Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 07:21 75 831 45

Важни промени за шофьорите и винетките

  • шофьори-
  • винетки

Предвижда се възможността еднократно да може да се поправи сгрешена винетка

Важни промени за шофьорите и винетките - 1
Снимка: БГНЕС

Приходите от електронни винетки и тол за 2021 година са над 452,5 млн. лв. В същото време издръжката на Националното тол управление (НТУ) е малко над 84,4 млн. лв., съобщава БНР.

Данните доказват, че НТУ не работи на загуба. Приходите постъпват в републиканския бюджет и по силата на европейското и българското законодателство се инвестират единствено за поддръжка и изграждане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от МРРБ.
Екипът на Министерството на регионалното развитие подготвя нормативни промени, които да разрешат проблемите с грешки при въвеждане на данни в е-винетките и в тол таксуването.

Предвижда се шофьорите еднократно да могат да поправят сгрешена винетка. Корекцията ще действа от датата на купуването ѝ, тоест назад във времето. В момента корекцията действа занапред. Така, при коригиране на сгрешените данни за автомобила, ще има възможност и за заличаване на всички наложени санкции към момента.

Целта е да се постигне справедливост при санкционирането на гражданите, които са купили винетка, но не са въвели правилно данните си. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще въведе допълнително мерки за улесняване на шофьорите за правилно попълване на данните за автомобила им, включително и чрез информационна кампания.

Други нормативни промени ще адресират проблемите с тол таксите за превозвачите. Идеята е да се разграничават случаите на нарушители и тези, които неволно или неумишлено, не са подали тол данни до АПИ за част от изминатия път. Обмисля се намаляване на административните санкции за тези ползватели на пътя, като се избегне несправедливото им санкциониране с големи по размер глоби. В тези случаи ще се прецизира и стойността на компенсаторната такса.

Освен това МРРБ възложи пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ до 31 декември 2021 г. На базата на заключенията също ще бъдат предложени промени за подобряване на работата ѝ.

Одитът е разделен в две части. Едната е проучване на техническите параметри на системата спрямо договора за изграждането ѝ. Целта е да се установи дали данъкоплатецът е получил в действителност това, за което е платил. Втората част на одита трябва да проучи дейността на НТУ, като анализира сключените договори с доставчици.

От общите приходи за миналата година 429 981 454,63 лв. са от пътни такси /е-винетка и тол/, а 22 542 492 лв. са от глоби /компенсаторни такси, наказателни постановления и актове за установяване на административни нарушения/. В сумата от малко над 84,4 млн. лв. за издръжка на НТУ през 2021 г. се включват разходите за заплати, осигурителни вноски, гориво, издръжка /ток, вода, топлоенергия, телефон и т. н./, както и възнагражденията, които тол управлението трябва да изплати на националните доставчици на услуги като комисионна за извършените от тях дейности. В посочената сума е включено всичко, обезпечаващо дейността на администрацията на НТУ.

В тол управлението категорично няма служители със заплати в размер от 47 000 лв. до 53 000 лв., каквито внушения се правят. Основните месечни възнаграждения на служителите се определят съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, като се отчита нивото на заеманата длъжност, квалификацията и професионалния опит. Средната брутна месечна заплата на служител по служебно правоотношение в НТУ за 2021 г. е 2242 лева. Средното брутно месечно възнаграждение на служител по трудово правоотношение в НТУ за 2021 г. е 1602 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    108 39 Отговор
    Оставка в Канада заради „Конвоя на свободата”. А В БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ИМА КАНАДСКА ОСТАВКА?????

    Коментиран от #5, #25, #29

  • 2 Просто киро

    157 11 Отговор
    А дупките по пътищата стават все по големи...
  • 3 Като

    175 5 Отговор
    В една песен - вървят ли двама на дълъг път, и път да няма - ще си платят. И те така
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 /////

    67 1 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Не бързай да се радваш оставаката на полицейския шеф на Отава е защото Трюдо го обвинява, че едва ли не, не са били достатъчно, а не за друго.
  • 6 Верваите ми

    101 3 Отговор
    Тази статия е спекулация!
    Ние не изграждаме пътища да издържаме ТОЛ, а ТОЛ е създаден да подобри събирането на пътни такси, в следсвие на което да бъдат изграждани и ремонтирани пътища! Статията е положителна - крайно спекулативна! Изградени за пътища за милиарди събират се такси 400м и накой взима 20% - не е добре тази работа!
  • 7 ха ха

    82 1 Отговор
    пътни грабежи БГ
  • 8 Гост

    50 4 Отговор
    Ами добре е,ако сменя колата сменям и номера на винетката и не плащам нова

    Коментиран от #33

  • 9 наблюдател

    78 0 Отговор
    "се инвестират единствено за поддръжка и изграждане на републиканската пътна мрежа" къде, къде, че не сфффанах? над 350 милки, годишно. и териториалците караме в минни полета... н.аглеци д.олни!

    Коментиран от #14

  • 10 Рециклиране

    23 26 Отговор
    И кои са тия толкова да не могат да си въведат данните. То аз като я плащам ми дават копие за да го прегледам и чак тогава ако всичко е наред я пускат в системата винетката. Нали затова се иска да е с вас малкия талон когато я купуваш.... Или има яко малоумници!!!!

    Коментиран от #40

  • 11 Абе ей,

    48 2 Отговор
    Стига с това бъдеще време, бе. Какво е това предвижда се, да може, да се поправи. Все едно слушам гепи толупа. Направете го първо и после бийте тъпана.
  • 12 зеленчук

    56 2 Отговор
    1/4 за администрацията на ТОЛ , 1/4 за администрацията на пътни строежи , 1/4 за министерството и 1/4 за поддръжка на пътища , май ще спра да плащам
  • 13 ЧОЧО

    91 4 Отговор
    А кога ще махнат табелите винетка от разбитите селски пътища!В коя Европейска държава се плащат селските пътища, ще може ли някой да ми каже!

    Коментиран от #22

  • 14 оня

    27 8 Отговор

    До коментар #9 от "наблюдател":

    За това питай тиквата:))
  • 15 Странно

    60 6 Отговор
    Обвиняваха ГЕРБ за високите цени на винетките но сегашното правителство не ги намали.Не съм трол и мразя партиите по равно но ми прави впечатление,че всяко правителство обвинява предишното а всички крадат.
  • 16 случаен

    38 2 Отговор
    84,4 млн. лв. за издръжка на НТУ през 2021 г. / на 12 мсесеца = 7 млн. лв месечно. Добре е
  • 17 Agata

    103 3 Отговор
    Мнооооого непродуктивна работна сила!!!Само си помислете -служебни коли,униформи,заплати!!!Всички тия които по цял ден пърдят по седалките на баничарките са млади продукуктивни хора които умишлено са се нагнездили на такива уж работни места защото в подсъзнанието си много добре знаят че са страхотни мързели!!!
    Те са тотално НЕНУЖНИ защото в други държави проверката става автоматично от устройствата над магистралите!!!!Тези КОНТРОЛЬОРИ ни струват милиони събрани от НАС!!!!!!
  • 18 редник

    36 3 Отговор
    Нещо не разбрах - издръжка 84.4 милиона, събрани глоби 22.5 милиона?...
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    50 1 Отговор
    ""Издръжката"" на тези от "нту" е 18,65%..на мен ми се вижда много.Колко човека работят там за да видим как са разбити тези пари.Разбра се ,че на месец за работещите само в министерствата издръжката е 4,1МИлиарда лева....така ще я докарате докъдето и тези преди вас 33 години ходеха....До под кривата круша!
  • 20 ИВАН

    55 2 Отговор
    Абсолютно тъпа и неадекватна система е това с винетките и стотиците толупи които висят на пътя с държавни коли и бензин - кой ги храни, кой им дава горивото, освен това - едни не слизат от колите си и плащат същото като други които пък си ползват колата съвсем рядко .... има хиляда начина и хилядата ще са по справедливи и ефективни, без да се налага да храним и армия от толупи барабар с колите им
  • 21 kkk

    14 21 Отговор
    Пълна простотия е промяната в номера на винетката да важи със задна дата и обяснявам защо- купувам си годишна винетка за моята кола, а за тази на жената която рядко излиза от града не купувам. Тя си кара на воля и да кажем я снимат 7-8 пъти и съответно стават дължими 7-8 глоби за без винетка. 3 дни преди да изтече моята винетка "случайно се сещам", че съм объркал номера и го променям с номера на колата дето търкаля жената и автоматично нейните глоби отпадат.

    Тоест това дава възможност за измами и с 1 винетка да се движат 2 автомобила. Корекции на грешки и отмяна на глоби- ОК, но да е допустимо само до 3 дни след закупуване на винетката. След това- кьорав карти не играе...
  • 22 Селяк

    74 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЧОЧО":

    В нито една държава няма винетки за второстепенни и третостепенни пътища освен в България! Това беше измислено с цел за събиране на допълнителни пари от гражданите! В другите държави се плаща само за магистралите и аутобаните а второстепените пътища са избор за хора които не желаят да плащат и не бързат! Тук държавата те задължава да платиш за да излезеш от едно село и да стигнеш до съседното - което е безумие, но на българина му е през долните гащи и не го интересува, че го цица държавата! Това важи и за всичко останало в България!
  • 23 мениджмънт

    62 1 Отговор
    Как е възможно издръжката на ТОЛ-системата да струва над 84,4 млн. лв? Колко калинки се хранят от нея? Или май са тлъсти търтеи?
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 0 Отговор
    Направете и друго много важно нещо - когато си продаваме колата, веднага да се унищожава талона на стария собственик и да се издава нов талон на новия собственик - така както при покупка на нова кола не се надяваш да я покараш известно време с талона на стария собственик, а отиваш в КАТ да си извадиш чисто нов! Така няма да треперим, че ще ни вкарат в гръцки затвор, без да сме ходили никога в Гърция!
  • 25 Герп-тролове

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Защо да има оставка?!?! За да дойде пак банкянския айдук,с озверялата за кражби,шайка? А, не мерси!
  • 26 Българин

    32 2 Отговор
    84 милиона са си сериозна сума, добри са им заплатите, няма спор.
  • 27 Само да

    30 1 Отговор
    Питам ако през времето на Гн Бойко Борисов и гжа Петя Аврамова от Толова система печалбата е 780 милиона и
    Сега отчет е 425 милиона при планира печалба 1.5 милиарда на година на къде тръгнала печалбата ??? Как
    Ще обясните загубата пред бюджетната комисия на народното събрание ??? Която очаква печалба от толове 1.5 милиарда лева ???? Нещо работите не вървят на добре ???? Аз само да питам.

    Коментиран от #34

  • 28 кевр

    17 0 Отговор
    Да се стегнат да позапълнят и дупките
  • 29 Стара чанта

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Глоги, ти от тоя темерут оставка ли очакваш ? НахилениЯ прегазва всичко, само да е в политиката - закони, Конституцията... С това сричане, ниска обща култура и пълно незнание - къде ще намери такава възможност - някой да го постави начело на държавата ? А и шутовете около него - ми нали и те ще изхвърчат от Парламента и пак с години няма да помиришат достъпа до властта и ДАЛАВЕРИТЕ ?
  • 30 гост

    36 3 Отговор
    Излиза, че 1/5 от винетките отиват за запата на едни хрантутници, който по цял ден спят в служебните си коли! Един обикновен полицай взема чисто коло 1000 лв а тези 1600 лв. С две думи-нямам думи!
  • 31 Българин

    29 5 Отговор
    Винетката трябва да може да се използва на повече от един автомобил ако човек или семейство разполагат с два или три автомобила, винетката да се мести на този автомобил който ще бъде използван за предвижване в платената зона !!
    Също така винетките трябва да са само за автомагистралите, останалите пътища трябва да са безплатни, както е на всякъде по света !
  • 32 Стефан

    18 3 Отговор
    Е как няма да има печалба те пътищата са трагедия все едно сме в гето, лунен пейзаш от предишното правителство на гроб. Ако дадат печалбата на шофьорите на цяла България те едва ли ще си покрият ремонтите от разбитите пътища. Така че грабежа за едни е печалба за други
  • 33 :-D:-D:-D

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Или сменяш номера на колата на съседа примерно с твоя и въобще не плащаш. :-D:-D:-D
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Емил

    8 3 Отговор
    Не замазвайте проблемите: Защо в нетките за по-кратък период не са пропорционални като цена на годишната??? Защр,както данъка, няма на две вноски годишната, например??? Кьде е омбудсдамата???
  • 36 Косъм

    15 1 Отговор
    Та, колко километра пътища са ремонтирани????? И къде??? С имена, колеги...
  • 37 kkk

    14 0 Отговор
    Ето ви 2 оферти за всички ревящи, избирайте си и да се сменя закона:

    - като в Швабия да няма винетки за леките коли, но се добавят 10ст. към цената на всеки литър гориво и който кара реално той и ще плаща. При 10 000км. пробег и разход 6/100 това са 600л. гориво или 60лв. допълнително излезли от джоба ви. Това е схемата в Швабия- винетки няма, има добавка в цената...

    - слагаме гпс-тракери в колите и си плащаме някаква цена за км. пробег както е при камионите сега... И не, схемата с гпс-заглушителя я забравете- има много прост начин да ви изхващат...
  • 38 Оня

    9 0 Отговор
    И къде всъщност отиват парите?
  • 39 гост

    5 0 Отговор
    Тези вземат пари, но при създала се необходимост, не връщат и се правят на разсеяни.
  • 40 Фамозо

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рециклиране":

    Не допускаш, че в 21-ви век много хора си купуват винетки онлайн и ги плащат онлайн. Съответно могат да сгрешат данните при въвеждането им.
  • 41 Niki13

    2 0 Отговор
    докога т.н. журналисти само ще повтарят казаното от властта и защо не питат и разследват. Колко са приходите от винетки и колко от толл такси? Колко са били приходите от винетки, когато нямаше толл такси? Колко е струвала администрацията тогава? В сумата на разходите включени ли са плащанията за поддръжка на системата към Капш?
  • 42 Защо?

    1 0 Отговор
    Защо тогава продължаваме да си чупим колите по БГ пътищата? Разбих нова кола само за 3 месеца. Идиоти!
  • 43 Балабан

    1 0 Отговор
    А кога ще ги намалят и премахнат стикерите?
  • 44 Б.джипката

    1 0 Отговор
    Да им изсъхнат ръцете ,и езиците крадливи,дойде от швейцария субарото,свежо готино ново 2 ръка сега тропа,като каруца за година
  • 45 Войникът 🇧🇬

    0 0 Отговор
    Направете така,че да може да се прехвърля по поносима процедура винетка от автомобил на автомобил един път годишно! Пидарих ви сто лева без да желая,защото си смених автомобила ! Това е поредната институция в БГ която гледа да те дезинформира и обере след това! Грозно е държавата да е мащеха на народа,който я и финансира при това😡
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове