Last news in Fakti

14 Април, 2022 18:11 2 322 13

Адв. Василев за ФАКТИ: Още при създаването му имаше съмнение, че спецправосъдието ще е политически инструмент

  • адв. емил василев-
  • емил василев-
  • специализирано правосъдие-
  • спецправосъдие-
  • спецпрокуратура-
  • спецсъдът-
  • закриване

Радващото е, че днес то бе закрито от мнозинството на промяната

Адв. Василев за ФАКТИ: Още при създаването му имаше съмнение, че спецправосъдието ще е политически инструмент - 1
Адв. Емил Василев; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Специализираните прокуратури и съдилища бяха официални закрити преди минути след гласуване на второ четене в Народното събрание.

Посредством този акт първата крачка към мащабна реформа в правосъдието е направена.

От ФАКТИ днес въпроса: трябваше ли "спецправосъдието" да бъде закрито, поставихме на адв. Емил Василев, който има опит и като народен представител.

Ето как отговори той на този въпрос на медията ни:

"Според мен категорично да. Аз бях депутат, когато беше създадено специализираното правосъдие и много добре си спомням, че идеята беше лансирана от Цветан Цветанов по чисто политическа линия. Още тогава възникнаха съмненията, че спецправосъдието ще е политически инструмент. Или ако не бъде политически инструмент, то това е едно решение с политически характер. Лично за мен един такъв инструмент на правосъдието, който е бил политически създаден, трябва да бъде и политически премахнат."

"Двете неща, заради които уж се създаде специализираното правосъдие, бяха борбата с организираната престъпност и корупцията. Защо това се оказа неефективно - защото нямаме независима прокуратура, която да прави тези разследвания. Не давам за пример румънския модел, който е много специфичен, сложен. Но ако в България наистина имаше желание за борба с корупцията, трябваше да бъде създадена отделна, независима прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията, с отделен главен прокурор. Когато имаме отделна прокуратура с отделен главен прокурор, това категорично означава независимост. Или поне е сериозна, основна стъпка към независимост. При настоящата специализирана прокуратура в общия кюп на Главна прокуратура, за каква независимост можем да говорим? Според мен за никаква", даде идея адв. Василев.

Юристът даде и още един аргумент за порочността във вече закритото т.нар. "специализирано правосъдие".

"Има един момент, който е важен от чисто експертна гледна точка. И той е, че всъщност в промените, които се направиха в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по въпроса за подсъдността - тоест кои престъпления са в ресора на специализираните прокуратури и съдилища, не беше използван принципът за вид престъпления, a принцип за лица, извършили престъпление/я. И бяха започнали да изреждат: престъпления, извършени от съдии, престъпления, извършени от депутати и пр. длъжностни лица. Това е сбъркан принцип. Трябва да има специализация по вид престъпления, а не по вид на лицата, които евентуално са ги извършили. С този модел - по вид на лицата, идва политическата репресия."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Само Народен съд ще ги оправи.
  • 2 Българин

    19 4 Отговор
    Бухалката на мутрата Боко замина в историята.
  • 3 честито на печелившите

    5 15 Отговор
    Еее , сега ще има яко разкешване към взелите това "правилно" решение. Черепа ,Цецко Василев , Бобокови , Миню Стайков , Баневи , Арабаджиеви и още много знайни и незнайни "Герои на капиталистическият труд" /т.е. - долни крадци/ - ще купонясват яко. Браво на ПП , ИТН , БСП и ДБ - "честно" си заслужиха парите. Десетина човека /знаете кои/ ще станат бая по богати , а сметката /както обикновено/ ще платим ние. Браво !

    Коментиран от #12

  • 4 истина е

    16 4 Отговор
    Ама боко е генератора на този съд ,и ги създаде за да удря тези които са срещу него ,итези които не му плащат рекет !!!
  • 5 user

    4 15 Отговор
    Простолюдието е толкова просто у нас, че дори не може да се опита да помисли. Спец правосъдието беше създадено у нас по препоръка на европейската комисия. Ако е било бухалка по времето на Цацаров или не е постигнало достатъчни резултати тогава да сменят сложат подходящ човек за шеф на КПКОНПИ и да заработи както трябва. Тук целта е съвсем друга, платена от тези които спонсорираха и протестите миналата година. Сега ще излезнат пак снимки от купон на олигархията как празнува в някой заведение!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Халифат Борисов

    11 3 Отговор
    Специализирана прокуратура унищожи живота на хиляди неудобни на Борисов и Гешев! Включително моят на семейството ми!

    Мирослав Германов
  • 8 Я Я Я Я ДА

    4 0 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИТЕ ...............................
  • 9 Прав е

    5 2 Отговор
    Напълно точен!
  • 10 коколатко

    2 7 Отговор
    сега трябва да закриеме и съда за да може коалицията да оправдае сухото платено им от онеправданите не-олигарси от близки и близкоизточни страни
  • 11 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ИВАНОВ ПОДЛЕЦ И ПРЕДАТЕЛ ЗАТВОР 20 - ГОДИНИ .................................................................АШЛАК ...............................................................................................................................................................................................
  • 12 Мики

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "честито на печелившите":

    ЩЕ ГО ТЪРСИТЕ БОКО И ЩЕ ИСКАТЕ ДА МУ ПРАВИТЕ С….. Ама няма да го намерите че с тези стигнахме дъното.
  • 13 бухалка

    3 0 Отговор
    Eдна мафиотска бухалка по-малко.