Last news in Fakti

1 Април, 2022 12:10 2 442 45

Доц. Занкина: Хибридната война на Путин у нас е много по-лесна и по-евтина

  • хибридна война-
  • путин-
  • русия-
  • пропаганда-
  • емилия занкина-
  • доц. занкина

"Елементите на тази война са няколко и присъстват в Европа от години – газ, олигарси и инвестиции, разузнавачи, тролове и дезинформация по медии и социални мрежи, националистически партии", обясни тя

Доц. Занкина: Хибридната война на Путин у нас е много по-лесна и по-евтина - 1
Кадър: Денят с Веселин Дремджиев

"Хибридната война, която води Путин, не е само за Украйна, а за нов световен ред, както ясно каза Лавров на среща в Китай".

Това каза доц. д-р Емилия Занкина, преподавател по политически науки в университета Темпъл в Рим. Тя бе гост в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и TV1.

"Елементите на тази война са няколко и присъстват в Европа от години – газ, олигарси и инвестиции, разузнавачи, тролове и дезинформация по медии и социални мрежи, националистически партии. Тези елементи могат да се намерят в много европейски държави – от Марин Льо Пен и руски заеми за електорални кампании, до „златни паспорти“ във Великобритания, до партия "Възраждане" у нас", обясни тя.

"Фактът, че България има, може би само след Сърбия, най-проруски настроеното население, правят хибридната война на Путин у нас много по-лесна и по-евтина. Последните събития ясно показаха червените линии в българската политика. Това са Русия и Северна Македония. Никоя партия – стара или нова, лява или дясна – не може да си позволи да прекрачи тази червена линия и да загуби този електорат", посочи тя.

"Ефектът се вижда в управляващата коалиция и официалната позиция на България. Позицията на БСП в случая дърпа коалицията в своя посока по теми като санкции и военна помощ за Украйна. Разногласията и огромните различия в мирогледа на партньорите в тази коалиция според мен са непреодолими", смята доц. Занкина.

"Европейските елити са сплотени повече от всякога, но и там има разногласия и страх, особено по темата за газа. Има разбира се и Орбан, който обвини Украйна във вмешателство във предстоящите избори в Унгария. Всяко разделение работи за Путин и неговата хибридна война за нов световен ред", категорична е тя.

Целия разговор гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    28 3 Отговор
    Плащат ни с рубли
  • 2 И друго

    31 7 Отговор
    Авторът ви Джамбазов е руски агент

    Коментиран от #24

  • 3 Сандо

    38 8 Отговор
    Занкина при Дремджиев - среща на лузъри!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майнс

    33 4 Отговор
    Не Путин я предизвика, Донке..
    Това, което имаме през 2022 г., са хора с човешки интереси, а от другата страна в опозиция на нас – те – които и да са те.

    От една страна, човешката, имаме едва стъпваща вода, вечно несъвършена визия за про-човешко западно бъдеще със зачитане на гражданските свободи.

    От друга страна, имаме ръководен от WEF антиутопичен корпоративен колективизъм , който постигна забележителни печалби в ерата на COVID и сега използва този успех за по-нататъшни печалби чрез различни механизми, включително спиране на доставките на храна чрез война с Русия и всички санкциите, които идват с него.
  • 6 Муахаха

    42 4 Отговор
    "Европейските елити са сплотени повече от всякога"

    Тия елити, доцентке, ги знаем. И ти сигурно ги знаеш ама нали сметки тре да плащаш та и ти си на копанката.
  • 7 XXL

    37 5 Отговор
    Не гледайте какви ги върши ФАЩ, ами слушайте какво ви разправят разни доценти и додолари.
  • 8 българин

    32 1 Отговор
    Държавата е пълна с полезни идиоти, нормално.
  • 9 Грульо

    42 4 Отговор
    "Доц. Занкина: Хибридната война на Путин у нас е много по-лесна и по-евтина"

    Направо си е безплатна. И то благодарение на ДВ и останалите антлантици, които имат невероятните умения да отвращават читателите от тезите си. :D
  • 10 За сметка на това

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    tuпани като теб колкото искаш.
  • 11 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Хайде като лаят и са готини да прочетат 4тият път на Дугин, за да стоплят какво им се случва и ще им ще се Случва за напред!
  • 12 Епаа

    6 22 Отговор
    С такива боклуци като мнозинството коментиращи в Факти БГ направо си е безплатна хибридната война. Впрочем, жена ми е рускиня и е против войната. Добре че отдавна са се заселили в БГ.... VIVA LA СЕВЕРОЗАПАДА

    Коментиран от #18

  • 13 Стойкоо

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Пак си сънувал
  • 14 unknom

    28 2 Отговор
    Много са ми странни изказванията на хора без военна подготовка как се води война. Та въпросната личност какво разбира от войни и какво е значението хибридна война - има ли такава или винаги е и такава?
  • 15 Grote Olifant

    25 4 Отговор
    Поредният доцент, който е чел избрани глави от историята, а слушайки Лавров се е изгубила в превода. Скоро друга песен ще пеете, ку-чета продажни.
  • 16 Някой

    24 2 Отговор
    Факти, ако се интересувам от мнанието на Дремджиев ще гледам "Денят". Предполагам, че и с другите посещаващи този сайт е така. От момента, в който другарят Дремджиев яко се беше вкопчил в идеята да пропагандира експерименталните течности и след това, когато спря коментарите под предаванията си ми стана ясно що за демократ е. Или просто ви свършиха рупорите и търсите нови "звезди"
  • 17 1234

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Стойко,пич, ти що си дежурен под всяка тема свързана с Русия и Украйна? Да не заработваш центове от Козяк?
  • 18 Grote Olifant

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "Епаа":

    Кое му е добрето? Смяташ, че щом жена ти е против войната, то значи подлежи на санкция или преследване в Русия? Жестоко грешиш. Източниците, от които се информираш, са дезинформиращи. Затвор и глоба има за фалшиви новини! А тук какво става? Ако не подкрепяш Украйна, значи си враг. Т.е., и дума няма за някаква неутрална позиция. Мислете!

    Коментиран от #21

  • 19 ха ха

    21 1 Отговор
    а на госпожа доцентката не и ли е ясно че именно деформациите на обществото породени от бандитската същност на власт ползващите раждат подкрепа за промяна на реда ? явно тая част от зрението и липсва , или пък очилата и са доста розови , почти като тролските , а когато има енергия за промяна все ще се намери водач дали е путин или асан от махалата е временно , та идиократите не смените ли посоката ще става още по зле
  • 20 Перо

    23 1 Отговор
    Пак ли джендъра В.Дремджиев? Тоя стана говорител на чичко Шорош и джендарията,а беше обикновен агент на ДС!
  • 21 Глупости

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Grote Olifant":

    Украйна е недоносче. Путин си връща своето. Обаче -- а ние не трябва ли да направим същото за Македония? Даже -- ние имаме много повече право за Македония отколкото те за Украйна (поне западната част). Проблема обаче е следния -- глобална икономика сме. И ми е жал за роднините в Русия. Има по-тънки начини за всичко. Аз съм против ФСАЩ. Обаче тука е много лека игра и Путин лично сбърка. Да беше подкрепил огранично въстание в Крим. Щеше да им се чуя повече гласа. Мое лично мнение. Бъдете здрави.

    Коментиран от #23

  • 22 Сократ

    18 6 Отговор
    В момента всякакви екемпляри се изказват неподготвено. Всички в един строй против Русия и Путин, но за сметка на това са за укро-фашистите и Зеленски. Спокойно. Съвсем скоро тези с оплюването на Русия ще ги е много срам. Естествено, ако имат поне капка съвест.
  • 23 Grote Olifant

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    България без санкции и почти само с еврофондове едва диша.. Какво остава, ако предявим някакви териториални претенции към Македония?! Тогава направо да си вземем и Северна Гърция, м? Западните покрайнини? Русия е голяма и мощна държава. Ако имаше начин, НАТО и САЩ отдавна да са я смачкали и изтрили от картата на света. Как така 4% население ще притежават 40% блага (М.Олбрайт). Не можеш да направиш лева световна или поне регионална валута. Не можеш да си позволиш да затвориш икономиката си и да произвеждаш всичко само в нея. Не можеш да накараш когото и да било да се съобразява с теб, когато даже един чушкопек не си прозвел през последните 30 години. Така че, простираме се според чергата си. И трябва да уважаваме съседите си, особено когато са могъщи във всеки един смисъл на думата.

    Коментиран от #35

  • 24 Бай Шиле

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "И друго":

    Ясно е,че Денизчо е руски агент.След всяка негова простотия русофилите се увеличават.
  • 25 Българските турци

    6 4 Отговор
    Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите позайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
  • 26 Българските турци

    2 4 Отговор
    продължениеДвата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
    Големият културно-религиозен сблъсък - Стълкновението на цивилизациите(Армагеддон в Израел или Равнината Амик в Сирия) предсказан от Самуел Хантингтон и библейските писания се води вече 11 години на територията на Сирия.Там са всички очаквани представители : еврейската култура-Израел, западната и източната християнска култура - САЩ и Русия и ислямската култура - Турция.Сблъсъкът премина апогея си и вече е към своя край. В новия световен проект Арабските страни (Мекка Медина) и Израел (Йерусалем ,река Йордан) ще са религиозно културна дестинация на трите цивилизации.Има вероятност Йерусалим да се оформи като новият център на ООН !
  • 27 Механик

    21 3 Отговор
    Аз не знам каква е войната на Путин, ама само се погледнете!
    Нямаш право да слушаш или гледаш руски новини. Длъжен си да вярваш на дойчевеле СНН и други подобни. Тиражирате новини, които очевадно са фалшиви. Нямаме право да изписваме буквата "Зет" на латиница. Сайтовете са заляти с коментари, които се повтарят дословно, ползвайки едни и също клишета, като "Путлер", "джужето", "ватенки" и пр.
    Тия коментари от 100 км миришат на тролене, но това няма значение.
    Трият се коментарите, неудобни на статутквото.
    Какво повече да ви говоря за хибридната война и това кой я води?
  • 28 Бай Шиле

    16 1 Отговор
    Веско,тази гугутка чак в Италия ли я намери?Тук има толкова много "експерти",че да ти се доповръща от тях.
  • 29 Някой

    16 1 Отговор
    Каза човек, който е на хранилка на Запада...
    Какво да каже, милата. Нали, иначе, ще ѝ ритнат столчето.
    Да каже, ако ѝ стиска, за хибридниата и явната война, която води Западът срещу българите? И не само срещу тя. Срещу славяните.
  • 30 Кирил

    11 1 Отговор
    Някои хора може леко да си удължат миглите, да се гримират, да съблекат анцуга, да облекат някаква дрешка и т.н., за да обозначат по-ясно пола си. Не срамно да си жена, булче! Напротив - гордост е! А бърборенето стана вече омразно - дър-дър-дър-дър-дър....
  • 31 Мдааа

    9 2 Отговор
    Тая ми се чини въобще да НЕ Е УМНА!!!
  • 32 Отвращавате ни вече хибридчици

    12 1 Отговор
    До къде се докарахме... на младини слушахме скрито и нелегално СВОБОДНА ЕВРОПА.... сега ни накараха зорлем да заобичаме и да слушаме ГОВОРИ МОСКВА !!!!

    Или резервния вариант слушаш и гледаш хибридите вО Бг медии, а новините ги възприемаш с обратно значение!!!!
  • 33 Корги

    7 2 Отговор
    Я, Майкъл Джексън се преквалифицирал на политолог...
  • 34 Ицо

    9 1 Отговор
    Коя е па тая от кой кръстопът я изровихте
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 пьешу

    8 1 Отговор
    не разбрах, тая гусжа недоволна ли е нещо? да си смени територията тогава. при нас е така!
  • 37 АНГЕЛОВ

    7 1 Отговор
    Тъй като съм бил в Генералния щаб на НАТО, ще напиша, че след 2014 г. Щатите прокараха доктрината за т. нар. "фейк нюз", за да може да се заглушава всеки глас, всяко доказателство, което противоречи на вашингтонската пропаганда в западния свят. Именно Щатите унищожиха тотално мита за свобода на словото. Плурализмът на гледни точки е най-важен (защото всяка една от тях може да е погрешна или лъжлива). Каква е разликата между Министерството на истината на Оруел и доктрината "фейк нюз"?!Риторичен въпрос, разбира се

    Коментиран от #38

  • 38 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "АНГЕЛОВ":

    Пътят на подправките и коприната" а днес на "енергията ,икономиката и търговията" от векове насам за пръв път така отчетливо се е насочил към България.За съжаление взорът на българите е пренасочен и цели да им бъде отнет този геополитически авантаж...
    Западният хибриден фронт Използва генетичната малоазиатска параноя на българина и отклоняват облагите към своя територия...
    Гърчите се в лютата си фобия и плюете...а се говори за национални интереси на България.Ослепели сте от злоба и не виждате облагите за България...Защо да не тече газ от Турция през България?... Защо да няма високоскоростен влак през Пловдив и София за Европа?...Трасето до Одрин е почти готово и Турция иска газта,влаковете и тировете да минават през България ...Тогава какво и кой пречи да няма мостове над Дунав, тунели под Стара планина и ЖП и авто магистрали през тях от Азия към Европа?!... повярвайте ... Турция наистина е готова да инвестира и реализира без да се поддава на какъвто и да е комплекс и претенции, всичките блянове на българите...защото знае че са един благосъстоятелен и много по мъжки народ от другите на Балканите. Мицотакис направи всичко възможно да отбие трасето към Солун и Скопие... a и не е ли време вече да се отърсите от 150 годишния си сън и да видите кой ви е приятел, кой ви е враг ?!..

    Коментиран от #39, #42

  • 39 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Българските турци":

    Прав си, но се страхуваме да не ни завладеете и да ни унижавате - яли сме ви попарата. А иначе си прав, но историческата памет не лъже.
  • 40 Пророк

    2 5 Отговор
    Путеландия , с рублите не може и трол да си купи. Залезът на една фалшива империя .
  • 41 анонимен

    2 5 Отговор
    Само си мисля , путинистите да не се преобразуват в китайнофили , щото на Русия съдбата не е много ясна и парите , ще свършат.
  • 42 Хасчо

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българските турци":

    От мостовете и тунелите да бяхте почнали , а не преди 30 години с джамиите напред и плащане на римляни да стават ДПС-та. Съсипахте и Вашите уважавани от всички хора . Те работят като нас ,че и повече за кефа на шепа ДС и многото "Римляни " . Страдат от това наравно с всички останали . Страдание да хрантутиш чужди деца на нежелаещи да работят и непризнаващи държавност. Сега когато реши България ,тогава ще прави мостове и тунели. Когато има за кого и това не е за римлянските деца да карат лимузини без образование и документи. Надрусани и пияни. Инвестиции ,просперитет когато се възстанови народа ,защото тези грабежи в полза на шепа богаташи политици и многото потомствено безработни свърши . Престъпниците от всяко ниво -в затвора и тогава другото. Когато законите са за всички и се премахне държавата в държавата България ще строим отново. А сега просто се "циганизираме".
  • 43 жалкари

    5 0 Отговор
    Доц. Ганкина избълва поредните опорни точки под копир на Козиак. А нещо да кажеш за западната хибридна война?! Като посееш вятър, жънеш бури.
  • 44 Да ме чуе

    4 0 Отговор
    Колко и плащат на тая доц.Занкина? Дали си мисли,че българите сме толкова прости и да се информираме от нашите медии за случващото се около нас? Дали не виждаме дългата ръка на САЩ във всеки конфликт по света,дали не чуваме за биологичните изследвания,които започват в България удобно подминати от продажните ни медии/Диляна Гайтанджиева направи филм за това/ Не,Българите не са прости и намират начин да се информират! Доцентката да си пише каквото иска,радвам се че не ми преподава! Ще я накарам да си изяде дипломата само с факти и доказателства!!!!!!
  • 45 занкина

    0 1 Отговор
    очичките занкина очичките
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове