Last news in Fakti

24 Май, 2021 05:25 7 041 32

Вучич: Цариброд или Димитровград? Гражданите да решат

  • александър вучич-
  • румен радев-
  • цариброд-
  • сърбия-
  • западни покранини

Няма проблем с фамилните имена на жените, всяка може да си го смени за 15 минути, увери сръбският президент на срещата с Румен Радев и българската общност в Западните покрайнини

Вучич: Цариброд или Димитровград? Гражданите да решат  - 1
Снимка: Президентството

"Можем да решаваме проблемите на българското национално малцинство в Сърбия, да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, че са българи, да се чувстват свободни, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност".

Това заяви президентът Румен Радев, който заедно със сръбския си колега Александър Вучич проведе среща с представители на българското национално малцинство в рамките на посещението си в град Цариброд (Димитровград) в Република Сърбия. Това е втората съвместна среща на Румен Радев и Александър Вучич със сънародниците ни в Сърбия.

"И българската, и сръбската страна са последователни в политиката си за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия", посочи Румен Радев. Държавният глава благодари на своя сръбски колега за поетите през 2018 г. ангажименти към сънародниците ни в Сърбия и за усилията за тяхното изпълнение, включително за финансирането на медиите, които излъчват съдържание на български език.

"Законите в Сърбия през последните години се развиха така, че по един европейски модел да отстояват правата на малцинствата и ние ценим това", заяви българският президент.

По думите на държавния глава е необходимо да бъдат положени още усилия, така че сънародниците ни в Сърбия да имат по-добър живот, което все повече ще укрепва и отношенията между двете съседни страни.

„Укрепването на връзките със сънародниците ни в чужбина и защитата на техните права е неизменна част от външната политика на България“, отбеляза президентът.

Най-важният фактор за това хората да се задържат в региона и да живеят добре е привличането на инвестиции, изтъкна президентът и обяви, че представители на българското Министерство на икономиката ще посетят Цариброд в близките дни, за да потърсят заедно с кмета на града практически решения.

„Трябва да обясним на повече български инвеститори предимствата да бъдат тук, а съответно сръбската държава да осигури необходимите условия, така че българските инвеститори да се чувстват комфортно, да се чувстват защитени и да могат да остават и да развиват производство и услуги тук“, заяви държавният глава.

"Очаквам повече единство, очаквам откровен диалог, очаквам повече активност, така че да може и българската и сръбската държава да бъдат от полза за вас", призова президентът Румен Радев.

По думите му, важно е този диалог да продължава да бъде конструктивен и открит, така че да ангажира и двете държави в името на общия интерес за подобряване на живота на българското национално малцинство в Сърбия.

Насърчаване на инвестициите и икономическа перспектива за района, облекчена процедура за издаване на български паспорти, намаляване на административната тежест при промяна на окончанията в женските фамилни имена и по-лесно преминаване през българската граница в условията на пандемия поискаха на срещата с двамата президенти представителите на българското национално малцинство.

Президент Вучич увери, че сръбската държава ще инвестира в разширяване на индустриалната зона в района, което ще даде повече възможности за работа и за представителите на българското национално малцинство. Александър Вучич пое ангажимент и за преглед и модернизация на транспортната инфраструктура в района.

"Това не е най-бедният край, има много бедни райони в Сърбия, но ние знаем и други в ЕС, които не са по-богати от нас", каза Вучич.

В отговор на въпрос президентът Радев посочи, че там, където има проблеми с превода на български учебници, българската страна може да окаже необходимата експертна подкрепа.

„Нека си поставим ясни срокове и още от следващата учебна година да се усети напредъкът в това отношение“, посочи президентът Румен Радев. Министърът на образованието Николай Денков, който също бе част от делегацията на държавния глава, се ангажира Министерството на образованието и науката да окаже съдействие в тази насока.

Представителите на българското национално малцинство повдигнаха и въпроса за окончанието на женските фамилни имена и призоваха за допълнителни действия, с които да се облекчи процедурата за промяна, която сега е свързана със заплащане на такса от заявителя и изминаване на дълъг административен път.

Вучич отвърна, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно било само за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния регистър.

"Всичко е позволено, още с подзаконов акт сме регламентирали това", заяви Вучич.

Връщането на историческото име Цариброд, което напълно да замени все още използваното паралелно име Димитровград, също бе сред въпросите, които сънародниците ни поставиха по време на срещата. По думите на Александър Вучич въпросът за името следва да бъде решен на местно ниво съгласно желанието на местните граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давай генерале

    106 26 Отговор
    Измий срама който тиквата докара през това срамно 10 годишно управление и външна политика.

    Коментиран от #18, #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Европеец

    78 2 Отговор
    Много добричък тоз Вучич , макетата да взимат пример от него ..какво се прави , когато искаш страната ти да влезе в ЕС.
  • 4 Ясно

    33 52 Отговор
    Радев е отишъл да прави българска пропаганда но Вучич добре му е казал че има държави които са уж в ЕС но са по със по бедни райони има предвид мизерията в България Радев първо да си оправи собствената страна преди да се заяжда .

    Коментиран от #15

  • 5 Гъгъ

    68 14 Отговор
    Ето това е външна политика, а не мърлянето на гроб, които забъркаха кашата Македония.
  • 6 бушприт

    24 2 Отговор
    Лети Баба Яга гола из гората, яхнала метла и насреща й излиза горският магьосник.
    - Ти какво, бабиер, да не си изкукуригала?! - изкрещял й той. - На стари години се мотаеш гола из гората и смущаваш обитателите!
    - Това ми е еротичната рокля! - вреснала му Баба Яга.
    - Аааа,яснооо... - смутил се магьосникът. - Ами, таковааа... поне да беше я изгладила малко!
  • 7 Ние решихме

    5 48 Отговор
    Искаме при Ердоган
  • 8 Нейко Томов

    38 5 Отговор
    Браво Радев
  • 9 Уйке

    52 7 Отговор
    Президентът Радев ходи на всякъде в България и в Сърбия, свободно между хората и разговаря с тях, без да го е страх, че ще го гръмне някой, а Борисов го е страх! Защо е так? Нали и той уж е,, смел"генерал!!!
  • 10 Итака

    8 49 Отговор
    И ВСЕПАК не разбрах какво трябва да прави един
    Български президент и един бългаски министър председател ???? Да се бъркат в Суверена Сърбия и да искат смяна на името на града ??!
    Глупаво е да се домъкнеш София да искаш да сменяш името на града. Това нито ще помогне на дружбата на двата народа. Както при американския посланик любезен умен политик с доста опит обеща на някакъв настоятелен не тактичен човек ще направи референдум за името.
    Който ще завърши с текущо име. Пак СЕ ПИТАМЕ
    КАКВО ПРАВИ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ???
    КАКВИ ПЪШНОМОЩИЯ ИМА ТОЙ ???
    КАКВИ ЦЕЛИ ИМАШЕ ТОВА ПОСЕЩЕНИЕ ???
    СЕГА ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛИ Е???! ЗАКВОНИЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ??? Станахме за смях

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 no name no face no number

    6 27 Отговор
    За Сърбия ще си остане Димитровград, а тукашнитее еврогейци да си го наричат както си искат продсжниците

    Коментиран от #27

  • 13 Абе кво става тук

    4 5 Отговор
    Не искаме новини на турски а искаме новини на български? Нещо сбъркано има ! Май трябва всички околни държави да се съберем в една обща и всеки човек с равни права??
  • 14 Родолюбец

    24 4 Отговор
    ЦАРИБРОД ЗАВИНАГИ !
  • 15 Дебилчев

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ясно":

    Не сме по-бедни, ходил ли си в сърбия
  • 16 Разбира се

    18 8 Отговор
    че трябва да е Цариброд, но и името на Димитровград до Хасково в България трябва да бъде сменено. Не върви изобщо да искаме от сърбите да сменят името, а ние да държим все още такова недоразуме за името на града в Тракия. А има и много други. Като например Благоевград, Септември, Велинград, Първомай и т.н. Също така всички турски имена трябва да се заменят с български такива. Да сте чули случайно в Одринска Тракия населено место с българско име?
  • 17 Сюлейман Великолепни

    2 7 Отговор
    Прост народ проста държава
  • 18 От Чужбина

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Давай генерале":

    Добре казано !

    Поздрави за Генерал Румен Радев ,
    Поздрави за Премиера и правителството му,

    от Българите,
    които се интересуват,
    как се управлява родината им!!

    Г-н Президент,

    Благодарим на българите- протестанти,
    благодарим на вас, че ги подкрепихте,
    в момент, в който Хунтата ,мачкаше
    гражнските права , хората и бизнеса ,
    и присвояваше нагло, благата на България!

    Продължете с отстраняването на ,
    политическата "гангренясала част" ,
    до чист , гол кокал!

    Виновните задължително,
    изправени пред закона,
    заедно с тези ,които го " поправяха"?!
  • 19 от покрайнанин

    13 3 Отговор
    да се върне старото име цариброд не искаме града ни да носи името на един сатрап които искаше с тито да направи конфедерация между България и Сърбия
  • 20 Божидар

    10 0 Отговор
    за последните 200 години в Беломорска Тракия, Македония, Сърбия и Албания са сменени имената на повече от 400 населени места с български имена
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 09765

    15 1 Отговор
    всички знаем,че нещата не са розови в Сърби за българите там...Сърбия се чуди как да ги асимилира от години и почти е успяла,България да не се връзва на сладките приказки ще направим това и онова...българите ,задно със земята трябва да се върнат на България и тогава ще си оправим отношенията със сърбите.Как може да вземеш чужда земя с чужд народ и да го мачкаш?Грехота!Върнете ги лъм България и никога нямате проблем с нас!Ако сте християни.

    Коментиран от #23

  • 23 Доротея

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "09765":

    А те дали искат! Сам лидер на българите там заяви, че е организирано изучаване на български език в училищата, но много малко деца се записват и си предпочитат сръбския! Запомни! Когато 2 народа са близки, асимилацията е естествена! Забелязали ли сте, че африканци говорят безупречен български без диалект, а руснаците си личат, ако и да са живели 50 години в България! И имената не са проблем преди 200 години будни българи са се окончавали на сръбското -ич - Парчевич, Начович, Стоянович, Христович, както и се гърчеели.

    Коментиран от #25

  • 24 То Радев

    5 5 Отговор
    е точно от Димитровград на р.Марица. А да го видим като се прави на голям патриот с Цариброд, ще върне ли истинското име Раковски на родния си град? А днешният Раковски ще бъде Секирово, за да не се бъркат двете населени места. Иначе и двата Димитровграда са срамни имена. Още едно такова е Стамболийски. Въобще в България днес все още има много дебилни имена от един престъпен строй!
  • 25 Млъкни неразумни

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Доротея":

    Ич е старобългарска наставка, която е била широко употребявана в миналото за фамилните имена на българите. Сигурен съм, че името Съби Попович не ти говори нищо! Това е истинското име на Георги Раковски, родом от Котел. Вероятно знаеш, че този човек Съби Попович не е сърбин!

    Коментиран от #30

  • 26 бай Даньо

    7 1 Отговор
    Добре беше да сме братя със сърбите но историческия опит показва съвсем друго. Със сърбите само много строго днес България е по богата държава и с по добрата перспектива и имаме всички лостове за влияние.
  • 27 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    виж как са наскачали само со.росо.идите, на връх празника!
    кое и как да се казва, решават вместо комшиите. и вместо нашенци, които живеят там.
  • 28 Хехе

    2 1 Отговор
    никой не е наскачал, тази граница ще загуби напълно ролята си ако България и Сърбия влезнат заедно в Шенген. Това е от голяма полза и за двете държави. А българите имат пълно право да искат да се върне автентичното име Цариброд. Какво общо има Георги Димитров тук???
    Сигурно много малко хора знаят, че в община Прешево в южна Сърбия на границата с Македония има две села днес с имена Букаревац и Славуевац. Е, старите имена на тези села са Българовци и Българиня ☺. Да не говорим, че северно от Косовска Митровица в община Звечан има едно село Сърбовац със старо име Българичи. Там живеят само сърби сега, но албанците в Косово си го назовават Бугаричи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ичиргу боил Пешо келеша

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Млъкни неразумни":

    Така е колега - ще си купя "Москвич" от Требич
  • 31 На зло куче - зла тояга! На тъпо - две!

    1 0 Отговор
    Майтап, колега! Ама на Зайо му се е.а мамата! Ей на, на Вучич и през ум не му минава да ни прави кал (поне грубо)
    и затова върви напред. Макетата са тъпи и нагли, затова ще влезнат последни в ЕС, ако изобщо влезнат. Безродници!
  • 32 До 1

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Давай генерале":

    "Давай генерале" е невеж и фанатичен комуняга като своя идол другаря Румен Грипенов. Бай Тошо(чийто поклонник и последовател е пРезидента) какво направи за българите от Западните покрайнини за 33-годишното си управление? От 1956 до 1989 г.
    А националният предател Георги Димитров(Гошо Тарабата) принуждаваше нашите сънародници от Пиринския край да се пишат македонци и за малко да подари този край на титова Югославия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове