Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 12:41 1 269 16

Спецсъдилищата със становище за закриването на специализираното правосъдие

  • спецсъдилищата-
  • закриване-
  • специализирано правосъдие

В становището се изтъква, че замисълът за сериозна интервенция в съдебната система, основана на неистини, е най-малкото крайно неприемлив и неминуемо води със себе си недоверие към автора на законопроекта и преследваните резултати

Спецсъдилищата със становище за закриването на специализираното правосъдие - 1
Снимка: БГНЕС

Ликвидирането на специализираното наказателно правосъдие по никакъв начин не съставлява съдебна реформа, а създава съмнение за удовлетворяване на нелегитимни цели, нямащи нищо общо с действителните обществени нужди и очаквания.

Това се казва в писмено становище на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, изпратено до министъра на правосъдието в рамките на общественото обсъждане на изготвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Информацията съобщават от БНТ

Обръща се внимание, че мотивите и частичната оценка, придружаващи предложените законови промени, не са основани на рационалност и разумни причини, а на неверни статистически данни (най-ярък пример за които е десеткратното занижаване броя на разгледаните дела в СНС), на манипулативна интерпретация на данни, извън действителното им статистическо значение, както и на превратно поднасяне на съдържанието на различни международни доклади, които не отправят никакви критики към специализираното правосъдие в България.

В становището се изтъква, че замисълът за сериозна интервенция в съдебната система, основана на неистини, е най-малкото крайно неприемлив и неминуемо води със себе си недоверие към автора на законопроекта и преследваните резултати.

В становището хронологично са изброени оценките на ЕК в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, по Механизма за върховенството на закона и др., в периода 2007 – 2020 г., в които, след създаването на специализираните съдилища, е отчетен устойчив напредък на България по показателя организирана престъпност и мониторингът на страната по същия показател е временно прекратен.

Изразено е мнение, че законопроектът е построен върху погрешна и недалновидна концепция, при която за делата за организирана престъпност се връща нормативният режим отпреди 2012 г., който е с по-ниска ефективност, а отделно, на мястото на закритите съдилища на практика се създава ново специализирано правосъдие, предназначено изключително за висшия ешелон на властта.

Разгледано е и негативното въздействие, което ще окаже закриването на специализираните юрисдикции върху гражданите.

В становището се посочва, че мотивите на законопроекта си служат с популистки обещания, без да се съобразяват с принципа за разделението на властите, с реалното състояние и нормативни възможности на наказателното правораздаване в държавата.

Акцентира се, че за постигане на подобни обещания е нужна не квази, а истинска съдебна реформа, с капацитет да подобри и ускори правораздаването, която всички български граждани очакват.

Тя означава дълбоко осъвременяване на процесуалния и материалния наказателен закон, въвеждане на прагматични решения и изоставяне на силно критикувания от всички международни наблюдатели краен формализъм, подобряване на подпомагащата правосъдието експертна дейност, излизане от омагьосания кръг на блокираното кадрово израстване, породен от редица предходни законодателни неудачи, а не закриване на ситуативно неудобни за някоя власт работещи юрисдикции.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 /////

    19 1 Отговор
    Смешен плач, какво свършиха тези специализираните досега ? Има ли поне един осъден с влязла в сила присъда политик или олигарх, ами няма. Водят се няколко дела и когато подсъдимите заведат дело в ЕС срещу държавата го печелят е каква е ползата от тези спец. съдилища???

    Коментиран от #13

  • 3 Много ясно

    17 2 Отговор
    Някой да е очаквал друга песен? Всичките са в кюпа.
  • 4 НЯКОЙ

    17 1 Отговор
    Естествена реакция, но няма спасение! Проблемът не е в закриването на тези нелепи органи, а фактът че там нарочно са събрани некадърни, но много послушни кадри и сега ще трябва да си намерят място сред другите членове на правното братство, които са по-способни и независими! Както се казва "Хитрата сврака, с двата крака"!
  • 5 На ви правосъдие

    16 1 Отговор
    В Специализираната Прокуратура служители ме обиждаха защо подавам жалба срещу ОПГ близко до Борисов! Естествено потулиха жалбата ми! Тотална деградация!
  • 6 Мазньо

    7 1 Отговор
    "след създаването на специализираните съдилища, е отчетен устойчив напредък на България по показателя организирана престъпност...."
    Kакво повече да кажем,те самите го констатират!
  • 7 Бой Чоу

    5 5 Отговор
    Вече закъсняват със закриването на тези мафиоти с тоги и дипломи за “йористи”! Коалицията е заета със смяна на хора, нови назначения, овладяване на министерствата и агенциите по герберски… Нямат време да отлагат, но тъпо и упорито правят като Бойко. Той полека организира “Системата” в цели 12 г. ден след ден с ритмични назначения. Новите нямат време, но нямат и хора, защото 3 млн. българи напуснаха страната и няма как ей така от нищото да изскочат чисти, знаещи, можещи, па и за без пари да работят. Не става! Промяна ще има само с бърза смяна на Гешев, закриване на спец. пиявиците и после нормализация и смяна на хора. Объркаха реда новите, времето им изтича… техните назначения ще бъдат купени, омаскарени и компрометирани в следващите месеци до смяната на Гешев. Дори да има читави сред новите… горко им! Горко и на нас, защото след всичко това ще бъдем още по-жестоко наказани от националисти или с етнически проблеми!
  • 8 сороснерес

    6 1 Отговор
    дела много , а осъдени по-високите етажи на властта НЯМА....как все намирате оправдание за вашето бездействие..Имената може да сменят на съдилища..било специализирано, лилаво,кафяво.файда няма..защото много сред вашите са ГНИЛИ ЯБЪЛКИ..както ви нарече френския посланик..
  • 9 чекмедже 2

    6 1 Отговор
    веднага скочиха..пазят топлите местенца..имали те голям брой дела..айде на борсата...половината съдии и прокурори без това не работят....Толкова много безделници..
  • 10 Ха ха

    8 2 Отговор
    Бухалките на мутрата Борисов плачат и манипулират... Скоро влиза в затвора за престъпленията си.
  • 11 Сяров

    6 0 Отговор
    Ревете, защото ще изгубите вълшебните си привилегии и заплати!! Айде, чао!
  • 12 Skafandar

    3 0 Отговор
    Пример: вместо да се занимават с високите етажи, имаше дело за опг крадци от Козлодуй...това е! Щото било опг!!!
  • 13 ДДС

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    За тия дто са на поръчките и хранилката там ползата е много голяма
  • 14 г-н

    1 0 Отговор
    Закривай по цял ден пият и пушат на Ла---то
  • 15 диагонално

    2 0 Отговор
    Прехвърлих становището им диагонално. Подробно обясняват с цитати: от 2007 до 2017 с цитати по години. След това последните 5 години становището от Европа е омешено в два абзаца с мнения как еди кой си неправилно бил тълкувал еди кво си. Или последните 5 години и в Европа никой вече не им вярва. След това подробно обясняват, че кофти закони им пречат. И в заключение казват в общи линии, че всички други са виновни, при тях всичко е точно и не трябва нищо да се прави или коригира. Затова моето лично мнение е, че закриването им е закъсняло с около 5 години, особено след като не виждат проблемите и днес. ЧАО .
  • 16 12345

    3 0 Отговор
    Този лапачи, защо не кажат колко важни и значими престъпници са осъдили и вкарали в затвора. Взимат по 6-7 хил.лв. заплати и никаква работа не вършат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол