Last news in Fakti

15 Април, 2022 15:28 1 855 4

Адв. Петър Славов: Хората имат проблеми в момента, действия трябват сега!

  • адв. петър славов-
  • петър славов-
  • задължителен праг ддс-
  • спецправосъдие-
  • закон за опазване на околната среда

Юристът и десен политик призова задължителният праг за регистрация по ДДС да бъде увеличен на поне 100 000 лева веднага

Адв. Петър Славов: Хората имат проблеми в момента, действия трябват сега! - 1
Адв. Петър Славов; Снимка: Денят с Веселин Дремджиев

"Наричам това връщане към нормално правосъдие". Така адв. Петър Славов от "Групата за натиск" в 43-ия Парламент коментира закриването на специализираното правосъдие от страна на текущото Народно събрание в рамките на вчерашния ден.

Той бе гост в предаването Денят с Веселин Дремдижев по TV+ и TV1.

За да е ясно на широката маса хора за какво става дума - относно тези "специализирани" структури, които много хора наричат извънредни (а Конституцията не допуска извънредни съдилища), за съжаление с годините видяхме, че те наистина започнаха да действат като бухалки на властта", каза още по темата адв. Славов, а след това допълни, че: "След премахването им - делата, които са образувани при тях, ще бъдат препратени по компетентност на съответните окръжни съдилища, съдиите ще бъдат преназначени в такива съдилища и работата по делата ще продължи, но вече в рамките на нормалния съдебен процес."

Това не може да се нарече съдебна реформа, това може да е първата стъпка към връщане към нормалното правосъдие", заключи за закриването на "спецправосъдието" юристът, като след това продължи така:

"Тепърва започват сериозните въпроси. Стои въпросът с главния прокурор - безконтролността, личността на Гешев. Стои въпросът с Висшия съдебен съвет - трябва скоро да започне процедурата по избор на нов състав на ВСС. A ако по сегашните правила бъде избран и новият Висш съдебен съвет, да се надяваме, че ще има съществена разлика спрямо сегашния състав, би било доста наивно. КПКОНПИ също стои на дневен ред и е нещо, което в момента може да се промени с обикновено мнозинство. За мен е необяснимо защо все още няма избран нов председател на Комисията (КПКОНПИ), която да започне да работи нормално. Постът е вакантен от месец и половина. Има временно изпълняващ длъжността - лице, за което особено сдружение БОЕЦ е изнасяло не един или два сигнала и данни за безобразия".

"Трябва да има и съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство", добави адв. Славов.

"Увеличаването на задължителния праг за регистрация по ДДС, който особено касае малкия бизнес и особено сега при тази инфлация, трябва от 50 000 на поне 100 000 лева да го направят веднага. Това се коментира с дата 1 януари догодина. Хората имат проблеми в момента, как да се справят с тях в следващите месеци? Действия трябват сега!", призова адвокатът, популярен с десетките си предложения за десни политики към всички управляващи.

"Проблем е това, което се случи със Закона за опазване на околната среда. Има законодателна инициатива от Министерски съвет, проект, който очевидно е готвен от МОСВ, най-после да се върнем към двуинстанционното правосъдие по отношение на т.нар. екооценки, които 2017 година под ръководството на министъра, на когото казваха Барни Ръбъла, бяха отменени. Включително демократичната общност тогава протестира срещу тях. И сега какво виждаме - внесен е законопроект през Министерски съвет това да се поправи по установената им коалиционна процедура и между четенията група депутати от "Демократична България" и другите групи взели, че внесли това да отпадне, тоест да останат промените във вида, в които са си от времето на ГЕРБ. Как може? За мен лично това е и противоконституционно и ако остане във вида, в който са го предложили и не се вразумят, за мен би имало всички основания Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд за това нещо. Не може Регионален административен съд да се произнася по законосъобразността на актове на Министерски съвет или на министрите. Има изричен текст в Конституцията, че за това има Върховен административен съд. За да се стигне до него се минава първо през Регионалния съд, чието решение се обжалва пред Върховния административен съд. Това е двуинстанционното производство", обясни подробно юристът, който е член на Висшия адвокатски съвет.

Относно проблема с нарастващите цени на горивата, адв. Славов заяви:

"Отдавна призовавам да се помисли за намаляване на акциза, за намаляване на ДДС, за да може крайната цена да не отива нагоре постоянно, когато растат и цените на международните пазари, а да има компенсаторен механизъм. Това е нещо, което държавата може да направи."

Целия разговор между Веселин Дремджиев и адв. Петър Славов можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уркл

    9 1 Отговор
    ако намалят ДДС, няма да се намали крайната цена, просто ще печелят повече пари на гърба на държавата, а остатъка ще плащаме ние чрез данъци.
  • 2 Анонимен

    3 2 Отговор
    Този симпатяга иска да каже , че догодина тотото пак ще е на купувача на протести,ракиджията ще си продава карнобатската а по известните мутреси ще се жалват за изгубената младост.
    Него може да го видим в парламента или по Европа
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    МУТРОЛАНДИЯ мафията у нас си има ДЪРЖАВА
  • 4 5577

    3 0 Отговор
    Малко предизборно ни звучи. Всички глаголи минаха в бъдеще време за тая коалиция. Подаваме оставка, сега и веднага е сегашно време. Разбрахме че нищо не променяте на добро, а само на по зле. Опоскахте всичко. Не сте способни камък върху камък да застоите. По добре е само за мутрите. Да дойде някой който да работи за хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове