Last news in Fakti

6 Септември, 2021 19:55 4 776 30

Политиката на Сърбия е антибългарска

  • цариброд-
  • българия-
  • европа-
  • сърбия-
  • сърби-
  • антибългарска-
  • зденка тодорова-
  • западни покрайнини

Един от големите проблеми на Западните покрайнини е тяхното трайно обезлюдяване

Политиката на Сърбия е антибългарска - 1
Снимка: БГНЕС

Българите в Цариброд нямат никаква полза от това българските и сръбските политици да си заявяват своята дружба в нашия град. По-добре да не идват, а ако идват – да имат конкретни предложения за инвестиции. Това заяви за БГНЕС писателят и публицист Зденка Тодорова.

Положението на българите в Западните покрайнини днес остава непроменено от началото на 90-те години на миналия век, когато въпросът за техните граждански права беше поставен за пръв път. Това констатират авторите на Третия том с доклади и документи „Съдбата на българите в Западните покрайнини“. „Сърбия провежда последователна политика нищо да не се прави за българите. Образователни и понякога икономически въпроси се поставят на масата на преговорите между София и Белград, но остават с впечатлението, че те се поставят само, за да се отбие номера“, с горчивина отбеляза тя.

Ако картината беше друга, тогава можехме 30 години по-късно да се похвалим с някакъв напредък, посочи Тодорова. „Нищо не сме извоювали. Сърбите имат силна дипломация да обещават, но не изпълняват нищо. За съжаление, днес не сме решили нито един въпрос, включително и за името на Цариброд“, каза тя. Един от големите проблеми на Западните покрайнини е тяхното трайно обезлюдяване. „Ние говорим за образование на български език, а няма да имаме ученици. Тази година в Босилеград са се записали общо 30 ученика, а по мое време само в един клас имаше толкова деца“, даде пример Зденка Тодорова.

Тя е много критична към идеята сръбската страна да предлага на българчетата да учат от преведени сръбски учебници, където отново ще бъде застъпена сръбската гледна точка. „Проблемът не е с българската идентичност, всички знаем, че сме българи. Районите с българи се обезлюдяват. Лека-полека хората търсят поминък към България и все по-малко към вътрешността на Сърбия. Фактът е следният: българското национално малцинство изчезва, то не загива, като една част от него е асимилирана. За това вина имат и българските политици, не само сегашните, но всички от 1919 г. до днес с изключение на периода 1941-1944“, каза Зденка Тодорова.

Тя е категорична, че въпросът за правата на българското национално малцинство в Сърбия трябва да се превърне в държавна кауза. Според нея спазването на правата на българите трябва да бъде включено като условие в преговорите на Белград с ЕС. Зденка Тодорова предупреди, че независимо кой е на власт в Сърбия – Александър Вучич, демократа Зоран Джинджич или Воислав Кощуница, политиката на Белград е последователно антибългарска и се свежда до: асимилирай и обезлюди. „За съжаление, не виждаме последователност в България. Сърбите се възползват от така наречената политика на нищонеправене от страна на София и продължават да обезлюдяват Западните покрайнини“.

Българската православна църква също е абдикирала спрямо българите в Цариброд и Босилеград, дори повече, отколкото външната ни политика, подчерта Зденка Тодорова. „Преди доста години известният български историк проф. Георги Бакалов ми каза: Водете сметка вашият въпрос да не се превърне в исторически, а политиците натам ви тикат. Когато нашият въпрос се превърне в исторически, тогава няма да бъде интересен“, посочи тя.

Според нея България не е направила достатъчно, за да облекчи положението на своите сънародници в Западните покрайнини по време на пандемията от коронавирус. „Костадин Ангелов беше най-безчувственият министър на здравеопазването, който познавам. Писахме писма България да има отношение към всички българи, а не само към тези, които идват като сезонни работници. Границата за нас беше прекъсната. С подобно отношение София показва наистина колко се интересува от съдбата на българите в Западните покрайнини“, отбеляза Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    53 3 Отговор
    Всеки политически режим в България след 1989 забравя за нашите сънародници в Сърбия поради това,че няма никаква далавера от тях.Само погледнете Северозападна България ,така ли искате да живеете ако сте в БГ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 русенец

    59 5 Отговор
    То политиката на България е антибългарска! Защо другите да ни зачитат?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бор

    21 3 Отговор
    Добро утро!
  • 9 Хахаха

    47 10 Отговор
    Според Ньайския договор Югославия взима Западните покрайнини.
    Днес Югославия няма, ерго Западните покрайнини са български.
    Политизите ни трябва високо на глас да заявят, чрез международното право, че Сърбия незаконно е окупирала българска територия.
    Сърбия НЕ Е правоприемник на Югославия!
  • 10 БКП=герп+сдс

    26 3 Отговор
    +дпс.

    Благодарение на "добрата" политика на пожарникаря!
  • 11 Да ги връщат

    39 5 Отговор
    Србите да връщат Западните покрайнини. Крайно време е. Те първи започнаха война с нас още 1885 г.
  • 12 Фургон

    21 6 Отговор
    Сръбските КПП по границите през последните 30 години са мобилни КПП-та, защото не знаят утре къде ще им преместят границата.
  • 13 много

    6 4 Отговор
    важно....
  • 14 Тодор живков

    3 21 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 15 Края на бегето започва след 1876г

    10 15 Отговор
    И е началото на българско болшевишко комунистическо милиционерско мутренско дс робство
  • 16 Сатъра на Хана

    10 4 Отговор
    Джамбазоглу, пак си надул зурната, фес прост
  • 17 Българите са лесни за клатене

    8 12 Отговор
    Подхвърляш им митът за турското робство, те се обръщат към турците и всички на балканите ги клатят
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ром от лом

    16 5 Отговор
    В романа на Алеко Константинов " Бай Ганьо " има един епизод когато главният герой - бай Ганьо се обръща към сръбския митничар , че не е сърбин , а е българин и сърбите не сърби , а се сърбеят същото като при циганите започват да се българеят и стават по-българи от българите - проф. Александър Чирков , Захари Стоянов , Пею Яворов , Тодор Живков , Иван Костов , Азис , 100 кила и батБойко !!!!

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 20 историята съди

    8 2 Отговор
    Винаги е била, и се обслужва от Русия, Австрия и Франция.
  • 21 цигойнер

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ром от лом":

    Един ром с кон , пътуваше във вагон с влак от София до Лом .
  • 22 Разлика между българи и роми няма

    6 22 Отговор

    До коментар #19 от "ром от лом":

    Едно племе са
  • 23 Джуревец от Банкя

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ром от лом":

    Чирков - да, Костов - да, бат Бойко - да , роми са, но за другите не са.
  • 24 Така е да

    11 2 Отговор
    Просто всеки ром който се научи да чете и пише става българин и почва да нарича другите роми сигани
  • 25 Добро утро България!

    2 1 Отговор
    Че това да не е нещо ново?!
  • 26 Дончо

    16 2 Отговор
    Има разлика между българи и сърби от една страна и македонците . Македонците са уж българи , ама не съвсем , в зависимост от интереса са ту българи , ту сърби , ту гърци . Македонец не е национална принадлежност , а е професия - говорят славянски , а душата им е гръцка , нямат светогледът на откритите и честни сърби и храбрите българи , а само хладната рационалност и пресметливост на лукавите цинцари .
  • 27 Заедно

    5 16 Отговор
    Българите и сърбите са братя. Славяни по душа и сърце.
  • 28 БизБъз

    3 2 Отговор
    Какво разбира писател публицист от бизнес. Като чуе инвестиции пресмята колко ще пуснат за реклама и платени публикации. За каквото на вестникар платиш, това ще изтипоса на първа страница.
  • 29 Сестра Галева

    6 4 Отговор
    Трябваше да преместим границата на касите на Белград докато се чудеха как да се трепат с харватите ние от тук щехме да си вземем всички земи и нямаше да има проблем с българското малцинство
  • 30 Минкова

    0 0 Отговор
    Сърбите под нечии сили водят пропаганда срещу България. Те не разбраха ли, че са Българи и са наследници на Българският език.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове