Last news in Fakti

23 Април, 2022 21:00 4 552 48

Не достигат над 30 000 медицински сестри

  • медицински сестри-
  • недостиг-
  • ясли-
  • детски градини

32% от работещите са над 65 години

Не достигат над 30 000 медицински сестри - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 000 медицински сестри. Към момента в страната работят 22 300 сестри, като 32% от тях са на възраст над 65 години, съобщи БНТ.

В детски градини, ясли и училища работят около 7500 медицински сестри. 42% от тях са пенсионери, а средната възраст на останалите е 58 години. В много общини трудно успяват да намерят сестри за яслените групи. Затова от здравното министерство предлагат освен сестри и акушерки в детските градини и ясли да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

Стойка Димова е сред малкото директори в София, които за момента не търсят медицински сестри. В яслата, която управлява работят 8 сестри. Половината са в пенсионна и предпенсионна възраст.

"Хората са много отговорни, с натрупан опит и добре се справят със служебните си задължения. Предполагаме, че до няколко години ше се наложи да си търся и аз кадри", заяви Стойка Димова - директор на 56 СДЯ "Калина".

Заплатите на сестрите в училищното и детско здравеопазване зависят от общинските власти.

"Там, където общинските власти осъзнават важността на тези специалисти, има договорени заплати между 1000 и 1100 лева. Не навсякъде, разбира се", каза Милка Васлева - председател на БАПЗГ.

В Столичните яслени групи не достигат над 100 медицински сестри. От общината искат здравното министерство да разреши и педагози да се грижат за децата до 3-годишна възраст.

"Спешните, неотложните състояния при децата настъпват много бързо. Имали сме животозастрашаващи ситуации. Не са често, но според мен е належащо здравни работници да работят в яслените групи", каза Стойка Димова - директор на 56 СДЯ "Калина".

От здравното министерство предлагат в яслите и детските градини да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

"Няма как да вършим нещо, което е една стона от това, което можем. И не бива да бъде така", заяви Вили Батакчиева - фелдшер ЦСМП-Пловдив.

"Абсурд. Фелдшерите са една професия, която като наименование и възрастова характеристика лека полека отмира", каза Киро Аргиров - фелдшер в ЦСМП-Пловдив.

У нас фелдшерите са около 1900. Средната им възраст е 59 години. Лекарските асистенти са само 61 и са на средна възраст 33 години.

"Друг е въпросът къде ще бъдат те по-полезни за обществото. В яслите или в спешната помощ. Там също има критичен недостиг", коментира Милка Василева - председател на БАПЗГ.

Дали фелдшерите ще могат да работят в яслите? Решението на здравното министерство се очаква след края на общественото обсъждане, което приключва на 7 май.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    63 8 Отговор
    капитализмът господа, не се оплаквайте. Няма пари, няма кадри. Ще се лекувате с билки.
  • 2 БОЙКО

    26 5 Отговор
    СЕ КАНДИДАТИРА ЗА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА...БРАВО..
  • 3 срам

    66 2 Отговор
    От 30 години жена ми е мед сестра, и и е родена за това но вече хвърли касинката, защото чистачките в НС.вземат повече пари от тях

    Коментиран от #11

  • 4 МИТЬО ПИЩОВА

    67 0 Отговор
    Преди има - няма година, един господин от правителството твърдеше, че 1 000лв. заплатата, са твърде много за техния труд.
    Сега в парламента да обличат белите престилки.
  • 5 БОЗА

    46 2 Отговор
    Гониха ги по первазите...сега ги търсят...и това в държава,с като цяло болно и застаряващо население...къде са приоритетите на всички последни правителства...;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 Гост

    37 4 Отговор
    Ами фелдшерите са над 50% доктори, кадърни, образовани, отдадени, на времето ги учеха, а сега се чудят само да им взимат парите на студентите. Познавам фелдшер, който е вече пенсионер,когато поставешв диагноза на сложни заболявания, тя се припокриваше на 100% със лекаря! Даже, него го търсят в пъти повече, защото наистина е кадърен!
  • 7 Гнойко

    25 1 Отговор
    Който иска и търси кадри да си направи,а може и да има които чакат на портала и от там да си вземе
  • 8 един от многото

    46 2 Отговор
    А някой знае ли колко взема една медицинска сестра , за колко болни се грижи и колко от работата на лекарите върши?
  • 9 Държавна политика,

    26 0 Отговор
    айде сега социози, политолози, педагози и всякакви "...ози", да обличат белите халати.
  • 10 Димитър

    48 4 Отговор
    При операция в УНГ отделениетп на СофияМед се запознах с една сестра дето вършеше работа като за 10 лекаря и работеше на две места за да върже двата края. Имаше крайно измъчен вид и докато ми слагаше инжекция ми каза как след това изхвърча към Медицинка академия за следващата смяна! Та те така, вие им плащайте като за чистачи и ги третирайте като отпадък и после се чудете защо няма да има кои да ви сложи едина инжекция после! Това е трудна и важна професия за обществото! Но ние само искаме да минем метър, хем да не плащаме, хем да ни лекуват. Това просто няма как да стане!!

    Коментиран от #22

  • 11 Сестрите

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "срам":

    не знам какви са им заплатите, ама при нас чистачка на 4 часа е на 1600лв.
  • 12 TROY

    25 0 Отговор
    Във Германия са сестрите, даже и лекарите, даже и заварчите, даже и всики които са кадърни във нещо си, каквото и да е.
  • 13 eti

    25 2 Отговор
    до 2030г. ще имаме мед. сестри, а после няма да има!
    всички те ще са само на частно някъде и ще искат пари, за да си подсилят мижавата пенсийка ... и това при условие, че изобщо знаете как и къде да ги намерите из махалата си ... инак ще ходиме в частните лаборатории, манипулационни и ще си плащаме прескъпо! в болниците на етаж ще има най-много две мед. сестри, като едната ще я водят старша, а другата ще й е подчинена :) трагедия! за 33г. до това се докарахме!
  • 14 бачо е бачо

    29 1 Отговор
    Внасяйте от Украйна ...хем млади, свежи и лесни ,ама и те ще избягат ,само ,като си вземат първите заплати и ще отпрашат на Запад .
  • 15 Ами ...

    3 14 Отговор
    Много са болниците просто.

    Коментиран от #23

  • 16 Рошко

    11 0 Отговор
    При толкова много" измрели" от ковид и пак не достигат, и то да е само в бг, как става така
  • 17 Хехе

    3 18 Отговор
    А бе вие, като пишете врели-некипели,що не умножите 30000 х 1500 лв? Нали такава е бъдещата заплата на медицинските сестри?Е,и откъде ще дойдат още 45 млн,и това ще е минималното, пак ли ще вдигаме осигуровките и ще пушим срещу реформите?

    Коментиран от #21, #40, #46

  • 18 Еми като

    14 0 Отговор
    всичката работна ръка се е заела да бетонизира и да търчи с папка под ръка, такъв ще е резултата! Намалете бетонизаторите и писарушките и ще има хора да работят и в селското стопанство (където също има остър недостиг на работна ръка) и медицински сестри. Естествено, срещу достойно заплащане.
  • 19 gggw

    18 0 Отговор
    "Затова от здравното министерство предлагат освен сестри и акушерки в детските градини и ясли да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти." страхотно решение ! а ако не достигат, може да се включат и хигиенисти и ресторантьори.. такива поне има

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 TROY

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хехе":

    1500 лева, месечна заплата е обида за всеки човек във сегашните условия.Като тъп железар ги изкарвам до средата на седмицата. Българин съм, но мразя ганювщината. На ганьо всички му пречат.
  • 22 Хмм

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Димитър":

    “Работа като за 10 лекаря”, моля дайте пример. Длъжностната характеристика на лекаря и сестрата е доста различна, не случайно са две различни професии.
  • 23 Амиии и ти си prоst

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ами ...":

    И то много
  • 24 Може,

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "gggw":

    И 65 годишния параджия. Той пари не сака, само стажа да върви. Той пък завалията, го осигуряват на 4 часа, ма топли котела от 06,00 часа до поне 16,00 часа. Двора премита, персонала забавлява и т.н. Също, като един вещ охранител в училище.

    Коментиран от #25

  • 25 Забравих

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Може,":

    да допълня, че основната му заплата е около 700 лева, но се влиза с връзки естествено.
  • 26 Мамул

    18 1 Отговор
    В Германия са! Ходете си ги вземете! Свободно движение на хора, стоки и капитали? Да! Но еднопосочно! Хора, суровини и капитали НАВЪН, третокачествени стоки за ширпотреба НАВЪТРЕ.
  • 27 Франки

    17 0 Отговор
    Защо да работят за 1000 лева бруто? Не че и 1000 нето са кой знае какво. Закривай държавата, 40% инфлация за 3 месеца говорят сами за некадърността на киро!
  • 28 1111

    15 2 Отговор
    Депешата на брюксел е да държат ниски заплатоте на лекарите и сестрите, за да имигрират при тях и да ги лекуват. Българите кучета ги яли. Това е ес.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Леле

    2 0 Отговор
    Нима?! И от кога бе ?
  • 31 Bai Stavri

    3 2 Отговор
    Вдигнете им парите, подобрете условията.
    Нека да не се вземат само в държ фирми заплати от 5 до 15 хил лева
  • 32 Интензивното

    7 1 Отговор
    Включете и ветеринарните помощници да бъде весело,но и те получават повече едва ли ще искат
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гръч

    7 1 Отговор
    Поредните американски подлоги излъгаха сестрите.Как така все американските подлоги лъжат и мажат и крадат?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Честито Възкресение

    13 1 Отговор
    Труда на медицинския работник трябва да бъде достойно заплатен и уважаван Не може един депутат да взима десет пъти повече от един лекар или сестра
  • 37 Nurse

    5 0 Отговор
    Знаете ли защо нямате мед.сестри.
    Жена ми е завършила 1988г.
    Там е работила 3-4години и напуснахме заради бедноста, тук не само че си защити дипломата, но продължи ,завърши висше,като не е спирала да работи.работи на две работи, и брутният и доход е $250 000 и имаме почти безплатни застраховки
  • 38 Калбо

    6 1 Отговор
    Защо няма, политиката последните години и унищожителна в сферата на медицината държавата нищо не направи грешни правила които унищожават медицината в България пример болниците не трябва да бъдат търговски дружества шефовете на болници взимат страшно много пари и приближение кръг около него не може човек на който са поверени човешки животи да взима смешни пари ако имат добри заплати и отношението им към пациенти ще бъде съвсем различно а не да гледат към пациентите като банков автомат и правилата в медицината трябва да бъдат много строги който наруши правилата отнемане на лиценз като доктор и наказание лишаване от свобода разбира с доказана вина правилата наистина трябва да бъдат строги който източва здравната каса трябва да бъде наказан и тогава ще има пари повече за медицината и заплати
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 НЕДОУМЕНИЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хехе":

    А за близо милион държавни чиновници има пари нали? Обаче за мед. сестри няма пари за заплати.
  • 41 Минувач

    2 0 Отговор
    При тази изключително сбъркана здравна политика на държавата това не е изненада. Просто е въпрос на време кога ще останат само врачки и знахари....

    Коментиран от #47, #48

  • 42 сирене

    0 1 Отговор
    А колко пари не достигат за достойно заплащане на И още 30 000 мед сестри?
  • 43 Ами ...

    1 2 Отговор
    Направете още 200 болници и няма да стигат 50 000. 😀
  • 44 Ами ...

    1 2 Отговор
    Направете още 200 болници и няма да стигат 50 000. 😀

    Коментиран от #45

  • 45 Частна болница

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ами ...":

    При нас проблем с медсестрите НЯМА! Средна възраст - 25 години!! Схващате ли бе тикви??
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Частна болница

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Минувач":

    При нас проблем с медсестрите НЯМА! Средна възраст - 25 години!! Схващате ли бе тикви??
  • 48 Д-р Хаус

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Минувач":

    От 23 години пиша,че този КАСОВО осигурителен МОДЕЛ на здравеопазването е скапан!! Трябва да се върне доказаният своята ефективност ДАНЪЧНО осигурителен МОДЕЛ!! Схващате ли бе тикви??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове