15 Май, 2024 15:09 2 762 30

Юлиан Войнов: Политиката на търговските банки по ипотечното кредитиране ще се промени при приемане на еврото

  • еврозона-
  • лихви-
  • банки

В доклада, който ще излезе пред юни, вероятно няма да сме покрили изискванията за влизане в еврозоната, но ако бъде поискан допълнителен доклад до края на годината, шансовете са големи, смята икономистът

Юлиан Войнов: Политиката на търговските банки по  ипотечното кредитиране ще се промени при приемане на еврото - 1

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.

Тази прогноза направи пред БНР икономистът и финансов експерт Юлиан Войнов.

"Последните данни показват, че се движим с доста ускорени темпове за намаляване на инфлацията. По последните данни за април на НСИ инфлационният индекс спада на месечна база и имаме месечна дефлация от 0,3% и годишната инфлация е 2,4%. ...

За да изпълним критериите за еврозоната, този спад ни приближава в много сериозна степен. За момента още не изпълняваме този критерий. Ако тенденцията на спад на инфлацията, която видяхме през април, се задълбочи, а аз не виждам причини да не се задълбочи, следващите 3-4 месеца най-вероятно ще изпълним този критерий", обясни той.

Според него за конвергентният доклад, който ще излезе пред юни, вероятно няма да сме покрили изискванията за влизане в еврозоната, но ако бъде поискан допълнителен доклад до края на годината, шансовете са големи.

Юлиан Войнов изказа съгласие с констатациите, изтъкнати от гуверньора на БНБ и коментира:

"Банките в България се готвят 2 години за приемане на еврото и почти всички са готови. ... Финансовият сектор - застрахователните дружества, пенсионните фондове и т.н. Там липсва информация. Комисията за финансов надзор не е много активна и няма публична информация дали се правят някакви промени, за да могат да оперират с еврото, защото става дума за големи финансови трансакции. ...

Другата голяма тема са държавните институции и общините, тъй като това е първият досег на хората до държавното управление и ако там има някакъв проблем, примерно с изплащането на пенсии, би могло да предизвика сериозен катаклизъм".

Финансов експерт коментира, че при приемането на България в еврозоната лихвите по външните дългове на държавата, общините и фирми ще се понижат сериозно, но:

"Странният случай е, че всички лихвени проценти на банките се увеличават, а единствено за ипотечните кредити трендът е обратен - те намаляват. Имаме банки в България, които са с майки в ЕС, при условие, че минималната лихва в еврозоната е 4%, ние даваме ипотечни кредити в България на лихва 2,5 - 3%. Ясно е, че когато влезем в еврозоната и България бъде принудена да провежда паричната политика на ЕЦБ, тези лихви не могат да останат по този начин.

Въпросът е защо българските банки поддържат толкова ниски лихви по ипотечните кредити. И отговорът е, защото в България няма други пазари, които са достатъчно ликвидни и развити, където хората да си държат парите, а хората имат средства, които искат да инвестират някъде, единственият ликвиден пазар е имотният. Цените на имотите са много високи".

Той предупреди, че политиката на търговските банки по отношение на ипотечното кредитиране ще се промени при влизане в еврозоната и хората трябва да се предпазливи в своите финансови решения.

Войнов беше категоричен, че когато България излъчва сигнали, че е стабилна и няма да промени евроатлантическата си ориентация, много по-лесно се разговаря с партньорите в ЕС и НАТО:

"Политическата стабилност трябва да бъде в посока евроатлантическо правителство, което да защитава стабилно тези ценности".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соросоид

    10 1 Отговор
    Кой си купува жилище на 8 септември ?

    Коментиран от #8

  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    14 5 Отговор
    И за какво ни е еврозоната?!
    Само питам.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    15 4 Отговор
    Финансовата пи рамида на Ротшилд търси нови жертви да плащат трилионите задължения на Италия, Испания, Гърция и другите мързели в Европа като България не е похарчила и един цент от тези пари
  • 5 Юлиан Войнов!! Поредния Лъжец ни

    11 2 Отговор
    Маниполира за Инфлацията и Еврото!

    Коментиран от #12

  • 6 Експерт

    7 2 Отговор
    Никой не си купува има в прифронтова държава,кой ще плаща ипотеката при положение,че мъжете ще ги пратят на фронта?

    Коментиран от #13

  • 7 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Лихвите в Европа по ипотечните кредити са около 4-5%, а тук са 2-3% със силния и стабилен лев. Ако приемем Еврото, ако сега се плаща 600 лева ипотека, лихвата ще скочи двойно на 1200 лева
  • 8 информиран

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоид":

    информираните. кой. що за въпрос.
  • 9 Факт4екър

    2 0 Отговор
    Това е Джеки Чан
  • 10 българин

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    за да станем бяла и нормална държава

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 българин

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Юлиан Войнов!! Поредния Лъжец ни":

    хубаво е първо да се образоваш и ограмотиш, пък тогава може да и да казваш кой какъв е.
  • 13 българин

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Експерт":

    прифронтова е баба ти. ние сме далеч, а и тя, войната скоро ще свърши. путлер няма да издържи на напъна.
  • 14 Ахаа

    9 2 Отговор
    Като излезе записа на кирчо и урсула фон дер лайнер, че трябва да се уйдурдисат процентите на инфлацията за да могат да ни набут в еврозоната никой не реагира. Все едно беше най нормалното нещо на света. И ще го уйдурдисат и ще ни набутат там.
  • 15 Иван Вазов

    5 1 Отговор
    Тоя ми прилича на пакистанец?! Откога пакистанци се интересуват от членството на България в еврозоната?
  • 16 провинциалист

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    Е, нали затова влязохме в ЕС. Станахме ли нормална и бяла държава? Или още не му е дошло времето? И при тоя строй ли градим светлото бъдеще?

    Коментиран от #19, #26

  • 17 Знам за финанси, инвестиции, икономика

    10 2 Отговор
    Самата еврозона не изпълнява своите изисквания за членство. Ние не сме покрили изискванията, но си затварят очите.
    Познайте защо ?
    Дали ще станем по-богати ?
    И къде ще стане и заминат последните ни запаси от злато ?
  • 18 Ъхъъъъъъ мозък

    3 0 Отговор
    ипотечното кредитиране си е ипотечното и нищо освен лихвите не може да се промени ! Точно пък за ипотечното ще е абсолютно без значение

    Коментиран от #22

  • 19 българин

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    задаващ въпрос, на който и малко дете може да ти отговори. Влязохме, защото трябваше да ни дръпнат от Русия, иначе още нямаше да сме готови. Кой ни управлява толкова години. Държавна сигурност. Мутри. Е как искаш тогава да се променим и дръпнем напред. Той, Сакса, дето е уж със синя кръв, нищо не направи, ти искаш другите да направят.

    Коментиран от #24

  • 20 НЕ "при приемане на еврото"

    3 5 Отговор
    А ако се приеме еврото ! Никой още не е питал хората дали го искат !

    Коментиран от #23

  • 21 Ъхъъъъъъ мозък

    2 0 Отговор
    А ще има ли фиксирани лихви за 30 годишни ипотеки а?
  • 22 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    моя позната се омъжи в Холандия и с мъжа си кандидатстваха за ипотечен кредит, да си купят къща. То не бяха финансови проверки, то не бяха здравни проверки. Една година ги проучваха, докато им дадат заем. Банкет направиха, защото в Холандия е много трудно да вземеш заем.
  • 23 българин

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "НЕ "при приемане на еврото"":

    абе пич, кой да питат. такива като теб, дето не можете да изкарате два лева ли или тези, дето нямате никаква финансова култура. Как да питат хора, които не правят разлика между Еврозона и Шенген. Или може би да питат такива дето си мислят че Съветската армия ги е освободила от турците. Не става, пич. Добре, че за вани неща не ви питат, че още сме в пещерите.
  • 24 провинциалист

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "българин":

    Ами тя Русия сама се дръпна от нас. С което озориха доста нашите ибрик4ии докато намерят кого да подмиват.
  • 25 БСП за България и Радев

    4 1 Отговор
    Когато влезем в БРИКС и приемем рублата, всички ще сме равни и ще живеем справедливо, както едно време при бай Тошо. С апартамент за всеки трудовак
  • 26 Факти

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    Питаш дали влизането ни в ЕС ни е направило нормална европейска държава. Ще ти дам един много красноречив факт по темата. Преди да влезем в ЕС средната заплата у нас беше 20 пъти по-ниска от тази в Германия. Днес тя е само 4 пъти по-ниска. За 15 години в ЕС стопихме петкратно изоставането на доходите ни от тези в Германия. Преди да извадиш контра аргумент ще ти припомня, че тук се взимат много пари под масата, а и данъците ни са в пъти по-ниски. Все още не сме нормална европейска държава, но вече сме много по-близо до тази цел. Не забравяй, че ние изоставаме от нормалните европейски държави от падането ни под турско робство през 14-ти век, последвано от руско робство през 20-ти век. Цяло чудо е как само за 15 години в ЕС успяхме да стопим по-голямата част от това 7-вековно изоставане. И това при условие, че политическата ни мафия все още е под контрола на Кремъл, който я създаде. Къде щяхме да бъдем днес ако бяхме извършили лустрация? Къде щяхме да бъдем ако бяхме попаднали от другата страна на желязната завеса? След Съединението, влизането в ЕС е най-доброто нещо, което ни се е случило през тези 7 века. Умишлено не споменах "освобождението", защото тогава само се сменя окупатора и губим 2/3 от територията си.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И ТОЯ Е ЗАПАДНА ПОДЛОГА

    5 1 Отговор
    ЛЪЖЕ НИ ЗА ДА НИ ОГРАБЯТ ОКОНЧАТЕЛНО , СЛЕД КОЕТО ОТЪРВАНЕ НЯМА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове