Last news in Fakti

14 Юни, 2022 19:50 4 969 69

Проф. Детрез: Махането на ветото не значи, че България се отказва от цар Самуил

  • проф. раймонд детрез-
  • северна македония-
  • българия-
  • вето

България можеше да играе историческа роля на Балканите, ако следваше не примера на Гърция, а този на Франция и Германия

Проф. Детрез: Махането на ветото не значи, че България се отказва от цар Самуил - 1
Снимка: БГНЕС

В интервю за "Дойче веле"В проф. Раймонд Детрез коментира споровете между България и Северна Македония.

Проф. Детрез, в момента сте в България. Следите ли обществената и политическата дискусия, свързана със Северна Македония?

Раймонд Детрез: Няма как да не я следя. Всеки ден по новините и по сутрешните блокове занимават зрителите с "македонския въпрос". Дискусия всъщност няма, освен между радикални и по-радикални. Който има някакво различно мнение, е "национален предател" или "колаборационист". Единодушието е задушаващо.

Като учен, който отлично познава миналото на двете държави, техните култури и население, как оценявате сегашните спорове в България - всъщност единодушието, за което говорите?

Раймонд Детрез: Аз съм на мнение, че по историческите въпроси България не трябва да направи никакви отстъпки. В същото време махането на ветото не значи, че България се отказва от цар Самуил или от Гоце Делчев или от историята си. Българската историческа наука може да продължава да държи на мнението си по всички въпроси относно Македония и македонците. Какво от това, че в Северна Македония твърдят нещо друго? Още през 1860-те години според Петко Славейков "македонистите", които съществуват много преди Коминтерна и Тито, смятат, че българите били "татари". Но как ли е пострадала България от това твърдение и кой извън България изобщо му обръща внимание? Мен ако питате, засегнати от такива грубости трябва да са най-вече татарите.

А какво смятате за конкретните претенции на София?

Раймонд Детрез: България понякога доста късогледо и контрапродуктивно защитава интересите си. Например твърдението, че вписването на българите в македонската конституция гарантира правата им, веднага предизвиква въпроса как тогава се гарантират правата на малцинствата в България, чиято конституция не споменава никакви малцинства.

Българската конституция признавала индивидуални граждански права, но тъкмо това прави и македонската конституция. Член 9 гласи, че "граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување".

Този член защитава българите в Северна Македония по същия начин, по който са защитени турците в България. Освен това, когато България настоява, че в Северна Македония има и българи, наред с албанците, турците, власите и другите, не се ли отказва от идеята, че македонците са всъщност българи? Или се получават два вида българи?

Много се спори около определението "фашистки".

Раймонд Детрез: Да, настояването да не се споменава "българският фашистки окупатор" също е доста проблематично. Нека първо уточним едно: македонците не твърдят, че българите са фашисти, а само че е имало фашистки окупационни войски. Тези войски и в България през Втората световна война официално се наричат "окупационни".

Аз никога не съм смятал, че в България е съществувал фашистки режим, но самите българи 45 години наред настояваха, че е имало монархо-фашизъм, а някои продължават да го твърдят и днес. Само се огледайте и ще видите колко много паметници има на "борци против фашизма", а още стоят и паметниците за съветските "освободители". От какво са освободили те българите, ако не от фашизма? България е съюзник на фашистки Италия и Германия. За "освобождаването" на Македония се благодари на цар Борис III и на Хитлер. Не трябва непременно да си македонец, за да възприемаш тогавашния български режим като фашистки.

Ако българите толкова държат да не бъдат смятани за фашисти, целесъобразно ли беше българският културен клуб в Битоля да се кръсти "Иван Михайлов"? Да, София не е длъжна непременно да се съобрази с мнението на македонците, но европейските партньори трябва само да кликнат неговото име в Уикипедия (дори българската), за да се натъкнат на един поръчител на убийства и терористични атаки, човек, който поддържа връзки с Хитлер и Мусолини и е личен приятел на Анте Павелич. Какъвто и да е бил Иван Михайлов за българите, когато се търси подкрепата на европейските партньори за българската кауза, щеше да е по-разумно да се избере името на по-малко компрометирана фигура.

В Европа вече не важи възгледът, че в името на нацията можеш да извършваш и убийства. От тази гледна точка паметникът за солунските атентатори в центъра на Скопие е също толкова неуместен.

Защо, според Вас, такъв висок процент от българите предявяват към съседната държава такава историческа ревност и одобряват политиката на блокиране на преговорите за еврочленство със Северна Македония?

Раймонд Детрез: Аз разбирам тези емоционални връзки на българите с Македония, но само защото от години се занимавам с Балканите и познавам добре тамошните чувствителности. По същия начин гърците не могат да забравят Константинопол, сърбите Косово, румънците Молдова и така нататък. В Западна Европа такива силни иредентистки емоции вече не съществуват. Франция и Германия, които векове наред са водили войни за Елзас и са дали буквално милиони жертви, решиха да оставят миналото зад гърба си.

И сред французите и германците има мнозина, чиито прадядовци са дали живота си за "националната кауза". Дали да надживееш този сантимент е национално предателство или по-скоро разумно, морално оправдано решение? Друга причина за тези силни емоции е и фактът, че на Балканите с историята все още се злоупотребява за патриотично, ако не и за националистическо възпитание на подрастващите. В тези страни историята е пълна с герои и мъченици, с исторически обиди, катастрофи и несправедливости, които не бива да бъдат забравяни, а напротив - трябва да бъдат "поправени" и компенсирани.

Вие добре познавате и Северна Македония: как оценявате отношението на хората там към България и българите?

Раймонд Детрез: Аз лично не съм бил свидетел на враждебно отношение, но предполагам, че има такива случаи. България има право да изисква да се сложи край на дискриминацията и езика на омразата.

Ветото обаче води до обратното: то предизвиква и дори засилва езика на омразата. Чух по една българска телевизия как журналист, помолен да даде примери за езика на омраза, говори за скандирането на обиди по адрес на българите от запалянковци по време на футболен мач.

И как македонците казвали, че една българка струвала две петолевки. В същото време обаче съм чувал и българи да твърдят подобни неща за украинските бежанки. А за футболните запалянковци няма какво да говорим. Това, разбира се, са простотии, но Европейският съюз едва ли приема подобни изказвания като приемливо оправдание за вето.

Нека отново се върнем към главния въпрос: какво според Вас искат българските граждани и повечето български политици от македонците?

Раймонд Детрез: Понякога само вписването в конституцията, понякога се появяват три условия, друг път пет или шест. И за някаква недостроена магистрала става въпрос. А прословутият договор за добросъседство изглежда страшно разтегателен. Чух, че една от добавените спорни исторически личности е Крали Марко, но се надявам това просто да е шега. Някои искания са основателни, споменах ги преди малко, но настояванията във връзка с идентичността, историята и езика са нелепи и изглеждат неразбираеми, че дори смешни в очите на западноевропейците.

И накрая: как смятате, че ще завършат сегашните културно-политическо-исторически спорове между двете държави и кога?

Раймонд Детрез: С дипломатически компромис, който ще позволи на двете страни да представят себе си като победители. Но това ще струва много ценно време. В навечерието на Дейтънското споразумение през 1995 година Ричард Холбрук вразуми югославските лидери със забележката "No more historical lectures, gentlemen. No more bullshit." Да, обноските в Европейския съюз не позволяват спорещите да се третират по такъв груб начин, но от друга страна ЕС не може да си позволи присъединяването на западните Балкани да бъде непрекъснато възпрепятствано от подобни символически разногласия. Защото представете си какви кавги се очертават на хоризонта, когато Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора тръгнат да се присъединяват! А пък България наистина можеше да играе историческа роля на Балканите, ако следваше не примера на Гърция, а този на Франция и Германия, оставайки миналото зад себе си.

(Интервюто е проведено на български език)

***

Проф. Раймонд Детрез е белгиец. От 1990 г. той преподава История на Балканите в Католическия университет в Льовен. От 1994 до 1998 г. води и курс за етнически конфликти за студенти-политолози в School for European Studies в Льовен. През 1997 г. става професор по история и история на културата на Източна Европа в отдел Източноевропейски езици и култури в Гентския университет. През 2000 г. основава Центъра за югоизточноевропейски изследвания при Гентския университет. Автор е на редица книги, посветени на историята на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удряй Бате Киро

    9 69 Отговор
    Удряй Бате Киро, не на ГРАБ!

    Коментиран от #10

  • 2 Зевс

    99 11 Отговор
    Вмирисано зеле, не четете.

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    76 6 Отговор
    Ей, тоя да спре щото....
  • 4 пешо средния

    78 10 Отговор
    Единодушието на ЕС е задушаващо.

    Коментиран от #37

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наталия Кобилкина

    67 3 Отговор
    На снимката са премиерите на източна и западна България.
  • 7 ЕдинОтМногото

    69 5 Отговор
    Не ма е на шнура, вето до дупка! А кирцата /нарочно е с малка буква/, обратно за Ванкувър!
  • 8 Рашков

    8 2 Отговор
    Рашков
  • 9 Някой

    64 3 Отговор
    Нищо няма да постигнете с подобно некадърно облъчване. Още повече от този рупор на "дмократчния свят".

    Коментиран от #63

  • 10 Кого да удря бе

    68 3 Отговор

    До коментар #1 от "Удряй Бате Киро":

    провокаторче? На това ВЕТО се крепи 1341 годишната България,кво ни занимаваш с кокошкарски хватки? Канадецът в Канада!

    Коментиран от #39

  • 11 Ха ха

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Точен коментар си направил
  • 12 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Z

    42 5 Отговор
    Киро изглеждва като циганин или турчин.

    Коментиран от #17, #23

  • 13 Госあ

    20 4 Отговор
    А ко значи ве бай вурст ?
  • 14 пешо средния

    40 3 Отговор
    Проповедник на Европейския интернационализъм
  • 15 А бе

    4 47 Отговор
    И ние не знаем какво искаме. Да пускаме макета да се оправят, а ние да си налягаме парцалите.

    Коментиран от #69

  • 16 Абсурдистан

    59 2 Отговор
    Да беше само цар Самуил, да ги позлати човек. Проблемът е, че цялата история на тази държава е фалшива! Иначе, ако желаят да се пишат и лунатици, говорещи марсиански!
  • 17 А Путлер

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Z":

    Изглежда на плешиво, дърто джудже.

    Коментиран от #30

  • 18 Гоце Делчев

    63 2 Отговор
    Професоре, трябва да Ви разочаровам - България няма да загърби нито миналото си, нито историята си!
    И се откажете от идеята да прокарвате фалшивите си геополитически тези за сметка на българските национални интереси! Ветото ще остане, докато РСМ не изпълни всички български условия!

    Коментиран от #51

  • 19 Да се правиме

    5 47 Отговор
    На велики патриоти пред някакви македонци, ми звучи комплексарски. Примитивно звучи думкането по косматите гърди и реването ,,Булгар, булгар,,!

    Коментиран от #26, #28

  • 20 Опонент

    47 1 Отговор
    ✔В същото време махането на ветото не значи, че България се отказва от цар Самуил или от Гоце Делчев или от историята си. ✔
    😏Господина нарочно не иска да разбере, че без взаимно разбиране на миналото се изправяме на дългогодишни спорове и битолски демонстрации. Сега е моментът да махнем фалшификациите. Що в Битоля не демонстрират, че Ал.Македонски е основател на държавата им? Щтото юридически признаха гръцките аргументи. а за нашите - е някога може би при гаранции.😏

    Коментиран от #25, #34

  • 21 Грантаджиев соросоид

    41 2 Отговор
    Махането на ветото значи, че Кирчо всички ще го търсят да го бият.
  • 22 778

    36 1 Отговор
    Този нищо не знае! Прочел просто 2 американски/английски книжки/ по въпроса и това е! Да ходи да баламосва американците, а не нас!
  • 23 Помак от Доспат

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Z":

    По скоро ...турчин.Когато роди Гуглена ...не ми се мисли..още едно турче
  • 24 тая раймонда да си слага бурката

    20 2 Отговор
    и обратно във евроарабия !
  • 25 Офчар

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Опонент":

    Много се прав ,бате!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Опонент

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Да се правиме":

    Не са някакви македонци, а повечето (освен албанците в РСМ) са много близки на нас.
  • 29 Някой

    26 1 Отговор
    Означава, че си събуваме ащите и се надупвямена македонците. Върви после разправяй, че не е безусловна капитулация под натиска на целокупния запад.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Къв е тоя Киро за да

    24 1 Отговор
    решава сам за СМ? Незабавна ОСТАВКА. Чули бе НИНОВ(а) или ще си плюеш в сурата забрави обещанието за коалиция
  • 32 Димов

    16 2 Отговор
    А макетата как ще го изтълкуват? Я мислете, преди да пишете.
  • 33 Сух

    20 0 Отговор
    Що не си е... Пу.... Майна?!
  • 34 Димов

    22 1 Отговор

    До коментар #20 от "Опонент":

    Господинът разбира много добре, но иска да извърти мисленето на хората.
  • 35 Опонент

    24 2 Отговор
    ✔Защото представете си какви кавги се очертават на хоризонта, когато Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора тръгнат да се присъединяват! ✔
    😏Надменното и налагано мнение на западно европейците продължава да забърква каши на балканите и не се стреми към елементарно разбиране на проблемите. Вместо да изпише вежди, избожда очи.
  • 36 🇧🇬🇷🇺

    22 3 Отговор
    Оставка на продажното сороско правителство
  • 37 Ще има и още

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "пешо средния":

    За тази прословута маке-конституция знам така - ако етносът ти не е вписан в нея - не можеш да си държавен служител, военен или полицай. Тук малцинствата и тяхна "маке-равнопоставеност " нямат нищо общо. Ей с туй нещо цакат българите - ако си държавен служител да речем , то как да се определиш като българин ? Да според цитирания от професора чл. 9 може да си равен "гаганин "
    но бъди така добър да напуснеш работа щото пък в друг член те няма !! Толкоз сложно ли е да се разграничат двете неща ?
  • 38 Батман от Прилеп

    3 4 Отговор
    България ще я прецакат за Македония ,която е на север! Ще клекнат пред запада ,както винаги! По случая , довечера ще изплющя на улука северомакедонската жена котка ....

    Коментиран от #40

  • 39 А хамериканците

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кого да удря бе":

    В хамерика! И да се молят за отнетите животи на местните цивилизовани индиански племена!
  • 40 Хохо секса

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Батман от Прилеп":

    Как ще ни прецакат?
  • 41 Пенчо

    3 14 Отговор
    Тая кражба на история не я разбирам … Как точно става и какви са последствията за нас ? Те явно вече от 80 години го правят безнаказано … какво точно ни отнеха ?
  • 42 Гост

    22 0 Отговор
    Цар Самуил чувал ли е изобщо думата македонец?

    Коментиран от #52

  • 43 Който

    13 0 Отговор
    Е назор,той ще отстъпи.Ние не бързаме
  • 44 Хахаха

    7 1 Отговор
    Оооо. Вече ни масажират
  • 45 Лост

    14 0 Отговор
    Друго може ли да очакваме от преподавател от Католически Университет.
  • 46 Някой

    19 0 Отговор
    да ти е искал мнението пишман професоре?
    Не си пъхай гагата в български проблеми ако обичаш!
    Занимавай се с вашата си история, ние нашата си я знаем по-добре от теб, проскубан галски петел такъв!
  • 47 мърт

    9 4 Отговор
    за укрите за макетата мамалигарите и останалите изрди
  • 48 1912

    5 0 Отговор
    Къв пък е тоя, бе?!
  • 49 Истина

    5 1 Отговор
    Тия еврогейци да не пишат, а да ни вкарат маймунската шарка на 18.06.2022 на гей прайда.
  • 50 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Къш ве пеeRaс!
  • 51 Анонимен

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "Гоце Делчев":

    ГДелчев се е борил за свободна Македония а не за злобна България

    Коментиран от #53, #61

  • 52 Чувал е

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Чувал е, Защото се бие със представител на Римската династия, унищожила древната македонска държава. Тази династия взема името на унищожената й държавност и се нарича Македони. Василий Македон известен като българоубиец, защото в следствие на предателство българската войска е обкръжена и 1500 войници са пленени и ослепени, защото християнин не може да убива друг християнин, но може да го ослепи, така са смятали тогава. Учим, че са 15 000, но в средновековието е нормално да се сложи една нула накрая.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Народее ????

    7 2 Отговор
    САМО ДА СТЕ ВДИГНАЛИ ВЕТОТО ПРОДАЖНИЦИ ПОЗОРНИ НАРОДА ЩЕ ВИ СТРОШИ ГЛАВАТА!
  • 55 🇧🇬🇷🇺

    9 2 Отговор
    Ей харвардски тъпак махнеш ли ветото ще има гражданска война
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Dw тъпаци

    5 1 Отговор
    Ходете в Германия си коментирайте
  • 58 България наистина може

    2 5 Отговор
    България можеше вече да е изиграла историческата си роля на Балканите, ако следваше не примера на Гърция, а този на Франция и Германия. Оставайки миналото зад себе си. Който е заврял нос в историята е с гръб към бъдещето. Като евразийската столица Москва. Ще си напишем домашното, обаче. Ще направим корекцията в правилната посока. И тогава руските шпиони/агенти за влияние в България и Северна Македония ще имат нови повод и причина да си го пият руския газ, ерго пикаят газ. Както и мурзилските шпиони/агенти в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, и в Черна гора. Балканите ще бъдат едно по добро място.
  • 59 И какво излезе

    8 1 Отговор
    Професора не дава отговор какви са македонците, езика им! Каква е ролята на Франция за да го има македонскиа проблем!!! Уидроу Уилсън имевно заради френско английската недалновидна политика и гавра с националното достойнство на победените държави през първата световна война напусна мирните преговори ! А Ньойския договор!!! На професорчено нещо не му се говори по въпроса! Интервюто му е антибългарско, насомено в защита на македонизма!!! Защо не спомена, че Европа към която се стреми Македония отдавна не чества 09.05. като ден на победата над фашизма а като ден на Европа! Накъде са тръгнали македонците към европа ли!!?? Как са тръгнали с антибългарски паради шефствия и то изопачавайки историчедки факти като например освобогдението на Скопие - По сведения на генерал Уолтър Оксли – ръководител на британската част на Съюзническата контролна комисия в България, изпратени до ръководството на британското военно министерство както и щаба на Обединените съюзнически сили в Средиземноморието: „...Скопие е овладяно след слаба (германска) съпротива срещу концентричните български атаки. Партизаните са изчаквали на околните хълмове, като са се спуснали за да подкрепят навлизането на българите в града. Българите са задържали военнопленниците, но са предали плененото оръжие на Титовите партизани....“!!!! А за оскверняването на военните паметници и гробища пак мълчание!!!
    Явно и той е от платените за македоннския пиар учени!
  • 60 Детрез, не ми обяснявай

    6 0 Отговор
    "врели-некипели", а обясни защо всички етноси може да ги има в СМ конституцията, само българският не може, сподели разбирач
  • 61 Свободна от кого,

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    От сърбоманите, от югокомунистите, байно
  • 62 Абе

    6 0 Отговор
    Професорче, в нашата конституция не са споменати малцинства, защото всички български граждани са равноправни, но в конституцията на РСМ щом са споменати живеещите в страната етноси, абсолютно задължително е да бъде споменат и българският !! А ти, щом си толкова запознат с нашата история и в частност на македонизма, искам да ми посочиш поне една етническа карта на Балканите от 19-ти век, с обозначен етнос "македонци" ! Такива карти има много, направени от уважавани европейски картографи и етнографи, така че ако не можеш, просто млъкни, и престанете ти и други като теб да се опитвате да ни "навеждате" ! Айде... !
  • 63 Патриот

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Че кога някога Русия е била на страната на България в този спор? Те са освободили македонците от нас, а макетата били измислили кирилицата и още куп глупости. И това нещо го бяха публикували на страницата на посолството на РФ в Скопие.
  • 64 доко

    4 1 Отговор
    Професоре, нали се борите за свободата и правата на хората, преподавател сте по история, където доказвате историческите истини с факти, а ни натискате да премахнем ветото на измислената държава Северна Македония, част от една област. В тази държава няма права на всички граждани, а историята им е само лъжа. Тази държава не може да се отърве от комунистическото си минало. Кой е виновен за това. На първо място това е СССР и на второ място "Великите сили" през 19 век Англия, Франция и Германия. Аз съм четвърто поколение на преселници от западна Македония и всички ние сме се чувствали БЪЛГАРИ. Не мога да залича всичко това за да се откажа от родъд на моите пра родители!
  • 65 Еййй

    3 0 Отговор
    Какви са тези глупости? То е ясно, че затова му дават думата, за да ни успокои и да се пусне македонията! Но няма да стане тази! А този професор да си гледа учението на католическата история и да не си пъха гагата там където не трябва!!!
  • 66 Историк

    3 0 Отговор
    Бягате на запад, но виждаме какво е нивото на познавача Проф. ДЕТРЕЗА....
    ДА се смее ли човек, ако това не е един манипулатор-лъцец, че е приятел на България.

    Преди време имаше статия с този екземпляр на науката, който обясняваше как през 19 век били възникнали нациите.
    Т.е разбирай Василий 2 не знаел кого е превзел през 1018г.Последните остатъци от Българската държава от Солун до Белград и от Драч(Дуръс-Албания) до Сердика(София) са наречени тема България.....край на коментара.
    Този белгиец се е получил чрез фламадски-френски природни грешки.Затова е приятел на Македония, а не на България..

    Коментиран от #67

  • 67 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Историк":

    И това самите византийци са го осъзнавали за десетилетия по онова време с обособяването в тези територии с краткото "Тема(военно-феодална единица в рамките на Византийската империя) България"
  • 68 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Отново DW разпространява у нас вижданията на един френски полуидиот за нашата история,която явно не познава. Няма ли най после тази фашизирана медийна група да бъде забранена у нас? Ние знаем и историята ясно показва че Самуил е българин, но кажете това на македонските управници сърбомани.
  • 69 Да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "А бе":

    Ходи ти се оправяй......
    Историята си е история!
    Франция и Германия, може да са имали претенции за Елзас, но не и за историята на другия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове