

    5 22 Отговор
    Бойко да се обяви за светец
  • 9 Светослав

    8 23 Отговор
    Тези хора искаха държавен преврат! За тях 89 щеше да е друго, нещо като Прага и Будапеща! А за организаторите, като в Турция 2016г
  • 10 Синдикат на Ало Измамниците

    41 8 Отговор
    ГешеФ показа, че е една малка сива мишка! Едно малко полско мишле, нищо повече!

    Коментиран от #25, #36

  • 11 Последния Софиянец

    38 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Аз по къси панталони и фанелка с голи ръце,а полицаите с броня , щит,каска,палки , чукове, гранати, пистолети, боксове, спрейове.

    Коментиран от #18, #52, #61

  • 12 ИСТИНАТА

    10 1 Отговор
    И чалгаря е зад Гешев защото при него мутрите му станаха недосегаеми

  • 13 Gowo

    27 7 Отговор
    За всичко е виновен Станислав Трифонов.Отстъпник и фалшив герой

    Коментиран от #39, #56

  • 14 Герб ДПС и ИТН

    19 4 Отговор
    Са обещали на каскета да го бранят и никой да не е в състояние да го свали и потърси сметка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ти ли беше до Мая когато ви биха с палки, блъскаха с щитове и оcлепиха с паралитичен газ?

  • 19 На кратко

    29 4 Отговор
    Интересно, ако Каскета и оня от охраната му Донито бияча тръгнат в пиков час сами през центъра на София докъде ще стигнат.

    Коментиран от #22, #77

  • 20 Данс

    26 4 Отговор
    Гешев е мръс.а мутра ченге.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 1 Отговор
    у нас мафията има ДЪРЖАВА
  • 22 Последния Софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "На кратко":

    До ЦСГ.
  • 23 Gowo

    11 3 Отговор
    Който се прикрива зад закона.Гешеф е пример за това.Защо още 90 процента от законите в България не са променени от соца.И как бавно но сигурно се налага уж забранения първи такъв.Че партията е над всичко И над всички.Дори срещу националната сигурност.Това го прави недосегаемм.Това го прави.А не протеста
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Gowo

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Който се прикрива зад закона.Гешеф е пример за това.Защо още 90 процента от законите в България не са променени от соца.И как бавно но сигурно се налага уж забранения първи такъв.Че партията е над всичко И над всички.Дори срещу националната сигурност.Това го прави недосегаемм.Това го прави.А не протеста
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    БМБ ИВАН ГЕШЕВ ДАНИ ДИМИТРОВА поллицайте биячи сте садисти и психопати
  • 27 Сатъра на Хана

    16 4 Отговор
    Време е от ОПГ Иван Гешев да почнат да се натравят с олово , .... Тоя Рапон си мисли че е безсмъртен и
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САЩ

    17 2 Отговор
    НС какъв орган е???
    Не можа да накара премиера БМБ да се яви и отговори на питания. Ако си спомняте скъса минискус и се развяваше по долни гащи из коридорите на болицата, че взе и обърка кой крак болен и кой здрав.
    Сега не могат да накарат и Гешев да се яви и отговаря на питания.
    Защо НС не изпратят биячите на протестиращите да доведат и двамата? Ми да има резон в предложението.
  • 31 Ще кажа

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Точно това - не ми дреме за пострадалите полицаи, защото те са мръсни гербави кучета. Тиквата превърна ръководството на тази държава в полицеиско-мутренска шайка. Нужна е пълна чистка в Мвр и прокуратурата, защото това са гнездата на опганизираната престъпност.

    Коментиран от #64

  • 32 А аз искам да знам

    20 3 Отговор
    Русата полицайка дето риташе вързаните коя е? Защото 2 шамара и стигат, и ще засмуче без свян!
  • 33 митака

    9 6 Отговор
    На никой от бивши и настоящи управляващи не им пука за държавата и народа. Ни на Бойко, ни на Гешев, ни на който и да е друг.
    Стопихме се от 9 млн. на 5 млн., и за това са виновни комунистите, Русия, Путин и други които за нищо не са съпричастни.
    Никога по-вече ГЕРБ.
    Генерал Радев крайно време е за Президентска Република.

    Коментиран от #46

  • 34 Бях на площада винаги

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Няма пострадали полицаи. Да , някой ударен от шише ..по каската

    Коментиран от #42

  • 35 Буха ха

    17 5 Отговор
    Само в държава където населението е безкрайно тъпо стадо добитък, което жално мучи по пътя към кланицата може да виреят разни Гешевци, Борисовци, Мариновци, Трифоновци и пр.
  • 36 Буха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Мишките са почти 7 милиона.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АНТИ ГЕРБ

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Че кой ги е карал да стават полицаи...?!Високата заплата,дремейки цял ден на сянка в патрулката,множеството социални придобивки,20-те брутни заплати...?!Или Първата категория труд,която се дава само на хората с РИСКОВИ професии и ТЕЖЪК физически труд,като миньорите например...

    Коментиран от #43, #72

  • 39 Помним ВиденOFF

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Gowo":

    Кoлкoтo и дa ce мъчeтe дa пришиeтe към aнтикoмуниcтa Cлaви,
    кoмунягaтa Бoриcoв и другите ляво десни креатури на БКП-
    нямa дa ви ce пoлучи!
    Всички помним кой първи каза
    ВиденOФФ!
    /Виденов ВЪН!/
  • 40 Крис51

    9 1 Отговор
    С няколко думи казано, Каскетът чете законите, както Дяволът - Евангелието. Поне да не беше толкова ниско ниво. Но всъщност по-добре, защото всъщност неговите изцепки доведоха до надигането на народното недоволство. А хвалбата как едва ли не историята с чичковците шпиони, дето си снимат с телефоните екраните на компютрите, била шпионският скандал на 21 век и се равнявала на Петорката от Кеймбридж и Ким Филби, беше направо потресаваща. Равнява се по Шефа си, дето днес е казал, че само той е достоен да бъде премиер. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
  • 41 ежко

    9 0 Отговор
    Както се казва, който изпълнява поръчки и нареьдания -повишават го,че и му дигат заплатата.Тъпи, но верни полицаи на високи постове със заплатки за каквито не са и мечтали,изживяващи са като незаменими ,единствени и тарикати, ще живеят по-дълго и по-добре от онези които пълнят бюджета......
  • 42 ЛЪЖИ

    1 9 Отговор

    До коментар #34 от "Бях на площада винаги":

    Има много пострадали полицаи !!! В друга държава кой ви би позволил да се биете за пари ???
    И аз бях там …

    Коментиран от #57

  • 43 Така е

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "АНТИ ГЕРБ":

    Какво правят на площада ???

    Коментиран от #47, #51

  • 44 Гост от село

    11 2 Отговор
    Момчета и момичета тук... Навидели сме се на какво ли не... И на тоз м* рник скоро ще му гледаме сеира... Държи се като селски тарикат и градски гам*мен и ше падне като такъв... Ако искаш да видиш възмездието...седни на брега на реката и все някога от тсм ще мине т-па на врага ти... Китайска мъдрост... Та часовника за тоя пестъпник цъка обратно броене !
  • 45 Моля ви...!

    11 2 Отговор
    Не го показвайте тоя,че имам алергия от боклуци и се изприщвам...🙄☹️😔😤😰!!!
  • 46 ррр

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "митака":

    Публикувано във факти.бг: Стопихме се от 9 млн. на 5 млн., и за това са виновни комунистите, Русия, Путин !
    Алоуу, хачетата ,розовите бързо!!!

    Коментиран от #50

  • 47 Ти да не си Комунист...?!

    7 5 Отговор

    До коментар #43 от "Така е":

    По тяхно време бяха забранени протестите...?!Ах да,сетих се...!Какво искам...,та той Борисов е Дърта Комуняга...!Още с комунистическият си манталитет,закърмен от учителя си-Тодор Живков...!!!
  • 48 Asdfg

    11 2 Отговор
    Гешееееееееев,къде е РИТОНА? Гешеееееееееееееев,ти К О В Р А Т А на Буци ли си?
  • 49 xaxa

    8 5 Отговор
    Тоз нали знае , че ще дойде денят в който няма да има охрана и имунитет!!!!!

    Коментиран от #63

  • 50 Споко...!

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "ррр":

    И след 100 години,пак комунистите ща са им виновни...
  • 51 Кой...?!

    9 3 Отговор

    До коментар #43 от "Така е":

    Полицаите ли...?!Ами да пазят с ритници и бой своят работодател-Дъртата Комуняга-Бойко Методиев Борисов...!!!
  • 52 Селенджър

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Последно тебе биха ли те или само те И. Ха
  • 53 Непроститиращ

    4 9 Отговор
    Кога взимахте парите от Дубай нИ рИвахте ,кат ва отупаха малко ревнахте с пълно гърло
  • 54 Карадая

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Президентът Радев":

    Моята пра пра пра майка е Габон таме слезнааме с индженеро от дървеата
  • 55 Гацо Бацов

    6 2 Отговор
    ГЕРБ са най-великите....дузпаджии. Те доведоха Каскета и калинките. гроб=герб
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ИСТИНА

    10 3 Отговор

    До коментар #42 от "ЛЪЖИ":

    За това полицаите са Първа категория труд,защото се водят Рискова професия...!Голям праз,че ги праснали по каската,или щита с шише от минерална вода...!Все пак са полицаи,а не...ученички...- нали...?!Част от професията,която всеки си избира...!!!

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 10 Отговор
    ТАВАРИЩ РЕЗИДЕНТ , КОЯ Е ТВОЯТА РОДИНА ? РУСИЯ , ЩАТИТЕ ИЛИ БЪЛГАРИЯ ,?

    Коментиран от #60

  • 60 ОхлюФ

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    той да е казал пред американците или руснаците, че техните страни са негова родина?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 То няма да е

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "ИСТИНА":

    Голяма работа и тебе ,като те праснат една палка.Какво ,толкова ревеш.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 На мен

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ще кажа":

    Пък не ми дреме за червените лу мпе нчета ,които се продават за 50 лева.Даже малко са ги били.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българка

    1 3 Отговор
    Дори не си струва изгубеното време да чета словесната диария на другаря (червен дебил ) Чолаков.
  • 67 жжжжжж

    2 1 Отговор
    вълчев каза ,че гешев не длъжен да се яви. това е закона. а какво сънуват комунизите е друга работа.
  • 68 ГЕРБ

    2 1 Отговор
    ОТКАЗАНА ГЕШЕВ ПОКАЗА ЧЕ НЕ СЕ СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА А И НЕ СЕ ЗНАЕ !!!! НЕ ЧЕТАТ ЧАЛГАРИТИ!!!!!ААААААА??????
  • 69 ДОКО

    1 1 Отговор
    лицето иван гешев е опора за мафиотските партии герб и дпс и сдс...старта на прочисването започва с отстраняването на гешев и последващи наказания на лицата участвували в кражбата на европари както и провели кампания за насилие при протестите..ако гешев остане на власт то и герб и дпс остават он лайн...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Матей

    0 0 Отговор
    Тоя тип е безподобен наглец,защото няма кой да го подбере,в нс са само нагаждачи и подлизурки,историята се повтаря като фарс.Н.Гешев--И. Гешев,Бекерле--Х.Мустафа.Червената армия ще дойде бързо ,само веднъж да почнат.
  • 72 Анти Хунта

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "АНТИ ГЕРБ":

    Полицаите са служители на реда,
    като такива те изпълняват заповеди ,
    на Министъра на МВР ,или Премиера,
    или
    не формално, както в България ,
    на Главния Прокурор!

    Не трябва да се преследват лично ,
    защото тези хора,
    са лицето и респекта на управлението ни!

    НЕКА ИМА ОСЪДИТЕРНИ, СТРОГИ ПРИСЪДИ ,
    НО КЪМ МИНИСТЪРА НА мвр и Премиера ,
    всичко друго е изтриване на ръце,
    със съвеста на редовия полицай!
  • 73 куцата МРАВКА

    0 0 Отговор
    Кой сложи ГЕШЕВ на поста ? Този , който никога и за нищо не е виновен ! Този , който има прякор Буда , Тиква и Мутра ли ? Какво повече чакате при това положение ?
  • 74 Много важно

    0 0 Отговор
    Некви ченгета били некви протестаджии. Нищо специално.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "01478":

    Пак ще чака те СССР армия да доиде и да Ви постави на власт Пак МАЛЦИСТВОТО ДА УПРАВЛЯВА МНОЗИНСТВОТО За МАЛОУМНИТЕ народа казва чрез избори кои да управлява и кои отива на сметището
  • 77 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "На кратко":

    Защо фатмака не пусна прокоратурата в сградата Много бързо забрави