3 Юни, 2022 11:13 5 364 34

Вижте меморандума, който ще прочетат от Националния кръг "За Македония" в европейския парламент

  • овчаров-
  • николай-
  • македония

Ако ние, българите, днес признаем неправомерните искания на РСМ, какво ще кажем на нашите деца, се посочва в позицията

Вижте меморандума, който ще прочетат от Националния кръг "За Македония" в европейския парламент - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на Националния кръг "За Македония" ще гостуват в Европейския парламент на 7 юни. Говорителите на организацията - професорите Николай Овчаров, Пламен Павлов и Ана Кочева, ще запознаят европейските депутати с причините България да има изисквания към Република Северна Македония преди да се започнат преговори от страна на Скопие за членство в ЕС.
Професор Николай Овчаров даде интервю за ФАКТИ преди посещението в европейския парламент.

Ето и целия текст на меморандума:

В резултат на десетилетните борби на българите в Османската империя на 28 февруари 1870 г., султан Абдул Азис е принуден да издаде постановление, с което узаконява обособяването на отделна Българска църква, наречена „екзархия“. Тя е призната за официален представител на българската нация в държавата. В член 10 от учредителната заповед се постановява да бъдат извършени референдуми в съответните области на империята. Към Българската екзархия трябва да бъдат присъединени тези области, където за българи се обявят поне 2/3 от живеещите там християни.

Съобразно същия параграф и в историко-географската област Македония се извършват референдуми под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия. Резултатът от тези плебисцити е потресаващ. С огромно мнозинство в границите на Българската екзархия е включена цяла Македония. Там са целокупните области на Скопие, Охрид и Битоля, които днес са най-големите градове на Република Северна Македония.

Малко по-късно избухва Руско-турската война от 1877-1878 г., довела до частичното освобождение на България от османска власт. На 3 март 1878 г. при селището Сан-Стефано (дн. Yeşilköy) е сключен предварителен договор между Русия и Османска Турция, а за предели на освободена България се приемат признатите от султана граници на Българската екзархия. Скоро обаче става ясно, че при готвения от Великите сили Берлински конгрес по геостратегически съображения много райони ще бъдат върнати на Турция и сред тях най-вече – македонските области. Това предизвиква спонтанният „Мемоар на българските общини в Македония” от 20 май 1878 г. В него македонските българи се обръщат към Великите сили с искане за присъединяване на цяла Македония към новосъздадената българска държава. В този апел слагат подписите си представителите на 21 български общини от всички краища на Македония. Сред тях са общините на днешната столица на РСМ Скопие, на Охрид, Прилеп, Щип, Битоля, Тетово, Куманово. За съжаление Великите сили са непреклонни и тези области са върнати на Османската империя.

По този начин са виждали себе си предците на днешните северномакедонски политици и историци. Това се случва само преди 140 години, равни на три или четири човешки поколения. Какво е станало за този сравнително кратък исторически период?

До Балканските и Първата световна война (1912-1918) никой не подлага на съмнение българския характер на населението в македонските области, намиращи се в тогавашната Османска империя. През 1903 г. избухва масово въстание, обхванало всички българи на територията на империята. Негови водачи са ръководителите на голяма нелегална организация, сред които водещо място има Гоце Делчев – днес национален герой и в България, и в Република Северна Македония. Той ясно се определя като етнически българин, което се признава и от много днешни политици в РСМ. През 2019 г. самият Президент на държавата г-н Стево Пендаровски беше категоричен в едно свое интервю: „Безспорна историческа истина е, че той (Гоце Делчев) се е определял като българин”!

Въстанието е потушено, а след катастрофалната загуба в Първата световна война, България трябва да се примири с териториалната загуба на Македония. По-голямата част от македонските земи са поделени между новото Кралство Югославия и Кралство Гърция. Водещ етнос в Югославия са сърбите, чиято национална доктрина включва дебългаризация на населението в Македония, за да бъде то асимилирано и превърнато в сръбско. Тази политика търпи крах и затова през 1941 г. населението там посреща българските войски като освободители.

България обаче отново е на губещата страна, а Югославия е сред победителите в световната война, но сега вече като комунистическа държава. Тя става федерация, а в нея влиза новопровъзгласената Социалистическа Република Македония. След като опитът да превърнат българите в сърби се оказва неуспешен, от 1944 г. нататък всички сили се хвърлят в изграждането на политическия македонизъм. Най-общо той се състои в създаването на собствена „македонска идентичност” чрез откровеното и лавинообразно фалшифициране на българска история и чрез насилствена промяна на езика. Този процес продължава вече осем десетилетия и определено постига „успехи” чрез насаждане на омраза към всичко българско.

През 1991 г. Република Македония се отделя от разпадащата се Югославия. Р България първа признава нейната независимост. Този акт на приятелство и добра воля обаче далеч не премахва езика на омразата, който продължава да преобладава сред медиите и политиците на нашата югозападна съседка. Така се стига до подписания на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония”. До ден днешен той остава само на хартия!

На базата на този договор в парламента на Р България е приета „Рамкова позиция относно разширяването на ЕС и присъединяването на Северна Македония”. В нея се акцентира върху премахването на „езика на омразата” и за изграждането на истински добросъседски и приятелски отношения между Р България и Р Северна Македония. Българската позиция може да бъде сведена до два основни постулата:

1. До 1944 г. България и Северна Македония имат обща история (датата е условна и е приета въз основа на установяването на комунистическа власт в Северна Македония).

2. Официалната норма в РСМ е прекодификация на вече създадения още през Възраждането книжовен български език, който има богата история и дълга писмена традиция, т. е. тя има политически характер.

Всичко това по никакъв начин не нарушава съвременната идентичност на днешните граждани в Република Северна Македония. Ние не оспорваме правото на всеки неин гражданин да се самоопредели по начина, по който желае и да назовава езика си, както реши. Същевременно категорично призоваваме да спре кражбата и деетнонимизацията на българска история и култура, както и постоянното използване на „езика на омразата”. Това е абсолютно недопустимо за страна, която претендира да стане членка на Европейския съюз.

В Националния кръг „За Македония” участват главно историци и филолози и това не е случайно. Тъкмо историческите и езиковите въпроси са основни в спора с войнстващия македонизъм. Още в началото на ХІ в. владетелите от династията на Самуил, определян днес в РСМ като „велик македонски цар”, сами се обозначават като „българи родом”. Всички византийски и западни средновековни хронисти говорят само за Българската империя, в границите на която влизат всички македонски области.

До появата на македонизма през ХХ в. етническо понятие „македонец” не съществува. Работилите през втората половина на ХVІІІ и началото на ХІХ в. първи възрожденски книжовници от територията на днешна Република Северна Македония като Христофор Жефарович и Кирил Пейчинович ясно отбелязват, че пишат книгите си на „български език” и са „ревнители на Българското отечество”. Първите фолклористи от същите тези земи като братята Миладинови събират и издават сборник „Български народни песни”. Като българи се определят всички борци за освобождение на Македония от турска власт като споменатия велик национален герой Гоце Делчев.

Днес в Република Северна Македония се извършва напълно неприемлива посмъртна „денационализация” на тези колосални личности. Така например Пейчинович и Жефарович са обявени за „македонски просветители”, а събраните от братя Миладинови народни творби, дефинирани категорично като български от самите съставители на книгата, се издават като „Македонски песни”. Спорът за Гоце Делчев пък спря работата на съвместната историческа комисия, която по Договора от 2017 г. трябваше да реши спорните въпроси.

Ето защо историческата и филологическата проблематика е толкова важна! Също както и въпросите за потъпкването на правата на обявяващите се за българи в днешна Република Северна Македония. Разбира се, тяхното признаване е част от пътя, който РСМ трябва да извърви, за да може да влезе в Европейския съюз.

Накрая искаме да се обърнем към депутатите от Европейския парламент с призив да погледнат внимателно и с разбиране българската позиция, която категорично се подкрепя от 70% от българските граждани. В Европейския съюз членуват страни с велика история. Нека си представим, че някой съсед на Франция би си присвоил, например, крал Людовик ХІV или Наполеон Бонапарт. Или че някой отрече съществуването на Свещената Римска империя на германския народ.

Ето затова става дума, уважаеми евродепутати. Ако ние, българите, днес признаем неправомерните искания на РСМ, какво ще кажем на нашите деца. Нали по този начин ще ги лишим от историята на техния народ, записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. А и вие самите, наистина ли искате да приемете безусловно в нашия велик съюз да влезе страна, изградила миналото си чрез кражба и фалшифициране на историята?

Убедени сме, че това не може да бъде истина! Защото противоречи на философията на самия Европейски съюз, създаден с Маастрихтския договор от 1992 г. Ние, българите, вярваме в неговите ценности и ще ги отстояваме докрай!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо масон трябва

    8 32 Отговор
    Да се занимава с бъгарската история?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Агата Кристи

    69 0 Отговор
    СБИТО, ЯСНО, ТОЧНО.
    ТОВА, - "милите ни политици" до сега, сливи ли имаха в устата.???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БЪЛГАРСКО МАКЕ ОТ ПИРИНСКО

    47 0 Отговор
    БРАВО БРАВО БРАВО
    За СЪРБИЯ, УДБА И ДНЕШНИТЕ СЕВЕРНИ-ЮГОТО
    ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВДЕН!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Сигурно

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Е някой Руснак
  • 7 Перо

    4 45 Отговор
    Този соросистки “национален кръг” от няколко изкуфели джендъри не са никакви за да ги слуша някои! Това е като измисленото ОМО,създадени за пари от джендърите и македонисти с бетонни глави!

    Коментиран от #20

  • 8 Георгиев

    21 17 Отговор
    Клякане му е майката. Ние нямаме Орбан, ние имаме американски подлоги. Ще се оправдаят с това, че невлизането на Македония в ЕС работи за интересите на Русия. И католици ще ни направят, и най големите русофоби ще ни направят, ще ни променят кода и чипа. Фашизмът възкръсна в европа. На ръководни длъжности в ЕС са само наследници на висши функционери на хитлеровата партия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Онзи

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "БЪЛГАРСКО МАКЕ ОТ ПИРИНСКО":

    Я го преведи, че ти е много "сложен" изказа - ДАЙ ШИРОТА НА МИСЛИТЕ СИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаахо

    3 41 Отговор
    Е, просто немам нерви да го чета до края.Все едно слушам Гешев да говори за прокуратурата с политически и измислени мотиви.Така ли не се намери един историк с непромито съзнание от Кремъл и европейско самосъзнание.Ами вижте казуса Украйна бе историци, недейте да влизате в риториката и лъжите на Путин.Ама кажете бе историци, коя глава, коя точка, в кое изречение от СанСтефанския Договор се споменава България.Не знаете и не можете, щото касае Русия и Турция и нямата достъп до него.Ами това-Посрещнаха ни като освободители и изпратиха като фашисти, що го премълчавате.Изобщо, намерението и опита да вкарате историята да дълбаете в нея и се поставят условия на призната от България Държава е ПРЕСТЪПНО.Ако не сте го схванали, от ЕС ще ви светнат.Друг е въпроса по коя история сте взели титли и дипломи и защо така упорито защитавате чужди интереси.

    Коментиран от #21, #28

  • 14 Баламурници и будали!

    8 25 Отговор
    Защо го правите публично достояние?
    Сега северомакедонската пета колона у нас, историчарите от Скопие ще подготвят контрамемурандум, Русията ще поздрави северомакедонците, Германия ще каже- пускайте северомакедонците.
    Ползата от този меморандум вече е безмислена.

    Коментиран от #30, #34

  • 15 Мафиоти и крадци

    36 4 Отговор
    Браво! Нито крачка назад от нашата история.

    Коментиран от #18

  • 16 111

    4 20 Отговор
    Тоя чобанин не му стигат намерените пръстени( всяка година по един) по Перперикон и вече се занимава с голямата политика.....хахаахааааа.
  • 17 Хайде на разходка до Европа на наш гръб

    2 22 Отговор
    Защо ги пращате тези хора в ЕС? Само да ни се смеят хората. На никого не му пука нито за България, нито за Македония. Не дразнете европейците. Или по-точно - не им досаждайте!

    Коментиран от #22

  • 18 Иван

    4 12 Отговор

    До коментар #15 от "Мафиоти и крадци":

    Историята никой не ти я взема, вземат ти територията, вземат ти златото, вземат ти хората. Той за историята заревал.
  • 19 Българин

    16 1 Отговор
    всичко стойностно и значимо в този живот се прави от хора професионалисти и експерти, те са тези които знаят и могат, за съжаление в последните десетилетие вместо това виждаме подскачащи мижитурковци политици които имат една единствена цел да се харесат на определени кръгове извън България, да търгуват националните ни интереси само и само да получат лично облагодетелстване, тези навремето ги осъждаха за държавна измяна и присъдата беше разстрел.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мой

    25 3 Отговор
    Албанците зная, че македонците са българи. Гърците знаят, че македонците са българи. Сърбите знаят, че македонците са българи. Ние знаем, че хората там са българи. Само македонците не го знаят.

    Коментиран от #29

  • 24 Мемфис

    15 3 Отговор
    Не се сърдете на македонците, че не се смятат за българи! Те не са виновни, а ВАШИТЕ КУМИРИ- УШАНКИТЕ И СЪРБИТЕ, както и техните пудели, начело с алкохолика Г.Димитров! Те насила направиха българите македонци по нареждане на Сталин.
  • 25 Браво,

    5 1 Отговор
    Браво, евала, о кей!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    2 9 Отговор
    Докато се ежите с СР Македония, българските младежи напускат България. Дали пък една от дъщерите на този "професор" не живееше в Холандия? Дааа. Големите патриоти изселиха децата си в чужбина, а те останаха туку да посъберат някой лев и да поплямпат.
  • 28 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хаахо":

    Очевидно не ни очакваха... Но... стана нещо странно и необснимо за нас. В миг, бързешката и неспокойно започнаха да притварт кепенците и затварт дюкните. Отделни хора не се насочиха и насъбраха около нас както друг път при преминаване на войници. За нколко минути всички се прибраха и улицата опуст. Известно смущение ни обхвана и така несигурно колоната продължи. Когато се изравнихме нкъде към аптеката преди площадчето при Чинара, заблъскаха се големите дървени дворни врати на къщите, покрай които минавахме, и от всички домове заприиждаха хора, цели семейства. Притокът беше неудържим. Нкаква стихи постепенно се развихрше. Изненадани в първи момент, ние спрхме, но след това и да искахме, не можехме да продължим. Бхме блокирани. От всички страни прииждаха хора и напираха особено от тесните, стръмни улички при Чинара и откъм Стружки път, откъм гимназита, по насрещната посока край пощата... Прииждаха все нови и нови вълни от по-далечните махали. Всички тичаха запъхтени и в надпревара, неспокойни, развълнувани, както никога не е било, цели семейства със старите и болни хора, с малките деца на ръце, жени, младежи... Но ... нмаше възторжени вик, както при среща, а сподавени стонове и възгласи "Златните...", " Милите...", "Ох, нашите момчета, отиват си!" И пак страшните непускащи прегръдки на болката от раздлата и рукнали сълзи на неизмерима мъка. Сподавените стонове вече не се въздържаха и потискаха. Болката се изл открито. Никой не можеше да въздържа ни плач, ни
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Азис Абдула Булгар I

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баламурници и будали!":

    северномакедонци по дома да ти шетаат
  • 31 Даката

    0 1 Отговор
    Всичко това е абсолютно неразбираемо за съвременните хора. В Европа има области, които тотално са променили етноса си и то преди 70-80 години. Примери са Судетите и сегашната Калининградска област.
    След като България винаги е избирала губещата страна, какво да очакваме. Ето и сега, избира губещата русия
  • 32 Пацо

    1 0 Отговор
    бг русофилчета славят русия и Сърбия, най злите врагове на българите в Македония.
  • 33 Иван

    3 0 Отговор
    Кажете и за репресиите срещу хората с българско етническо самосъзнание в РСМ!!!
  • 34 Смислов

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баламурници и будали!":

    Северномакедонци семе по дома да ти остават бе монголибугарски ајвану!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове