Last news in Fakti

12 Септември, 2022 14:06 2 440 15

Проучване: Кой е №1 по рейтинг от последните 7 министри на образованието

  • синдикат образование-
  • проучване-
  • рейтинг-
  • министри

Последният образователен министър - акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната", който беше начело на МОН през 2021-2022 г., е четвърти с 5,6 на сто от вота на респондентите

Проучване: Кой е №1 по рейтинг от последните 7 министри на образованието - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално проучване за рейтинга на последните седем образователни министри от времето на най-голямата учителска стачка (2007 г.) до 2022 г.

Допитването е по отношение на просветните министри към най-важните образователни политики и тяхното подреждане по приоритети: отношението на националните образователни лидери към социалния диалог и зачитане на ролята и мнението на синдикатите, работодателските и родителските организации, както и при формиране и промяна на национални образователни политики, съобщиха от синдиката, чийто председател е д-р Юлиян Петров.

В проучването, състояло се от 29 август 2022 г. до 10 септември, са участвали 5508 респонденти, от които 71,8 процента са учители, 11,5 процента са директори на образователни институции, а 16,7 процента са родители и заинтересовани, съобщават от БТА.

Възрастовата група на проявилите интерес към това изследване е следната: 33,6 на сто са между 45 и 55 години; 20,3 на сто са между 35 и 45 години; 18,8 на сто са между 55 и 60 години, има и други.

Респондентите са определили следните рейтинги на участващите седем образователни министри:

Първото място, с 61,2% от гласовете на участниците, е спечелено от Красимир Вълчев, който беше министър на образованието и науката (МОН) от ГЕРБ - от 2017 до 2021 г.

Втори в тази рейтингова класация е проф. Даниел Вълчев, който беше образователен министър от НДСВ за периода 2005- 2009 г. Той получава 20,8 на сто одобрение от участниците.

Проф. Сергей Игнатов, който беше просветен министър от ГЕРБ - от 2009 до 2013 г., е на трето място с 6,7% от гласувалите в анкетата.

Последният образователен министър - акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната", който беше начело на МОН през 2021-2022 г., е четвърти с 5,6 на сто от вота на респондентите.

Проф. Анелия Клисарова от БСП, която беше образователен министър през 2013-2014 г., е получила 2,7 процента от гласувалите учители и родители.

На следващото шесто място в тази рейтингова класация е проф. Тодор Танев (безпартиен), който беше министър на образованието и науката през 2014-2016 г., и получава 1,7% от гласовете в анкетата.

1,3 на сто са гласували за министър Меглена Кунева от Движение "България на гражданите", която беше образователен министър през 2016-2017 г.

Според бившия съветник в МОН и държавен инспектор Иво Райнов, българското образование изисква силен министър: "Искреното поставяне на образованието като национален приоритет изисква избор на силен министър. На първо място трябва добре да познава системата на предучилищното и училищното образование. Практиката показва, че по-решителните и важни промени се случват, когато начело застане човек, загрижен за училищното образование. Днес образованието е най-динамичният сектор от обществения живот. В света на ежедневно остаряващите технологии начело на образованието трябва да стои дързък реформатор, способен да подбере екип от специалисти, които да насърчават иновативното развитие на образованието. Образователният министър трябва да е човек с нова визия за квалификацията на учителите, която да стимулира обмена на добри практики, овладяването и внедряването на съвременни методи на обучение и технологизацията на учебния процес", казва той.

Според него е изключително важно министърът да притежава добри познания за същността на системата и административните трудности в нейното функциониране.

"Да бъде смел в осъществяването на най-важните реформи - въвеждането на регламенти, които да гарантират прекратяване на практиката за политически назначения, като отворят пътя до високи административни позиции за истински компетентни и подготвени специалисти, въвеждане на мандатност за директорската длъжност и обезпечаване на достатъчно висок за нуждите на образованието бюджетен дял от БВП на страната. Министърът трябва да рационализира процесите на управление и контрол на образованието, така че учителят да бъде разтоварен от административни задължения и да получава подкрепа от всички управленски нива. Силен министър би бил този, който успее да ограничи вмешателствата на родителите в учебния процес, като стимулира сътрудничеството между тях и учителите. Съществен момент от работата на един добър министър ще бъде неговата ангажираност с мерки за значително подобряване на дисциплината в класната стая. Не на последно място, загриженият министър не би си затварял очите пред слабите резултати на външните оценявания и би започнал дългосрочна работа за тяхното подобряване", заявява още Иво Райнов, цитиран от Синдиката "Образование".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дЖО

    12 3 Отговор
    Хахахаа ,гответе се за огромни кражби,особено щом Дни седянката е №2...а другия от Герб. Не оспорвам качествата на Денков,но като министър..освен че повишаваше заплатите на даскалите ,какво влез в главите на децата-вятър!
  • 2 Пиар връх

    16 6 Отговор
    С най-висок рейтинг е най-големият некадърник с достижение най-много двойки на матурите.
  • 3 Мирко

    13 1 Отговор
    Според общият им работодател Сорос или според нас българите?
  • 4 Красимир Петров

    10 1 Отговор
    Рейтинг за най-големият крадец ще е добре
  • 5 Тома

    15 8 Отговор
    Даскалите са силно обвързани с шайката герб.Те гласуват под строй иначе ще ги пратят на село.Девиза ем е аз съм прост и вие сте прости и така обучават учениците
  • 6 Тредстоун

    11 4 Отговор
    Напълно естествено е това което отчита това допитване , достатъчно е само да отделиш две минути и да чуеш как говори и как се изразява , веднага се разбира на какво ниво е , колко е навътре в материята , Красимир Вълчев е
    в пъти по ерудиран и образован от тия последните времянки . В който и сектор да направиш сравнение между министър на ГЕРБ и тия последните папагали резултата ще е като тоя , кой минеков , дамаджаната , напушляка с телефончето , комитова , външната от чалгата , ми те само куци коне , за какво говорим въобще ....
  • 7 ИСТИНА Е

    5 7 Отговор
    Номер-1 е абсолютен безлични. Явно, че Шайката плаща яко за фалша който трябва да се гордеят тиквите.
  • 8 Перо

    8 2 Отговор
    Образованието е най-силно засегнато от соросизма и джендъризма, до пълен упадък и морално разложение!
  • 9 А КАКЪВ Е РЕЙТИНГА НА КИРО КРИСТАЛА

    5 3 Отговор
    НУЛЕВ , ДОРИ НЕ ВЛИЗА В КЛАСАЦИЯТА.
  • 10 Номер 1

    2 6 Отговор
    Вълчев
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бесен

    5 1 Отговор
    Първото място е все още вакантно. Говори се, че Красимир Вълчев е идеологът на реформата в образованието от 2007 година, когато министър беше другият Вълчев - Даниел. Тогава бяха въведени делегираните бюджети и с това започна трайният упадък на образователната ни система. Принципът "парите следват ученика/студента", който е първопричината за нарастващата неграмотност. По тази причина се чудя кой от двамата Вълчеви трябва да бъде на дъното на тази класация. А Кунева беше такова недоразумение в образованието, че достойно може да заеме третото място отзад напред.
  • 13 Какво значение има

    2 1 Отговор
    кой е, щом от училищата излизат функционално неграмотни хора! Щом двойкаджиите не се страхуват, че ще повтарят годината, или пък не се срамуват от бележник, пълен с двойки, защо изобщо има министерство, отговарящо за образованието?! И защо изобщо е нужна подобна класация - от гузна съвест ли...
  • 14 Корги

    0 1 Отговор
    Браво, бе! Най-безличният нищоправец номер едно по рейтинг!
  • 15 Министрите на Образованието са виновни

    1 1 Отговор
    в голяма степен за пълния крах на средното образование в България! С действия и бездействие тези министри успяха да сасипят най вече Средното образование!! Това което даваха техникуми и СПТУ като квалификация на Средните кадри беше напълно унищожено за 32год,!!Заслуга голяма имат и тези министри, да излизат от гимназиите едни полуграмотни млади хора, с никакви технически знания и умения!! Какъв рейтинг на Тези министри, гробокопачи на средното образование у нас!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол