Last news in Fakti

10 Март, 2022 06:20 1 131 28

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза

  • иван иванов-
  • министър-
  • земеделие-
  • храни-
  • олио-
  • цени-
  • криза

Изчезването на олиото от магазините и рязкото покачване на цената му има чисто спекулативен характер, заяви земеделският министър

Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза - 1
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент и в средносрочен план България не е застрашена от продоволствена криза, каза пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие министърът на земеделието Иван Иванов.

„Няма заплаха за продоволствената сигурност по отношение на храните от първа необходимост, които се разпространяват в търговската мрежа. Имаме всичко необходимо, на среща с представители на търговските вериги и търговци бяхме уверени, че има ритмични доставки, търговските обекти са заредени и вътрешнообщностната търговия върви“, каза още той, цитиран от БТА.

Министърът добави, че все пак не може да се прогнозира какво ще се случи след 2-3 месеца.

„Колегите от страните членки на ЕС също се притесняват, защото основните доставчици на суровини, на зърнени храни, на торове са Русия и Украйна, но засега у нас няма такъв проблем и криза“, коментира Иванов.

За съжаление през последните два дни има сериозно притеснение заради изчезването на олиото от магазините и рязкото покачване на цената му, което има чисто спекулативен характер, каза земеделският министър пред депутатите.

"По наши сметки на територията на страната има около 1,5 млн. тона слънчоглед, който не се продава с идеята да се изнесе, защото в съседни наши държави цената е много по-висока. В същото време той може да бъде продаден на нашите маслопреработватели", коментира той.

Министър Иванов каза, че има налично олио в складовете и започват проверки на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за защита на потребителите, на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, защото всичко, което се случва, по думите му, е със спекулативен характер и цели създаване на хаос на пазара, а някой иска да осъществи бързи печалби.

Земеделският министър информира депутатите за днешното решение на Министерския съвет да трансферира към бюджета на земеделското министерство на 1 млрд. и 100 млн. лева за изкупуване на определени категории зърнени продукти, които да осигурят продоволствената сигурност на страната ни за следващите 13 месеца, до реколта 2023 г. Тези количества са били изчислени от експертите на министерството и обсъдени с търговците на зърно в няколко последователни дни, посочи Иванов. Той каза, че интервенцията ще бъде чрез Софийската стокова борса през следващите дни на пазарен принцип.

Заседанието на комисията по земеделие беше засекретено и изслушването на министър Иванов продължи в друга зала без видеоизлъчване и без присъствието на гостите от различните браншови организации. В рамките на несекретната информация те зададоха въпроси към министър Иванов.

От бранша на птицевъдите изразиха безпокойство за фуражния баланс, а министър Иванов ги успокои, че той е осигурен, а количествата, които бъдат закупени от царевица и фуражно зърно, ще бъда продадени на преференциални цени на птицевъдите и другите животновъди. "Фураж за животните ще има, но пари няма да се дават "на калпак", каза още министърът.

От сектор "Животновъдство" поискаха увеличение на бюджета с 200 млн. лева и заявиха, че „няма сектор, който да е в по-окаяно състояние, подценяван от години". Те отправиха апел към народните представители за спешна намеса и отпускане на помощ и държавна интервенция за изкупуване на млякото, така както се изкупува зърното. Ако не, държавата да субсидира производството, което е изправено пред пълен колапс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме предатели

    14 5 Отговор
    Първа СВ сме против Русия втора СВ пак сме против тях. Турския поток пак против.Еееее ся се сърдим

    Коментиран от #3, #6, #20, #27

  • 2 Видял

    24 1 Отговор
    Най-страшно е, като се каже няма страшно !
  • 3 Хайде

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме предатели":

    Хайде прочети малко история и тогава пиши
  • 4 Дунчев каза:

    11 1 Отговор
    Тоя човек не си разбира от ресора.БСП веднага да освободи това министерство защото е в свободно падане.И колкото повече го управляват толкова по зле става.Коалицията е пред разпад.
  • 5 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    10 4 Отговор
    ОЛИО 5 ЛВ ЗА ЛИТЪР...ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ. ДА ПОМНИТЕ КОГА БСП КОМУНИСТИ СА ВИ УПРАВЛЯВАЛИ.
  • 6 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме предатели":

    МАЛКО ЛИ 45 ГОДИНИ ИМ ЛИЗАХМЕ ЗАД....А
  • 7 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    7 2 Отговор
    С НОВИТЕ ЦЕНИ РАЗКАТАВАМ БЪЛГАРИТЕ...ДА ЗНАЯТ КОГА БСП КОМУНДЕТА СА ГИ УПРАВЛЯВАЛИ
  • 8 Тъй,тъй

    9 1 Отговор
    Кат започне да им гренясва олиото по складовете,преди новата реколта,търговците ще плачат на потребителите да им го купуват по 2,50 лв!Ум умува,ум патки пасе!

    Коментиран от #21

  • 9 Директора

    13 0 Отговор
    Ами като има спекулативен характер, ти защо си там с тая дето те назначи. Баба Кури нали за това е министър на икономиката, а ти на земеделието! Действайте. Констатациите и ние можем да си ги правим,
  • 10 Единственото...

    11 0 Отговор
    ...от което е заплашена България е, с редки изключения, малоuмното си "ръководство". За другото се е погрижил Дядо Господ.
  • 11 Анти

    10 1 Отговор
    Не е наистина! Просто купуваме 1.2 милиона тона пшеница.Не сме заплашени от военна операция.Просто по талавизора дават бомбоубежища строени по Татово време Целокупния български наро ви верва, че ли го упрайте.
  • 12 ха ха

    7 0 Отговор
    още един пинокиьо
  • 13 ЧОЧО

    7 0 Отговор
    Зърнена,енергийна,петролна само мафии в България.Тогава за какво са управляващите,щели да продават на съседни страни било по скъпо не се наядоха алчните зърнопроизводители.
  • 14 Адвокат София

    6 0 Отговор
    Затова снощи в Метро щандовете за брашно и олио бяха празни? Ориз боб леща макарони с тобове се иьнесога за броени часове след такива изявления. Зашото ви вярваме!
  • 15 СЕВЕРОЗАПАДА

    7 0 Отговор
    България не е застрашена от ПРОДОВОЛСТВЕНА КРИЗА, А ОТ ЦЕНОВА!!!
  • 16 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    5 0 Отговор
    ДРУГАРЮ МИНИСТЪР...ВИЖ ЦЕНИТЕ....ЗА КАКВО СТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО.....ТАКА ЛИ НИ УПРАВЛЯВАТ БСП КОМУНИСТИ...ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ, А НАРОДА ДА ОПЪВА КАИША
  • 17 питам

    5 0 Отговор
    Не ни интересува какъв характер има олиото. Какво ще направите за спекулата?
  • 18 питам

    5 0 Отговор
    За продоволствената осигуреност разбрахме, ама за цените какво ще направите?
  • 19 пффф

    5 0 Отговор
    Абе другарю министър,то храни от първа необходимост ще има, ама с какви пари ще ги купуваме я кажи!
  • 20 алооо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме предатели":

    Само че през първата световна бяхме на страната на Хитлер, през втората световна пак бяхме на страната на Хитлер.Сега Путин го играе Хитлер.Ние пак на страната на Хитлер ли да бъдем?Два пъти заставахме срещу целия свят, сега пак ли срещу целия свят да застанем или на страната на Хитлер(разбирай Путин)?

    Коментиран от #24, #28

  • 21 Адолф

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тъй,тъй":

    Само да ти кажа че гранясва олиото, а това дето е по складовете е всичко друго ама не и олио!Отварял съм бутилка с така нареченото "олио" пет години след срока му на годност и нищо и нямаше.Смятай колко е олио това дето го продават.
  • 22 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    3 0 Отговор
    СЕДАЙТЕ С НИНОВА И СВАЛЯЙТЕ ЦЕНИТЕ....ВИЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЛИ СТЕ ИЛИ ..ЛУКОВИ ГЛАВИ

    Коментиран от #25

  • 23 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    1 0 Отговор
    ЯКО НИ СКУБЯТ. БЪРЗО ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТА....ВРЕМЕТО ИМ Е КРАТКО
  • 24 45 ГОДИНИ БЯХМЕ СЪС СССР

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "алооо":

    И КВО...СССР ГО РАЗБИХА, ГЕРМАНИЯ И САЩ ОСТАНАХА...И НИЕ СМЕ С ТЯХ
  • 25 питам

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ":

    Какви цени е свалила досега Нинова, че сега ще сваля? На дървата си свали цените, или на мобилните оператори?
  • 26 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Този е един от идиотите на Нинова.На следващите избори вън от НС.
  • 27 Саня

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме предатели":

    Иванов,Иванов сикаджията за винаги си остава такъв…Това не е име,а бреме…..Но искам да кажа нещо на незнаещите.Не Иван Иванов е виновен,а Г-жа Лъжа е виновна.Нищо от случващото се не може да стане без нейна санкция.Ама нищо!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове