Last news in Fakti

14 Април, 2022 17:55 2 386 30

Депутатите закриха спецправосъдието

  • спецправосъдие-
  • депутати

Започва ново преназначаване на магистрати

Депутатите закриха спецправосъдието - 1

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите гласуват на второ четене промени в Закона за съдебната власт, предаде БТА.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител.

НС реши съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС попитаха как се съчетава квотният принцип с натовареност на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат в пряко нарушение на Конституцията и това ще стане ясно много скоро. По думите ѝ, отдавна е отминало времето за принудително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си направят отвод.

Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") посочи, че в Наказателния кодекс изрично са изброени хипотезите, при които може един съдия да си направи отвод и това тук е политическо говорене. Делата, които са започнати, ще продължат да се гледат от същия съдебен състав, каза той и допълни, че необразуваните дела ще се гледат вече по места.

Гарантираме, че голяма част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя ранг и възнаграждение, коментира Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Петров от "Възраждане" не се съгласи със специалните изисквания за преназначаване на магистратите. Според него целта е те да бъдат санкционирани за резултати от дейността им, които не са се харесали на управляващите. За делата от НК има несменяемост на съдебния състав, подчерта той. Петров е против "разселване на съдии по държавата" без оглед на тяхната професионална квалификация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Време беше!Сега да организираме на тяхното място Народен съд.

    Коментиран от #3

  • 2 Народът на Бг

    55 3 Отговор
    Окончателно: Парламентът сложи край на Герберските Бухалки:
    Специализирания и апелативния специализиран наказателен съд,
    които години наред работеха срещу Народа на България!
  • 3 Е па

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То най добре е да имаме нормален съд, ама не ни се получава
  • 4 Винокурова

    1 24 Отговор
    Занимават се с глупости ! Като искате НАТО кого предложихте за овакантения от Йенс Столтенберг пост ? Искате ЕС да ни приема по друг начин, а какво променихте в политиката ?
  • 5 Нещо

    41 2 Отговор
    изключително належащо и разумно !
  • 6 Българин

    29 2 Отговор
    Браво на ДБ. Показаха, че означават бизнес. Една бухалка по малко за неудобните на Герб и ДПС. Продължавайте по този път в интерес на гражданите!
  • 7 Мнение

    31 2 Отговор
    Най- накрая
  • 8 Удряй Бате Киро

    25 4 Отговор
    Удряй Бате Киро!
  • 9 Жертва на терор

    21 2 Отговор
    Между другото в Спец прокуратурата служители ме псуваха че подавам жалба срещу ОПГ в град Перник близко до Бойко Методиев Борисов, ОПГ водено от Юлиян Борисов Георгиев и някакъв стар полицай Дончо! Всичко потулиха!

    Коментиран от #11

  • 10 Софийски фашист

    8 4 Отговор
    Сега Депутатите могат и един ЗЗД да спретнат. Мен ме интересува кога ще раздават Калашниците ?
  • 11 Винокурова

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Жертва на терор":

    Ако те разследва Кьовеши и си сгафил, тпгава ще видиш какво е терор ! Румънка в ЕС Прокуратурата, сега и румънец главсек на НАТО ли да сложат ? Ало България 2007 заедно с тях влязохме...

    Коментиран от #19

  • 12 наблюдател

    22 1 Отговор
    Две неща. Първо, щом гербавите реваха против, значи е добро решение. Второ, след като съд и правосъдие е имало и преди, когато нямаше специализиран съд и прокуратура, значи може пак. Какъв е проблемът?
  • 13 Тома

    17 1 Отговор
    Довечера ще има заря по случая
  • 14 Красимир Петров

    16 1 Отговор
    БРАВО!
  • 15 az #МУТРИ, ВЪН!

    18 0 Отговор
    Край с извънредния трибунал на ГЕРБ!
  • 16 Ангел лудия

    14 1 Отговор
    добра постъпка , държавата се освобождава от Търтеи на държавна хранилка
  • 17 баба Вуйна

    12 1 Отговор
    само напред ,,, има още, много институции за закриване
  • 18 Да бе да

    11 4 Отговор
    Ти да видиш , нали били неадекватни, нали нищо не правели и гърб се връща утре сутринта ? Тухла по тухла разгромяване и гешо наистина ще управлява само чистачките в прокуратура! Браво, но има още много за правене , да не отваряме шампанското още ....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Браво на момчетата.

    11 3 Отговор
    Може да ги плюят, да ги обиждат, обаче работят. Наистина работят. Въпреки всички мини, които им бяха сложили и въпреки трудното време в което сме-работят яко. Дайте им време и ще видите, как няма да ни стигнат килиите за да затваряме всички изобличени и осъдени корумпирани гадове, окрали нас, държавата и евросъюза. Ще ги набутат като кокошки в кокошарник. Браво момчета. С вас сме.
  • 21 Ей така се работи

    9 3 Отговор
    Без много приказки. Без рязане на ленти и показност. Хората една стотинка не са си слагат в джоба от държавните пари, а бачкат яко, за да оправят бакиите и да накажат виновните. Първите истински държавници от почти век насам в България. Първите истински патриоти, начело на държавата.
  • 22 Чак не мога да повярвам

    9 4 Отговор
    Истина е. Започна се. Треперете борисови и доганови бандитчета. Пеевчета, Всякакви други дерибеи и корумпирани държавни служители. Примката се стяга. Това са истинските хора, които избрахме. Най-накрая направихме правилният избор. На добър час на всички от кабинета на Петков. Първият истински, български премиер, от края на комунизма, а дори и преди него

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Мъри

    8 0 Отговор
    Черепа може да се връща вече.

    Коментиран от #25

  • 24 Само един въпрос

    5 7 Отговор
    преди ГЕРБ и преди Гешев, кои управляваха и кого осъдиха???? Те създадоха олигархичните кръгове с пари на руската мафия, те сега защитават същите кръгове. Българинът е късо паметен явно, щом не помни тези неща. Връщаме се в сенчестите години, срамно е.
  • 25 Свободата се завърна

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Мъри":

    защо пък не и всички избягали от правосъдието. Да им е честито чистото досие.
  • 26 Нищо не каза

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Чак не мога да повярвам":

    Списъкът с избягали закоравели престъпници" бизнесмени " които Радев днес помилва( защото той започна всичко това) е дълъг и сега ще ни яхнат отново. Разбира се, че ще има заря, платена от същите тези, които ще се върнат. Това е подигравка с труда на много хора години назад. ТОВА Е СРАМ.

    Коментиран от #27

  • 27 Къде е златото ?!

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Нищо не каза":

    Къде е Петьо Еврото и много други знайни и незнайни подизпълнители, облечени в тоги ?!
  • 28 Забравяш и Иван Костов...

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Чак не мога да повярвам":

    Той също почна да разкатава руската мафия, но му спретнаха цирка с измамника от Мадрид. Вярно и по времето на Костов имаше корупция, но никой не говореше в стотици милиони.
  • 29 Време е за импийчмънт

    2 7 Отговор
    Закриха държавата. Сега олигарсите съвсем ще се разпищолят, благодарение на Кирчо.
  • 30 Поп Кръстю

    1 0 Отговор
    Гешев идва на ред. Пътните листове са подписани .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове