16 Декември, 2021 16:10 6 121 53

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Скритата държава в Скопие иска да възпита омраза към България, ветото не трябва да се премахва

  • виктор стоянов-
  • фондация македония-
  • военни гробища-
  • кавадарци-
  • република северна македония-
  • вето-
  • европейски съюз-
  • българия-
  • северна македония-
  • рмс

"Смекчаване на заявените от България позиции и твърди, ясни искания, не би довело до по-лесен живот за етническите българи в Република Северна Македония", смята той

 Виктор Стоянов за ФАКТИ: Скритата държава в Скопие иска да възпита омраза към България, ветото не трябва да се премахва - 1
Снимка: БГНЕС

Евентуална промяна е позицията на България относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз - заявка за това направи министър-председателят Кирил Петков в интервю за “Financial Times”. Възможно е вдигане на ветото за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС от наша страна, стига да се споразумеем по икономически, инфраструктурни, културни и исторически въпроси - това са индикациите, дадени в интервюто.

Какво ще донесе една промяна в политиката на България по отношение членството на Северна Македония в Европейския съюз за българското малцинство в РМС - по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с Виктор Стоянов, учредител и председател на Фондация “Македония”.

“Моето мнение, както и позицията на Фондация “Македония”, е, че смекчаване на заявените от България позиции и твърди, ясни искания, не би довело до по-лесен живот за етническите българи в Република Северна Македония. Натискът върху тях идва от институциите. Няма причина той да спре или да намалее, ако Република Северна Македония има зелена светлина за преговори за членство в Европейския съюз, както имаше през 2017-2018 година. Тогава натискът не беше различен. Не смятам, че трябва да променяме нашите позиции, които сме заявили ясно”, коментира Виктор Стоянов.

“Преди дни за пръв път в заседание на Европейския съвет в Брюксел въпросът за Северна Македония дори не беше поставен на България. Не мога да кажа, че има натиск върху България по този въпрос, тъй като България се аргументира много точно. Искаме права за българите в Северна Македония днес - гражданите на Република Северна Македония, които имат българско самосъзнание, да бъдат включени в Конституцията им като народ, който участва в състава на македонското общество.

Нашата позиция е ясна. Да търсим други подходи, свързани с икономика, е положително. Тези подходи обаче няма как да изменят основните ни искания. Не би трябвало гражданите на Република Северна Македония, но най-вече политиците и властта там, да си мислят, че ако се сработим добре по икономически въпроси, ще забравим нашите основни искания, свързани с правата на хората, с включването на българите в Конституцията, със спирането на възпитание в омраза и шовинизъм у децата, с промяна на учебниците, с промяна на исторически поглед, който в момента е антибългарски, със спирането на унищожението на културно-историческото наследство на българския народ на територията на Република Северна Македония”, категоричен е той.

Разговорът премина именно към случаите с унищожаване на български военни гробища в района на град Кавадарци, за които Фондация “Македония” сигнализира. Позицията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония по случая беше, че такива гробища там няма.

“Бяха изнесени документи от Държавния военноисторически архив във Велико Търново, които недвусмислено доказват, че български военни гробища край бившата гара Дреново е имало. Гробищата дори са четири на брой, а не две. Те не са унищожавани в края на 30-те години на 20. век. Документите доказват, че са съществували и след 1944 година. Няма данни за тяхното унищожение. Всички документи показват, че тези две военни гробища, за които аз подадох сигнал, са унищожени с преминаването на магистралата върху тях през последните 3-4 години. Преди това са съществували. Освен това, те са били гробища с отделни гробове - не масов гроб, не братска могила, в която в много тясно пространство да са погребани костите на нашите войници. До днес там има гробище с отделни номерирани поименни гробове. В Държавния военноисторически архив се пазят документи за това, документи, които скоро ще представя”, посочи Стоянов.

“Унищожението на военно-историческото българско наследство там е системно. Винаги съм казвал, че ние нямаме толкова исторически конфликт с Република Северна Македония, колкото огромен проблем със системното унищожение на всичко българско там и възпитанието на децата в антибългарски чувства”, обясни той.

Председателят на Фондация “Македония” определи исканията на България към Северна Македония като три основни: “Първо, правата на българите и вписването им в Конституцията. Второ, спиране рушенето и запазването на българското историческо наследство. Трето, промяна на учебниците, за да спре възпитанието в шовинизъм на децата”.

На въпроса как може да се постигне това, Стоянов отговори: “Аз съм на мнение, че имаме оперативна работа там, която може да се извърши от самите българи в Северна Македония, защото нашата държава не може да се меси пряко. Тази оперативна работа е свързана с политики, с участието на българите в избори там, за да влязат по демократичен път в управлението на Северна Македония, с реформи, които те трябва да инициират. Разбира се, България може да се грижи за своето културно-историческо наследство там и го прави - има местни комисии, съставени от българи, за поддръжка на опазените български военни гробища”.

“От 2009 година България поставя въпроса да се създаде смесена военноисторическа комисия за описването и съхранението на всички български военни гробища. В тази връзка Фондация “Македония” работи за създаването на сайта за българските военни гробища в Република Северна Македония, които са 471 на брой. Ще обиколим всички места и в този сайт ще създадем документален архив и архив за текущото състояние на тези места, за да можем поне да ги опишем и да опитаме да ги съхраним. Ако Република Северна Македония приеме предложението на България от 2009 година да бъде създадена тази смесена комисия, ще може тези гробища да бъдат описани и от самата държава, дори и да бъдат възстановени. Ние не искаме просто да ги опишем, но и да ги възстановим. Това може да стане само ако тези гробища не бъдат разорани”, каза още Виктор Стоянов.

“Голямата цел е да се запази и да се развие българското културно-историческо наследство на територията на Република Северна Македония. Това е част от нашето национално тяло, от нашата нация и история. Голямата цел, специално за военните гробища, е те да бъдат възстановени, а край гара Дреново, където те вече са разорани, поне да бъде поставена паметна плоча, че на това място е имало български военни гробища. Голямата цел е да се съхранят военните гробища, както и цялото ни културно-историческо наследство, което включва църкви, надписи на български език и т.н. Голямата цел на скритата държава в Скопие пък е да се унищожи това историческо наследство, за да може връзката с България да се скъса напълно и в подрастващите и децата да се възпита омраза към България, което е в ход, за да се чувстват те нещо различно от българи, но не само - също така и да мразят българите, да има шовинизъм между двата народа. Това са целите на дълбоката държава в Скопие, затова Република Северна Македония има наложено вето от България. Това вето не трябва да се премахва, докато не се разрешат тези проблеми”, категоричен е той.

В края на разговора Виктор Стоянов уточни, че подкрепя една част от новия подход, заявен от Кирил Петков. “Приемам частта за създаване на двустранни комисии за задълбочаване на икономическите отношения. Важно е обаче това да не променя нашите основни искания по отношение на Република Северна Македония”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Македонски

    88 2 Отговор
    Ветото на България към Македония може да бъде вдигнато само за 15 минути
    Достатъчно е македонските власти да се подпишат последното изречение:

    Ние сме македонци от 1945 година но всички наши деди и прадеди бяха българи

    Коментиран от #13, #15, #49, #52

  • 2 ТаУмВзе

    20 26 Отговор
    Каквото заповяда козяк това е! Защо си монтираха харвардските плавници мислите? На територията е така, маке провинция ще ни направят. Само гледкайте, докато спинкаме.
  • 3 Майна

    44 7 Отговор
    Ония канадско ХАРВАРДСКИ да внимава..
  • 4 Динку

    9 18 Отговор
    Не ме интересува Скопие .Не ме интересуваш ти.

    Коментиран от #51

  • 5 Много си кух

    7 13 Отговор
    Многооо
  • 6 Вторите

    59 2 Отговор
    Само турците при Одрин са прокарали магистрала върху български гробища от обсадата на Одрин. Македонците са вторите такива,при това са унищожили гробове на хора,които са воювали за Македония.
  • 7 Иди там

    1 10 Отговор
    И си живей
  • 8 Гонзо

    0 23 Отговор
    Колко взимаш да караш учебници?
  • 9 Майна

    32 7 Отговор
    Предупреждавам КИРИЛ, че както се върнахме за ПРОТЕСТИТЕ, ТАКА МОЖЕМ ДА СЕ ВЪРНЕМ , НО ТОЗИ ПЪТ ЯРОСТНИ И НЕ МИРНИ ..И ДА МАХА ТОЗИ ФАЛШИВ СЕРТИФИКАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ МУ СЕ ВИДИ ТЯСНА...
  • 10 Кубрат

    24 3 Отговор
    Все повече ми стават тези неприятни
  • 11 Ти си льольо

    3 15 Отговор
    Те ще те хулят ти ще им носиш.Кинти кинти това е
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 така е

    9 2 Отговор
    КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ПРОБЛЕМА ДА НАПИЩЕ В ЧИЧКО ГУГАЛ /ВАТАША/.
  • 15 Титиво време

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Александър Македонски":

    В Македония властта навсякъде е окупирана от куцовлоси,сърбомани,удбаши и техните хибриди,общо сто-двеста хиляди пезевенка. Народот не смее да мъцне като по Титово време.

    Коментиран от #31

  • 16 Съседите ни

    34 1 Отговор
    С действия и бездействия показват , че са с комплекси за малоценност. Искат да са велики, затова се опитват да гърчеят. Без много уговорки си смениха името на държавата. Ние ги приемаме като братя, а те ни мразят. Не виждат ,че при тях настъпва бързо албанизация. Тъпаци!

    Коментиран от #19

  • 17 корумпираните

    22 0 Отговор
    Скритата държава в Македония съвсем очаквано се държи мутренски и действа срещу интересите на собствения си народ. Точно каквото прави и скритата държава в България. От една и съща реколта са. Едни и същи са ѝм създателите. Жилката им е една и съща.
  • 18 Jacques Yves Moineau

    22 0 Отговор
    Ние тези работи си ги знаем. Но те трябва да се адресират постоянно до тъпите политици в ЕС. Интересно ми е как биха реагирали германците, ако австрийците започнат да говорят че Германия е окупатор...

    Коментиран от #28

  • 19 Леле

    0 9 Отговор

    До коментар #16 от "Съседите ни":

    "Ние ги приемаме като братя, " хахахааахс
  • 20 Иван грозни

    4 21 Отговор
    Както в България се възпитава омраза към Турция така е и там, защо се учудвате? Простотията не ходи в гората!

    Коментиран от #46

  • 21 Тошко

    4 19 Отговор
    Този новия Джамбазки ли е?
  • 22 Тоа па

    0 12 Отговор
    Какво искаш ти е далече от сегашните реалности.Утре ЕС ще те задължи да си булка на някой от Буркина Фасо,щото така ! Никой не пита въшливата територия ,бръсне ли се Владика!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перо

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тоа па":

    Това е логиката и мисленето на прост селяндур. Защо мислиш,че всички в БГ са роби и цървули като теб!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    14 1 Отговор
    И Виктор Стоянов и Комисията са прави и това мнение трябва да се наложи на “макетата”!
  • 28 Германците

    0 16 Отговор

    До коментар #18 от "Jacques Yves Moineau":

    Не са правили лошотии вов Австриа. И не е имало партизани там.

    Коментиран от #45

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ще има и още

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Титиво време":

    Не са толкова много. Едва ли са повече от 15 - 20 хиляди но за една "дълбока държава " и тази бройка е достатъчна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Ганчо

    1 7 Отговор
    Във всяка държава към малцинствата се насажда омраза няма значение коя или къде или към кои
  • 35 Вуте

    9 0 Отговор
    Благодарение на комунистите интернационалисти възпитаници на Кремъл подарихме Македония на сърбите те понеже са алчни шопи възпитаха омраза към България
  • 36 развийш ли

    7 4 Отговор
    Кикито и Кокорчо в сегашното правителство по всичко личи че ще продадът България Всички гласували за тях и Чалгарокомунистическите им партийки и коалицийки ще се превърните в предатели
  • 37 Во момента

    2 21 Отговор
    Блгарија бие по Македонија сос всички оружја на специјалната воина. Радев командува атака.
  • 38 Младеж

    1 14 Отговор
    Каквото и да правите не може да им промените самосъзнанието, щем нещем ще влезнат в ЕС
  • 39 Пенсионер

    1 12 Отговор
    И те като нас имат право да са в ЕС
  • 40 Селянин

    1 9 Отговор
    Комшии трябва да търгуват а не да воюват!
  • 41 Рашко

    0 13 Отговор
    С такова средновековно мислене сме за никъде, осъзнайте се в 21 век сме! Ставаме вече за смях.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    “Приемам частта за създаване на двустранни комисии за задълбочаване на икономическите отношения. Важно е обаче това да не променя нашите основни искания по отношение на Република Северна Македония”, заключи той.
    -------------------------------------------...тoзи филм, зa "Икoнoмичecкoтo cътрудничecтвo" c мaкeтaтa, гo игрaхмe oщe пo врeмeтo нa бaй Тoшo, бeз никaкъв рeзултaт зa прeкъcвaнe нa oмрaзaтa към Бългaрия!!!
  • 44 Спас безделника

    12 0 Отговор
    КОЛЕГИ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ДВА МОМЕНТА: 1. СТРАХ У УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА В РСМ, ЧЕ ЩЕ ИМА ЕСТЕСТВЕНО ВРЪЩАНЕ НА ХОРАТА КЪМ СВОЯ ГЕНЕТИЧЕН ЕТНОС КАКТО ПО САМОСЪЗНАНИЕ,
    ТАКА И ПО КУЛТУРА, РЕЛИГИЯ, ЕЗИК. КАКВО ЗНАЧИ ИЗКАЗВАНЕТО НА МИЦКОВСКИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЯЛА ДА АСИМИЛИРА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЖДАНИ? ЗАЩО ЛИДЕРЪТ НА ВМРО - ДПМН НЕ СЕ СТРАХУВА, ЧЕ СЪРБИ, АЛБАНЦИ, ЦИГАНИ, ЕГИПТЯНИ, ЕВРЕИ, ГЪРЦИ, ТА И АВГАНИСТАНЦИТЕ НА АЛМАК ЩЕ ГИ АСИМИЛИРАТ? МАХАЛОТО НА ИСТОРИЯТА ГО ОБЯСНЯВА ПРЕКРАСНО. 2. ВИКТОР СТОЯНОВ ВИЖДА НЕЩАТА МНОГО ПО - ЯСНО. ТОЙ Е ВЪТРЕ ВЪВ ВЪРТОПА И УСЕЩА ОТ КЪДЕ ИДЕ НАТИСКА ВЪРХУ БЪЛГАРИТЕ НАЙ - ЯСНО! ЧЕСТНО КАЗАНО, ЕДВА ЛИ БИ ИМАЛО ПО - ПОДХОДЯЩ ОФИЦИАЛЕН СЪВЕТНИК НА РАДЕВ И ПЕТКОВ ОТ НЕГО. РЕДНО Е НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ ВСЛУШВАТ И ОТДЕЛЯТ ПО ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ НА ПОДАВАНИТЕ ОТ ОБИКНОВЕНИ БЪЛГАРИ СИГНАЛИ - ТЕ СА НАЙ - ВАЖНИ!
  • 45 Чети повечко, античен македонец

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Германците":

    Всички австрийски комунисти, евреи, педа.ли, цигани и другомислещи са били първите клиенти на концлагерите
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Болярин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Динку":

    Нормално е да не те интересува Скопие или българите, щом си от ония, които не знаят каква е майка му и баща му - а иначе на български пишеш, а !!?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 BOEC

    0 0 Отговор
    Най-вече kултурни и исторически въпроси !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове