23 Февруари, 2022 06:46 5 114 22

Денков: Няма основание за извънредна ваканция, учебната година може да започне на 5 септември

  • николай денков-
  • образование-
  • министър-
  • ваканция-
  • университети

Трябва да се увеличи видимостта на нашите висши учебни заведения, това е една от причината за окрупняване, заяви министърът на образованието

Денков: Няма основание за извънредна ваканция, учебната година може да започне на 5 септември - 1
Снимка: БГНЕС

"Най-важното е да се повиши качеството във висшето образованието. Причините в момента да не е добро е, че не работят системите за контрол. Те трябва да се коригират".

Това заяви пред NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Имаме система за акредитиране на висшите училища, имаме система за атестиране на преподавателите - и двете системи не работят. Отделно е системата за плагиатството, която е ограничена по обхват. Това казах на срещата с ректорите, че тези системи трябва да се оправят, за да се постигне много по-високо качество", допълни министър Денков.

Той уточни, че автономията на университетите е по отношение на образователната и научната им дейност, но където има конкретен текст в закона, той трябва да се изпълнява от тях.

"Има редица текстове, които казват автономията е до тук, оттук-нататък държавата, която финансира държавните висши училища, има право да налага условия за контрол", допълни Денков.

Според него стремежът е към повишаване на международната видимост на българските университети.

"Трябва да се увеличи видимостта на нашите висши учебни заведения, това е една от причината за окрупняване. Имаме и малки висши училища, които не могат да осигурят качествено образование, тук е нужно обединяване", заяви министър Денков.

МОН предлага създаване на Софийски университет по технологии, който да обедини Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище.

Денков подчерта, че технологичните университети имат своя специфика и трябва да я запазят, но могат и да си взаимодействат по общи теми в една структура.

Също така се предлага обединение на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Те да станат Национална академия по изкуствата.

"Разбрахме се днес /б.р. вчера/ на срещата, че тази дискусия трябва да е на експертно ниво. Процесът да се стартира по правилен начин. Представих намеренията на министерството и поканих ректорите да се включат в него. Промените трябва да подготвим в следващите три-четири месеца, успоредно ще се обсъждат и различните варианти, най-подходящи от гледна точка на висшите училища. А няколко организации ще направят оценка на въздействието, включително и за преструктурирането. Това ще бъдат независими оценки", подчерта министър Денков.

По въпроса дали ще има извънредна ваканция за учениците той каза, че такава няма да има, защото няма основание за това. Министърът информира, че се обсъжда учебната година да се измести с няколко дни напред и тя да започва на 5 или 7 септември.

По отношение на новия бюджет, Николай Денков смята, че е добър за образованието, но за науката би могъл да бъде по-добър.

"Но трябва да има пари срещу реформи. Ако искаме да има увеличено финансиране за ВУЗ - трябва да има и реформи", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    49 6 Отговор
    Този бездарник да вземе да премести и 24-ти май с няколко дни... 15-ти септември е икона за всички живи поколения...

    Коментиран от #4

  • 2 hahaha

    30 1 Отговор
    тази година ще произвеждаме полупроводници, а догодина цели
  • 3 Бате Боби

    34 1 Отговор
    Абе имате далеч по големи проблеми за решаване вие с глупости се занимавате. Тъпотии! 😂😂😂
  • 4 Жив

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Колко му е да се смени ?

    Коментиран от #7

  • 5 Даскал

    14 5 Отговор
    Най-добре да са си онл@йн.ин !
  • 6 kvy

    13 0 Отговор
    Проблема в Университетите е това, че не се финансират достатъчно. Оборудването им, лабораториите и всичко де що е практична част е от 19 век. Има много свестни и кадър и преподаватели, но като нямат възможност за развитие, какво правим. По принцип в цялата държава е така.
  • 7 ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жив":

    Дребно неудобство... Ще броим 3-ти, 4-ти септември, 15-ти септември, 6-ти септември... Все пак трябва някак и да се съединим... Иначе, ще си останем без силата в народеното събрание...
  • 8 скрити цели

    8 0 Отговор
    Причината за висшите училища е ясна - по-богатите да издържат по-бедните. Така държавата ще дава по-малко пари.Но, това няма да доведе до по-добро качество на образованието.
  • 9 1232

    35 0 Отговор
    Първо си вижте учебниците на какво приличат-хаос, претъпкани с материал, никой не разбира нищо, децата не схващат и половината от уроците. Математиката за 8 клас има математическо програмиране!!! Аз мога да дам на министъра няколко задачи по математика които той няма да може да реши една седмица в т.ч. и една задачка за първи клас със фигурки на която попаднах преди седмица, която ще го остави дълбоко замислен.
  • 10 Механик

    23 2 Отговор
    Не беше ли от 15-ти септември? Тоя и той ли не е ходил на училище или му се иска да направи нещо модерно?
    Те хората са си го казали "Умен кон и зелен даскал няма" (може пък да беше наобратното)

    Коментиран от #20

  • 11 Джо

    27 0 Отговор
    Не са проблем празниците или сроковете. Учебният материал е неподходящо поднесен на децата. Не им е оставен никакъв шанс да имат някаква полза от учебният процес.Ясно е че, някой физически трябва да пише учебниците, но и на това явно е намерен отговор- копираме, форматираме, няма значение каква боза е вътре между страниците и безумните редове. Щом има задна корица на която да лепнем ценичката всичко е супер. Аз съм сигурен че в екипите които списват тази ученическа каша има доста хора с основно и средно образование.

    Коментиран от #17

  • 12 Министерство на Истината

    5 0 Отговор
    Ние като висш, контролен орган на колониалната администрация, отправяме нота до хакадемик ПъзДянков в полит некоректност. Затова му припомняме да използва еврогейското възклицание "Уаууууу" и верноподанническото "Йеееее", с което ще ни увери в своята лоялност и вярност.
  • 13 01 е

    15 0 Отговор
    Не бива да се применя датата 15 Септември по дузина причини! Не се чу нито един аргумент защо и КОЙ иска да я промени???
    Не че някой очаква от псевдиакадемика нещо, тези ректори кога ще го питат как се става академик докато разделяш държавните порции в БАН? Никъде го няма това дебелоочие, дори в Нубия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Остави децата да започнат на 15-ти бе

    23 0 Отговор
    Как може все да им хрумва такива безсмислици??? Нарочно ли ги правят? Да дразнят народа? 15-ти е традиция и то не лоша. Не пипай датата.
  • 16 Електрон

    6 1 Отговор
    Защо не започне на 6-ти септември, хем е официален празник. Целият учебен процес е бутафорен и на 6-ти декември да започне, все тая с това дистанционно обучение. Кого пазите с тези мерки в училищата, не е ясно, при положение, че под 20 години няма никаква опасност от ковид за хората.
  • 17 Помните ли

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джо":

    Преди 30-ина години се ползваха едни и същи учебници във всички училища, години наред, а сега е пълен хаос, обществени поръчки и т.н. Сравнете качеството на средното образование сега и тогава
  • 18 За протокола

    11 0 Отговор
    Гледах го по телевизията тази сутрин и съм изумен от безсмислиците, които наговори:
    1. В Париж всички университети се казвали Париж, но били номерирани и това повишавало видимостта. Ами да всичко в един български университет и да номерираме всички вузове в него 1-N. Ще се вижда и от Луната. Замо ще отбележа, че видим не значи качествен.
    2. Обединяването щяло да позволи изграждането на спортни обекти, което било неизгодно за малки ВУЗ-ове. Ами постройте обекти за ВСИЧКИ ВУЗ-ове, а не за отделни такива.
    3. Щели да се атестират по нова система всички преподаватели във ВУЗ. Добре, но първо създайте поне нормални условия за работа и израстване във ВУЗ-овете. Защото сега те са феодални владения и само близките до феодала получават финансиране, договори и условия за израстване. Катедрите са пълни с калинки и парашутисти, които са най-активни и неуморно творят глупости. Плановете за обучение са смешни, а някои наредби - абсурдни. Например един филолог или историк може да стане магистър по компютърни науки за 2г без да има елементарни познания по електротехника, електроника, логика и т.н. Всичко това, което бакалаврите инженери изучават 4г.
    Накратко, самоназначилият се за академик не прави нищо за реално повишаване на качеството на преподавателите и обучението и само имитира реформи
  • 19 124

    9 0 Отговор
    Това с15 септември си го избии от кухата тиква
  • 20 МОН

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    С тези "модерни" реформи вече десетина години образованието ни става все по "добро". След още десетина години няма да има нужда и от образование, защото децата ще се раждат обучени и кодирани ...
  • 21 В крак с времето

    2 0 Отговор
    Що за бутафория?
    Висшето ни образование, а и средното, произвеждат некадърност. Изостават от нуждите на 21 век. Няма кадри за ред съвременни професии. Няма и кой да ги обучи - нито база, нито система, нито преподаватели.
    Да не коментираме, че след основното образование, се залага учебен материал, който зазубрят и скоро забравят... Ако изобщо биде научен.
  • 22 Мина

    1 0 Отговор
    Поредната безумна простотия, в угода евроатлантическите интереси. Целта не е качество, а по-голяма умора, която води до прегаряне. Защо преди така наречената "демокрация" бяхме еталон за образование? Защото нямаше подобни екземпляри, които от чисто егоистична подбуда си правят експерименти с децата само и единствено за да симулират дейност и подражание на евроатлантическия образователен провал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове